O astrofórumastrofotografii

O astrofotografii všeobecně, metody, postupy zpracování snímků, odkazy na stránky s astrofoto tematikou, rady pro začátečníky...
Uživatelský avatar
Honza Ebr (honza42)
Příspěvky: 3534
Registrován: 20. 10. 2004, 14:48

O astrofórumastrofotografii

#1

Příspěvek od Honza Ebr (honza42) »

Motivace: Můj názor na váš (=hlasité menšiny uživatelů AF) názor na astrofotografii už asi tak trochu znáte, ale abychom diskuzemi na toto téma pořád neprasili různá témata o snímcích, rozhodl jsem se svoje názory sepsat zde přehledně, abyste do mě mohli bušit. A když se někdo dopustí tak blatantního AFAF v nějakém vlákně, že to nebudu moc vydržet, tak tam prostě můžu spamovat odkazy sem. Myslím, že všichni budou šťastnější.

O co tedy jde? Myslím si, že za poslední léta úžasné fotografické aktivity lidí, kteří pak prezentují své výsledky zde na AF, se zde vyvinula komunita, která žije vlastním životem. Vznikla zde pravidla, o tom jak astronomicá fotografie musí vypadat, aby byla zdejší komunitou přijata jako "správná" a vytvořila se tu skupina "ochránců" těhcto pravidel, kteří se naučili je prezentovat jako zcela zřejmou pravdu. Většina astrofotografů je pak jako takovou akceptuje a odpor je zcela minimální.

Uveďme si pár příkladů toho, co musí astrofotografie splňovat, aby to byla AFAF (astrofórumastrofotografie):

1. "reálné" barvy
2. "správné" natočení na obloze
3. "hezké" hvězdy
4. "decentní" zpracování
5. libovolná lineární kombinace předchozího

Některé z těchto požadavků jsou prezentovány prostě tak, že je to tak "správně" a že to tak musí být prezentováno, protože přece jsme hrozný vědci a musíme popisovat vesmír, tak jak je. To je asi to, co mě vytáčí úplně nejvíc, protože estetická astrofotografie nemá žádnou vědeckou hodnotu. Ano, je možné během estetické astrofotografie provést vědecké měření (například předobjevovou fotometri novy), ale k tomu je stejně výsledný zpracovaný snímek úplně k ničemu a jediný smysl mají surová data. Z toho, jakou barvu má galaxie na obrázku, nikdo žádný odborný závěr neudělá. Proto je třeba uvažovat estetickou astrofotografii jako uměleckou nikoliv vědeckou disciplínu. Představte si, že by někdo přišel za Leonardem da Vicni s tim, že Mona Lisa měla ve skutečnosti modrý oči a že tudíž jeho obraz nestojí za nic.

Komu tato paralela přijde nedostatečná, měl by si uvědomit, že i ty "skutečné" barvy objektů jsou naprostý mýtus. Ano, je možné změřit skutečnou spektrální charakteristiku objektu a to je obejktivní realita, ale tuto není možné lidskému mozku předat formou jednoho obrázku. Kdyby nic, tak už proto, že sestava použitá k fotografování má obvykle jinou spektrální citlivost, než lidské oko. Zlobíte se na HST, že obrázky z něj jsou v podstatě náhodně obarveny? Byli byste radši, aby na nich nebylo nic, protože většina užitečné informace je získána mimo viditelný obor spektra a tudíž "reálná" barva obrázků je prostě černá (neboť tak lidské oko vnímá dané záření)?

Úplně stejnou linii argumentů lze předvést na téma "orientace na obloze", a tak se nebudu opakovat (jen bych mohl něco zamumlat o jižní polokouli :)). Protože tohle není to nejhorší. Nejhorší je tlak na "technickou dokonalost" fotografií, obzlášť co se zobrazení hvězd a zpracování pozadí týče. Lidé se tady z pro mě nepochopitelného důvodu specializují na focení hvězdných polí na homogenním pozadí. Jejich kvalitě je často přizpůsobené zpracování celého snímku a často tím trpí zobrazovaný objekt. Proč vlastně rovnou nefotíte nějaká pěkná hvězdná pole, ve kterých nepřekáží žádná mlhovina? Odečtení gradientů by bylo o to jednudšší!

