Rotovaná expozice - Ustavujeme montáž s PARotem

O astrofotografii všeobecně, metody, postupy zpracování snímků, odkazy na stránky s astrofoto tematikou, rady pro začátečníky...
Odpovědět
Uživatelský avatar
Michal1
Příspěvky: 482
Registrován: 21. 03. 2008, 23:15

Rotovaná expozice - Ustavujeme montáž s PARotem

#1

Příspěvek od Michal1 »

Pár let už bojuji s ustavením montáže. Moji sestavu můžete vidět tady. Montáž je EQ6 SS, pointuji pomocí QHY5 na objektivu 500/5,6. V každém zorném poli je při expozici 1 s vidět nějaká hvězda. Nejvíce se soustředím na širokoúhlé snímky na film. Tam moc nejde rozdělovat expozici do kratších. Vznikají pak poměrně vysoké nároky na přesnost ustavení. Pro expozici 1 hod, toleranci protažení 10 mikronů, ohnisko 200mm a vzdálenost okraje pole od pointační hvězdy 15° je maximální povolená chyba ustavení 2,5'.  

* První jsem samozřejmě zkoušel polární hledáček. Mám ho seřízený tak, že objekt umístěný do středu kříže se při otáčení montáže pohybuje maximálně o tloušťku čar, kterými je kříž namalován. Hvězdy na snímcích téměř vždy vychází protažené.
* Ručka EQ6 obsahuje funkci na zpřesnění ustavení montáže. Dostat danou hvězdu do zorného pole pointačního dalekohledu je nepohodlné a zdlouhavé. Přejíždění montáže mezi dvěma hvězdami trvá věky. Trvalo kolem hodiny, než jsem se dostal s chybu ustavení montáže na hodnoty kolem 1' (alespoň to tak ukazovala ručka). Ve výsledku byly hvězdy ještě protaženější, než s polárním hledáčkem.  
* Driftová metoda s pomoci grafu v PHD guidingu. Jednou jsem nechal hvězdu driftovat 15 min. Prvních 5 min se hvězda skoro ani nehnula, dalších 10 min divoce útíkala jedním směrem. Chybu ve váznoucích kabelech apod. jsem nenašel. Metodu proto považuji za nespolehlivou.
* Jednou jsem zkoušel i rotační metodu. Zorné pole pointační kamery je ale asi moc malé. Vůbec jsem podle mapy nepoznal, kam mířím.
* PoleAlignMax ani Astrotortillu se mi nepovedlo zprovoznit. PAM zřejmě bude mít stejné nevýhody, jako doustavení ručkou.

Proto jsem se rozhodl vytvořit vlastní SW, který bude pomáhat při ustavení montáže rotační metodou. Nejspíš bude mít podobu skriptu pro Maxim DL. Představuji si, že by měl pracovat asi takhle:

Ustavím montáž přibližně polárním hledáčkem. Nastavím pointační dalekohled tak, aby kamera viděla střed otáčení montáže. Pořídím dva snímky A a B při různém natočení montáže kolem RA osy, s Dec osou nehýbu. Při pořízení druhého snímku (B) bude montáž natočená tak, že pohyb v azimutu a elevaci bude rovnoběžný s okraji senzoru. Z těchto dvou snímků určím souřadnice pixelu na snímku B, na němž leží střed otáčení montáže. Na snímek B vypustím Pinpoint, nebo něco podobného, který mi ukáže souřadnice pixelu, kde leží nebeský pól (nebo alespoň údaje, ze kterých se to dá odvodit). Zjistím tak, o kolik pixelů musím montáž posunout v elevaci a azimutu. Problém je, jak pomocí skriptu spustit PinPoint a načíst  jeho výstup do proměnných ve skriptu. Placená verze PinPointu to umí. Jenže program chci dát veřejně k dipozici a nechci lidi nutit kupovat nebo krást plnou verzi. Jediné, co mě napadá, je v Maximu softwarově simulovat stisky tlačítek a klikání myší - hrozná opičárna a zatím to ani neumím. Jak PoleAlignMax obsluhuje PinPoint?

