Pozorovatelna severni Kokorinsko

Vaše tipy na místa s dobrým výhledem a především tmavou oblohou.
Uživatelský avatar
Vabra
Příspěvky: 3885
Registrován: 10. 02. 2006, 17:20

Pozorovatelna severni Kokorinsko

#1

Příspěvek od Vabra »

Zdravim,

tentokrat zejmena priznivce astronomie z oblasti Melnicka, MB a CL.

Ve spolupraci s mistnim clenem Alien5 pracujeme na zalozeni amaterske pozorovatelny v oblasti severniho Kokorinska. Mame vyhlidnutou nepouzivanou pozarni zbrojnici na vhodnem miste a predjednany pronajem casti budovy a vhodne plochy s mistni pani starostkou.

Soucasti planu je i prihlaseni elekromeru (obec jej minuly mesic odhlasila).

Mistni podminky v zasade odpovidaji tem na Vratenske hore s nasledujicimi rozdily:
- prakticky neomezeny vyhled 240st, od Vychodu pres Jih az po Severo-zapad (v tomto perimetru smeru 2 bile svitici lampy slabounce viditelne v doliku asi 1km jiznim smerem).
- obecni osvetleni 4-5 zlutych lamp od SZ po SV s vyjimkou jedne nejblizsi prakticky nerusi (neni prima viditelnost). Jedina primo viditelna lampa muze byt clonena zminenou pozarni zbrojnici (pripadne obec je ochotna jednat o jejim vypinani/cloneni)
- nadmorska vyska 350m
- lokalni mlhy, ktere se vyvyjely tento tyden nad ranem, zustavaly hluboko v udoli.

V prvni fazi mame dohodu na rocni pronajem 1000Kc/M, ve kterem nebudeme podnikat zadne vetsi stavebni upravy, ale pocita se s nasledujicim:
- uprava interieru zbrojnice (vymalovani, uklid, dve postele, provizorni zatepleni, zabezpeceni: elektronika, mrize, dvere)
- drobne upravy plochy za zbrojnici (sesekani travy, dva pilire na EQ6 hlavu, husi krk pro rozvod 220V k pilirum,...)

Po rocnim "zkusebnim" provozu, se v pripade pozitivnich zkusenosti pocita s problouzenim pronajmu na delsi casovy horizont (10-15 let, neurcito?) a s pripadne vetsi investici (pozorovaci domecek nad pilirema, kopule na strese, pripadne vetsi stavebni upravy...?).

Nehodlame z toho delat nejakou hromadnou akci, ale pokud se najdou v okoli 1-3 seriozni zajemci o spolupraci s pripadnym podilem na pocatecni a provozni investici tak prosim napiste SZ. A ja poslu podrobnejsi informace. Pripadne se muzeme domluvit na navsteve daneho mista.

Pokud nas chce nekdo podporit jen nejakou dobrou radou, myslenkou ci doporucenim prosim piste zde do vlakna. ;)

Pavel & Honza

Pavel Vabrousek
Uživatelský avatar
Kami
Příspěvky: 2060
Registrován: 02. 01. 2004, 06:45
Věk: 46

Pozorovatelna severni Kokorinsko

#2

Příspěvek od Kami »

Gratuluji vám k odvážnému kroku a nalezení vstřícnosti od místního okolí,které je dost vzácné.Zvláště v dnešní době.

Pro případné připomínky a návrhy bych prosil vyfotit prostory a místní okolí včetně výhledu.
Být to za humny,jednoho člena už máte. ;)

Držím vám palce.
SW102/500, SW ED100/900, R100/1500, R125/1583, N127/646, R140/1543, R150/1800, C150/2250, N152/1178, N170/1022, NCN310/1768/5970,... + další sklíčka do 0,75m.
Uživatelský avatar
Vabra
Příspěvky: 3885
Registrován: 10. 02. 2006, 17:20

Pozorovatelna severni Kokorinsko

#3

Příspěvek od Vabra »

Takze mame aktualne nasledujici partu zajemcu:

Vabra
Alien5
Ogami
Prazan
Karneades

Myslim, ze tenhle pocet uz je pro vyhlednute prostory vice nez dostatecny, takze konkurz na stale a na provoz prispivajici cleny bych ted pozastavil. Uvidime zda zavedeme jeste nejakou jinou volnejsi formu clenstvi pro obcasne navstevniky... ;)

Zrejme se z prostorovych a bezpecnostnich duvodu nebudeme poustet do organizovani vetsich astrosrazu, i kdyz uvidime jak se to casem vyvine a jak budou stali clenove hlasovat v teto otazce...

V tomto poctu i s vyhledem na fakt ze dojizdejici ze Slaneho ci z Prahy asi nevyuziji kazdou vhodnou noc (a i ja mam velkou rodinu a zahradni pozorovatelnu na Melniku takze vyjezdy planuji jen za opravdu vyjimecnych podminek), pocitam s prumernou ucasti 3 astronomu za jasne patecni ci sobotni noci okolo novoluni.