Následkem tohoto tlaku jsou tady prezentovány výsledné snímky, které jsou jen slabým odleskem toho, co se v původních datech podařilo zachytit. Jenže pokud by se slabé oblasti zvýraznily, tak by tam nedejbože vylezl šum, hala okolo hvězd nebo zbytkové gradienty oblohy. A to prostě nejde! A tak lidé fotí 100x ty samé nejjasnější objekty a ukazují na nich 100x ty nejjasnější detaily. Jen několik nejschopnějších astrofotografů má na to, aby ukázali něco zajímavého a přitom splnili požadavky AFAF. Přitom by to mohl dělat skoro každý, kdyby se nebál, že jeho produkt nebude dostatečně "dokonalý".

Proto tedy apeluji na všechny astrofotografy: neposlouchejte "rady", které vám nevoní. Nesnažte se zavděčit těm 10 lidem, kteří píší stále stejné komentáře do všech vláken se snímky. Netravte desítky hodin laděním průhybů, kolimací, ostřením, kupováním nových komponent a jejich zkoušením, když byste místo toho mohli exponovat a nafotit spousut skvělých objektů, ač obklopených ne úplně dokonale kulatýma a bodovýma hvězdama. A především, pomatujte, že astrofórumastrofotografie není to jediné platné měřítko krásy na světě, a nebojte se nám ukázat výsledné snímky tak, jak se líbí vám!

Třeba takhle:



edit: jen aby bylo jasno, toto je náhodně vybraná fotka z posledních příspěvků použitá pro expresivní ilustračn účely, snad mě autor neutrhne hlavu :)
Taurus 500/2100, Paracorr, 24 a 14 mm ES 82 st., Nagler 9, Radian 6, Kasai 4, UHC, OIII a Hbeta. 200D a 250D, Canon 10-18/4.5-5.6, 24/2.8, 50/1.8, 85/1.8, 70-200/4L, 400/5.6L, SW MAK 127 a 90, TAL MT-3S
m.i.x
Příspěvky: 5
Registrován: 01. 12. 2010, 16:20

O astrofórumastrofotografii

#2

Příspěvek od m.i.x »

Razítko, podpis! Není co dodat.
[což se u Honzy stává opravdu velmi zřídka ;)]
Dvojitý astrograf Zeiss 18+20cm r.v. 1905, Zeiss Maksutov-Cassegrain 38cm '67, Meade LX200 16" (MARK), Kawasaki ZRX1100 ;]
Uživatelský avatar
MMys
Příspěvky: 17678
Registrován: 02. 01. 2001, 05:03
Bydliště: Běleč nad Orlicí
Věk: 51
Kontaktovat uživatele:

O astrofórumastrofotografii

#3

Příspěvek od MMys »

Následkem tohoto tlaku jsou tady prezentovány výsledné snímky, které jsou jen slabým odleskem toho, co se v původních datech podařilo zachytit. Jenže pokud by se slabé oblasti zvýraznily, tak by tam nedejbože vylezl šum, hala okolo hvězd nebo zbytkové gradienty oblohy. A to prostě nejde! A tak lidé fotí 100x ty samé nejjasnější objekty a ukazují na nich 100x ty nejjasnější detaily. Jen několik nejschopnějších astrofotografů má na to, aby ukázali něco zajímavého a přitom splnili požadavky AFAF. Přitom by to mohl dělat skoro každý, kdyby se nebál, že jeho produkt nebude dostatečně "dokonalý".

....