Pak zbývá montáž posunout, aby splynul střed otáčení montáže s nebeským pólem (třeba i s opravou na atmosférickou refrakci). Tady mě napadají dvě cesty, ale ani jednu z nich neumím prakticky realizovat. Můžu ve snímku B kliknout na nějakou jasnou hvězdu. Pak nechám Maxim pořizovat třeba sekundové snímky jeden za druhým (live view). Na snímcích bude zvýrazněný pixel, na který mám zvolenou hvězdu pomocí pohybů montáže v azimutu a elevaci přesunout. Problém je, jak skriptovými příkazy přimět Maxim, aby na daném pixelu nakreslil nějakou značku. Druhá možnost je zase snímat snímky jeden za druhým využít nějakou z procedur Maximu pro registraci obrázků, aby zjistil posuv mezi aktuálním snímkem a snímkem B v horizontálním a vertikálním směru. Maxim funkci na spočítání posuvu má, ale vyžaduje to asi 50 kliknutí uživatele. Skriptový příkaz zřejmě neexistuje. Takže zas zbývá jen simulovat klikání myši.  

Vítám jakékoliv rady, návrhy a nabídky na pomoc. Výsledný program si samozřejmě nebudu nechávat pro sebe. Se sférickou geometrií si dovedu poradit. Ambice je dokázat pohodlně ustavit pod 1' za méně než 5 minut po předběžném ustavení polárním hledáčkem.
Planetoskop (konečně hotový dobson 200/2000), Dal (Schmidt-Newton 203/812)
Polární ustavovač PARot ke stažení
Uživatelský avatar
MMys
Příspěvky: 17622
Registrován: 02. 01. 2001, 05:03
Bydliště: Běleč nad Orlicí
Věk: 50
Kontaktovat uživatele:

Rotovaná expozice - Ustavujeme montáž s PARotem

#2

Příspěvek od MMys »

Zkoušel jsem hledat, ale nic na to téma jsem po různých fórech nenašel. Leda zkusit dotaz na autora PoleAlignMax.

Nicméně mě napadá: Umíš načíst FITS hlavičku ? To by jít mělo. Po skončení PinPoint LE totiž má aktuální dokument, snímek, dovyplněnou hlavičkou o parametry obrazového pole (souřadnice, měříko, natočení).

Takže by ti mělo stačit spustit a ukončit PinPoint LE.  

Klikání myší se určitě simulovat nemusí, na ty objekty MaxIm se lze napojit i z cizí aplikace, kromě toho, že jdou psát VB scripty, protože hromada astro SW takhle funguje, vyžadujíce MaxIm ke své činnosti. MaxIm je na toto již připravený. Akorát tu techniku nemůžu najít nikde popsanou.

edit:
už jsem něco našel, takhle vypadá ukázkový script do MaxIm, který dělá 100 expozic a po deseti expozicích vždy plate solving pomocí PinPoint a následnou resynchronizaci dalekohledu. Práce s PinPoint je z toho naprosto jasná, tím to na 100% půjde :-)


' for your images and GSC file locations, respectively.
' Arc seconds per pixel can be calculated as
' 206 * CCD pixel size (microns) / telescope focal length (mm)
' The number doesn't have to be ultra-precise but it has to be in
' the ballpark.

Set p = CreateObject("PinPoint.Plate")
p.SigmaAboveMean = 4#   ' Amount above noise : default = 4.0
p.minimumBrightness = 200     ' Minimum star brightness: default = 200
p.CatalogMaximumMagnitude = 20#  ' Maximum catalog magnitude: default = 20.0
p.CatalogExpansion = 0.3 ' Area expansion of catalog to account for misalignment: default = 0.3
p.MinimumStarSize = 2   ' Minimum star size in pixels: default = 2
p.Catalog = 3     ' GSC-ACT; accurate and easy to use
p.CatalogPath = "C:GSC"     ' Path to catalog; find both GSC and Tables directories under this folder
ArcSecPerPixel = 2 ' Arc-seconds per pixel on chip


' #2 -- Telescope driver

' Need to set this to the appropriate telescope model
' This will pop up a chooser box; you pick the telescope
' and set up the COM port etc.  You can experiment with
' the Simulator
Set ch = CreateObject("DriverHelper.Chooser")
ScopeProgID = ch.Choose("")
Set t = CreateObject(ScopeProgID)
t.Connected = True
Set ch = Nothing

targetra = t.RightAscension
TargetDec = t.Declination


' #3 -- MaxIm Camera object.

