Polská AZ montáž - TPL ALT-AZ AZ 5

Vše o montážích, stativech, pohonech dalekohledů, naváděcích systémech, apod.
Uživatelský avatar
SIRIUS_758
Příspěvky: 2730
Registrován: 26. 02. 2008, 23:09

Polská AZ montáž - TPL ALT-AZ AZ 5

#1

Příspěvek od SIRIUS_758 »

  RECENZE polské azimutální montáže TPL ALT-AZ  AZ 5 :






 Nedávno mne zaujala tato v Polsku vyvinutá a v Číně vyráběná azimutální montáž s jemnými pohyby, viz. odkaz :

 http://teleskopy.pl/product_info.php?pr ... _statywem_(AZ5,_TPL

Se známými jsme si říkali, že by mohla být o něco lepší, než námi doposud hojně používaná AZ-4. Protože se tato nová montáž dá koupit jedině z Polska, tzn. že ji nelze předem zkouknout a osahat, šli jsme do riskantního obchodu s platbou předem..Jak se ukázalo, tento risk se nevyplatil, neboť AZ montáž je nečekaně podprůměrná..








   

Celkově vypadá montáž velmi pěkně, znalému neunikne, že několik dílů najdete i na ostatních az-montážích na trhu. Konstrukce je dostatečně variabilní - přizpůsobivá v obou osách pro různé koncepce dalekohledů - stačí vždy povolit dva šrouby. To nemilé překvapení nastane v okamžiku, kdy do klasické vixen-rybiny upnete váš oblíbený dalekohled - montáž je až neuvěřitelně nestabilní - sebemenší dotek a jemný posuv bowdenem znamená velmi dlouhé chvění. Chvíli jsme chovali naději, že ED 120ka je už přeci jen macek, a že tudíž s např. kratšími tubusy to bude o poznání lepší.. Vyměnili jsme refraktor za katadioptr - Celestron SC6" - a nastalo další zklamání, neboť chvění se zmenšilo jen o něco.. Pozorování oblohy probíhá tak, že bowden. točítky vyhledáváte objekt a okulárem opřeným o čelo a nos se snažíte utlumit neustálé chvění.

ZÁVĚR :

Tato AZ-montáž se absolutně nepovedla a varuji před její koupí, neboť je to vyhozených 6,5 tis.Kč. Se sebezapřením je použitelná jen na přehledná pozorování oblohy s těmi nejmenšími zvětšeními. Na planety zapomeňte..Ani kutilové tomu nepomůžou, žádné " dodo " zde aplikovat nejde. Osobně bych si vůbec nedovolil něco takového prodávat ( především s ohledem na to, co poláci na webu slibují ) - nicméně kdyby si ji chtěl nějaký masochista koupit, nabídnu ji tady v bazaru.. ;D

   
Uživatelský avatar
elon254
Příspěvky: 1057
Registrován: 09. 12. 2011, 12:40

Polská AZ montáž - TPL ALT-AZ AZ 5

#2

Příspěvek od elon254 »

A vratit nejde, když "nedělá" to co má? Potom co si o ní napsal si jí koupí jen ten, kdo si to nepřečte.
UL 6", UL 14", Meopta AD, 70/900, CZ 8x30, 7x50,
okulary: ATC 32/8/4, Cz 10/16/20, GSO 30, SPL25, TV Radian 18/10/6, TS 8,Vixen LV 4/2,5
filtr: O Ill, UHC, H-beta, solar
http://planety.g6.cz/
http://www.boto.cz
http://elon254.rajce.idnes.cz/
bushman
Příspěvky: 43
Registrován: 01. 03. 2009, 17:13

Polská AZ montáž - TPL ALT-AZ AZ 5

#3

Příspěvek od bushman »

Ono by se to zřejmě dalo vylepšit, takže bych ji úplně nezatracoval, jako hlavní slabina se mi jeví odlehčené rameno, které by se dalo zřejmě vhodně ofrézovaným hliníkovým blokem zevnitř a možná ještě jedním zvnějšku zase "ododlehčit", případně pokud to konstrukce umožňuje vyrobit úplně znovu (zdá se mi, že je jak nahoře, tak i dole jen našroubované, dole dokonce jen dvěma šrouby), ale je to opravdu spíš pro kutila.
SW Dobson 254/1200, EQ-6 Pro SS, SW ED 80, SW 70/500, Canon EOS 10D, BDP UV/IR 2", Astronomik UHC profi 1,25", BDP Hyperion 5mm, Plössl 10mm, 20mm, 25mm, Meopta Astro (Hermes-1) 1,25" 6,5mm, 8mm, 13mm, 20mm, dvě modnuté webkamerky a noťásek
Uživatelský avatar
biker.fm
Příspěvky: 4112
Registrován: 09. 06. 2008, 02:34
Bydliště: Frydek-Mistek
Věk: 56
Kontaktovat uživatele:

Polská AZ montáž - TPL ALT-AZ AZ 5

#4

Příspěvek od biker.fm »

Obratil bych se na prodavajiciho s tim ze bud se jedna o vadny kus (vymena za jinou) nebo ze to vratim, pokud montaz je tak jak popisujes.
Pozorovani hvezd na nocni obloze = prijemny relax v kazdodennim stresu.


APM 152/1200 a mala Kowa na vylety do hor
Moje fotky na www.astrofotky.cz.
Uživatelský avatar
SIRIUS_758
Příspěvky: 2730
Registrován: 26. 02. 2008, 23:09

Polská AZ montáž - TPL ALT-AZ AZ 5

#5

Příspěvek od SIRIUS_758 »

O vadný kus se nejedná, je to prostě blbě vymyšlené a já na to naletěl.. >:( Znamenalo by to komplet předělat, na což není čas...je to prostě neefektivní. AZ-4 je proti tomu naprostý luxus, i s nasazenou ED 120kou.

Jde o stejnou situaci, jako když si koupíte nový vícečočkový okulár s velkým očekáváním, ale on pak pěkně vykreslí jen třetinu pole..Nebo když si koupíte ty nejlevnější začátečnické dalekohledy, co se klepou jako sulc.. A úplně stejná záležitost potkala Honzu Zahajského, který koupil ten obří binokulár Omegon s průměrem 150mm - dalekohled v ceně 4,5 tis.€ je posazen na naprosto nevyhovující vidlici, zcela nešikovně upevněnou na stativu od EQ-5. Výsledkem je naprostá hrůza - když jsem se v Supře toho dotknul, nevěřil jsem tomu, jakou drzost vůči zákazníkovi si dovolí německý prodejce.. >:( Tuším to bral Honza na MHV, takže jste to tam mohli potkat.

https://www.facebook.com/media/set/?set ... 821&type=1
Uživatelský avatar
SIRIUS_758
Příspěvky: 2730
Registrován: 26. 02. 2008, 23:09

Polská AZ montáž - TPL ALT-AZ AZ 5

#6

Příspěvek od SIRIUS_758 »

DOPLNĚNÍ RECENZE :

Přeci jen jsme našli nějaké uplatnění pro tuto nepříliš vydařenou azimutální montáž.. Vyzkoušeli jsme na ní dva druhy velkých binokulárů - klasický triedr 20 x 80 a můj zalomený s výměnnými 1,25" okuláry o průměru 70mm.





Za použití správného "L" ramínka je tato montáž pro dalekohledy tohoto typu podstatně lepší, než cokoli na obyč. fotostativu - binokulár jde dostatečně dobře vyvážit, neboť je optimálně uchycen a umožňuje tedy pohodlnou manipulaci a vyhledávání i poblíž zenitu. Montáž se chvěje samozřejmě i v tomto případě, ale kombinace malého zvětšení do cca 30 až 40x s tím, že binokulár většinou navádíme oběma rukama, případně ho stabilizujeme opřením očnicemi o čelo, je dostatečnou zárukou, aby bylo pozorování komfortní.









Použitý stativ této AZ-montáže je kompatibilní se stativy montáže EQ-5, viz. foto níže :





Uživatelský avatar
Sasa3
Příspěvky: 4622
Registrován: 06. 11. 2007, 15:22
Bydliště: Ricany
Kontaktovat uživatele:

Polská AZ montáž - TPL ALT-AZ AZ 5

#7

Příspěvek od Sasa3 »

Trochu mi to pripomina moji alt-az montaz Voyager od firmy Astro-Tech (v Cechach se tusim prodavala pod jinym jmenem a pod GSO znackou):

http://www-hep2.fzu.cz/~kupco/astro/equ ... w100ed.jpg

Na originalnich hlinikovych nohach bylo podle me rozumne maximum, co se tyce refraktoru, kratky 80mm cockac. Uz i ED100 bylo moc. Po zamene za drevene nohy je ED100 snesitelne (obcas jsem tak pozoroval planetarky i pri zvetseni 350x). Nicmene bowden jsem okamzite zrusil, kdyz se totiz na nej sahne, tak se rozechveje a to jeho chveni se pak prenasi na montaz. A jak pises, trva to vecnost, nez se prestane trepat. Bez bowdenu je to o poznani lepsi. Pred rokem jsem presel na Sky Watcher AZ-5 montaz a to je jine kafe (bohuzel je taky tezsi).
ATC82/1670, Telementor, AS80, AS110, FOA-60Q, Tak 100DZ
http://www.fzu.cz/~kupco/astro/
Uživatelský avatar
Mirda
Příspěvky: 426
Registrován: 13. 02. 2009, 00:19

Polská AZ montáž - TPL ALT-AZ AZ 5

#8

Příspěvek od Mirda »

Další info o polské montáži.