Netravte desítky hodin laděním průhybů, kolimací, ostřením, kupováním nových komponent a jejich zkoušením, když byste místo toho mohli exponovat a nafotit spousut skvělých objektů, ač obklopených ne úplně dokonale kulatýma a bodovýma hvězdama. A především, pomatujte, že astrofórumastrofotografie není to jediné platné měřítko krásy na světě, a nebojte se nám ukázat výsledné snímky tak, jak se líbí vám!
Minimálně pod tohle se musím stoprocentně podepsat, protože mi taky poslední dobou (zvlášť u některých jedinců) připadalo, že se to celé zvrhlo pouze na hon za co nejdokonalejší optikou s naprosto bezvadnou kresbou, mnohdy za příšrné ceny. Přitom je to hovadina. Kdo ty snímky bude zkoumat na obrazovce 1:1 ze vzdálenosti 30cm ?

Aby to nevypadalo že mám máslo na hlavě, ani moje optika není v rozích dokonalá. Akorát to pak při zpracování dost často zamaskuju ;)
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Uživatelský avatar
hamr
Příspěvky: 3425
Registrován: 27. 12. 2006, 01:50
Bydliště: Tábor (Dražičky)
Věk: 64

O astrofórumastrofotografii

#4

Příspěvek od hamr »

Začátkem roku v lednu jsem v sekci astrofoto napsal toto 8-):


Na Astrofóru mi připadá, že ta skupina lidí okolo focení, pozorování a kreslení planet má z toho pořád ještě radost a bere to jako pěkného koníčka, což mi jinde začíná trochu chybět.
EQ 6R na pilíři + SCT 8" na hvězdárně, ASI 224 barevná, achromát Bresser 127/1200
Uživatelský avatar
mich1
Příspěvky: 1137
Registrován: 24. 07. 2010, 20:00

O astrofórumastrofotografii

#5

Příspěvek od mich1 »

Zrovna to ostreni a kolimaci bych az tak neodsuzoval, sice se mi kolikrat stalo ze jsem misto foceni zurive kolimoval a urcite bych mel vetsi radost kdybych misto toho neco vyfotil, ale myslim ze obzvlast u delsich ohnisek je to proste nutnost. U moji tricitky spatna kolimace nadela mnohem vetsi paseku nez bidny seeing a paklize chci fotit neco maleho tak tam pak neni vubec zadny detail a kdyz se to zmensi aby to vypadalo aspon trosku ostre tak z objektu kolikrat nezbyde nic. Tvar hvezd radsi neresim, proste jsem smireny s tim ze to neni nejaky special na foceni a nejake ty chyby dokazu prekousnout. Co se pruhybu tyce tak ten je potreba brat v potaz stejne jako zaostreni a kolimaci protoze kdyz se objekt v prubehu expozice posune treba o 4 pixely tak tam taky zadny detail nezustane. Pak je potreba budto to nejak vyresit a nebo expozice zkratit. Hodne lidi zene expozice treba nad 10 minut a na snimku je videt ze tam nejaky pruhyb je. Pritom by podle me skoro stejne kvalitni praci odvedly 2 expozice po 5 minutach kde ten posun bude polovicni paklize budou sky limited.
newton 30 cm, eq6
ladin
Příspěvky: 986
Registrován: 21. 02. 2008, 15:11
Bydliště: 50.6681028N, 15.0827178E

O astrofórumastrofotografii

#6

Příspěvek od ladin »

Rozmýšlel jsem si, zda-li sem mam pravo vubec neco napsat. Ja, kdo nefoti a radsi kouka okularem uz jen proto, ze me nikdo neprudi, ze to co vidim je vlastne spatne a ze bych to mel videt uplne jinak... Ale na druhou stranu se mě líbí fotky, ktere se vymykají mistním estetickým pravidlům, ktere nemusí nutně konvergovat k technické dokonalosti, to jest pokud přinášejí něco nového, osobitého a zajímavého. Souhlasím s Honzou a za sebe si přeju více astrofotoheretiků. Mám rád nové cesty a nechci jen žasnout nad jednou dálnicí, která ohromí pouze cenou použité techniky a mnozstvim vynalozene prace !
Půlmetr (10'') Dobson, 16'' Dobson ...
ceres
Příspěvky: 2126
Registrován: 05. 01. 2006, 04:32