Set c = CreateObject("MaxIm.CCDCamera")
c.LinkEnabled = True


' Util object
Set u = CreateObject("DriverHelper.Util")


' Now, take a one-minute exposure, save to disk, repeat 100X
For I = 1 To 100
   c.Expose 60, 1
   While Not c.ImageReady
 u.WaitForMilliseconds 100
   Wend
   FileName = "C:Image" + Str(I) + ".fit"
   c.SaveImage FileName
 
   ' Realign every 10th image
   If I Mod 10 = 0 Then
 p.AttachFITS (FileName)

 ' Tell PinPoint approximately where the telescope is pointing
 p.RightAscension = targetra
 p.Declination = TargetDec

 p.ArcsecPerPixelHoriz = ArcSecPerPixel
 p.ArcsecPerPixelVert = ArcSecPerPixel
 p.FindImageStars
 p.FindCatalogStars
 p.Solve
 
 ' Tell telescope where it really is pointed
 t.SyncToCoordinates p.RightAscension, p.Declination
 
 ' Slew back to the right place
 t.SlewToCoordinates targetra, TargetDec
 p.DetachFITS
   End If
   
Next


http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Uživatelský avatar
MMys
Příspěvky: 17622
Registrován: 02. 01. 2001, 05:03
Bydliště: Běleč nad Orlicí
Věk: 50
Kontaktovat uživatele:

Rotovaná expozice - Ustavujeme montáž s PARotem

#3

Příspěvek od MMys »

Dále, zde jsou popsané všechny objekty MaxIm (pokud jsi náhodou už nenašel):

http://www.newastro.com/tutorials/maxim_objects.php

Jen pořád nemůžu zjistit, jestli lze do toho obrazu nějak kreslit. MaxIm umí zapnout kříž, ale ten je stále uprostřed a nenašel jsem cestu, jak ho ovlivnit.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Uživatelský avatar
kolec
Příspěvky: 550
Registrován: 15. 03. 2007, 20:01

Rotovaná expozice - Ustavujeme montáž s PARotem

#4

Příspěvek od kolec »

Ak mozem tak poviem svoj nazor. Mimochodom by som uvital  diskusiu ohladne ustavenia montaze z hladiska pointovania (nie iba z hladiska samotneho ustavenia ustavenia , ak dotycny pointuje -predpokladam , ze pri hodinovej expozicii treba pointovat)

Dost dlho som skusal rozne postupy na nastavenia montaze. Nakoniec u mna zvitazilo PAM . Dovody. Vzhladom na fakt , ze montaz sa nastavuje na zaklade vyhodnotenia suradnoc troch snimok (porovnanim snimok napriklad  s katalogom GSC 11 , ktoreho presnost , ak je spravne robena je podstatne vyssia ako presnost  lubovolnej inej metoda) . Teraz neprehanam, ale dokazem nastavit montaz pod 20´´
Co musi byt splnene aby bola tato metoda ( PAM)  presna?  
- Nedovolit montazi urobit flip (pri snimani fotiek)
- Fotky snimat v min vyske  50stupnov - eliminacia refrekcie
- zabezpecit vizualnu korekciu chyby (cez pointacny dalekohlad)
- zabezpecit pomerne velku presnost chodu korekcie montaze na stlpe v A a H - zdroje udavaju 10´´ , co je podla mna prehnane( pri toceni s montazou)
- pouzit korekciu J2000 - JNOW

Mimochodom k rotacnej metode. Treba vziat do uvahy refrakciu (polaris ju ma cca 1´)
Uz tu vznikne chyba minimalne 1´

Dalsi problem vsetkych metod je nasledovny: Pri korekcii montaze v A (tocenie samontej montaze na stlpe) je pomerne velka vola v usadeni montaze na stlpe a to mim 0,2-0,3mm. Z toho dovodu pri korekcii montaze na stlpe v A menime nekontrolovatelne  nastavenie v H . Pekne ste opisali tento problem pri driftovej metode. Preto sa vam nedari motaz ustavit touto metodou


Dalsi mytus , ktory pretrvava, je , ze si ludia myslia , ze ked pomerne dobre nastavili (naalignovali ) montaz tak im pointacia pojde velmi dobre.
Ignoruju  jednoducho fakt , ze pre dobru pointaciu nestaci iba naalignovat montaz. Je nevyhnutne zabezpecit kolmost
DEC osi k osi optickej. Inak montaz zacne skakat v A a ludia si myslia , ze to je zlym naalignovanim(samozrejme ak fotia v DEC = 90 tak sa na tuto podmienku mozu vyka..)