Stal jsem se novým majitelem této montáže. Mohu potvrdit v recenzi uváděné údaje o jejích vlastnostech. Chod montáže byl tuhý, při ovládání dalekohledu bez jemných pohybů bylo nutné použít větší sílu a montáž utrhnout z místa, s malým Vixenem 110L to šlo špatně.

Následuje popis provedených úprav, snad to někomu pomůže, borci, kteří staví montáže možná něco opraví.

Montáž je robustní, ve snaze najít a odstranit příčiny její nestability jsem montáž rozebral, poupravil, vyčistil a přemazal.

U stativu jsem odstranil vůle mezi nohami a středovým dílem stativu dotažením šroubů závěsů noh a zároveň dotáhl všechny šrouby na stativu.

Hlava montáže je složena s odlitků, spojených šrouby. Hlava se jednoduše rozebere vyšroubováním šroubů imbusovým klíčem, který je součástí dodávky.
Povrchová úprava všech odlitků hlavy je bílý komaxit s jemně strukturovaným povrchem.
V místech pevných spojů jednotlivých odlitků NENÍ vrstva komaxitu odstraněna.
V každém pevných spoji jsou dvě vrstvy komaxitu + další vrstva pod hlavami spojovacích šroubů.
Celkem jsou v každém spoji tři vrstvy komaxitu.
Mezi stativem a úchytem pro dalekohled je pět pevných spojů, každý se třemi vrstvami komaxitu, celkem tady patnáct vrstev komaxitu.
Předpokládal jsem, že těchto patnáct vrstev komaxitu způsobuje nestabilitu montáže.
Možnost odstranit komaxit ze spojů jsem zavrhl, bál jsem se, že na hranách se bude komaxit časem loupat a kazit vzhled montáže.
Všechny spoje odlitků jsem proto lehce přebrousil jemným brusným papírem na rovné podložce do hladka, díly u kterých to nebylo možné (mezikruží) jsem přebrousil papírem na prstu.
Hlava byly namazána vazelínou, která připomíná lepidlo. Po jejím odstranění jsem namazal bílou lithiovou vazelínou na jízdní kola,s kterou mám dobré zkušenosti.

S jemnými pohyby jsem nic nedělal, zdály se mi v pořádku.

Po složení  a dotažení šroubů hlavy se chování montáže výrazně zlepšilo.
Šrouby jsem dotáhl znovu druhý den, šlo to o kousek, přestože bylo dotahováno stejnou silou.
Chod při ovládání bez jemných pohybů je lehčí, dalekohled (Vixenem 110L) při poklepu na tubus kmitá 1 sec., když mírně prohnu kratší bovden ve výšce a pustím, kmitání trvá 2 sec.
Montáž není zřejmě špatně navržená, chybu vidím v ponechání komaxitu ve spojích dílů.
Jako další možnost montáž vylepšit bych viděl ze spojů komaxit odstranit a případně plochy vhodným strojem přebrousit.

Mirda
Uživatelský avatar
haplo602
Příspěvky: 102
Registrován: 20. 02. 2014, 00:47

Polská AZ montáž - TPL ALT-AZ AZ 5

#9

Příspěvek od haplo602 »

hmm .... vdaka za astro-forum ... prave tuto montaz som obzeral a pacila sa mi ... ale podla tohto vlakna to nieje prave najlepsie ...

takze s obzeram po niecom inom.
Celestron 15x70 Skymaster, Bresser AR 102S/600, TS Individual 152/990
Celestron X-cel LX 25,18,7,5
ms
Příspěvky: 205
Registrován: 06. 07. 2012, 17:48
Bydliště: Trenčín
Věk: 51

Polská AZ montáž - TPL ALT-AZ AZ 5

#10

Příspěvek od ms »