O astrofórumastrofotografii

#7

Příspěvek od ceres »

http://www.astro-forum.cz/cgi-bin/yabb/ ... 9172/32#26

To som napisal uz daavno na margo fotiek v CAM. Plati to vsak o takmer vsetkych snimkach, ktore sa tu zjavuju (napriklad nedavna zaplava M31).

Ono je to vsak problem, pretoze je tu naozaj vytvarany tlak - nie na samotne objekty snimania, ale na zdokonalovanie ich podania. Uz som tu x-krat napisal, ze pri 10-hodinovej expozicii je na kazdom zabere limitka minimalne 20 mag. Snimky su to vsak casto prezentovane tak, ze su minimalne 2-3 magnitudy odrezane za ucelom "vyzehlenia", mame tu 2000 Jupiterov jeden ako druhy a zjavne pri nich nejde o tu planetu, ale o tom, kto uz to snimanie a registaxovanie lepsie zvladol... atd.

Cize, suhlasim s Honzom v tom, ze ten tlak vytvarany "autoritami" je casto nezmyselny, samoucelny a drahy. A tie debaty okolo jakbysmet... Je to vsak rozhodnutie kazdeho za seba a ked niekto nema dost vlastneho usudku, je to jeho problem. Proste - za blbost sa plati, a v pripade astrofotografie to plati doslova.

Takze, nech si kazdy foti co chce a ako chce a ked sa necha vtlacit do pretekov o najpriemernejsi zaber najdrahsou technikou - nech sa paci...

:P

P.S.: skuste si stiahnut vsetky tunajsie Andromedy, zregistrujte ich a zacnite preblikavat - aspon sa pobavite, ak uz nic ine ;)
Vixen VC200L, EQ-6 Pro SynScan, Scopos ED 66/400, Celestron 102/500, Konus MC 90/1200, Sonnar 2,8/180, CCD astropix 1.4, Nikon D300, DMK 21AU04.AS, Creative NX Ultra, Watec 902H, ceres(slimak)astrofoto(bodka)sk
Uživatelský avatar
demonek
Příspěvky: 689
Registrován: 16. 03. 2009, 18:46

O astrofórumastrofotografii

#8

Příspěvek od demonek »

Proto tedy apeluji na všechny astrofotografy: neposlouchejte "rady", které vám nevoní. Nesnažte se zavděčit těm 10 lidem, kteří píší stále stejné komentáře do všech vláken se snímky. Netravte desítky hodin laděním průhybů, kolimací, ostřením, kupováním nových komponent a jejich zkoušením, když byste místo toho mohli exponovat a nafotit spousut skvělých objektů, ač obklopených ne úplně dokonale kulatýma a bodovýma hvězdama. A především, pomatujte, že astrofórumastrofotografie není to jediné platné měřítko krásy na světě, a nebojte se nám ukázat výsledné snímky tak, jak se líbí vám!  Líp bych to nenapsal.Já fotím proto,že mě to baví a mám to rád.A když tam nebudu mít nějaký super detail,tak se z toho nepo...
Uživatelský avatar
FunTomas
Příspěvky: 3912
Registrován: 21. 07. 2003, 13:20

O astrofórumastrofotografii

#9

Příspěvek od FunTomas »

Môj názor je nasledovný...

1. "reálné" barvy
Mnohé objekty sú tvorené látkou vyžarujúcou svetlo určitej konkrétnej vlnovej dĺžky. Ak túto vlnovú dĺžku vníma oko ako zelenú, zdá sa mi úplne prirodzené prezentovať uvedený objekt v zelenej farbe.
V prípade špeciálnych analýz (izofoty, ...) je naopak farebný posun celkom bežný.