Dalsou z nevyhnutnych  podmienok pre dobru poitaciu , je podmienka aby sa sid rychlost montaze bola viac menej totozna so realnou  rychlostou tocenia sa zeme



Kolec

P.S. Ja viem ze mate montaz aku mate. Preto niektore veci mnou napisanych su pre tuto montaz nerealne. Ale ja sa bavim v teoretickej rovine a kazdy si pre svoju montaz musi urcit limity
Vzhladom na to , ze problem ma viacero rovin, tak sa ospravedlnujem za neuplnost.
Pavol Kollárik - kolec
http://astrofotky.cz/~kolec
Uživatelský avatar
kolec
Příspěvky: 550
Registrován: 15. 03. 2007, 20:01

Rotovaná expozice - Ustavujeme montáž s PARotem

#5

Příspěvek od kolec »

Este doplnim, ze som sa nebavil vobec o pruznosti spojenia , co je na dalsiu debatu

Chcel som vlastne upozornit, ze problem nie je iba v naalignovani.

Vasou metodou , ktora bude mat podobnu presnost ako PAM (vychadza s pin poitu) pridete k uplne rovnakemu nastaveniu ako pri PAM.
Pozor na korekciu JNOW -J2000



kolec
Pavol Kollárik - kolec
http://astrofotky.cz/~kolec
Uživatelský avatar
MMys
Příspěvky: 17622
Registrován: 02. 01. 2001, 05:03
Bydliště: Běleč nad Orlicí
Věk: 50
Kontaktovat uživatele:

Rotovaná expozice - Ustavujeme montáž s PARotem

#6

Příspěvek od MMys »

Dalsi mytus , ktory pretrvava, je , ze si ludia myslia , ze ked pomerne dobre nastavili (naalignovali ) montaz tak im pointacia pojde velmi dobre.
Ignorujujednoducho fakt , ze pre dobru pointaciu nestaci iba naalignovat montaz. Je nevyhnutne zabezpecit kolmost
RA osi k osi optickej. Inak montaz zacne skakat v RA a ludia si myslia , ze to je zlym naalignovanim(samozrejme ak fotia v DEC = 90 tak sa na tuto podmienku mozu vyka..)
Tohle mi budeš muset vysvětlit. Jaký může mít vliv směr optické osy vůči osám montáže na pointaci ? To je přeci s prominutím úplna hova..ina. Vliv to bude mít na GO-TO (kuželová chyba), ale na chod a pointaci to vliv mít nemůže.

Neměl jsi na mysli kolmost RA a DE osy ? Tam bych ještě jakýsi vliv připustil (ale to by ta odchylka musel abýt opravdu velká, aby pohyby v DE ovlivnily i RA).
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Uživatelský avatar
MilAN
Příspěvky: 24264
Registrován: 17. 04. 2004, 23:56
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 75

Rotovaná expozice - Ustavujeme montáž s PARotem

#7

Příspěvek od MilAN »

kolec: v první polovině příspěvku 118 vyměň označení DEC za H = výška nad obzorem a RA za A = azimut
Kolmost os jsme tu řešili 2x , a vždy jsi ty, kteří s tebou nesouhlasili, poslal do .....
Takže nic, té diskuse se nezúčastním.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Uživatelský avatar
kolec
Příspěvky: 550
Registrován: 15. 03. 2007, 20:01

Rotovaná expozice - Ustavujeme montáž s PARotem

#8

Příspěvek od kolec »

Martin

Skus si predstavit ze pointer bude zachytavat chybu pri zle naalignobvanej montazi napri. 5´

Ak je Dec os oproti RA osi kriva o 10´ tak ju poiter tiez zachyti . To znamena pri chybe v DEC o 1pixel poiter vyhodnti chybu v RA (ktora vznikla iba krivostou tychto osi) a zacne ju korigovat.

Palo
Pavol Kollárik - kolec
http://astrofotky.cz/~kolec
Uživatelský avatar
kolec
Příspěvky: 550
Registrován: 15. 03. 2007, 20:01

Rotovaná expozice - Ustavujeme montáž s PARotem

#9

Příspěvek od kolec »

Milan

Mal som vyhrady iba k tvojmu pristupu k diskusii. Takze tak. Pripustam , ze som omylny, ale vtedy sme sa bavili o nepointovanej fotografii a o alignovani montaze. Teraz hovorim o pointovani

kolec
Pavol Kollárik - kolec
http://astrofotky.cz/~kolec
Uživatelský avatar
MMys
Příspěvky: 17622
Registrován: 02. 01. 2001, 05:03
Bydliště: Běleč nad Orlicí
Věk: 50
Kontaktovat uživatele:

Rotovaná expozice - Ustavujeme montáž s PARotem

#10

Příspěvek od MMys »

Tak křivá DE osa vůči RA, nebo křivá optická osa vůči DE ose (cone error) ? To je dost podstatný rozdíl.