Nevedel som o tomto vlákne keď som si kúpil túto montáž - chvalabohu Hľadal som ľahkú "grab & go" montáž na refraktor 100/900 bez káblov a protizávaží, a hlavne s jemnými pohybmi.
Myslím že dve hlavné príčiny chvenia montáže sú: aretácia vysúvacích nôh statívu a nadbytočné plastové podložky v prevodovkách.
Nohy statívu sa kývu bez ohľadu na to akou silou sa dotiahne dvojica skrutiek - sú totiž nad sebou a nohy sa kývu v kolmom smere. Pomohlo by určite pridať ďalšiu dvojicu skrutiek v uhle 120° ale toto som neriešil lebo som montáž namontoval na drevený statív, tak ako som to mal aj v pláne. V balení bol aj krúžok s neznámym účelom. Príjemne ma prekvapilo keď som zistil že to je druhá základňa montáže a pasuje presne do diery geodetického statívu.
Prevodovky som rozobral a premazal. Pritom ma dosť vydesil počet plastových podložiek. Šnekové koleso je uložené medzi 2 odliatkami a drží to pokope matica M6. Z neznámych príčin je pod maticou mäkká priesvitná plastová podložka, pod ňou veľká oceľová podložka, a pod ňou ďalší plast. Tieto 2 kusy plastu som vyhodil, pridal ešte jednu oceľovú podložku, a plastové podložky som nechal len vo vnútri prevodovky z oboch strán šnekového kolesa. Maticu dotiahol na fest a zaistil. Musí to ísť tuho, aby to bolo stabilné.
Po tejto úprave sa montáž chová podľa očakávania. Dá sa normálne ovládať a chveje sa len vtedy keď poklepem po tubuse. Chvenie ustane do 3s. Normálne ovládanie cez bowdeny, aretácia, alebo zaostrovanie s ňou nepohnú. Na 100mm tubus je to celkom šikovná montáž a funguje. Za tie peniaze a pri tej váhe sa nedá očakávať že to unesie niečo väčšie. Predsa len to je už z princípu nevyvážené. Montáž SkyTee/TS-AZ5 stojí skoro 2x toľko (aj s nutnými doplnkami) a v porovnaní s touto montážičkou to je riadny kus železa.
Ešte porovnanie s EQ montážou GSO Skyview, tiež na drevenom statíve: GSO je o niečo stabilnejšia, po poklepaní na tubus sa zatrasie s menšou amplitúdou, a ustáli asi za 2s. Jej šnekové prevody majú menej zubov takže to nemá taký jemný chod ako táto AZ montáž, a je oveľa ťažšia a väčšia kvôli nutnému protizávažiu.
Celkom sa mi páči modulárny princíp tejto montáže. Dá sa poskladať tak že bowdeny môžu byť v rôznych polohách. Rameno polovidlice sa dá vyrobiť aj iné a bez problémov namontovať ale zatiaľ sa mi nezdá že by bolo poddimenzované.
ms
Příspěvky: 205
Registrován: 06. 07. 2012, 17:48
Bydliště: Trenčín
Věk: 51

Polská AZ montáž - TPL ALT-AZ AZ 5

#11

Příspěvek od ms »

Mýlil som sa. Dal som preč rameno a stabilita sa zvýšila tak že je z toho úplne iná montáž. Chcelo to len malinkú mechanickú úpravu.
Uživatelský avatar
MilAN
Příspěvky: 24261
Registrován: 17. 04. 2004, 23:56
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 75

Polská AZ montáž - TPL ALT-AZ AZ 5

#12

Příspěvek od MilAN »

Promiň že to píšu, ale jako technik bych tohle řešení nepřežil :)
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
ms
Příspěvky: 205
Registrován: 06. 07. 2012, 17:48
Bydliště: Trenčín
Věk: 51

Polská AZ montáž - TPL ALT-AZ AZ 5

#13

Příspěvek od ms »

prečo?
Uživatelský avatar
SIRIUS_758
Příspěvky: 2730
Registrován: 26. 02. 2008, 23:09

Polská AZ montáž - TPL ALT-AZ AZ 5

#14

Příspěvek od SIRIUS_758 »

Tuhle montáž jsem potkal ještě jednou a opět se potvrdilo, že je ze všech dostupných podobných nejhorší a její dodatečné úpravy to zásadně nezlepší, resp. jsou ztrátou času nebo neefektivní ... Tečka ( bodka )
ms
Příspěvky: 205
Registrován: 06. 07. 2012, 17:48
Bydliště: Trenčín
Věk: 51

Polská AZ montáž - TPL ALT-AZ AZ 5

#15

Příspěvek od ms »

Aha.... Takze to nefunguje... Skoda. Skoro som uveril ze ano Tecka/bodka znamena ze je koniec debaty, ze?
Odpovědět