2. "správné" natočení na obloze
Aký je zmysel fotografií, ktoré tu autori prezentujú? To potom možno dá odpoveď na správne natočenie. Na južnej pologuli vidieť objekty otočené "hore nohami" z pohľadu severanov a naopak. Dokonca pri pohľade cez ďalekohľad so zrkadlom môže byť obraz stranovo otočený. Prečo by to ale malo byť dôvodom takejto prezentácie obrázku. Aj zemepisné mapy sa na južnej pologuli zobrazujú orientované juh - hore ? Prípadne sa mapy kreslia zrkadlovo otočené? Možno sa nájde zmysel aj pre takúto orientáciu obrazu no väčšinou to len mýli.

3. "hezké" hvězdy
Pri laickom pohľade môžeme hviezdy nazvať svetelnými bodmi. Slnko je dokonca vidieť ako peknú guľu. Predpokladajme, že všetky hviezdy sú rovnaké ako Slnko - gule. Budem sa vždy snažiť zobraziť hviezdy tak, ako mi daná optika umožní. S deformáciami a ohybovými javmi, ktoré tá optika vnáša do obrazu. Alebo by som mal zobrazovať hviezdy ako čiarky, trojuholníky či iné útvary? Hádam len ako demonštráciu čo dokáže adaptívna optika.

Nie som výnimka. Aj mne sú vytýkané tvary hviezd na snímkach, úpravy obrazu pri redukcii šumu, farebné podanie, orientácia obrazu... a to dokonca predchádzajúcimi prispievateľmi. Ale snažím sa zlepšiť.
Odfotil som technicky nie veľmi dobrú fotku kométy Honda-Mrkos-Pajdušáková, ale som rád že ju mám. Netrápim sa na nej šumom, kresbou... O to viac ocením peknú fotku tejto kométy (napríklad od MaG-a) keď viem ako náročné je ju odfotiť. Prečo ale neupozorniť na nedostatky v obraze, s ktorým si autor dal niekoľkohodinovú prácu a určite nie sú "umeleckým zámerom" (dvojité kríže)?

Podčiarknuté a zhrnuté, nemôžem sa akosi stotožniť s uvedenými bodmi. A dokonca si myslím, že na ani Martin, hoci napísal, že honba za kresbou je hovadina.

Ad Androméda. Verím, že aspoň Ceres pochopil moju prvú nedokonalú fotografiu a to čo som sa znažil jej prezentáciou ukázať.
mail to:fun2mas(at)gmail.com
Uživatelský avatar
demonek
Příspěvky: 689
Registrován: 16. 03. 2009, 18:46

O astrofórumastrofotografii

#10

Příspěvek od demonek »

Aj zemepisné mapy sa na južnej pologuli zobrazujú orientované juh - hore ? Prípadne sa mapy kreslia zrkadlovo otočené? Možno sa nájde zmysel aj pre takúto orientáciu obrazu no väčšinou to len mýli.Kamarád mně přivezl z Nového Zélandu mapu světa.Jih je nahoře.Když jsem to uviděl poprvní,tak jsem myslel,že je to jiná planeta. :)
-karneades-
Příspěvky: 1770
Registrován: 28. 10. 2007, 15:49

O astrofórumastrofotografii

#11

Příspěvek od -karneades- »

mam v technice na AF hoooodne penez ;D, nemyslim si, ze bych tech prostredku nekdy litoval, at si kazdy koupi co uzna za vhodne a co mu penezenka dovoli, nejsem zavodnik a nepotrebuji se snimky vytahovat, fotim si jen tak pro radost-nejen moji,,,, a Martine, ja jsem naopak z velkych obrazku na mem 40" monitoru totalne v rausi  ;), dokazu se na ty dilka cumet i hodiny,,,,,,
nekomu staci Skodovka a pro nekoho je malo Porshe, tak to v zivote chodi a cim vic toho clovek chce, tak tim vic se musi i snazit--noo a potom si tech vydrenych chechtaku musi taky paradne uzit, traba tak, ze si kupuje astrohracky za astronomicke ceny  :D
v ostanim s tebou Honzo naprosto souhlasim
Petr
Uživatelský avatar
MaG
Příspěvky: 11419
Registrován: 06. 04. 2002, 21:22
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Kontaktovat uživatele:

O astrofórumastrofotografii

#12

Příspěvek od MaG »


1. "reálné" barvy
2. "správné" natočení na obloze
3. "hezké" hvězdy
4. "decentní" zpracování
5. libovolná lineární kombinace předchozího
Napsal jsi tam Honzo spoustu pěkných věcí a spoustu věcí, ve kterých se neprotnem, to je celé, tak to vidím já.

Pokud jsem tě pochopil, tak se protnem třeba v názoru, že místo honby za dokonalostí je třeba snímat a snímat a pokud možno i jiné, než okoukané věci.
Dále by se nemělo v honbě za dokonalostí zapříčinit, že musím své snímky prezentovat v menším rozlišení nebo tmavé, aby nebyl vidět šum. Já jsem z těch, kdo šum v obraze neřeší a často za to slyším kritiku, která teď vadila tobě ohledně barev například.

K tvým návrhům k diskuzi jen krátce:

1. barvy - jednoznačně platí co psal přede mnou Tomáš. Pokud objekt vyzařuje nějaké barvy a já nepoužiju filtr, pak by měl na fotce i tak vypadat, jak nejvíc vyzařuje, nebo jako mix barev. Co je modré nemůže být zelené, to je můj styl zpracování, nikoli dogma, které někomu vnucuji.

2. natočení - pokud to je možné, dávám sever nahoru nebo doprava. Většina lidí je také zvyklá to tak dělat a mně to usnadňuje orientaci např. při porovnávání snímku. Jiná orientace mi vadí, ale nevnucuju ji. Zrcadlově otočené snímky mi vadí a vnucuji se s tím, to uznávám.

3. hezké hvězdy - nemám a neřeším, klidně ať jsou horší, když to technika nezvládá. Když to zvládá, měly by být pokud možno bez vad. Viz. třeba fotky Milana, ten má vždy precizní hvězdy a přitom to ale ostatním nevnucuje.

4. většinou, když to je třeba, dávám více verzí, ale málokdy tu decentní. Mám ve zvyku tahat i na úkor šumu. To je také mimo mně, nevadí mi to.

A ještě P.S. na závěr. Máš pravdu, že tu pořizujeme hodně kvalitní data, která by mohla mít i vědeckou hodnotu, ale to že je prezentujeme decentněji a jinak barevně a tím ztrácí na vědecké hodnotě rozhodně jim nic neubíráme na hodnotě. Tou hodnotou je estetika, síla inspirace dalších, aby poznávali vesmír, aby to zkusili také a třeba i lépe.
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Orion Optics CT8 200/900 s Paracorrem, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod, 30Dmod
Uživatelský avatar
Edu
Příspěvky: 385
Registrován: 13. 03. 2010, 18:55

O astrofórumastrofotografii

#13

Příspěvek od Edu »

Tou hodnotou je estetika, síla inspirace dalších, aby poznávali vesmír, aby to zkusili také a třeba i lépe.
A hlavně taky, aby vylezli ven a podívali se na nebe.
Uživatelský avatar
Pavebo
Příspěvky: 1125
Registrován: 10. 04. 2009, 13:37
Bydliště: Plzeň

O astrofórumastrofotografii

#14

Příspěvek od Pavebo »

Několik nestrukurovaných úvah:

Každý z nás prezentuje své snímky a vkládá do nich trochu svého JÁ.  Pokud tam nic nevloží (tj. snaží se vyhovět všem kritériím ostatních hodnotitelů, aby uspěl v nějaké pomyslné soutěži), tak uděl právě tu recyklovanou, bezpohlavní fotku, kterou mohl udělat kdokoliv.