I kdyby byla DE osa vůči RA ose nekolmá o těch řekněme 10 armin, tak odchylka 1 pixel v DE vyvolá pod tímto úhlem odchylku 0.0029 pix. v RA. To je neměřitelné a pointaci to neovlivní.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Uživatelský avatar
kolec
Příspěvky: 550
Registrován: 15. 03. 2007, 20:01

Rotovaná expozice - Ustavujeme montáž s PARotem

#11

Příspěvek od kolec »

A este jedna poznamka. Podla mna je jedno ci mam krivu RA k DEC alebo nekolmo nastavenu opticku os systemu k RA osi.

Ak system vplyvom nedokonaleho alignovania vyhodnoti ze za zmenila DEC a poiter nou pohne vDEC (napriklad o 1 pixel - 1´)
tak po korekcii chyby v dec nastane chyba v RA. A poiter ju bude korigovat.

Problem je velkost nekolmosti. A ta byva prekvapivo velka


Kolec

Pavol Kollárik - kolec
http://astrofotky.cz/~kolec
Uživatelský avatar
MilAN
Příspěvky: 24264
Registrován: 17. 04. 2004, 23:56
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 75

Rotovaná expozice - Ustavujeme montáž s PARotem

#12

Příspěvek od MilAN »

korec : vyměň si  všude RA za A a DEC za H  v příspěvku č. 3,  kromě věty : Inak začne montáž...
edit: kónická chyba není nekolmost optické osy k RA ose. Ale k DEC ose !
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Uživatelský avatar
kolec
Příspěvky: 550
Registrován: 15. 03. 2007, 20:01

Rotovaná expozice - Ustavujeme montáž s PARotem

#13

Příspěvek od kolec »

Martin

Ja vychadzam z nazoru, ze ked poiter zachyti podobnu chybu v RA, tak by ju mal zachytit i DEC(plyvom nekolmosti)


kolec
Pavol Kollárik - kolec
http://astrofotky.cz/~kolec
Uživatelský avatar
Michal1
Příspěvky: 482
Registrován: 21. 03. 2008, 23:15

Rotovaná expozice - Ustavujeme montáž s PARotem

#14

Příspěvek od Michal1 »

Díky všem za odpovědi (hlavně ty k tématu).

Martine, ten skript právě vyžaduje plnou verzi PinPointu. Takhle jsem to už zkoušel a Maxim hlásil chybu. I v nápovědě píší, že tyto příkazy fungují jen s plnou verzí.

Kolec, je mi jasné, že přesnost pointace ovlivňují i další faktory. Proč ale nemít alespoň dobře ustaveno? Atmosférická refrakce není problém, prostě od polohy pólu, kterou mi řekne PinPoint, odečtu 1' ve výšce. Navíc při rotaci vidi kamera stále totéž pole, takže je refrakce vždy stejná. Různé průhyby sestavy si myslím, že budou větší právě při ustavování s PAM, který s dalekohledem jezdí po celé obloze. (A navíc musíš čekat, až dalekohled přejede + vycentrovat hvězdu, otočení kolem RA osy rukou by trvalo pár sekund). Posuny rotační osy montáže způsobené pružením při otáčení mohu změřit i za dne na pozemních cílech, k tomu se snad dnes ještě dostanu.
Planetoskop (konečně hotový dobson 200/2000), Dal (Schmidt-Newton 203/812)
Polární ustavovač PARot ke stažení
Uživatelský avatar
Konihlav
Příspěvky: 5616
Registrován: 24. 01. 2008, 15:21
Kontaktovat uživatele:

Rotovaná expozice - Ustavujeme montáž s PARotem

#15

Příspěvek od Konihlav »

kurnik to se neda cist. kolec ! kua proc nepouzivas NORMALNI terminy? pripomina mi to toho juste-ho, ktery zije ve vlastnim virtualnim svete, ktery si sam vytvoril a nikdo jinej mu nerozumi (zde je odkaz na tu snusku nesmyslu). Pouzivat cesko-anglicky vyraz v hybridnim formatu je ZVERSTVO a hnus (bud to reknu cesky ustaveni/nastaveni nebo anglicky align a ne nejaky na-alignovanie - kua a jeste slovencina do toho to je na zblazneni ). Bud montaz polarne ustavim, nebo kdyz uz neco alignuji, tak vetsinou GoTo na hvezdu a to je uplne jina problematika nez polarni ustaveni montaze. Mixovani techto zavadejicich terminu je chujovina!

navic jste kluci off topic!

ad topic - ty VisualBasic skripty pro MaxIm DL jsou peknej vopruz, sam jsem si jich par napsal a je to tfuj tfuj.
Odpovědět