Zvládnutí techniky je podmínkou nutnou, byť ne postačující (to jsou ty kolimace, průhyby, pointace ..., prostě to, co vnese do snímku nějaký nežádoucí nesoulad).

Technika má své opodstatnění od low-costové až po high-endvou a její pořízení závisí na finančních podmínkách každého z nás, ale pohříchu není samospásná; dá se udělat dobrý snímek s každou, jenom se člověk trochu více nadře.

To, jak snímek zpracuji je zásadní, můžu data zabít nebo využít, co nejvíce - tady dle mého tví podstata astrofotografie, sem se musím soustředit a tvrdě makat a experimentovat. Bez hledání cest se nikam nedostanu.

Otázky, které nastolil honza42, jsou podle mého spíše v oblasti filosofie astrofotografie než v pouhém redukování problému na techiku (a její cenu) a problémy s ní.

Z mého pohledu zdejší astroforum neposkytuje příliš otevřené prostředí a podporu pro začátečníky, kteří se právě formují. Jsou vržení proti tvrdé zdi dogmat, mnohdy nesmyslných a dost často  neověřených mýtů.

Můj jasný závěr je:

Dělej. co děláš rád, a děláš-li to rád, dělej to tak, aby ses za to nemusel stydět a ono se to časem při tvdé práci projeví.

Veškerá odpovědnost za moje fotky spočívá jen a jen na mých bedrech (ne na mých rádcích), proto je sakra taky dělám, je to moje svobodná volba, která mi přináší radost.

No a pokud děláš fotky jen proto, abys tím někoho ohromil, tak to raději zabal. Tohle bych nechtěl nějak moc zdůrazňovat, abych se snad někoho nedotknul (třeba sám sebe? ;)).


Zdraví

Pavebo

EDIT Značka: plním si dětské sny
Uživatelský avatar
Vabra
Příspěvky: 3887
Registrován: 10. 02. 2006, 17:20

O astrofórumastrofotografii

#15

Příspěvek od Vabra »

Myslim, ze je spravne, kdyz se Honza ozval se svym narkem. A z reakci je videt ze podobne nazore sdili dost clenu. Na druhou stanu si dovolim s nim z vetsi casti nesouhlasit.

Jestli je honba za detailnejsimi detaily, vernejsimi barvami a kulatejsimi hvezdami u proflaknutych objektu smyslupplna nebo ne, necht si kazdy posoudi sam pro sebe.

Mne to proste bavi, je to takovy muj fetis.

Vetsina objektu DSO mi nema kam utect. Tak proc bych se nemel "naucit remeslo" ci vyladit techniku, na tech znamych a proflaknutych, pripadne na nich hledat nove detaily, ktere se mi nikdy pred tim nepodarilo zachytit...? Kdyz muzou mesicnani fotit porad dokola nekolik krateru proc bych si nemohl fotit porad dokola jedny Plejady :-/

Kdyz se dostanu vyjimecne nekam za hranice vsednich dnu, tak se urvu ze retezu a fotim spise na kvantitu nez na kvalitu... ale s objekty ktere mi vyjdou nad obzor kazdy rok si prece mohu klidne pohrat...

Na konto kritiky, mne vice potesi, kdyz se nekdo ozve a za neco mne sepsuje, nez aby snimek odplynul bez jakekoliv reakce. Uz jen to, ze sepsani kritiky nekomu stalo za to, znamena ze se zastavil a necim jsem jej zaujal...

At si proste foti kazdy co chce, jak chce a cim chce. Pokud ta budou stohy M31 a M42 bude i to porad milejsi nez denne odpovidat na dotazy typu, ktery refrakturek na vyvyklane EQ montazi si koupit za 2000-3000Kc. ;)

Pavel Vabrousek
Odpovědět