Pokud vsichni vyse uvedeni skutecne vstoupi do klubu, navrhuji interier upravit pro 3 space a ke dvema pilirum pro pevne EQ montaze pridat 2 upravene plochy vhodne pro postaveni trojnozky. 220V kabelu snad bude dost.
Zatim se drzim predstavy na miste nechavat jen minimum relativne levneho vybaveni a kvalitnejsi optiku, kamery, pocitace si vzdy privezt a odvezt z domova...

Nevim jaky je tam dneska jistic, ale pri vyhrazeni 2kW na topeni by 32A melo postacit na provoz 5 fotosestav uplne v pohode. Pozor neni tam ani voda ani odpad, takze je to jen pohdlnejsi alternativa ke chrupani v aute!
Ale asi 200m dale je penzion s pronajmem chatek.

Dalsi detaily navrhuji probrat osobne na ustavujici schuzi "klubu" nekdy v druhe pulce rijna (prusecik nasich bydlist ukazuje, ze nejlepe bychom se mohli sejit nekde v oblasti Brandysa, pripadne se mohu pokusit zajistit klice a sejit se nejaky vikend primo na miste)...prosim dejte vedet SZ svoji preferenci na termin a misto prvniho setkani.

Muj predbezny navrh je sejit se na miste v sobotu 22.10. odpoledne a privezt sebou nejake zahradni nacini (pracovni odev, rukavice, hrabe, ja bych zkusil bych zapujcit benzinovou sekacku na vysokou travu). At si to pripravime na prvni pozorovani o tyden pozdeji... V pripade mizerneho pocasi se operativne presuneme do mistni hospody.

konec hlaseni...

Pavel Vabrousek
ceres
Příspěvky: 2126
Registrován: 05. 01. 2006, 04:32

Pozorovatelna severni Kokorinsko

#4

Příspěvek od ceres »

Pekny napad - gratulujem a drzim palce.

Mozno by stalo za to si jednu cast vyhradit na remote observatory. Technicke prostriedky dnes dostupne to umoznuju pomerne jednoducho a vyuzili by ste to miesto vzdy za jasneho pocasia.
Vixen VC200L, EQ-6 Pro SynScan, Scopos ED 66/400, Celestron 102/500, Konus MC 90/1200, Sonnar 2,8/180, CCD astropix 1.4, Nikon D300, DMK 21AU04.AS, Creative NX Ultra, Watec 902H, ceres(slimak)astrofoto(bodka)sk
Uživatelský avatar
ladis
Příspěvky: 2966
Registrován: 05. 09. 2006, 05:12
Bydliště: Dolní Bousov
Věk: 44

Pozorovatelna severni Kokorinsko

#5

Příspěvek od ladis »

Pekne. Jen se zeptam - planujete klub jen pro fotice ci i pro vizualisty?
Obrázek
Ladislav Červinka
vizuální pozorování a fotometrie proměnných hvězd a zákrytů hvězd planetkami
Uživatelský avatar
Vabra
Příspěvky: 3885
Registrován: 10. 02. 2006, 17:20

Pozorovatelna severni Kokorinsko

#6

Příspěvek od Vabra »

Pekne. Jen se zeptam - planujete klub jen pro fotice ci i pro vizualisty?
No prvotni nabor je jiz uzavren takze je ta otazka vlastne irelevantni ;)

Jen se obavam, ze pokud se sejde 3-5 foticu na relativne malem prostoru, tak by vizualiste trpeli nadmernou svetelnou hladinou od vsech tech nasich aparatu.

Na druhou stranu, sousedi z vychodu s obecnim pozemkem kratce secena louka (kterou jsme vlastne minuly tyden pouzivali, nebot na "nasem" je zatim stale vysoka trava). A tam by se par dobsonu postavit dalo...

Takze pokud nekdy prijedes a nechas nas kouknout radi te uvitame.
Pavel Vabrousek
Uživatelský avatar
ladis
Příspěvky: 2966
Registrován: 05. 09. 2006, 05:12
Bydliště: Dolní Bousov
Věk: 44

Pozorovatelna severni Kokorinsko

#7

Příspěvek od ladis »

Diky Pavle. Jelikoz budu pravdepodobne za cas bydlet v Mlade Boleslavi, rad bych, predevsim v pracovni dny, jezdil za dobrych podminek pozorovat do blizkeho okoli, proto se ptam ;)
Obrázek
Ladislav Červinka
vizuální pozorování a fotometrie proměnných hvězd a zákrytů hvězd planetkami
Uživatelský avatar
Vabra
Příspěvky: 3885
Registrován: 10. 02. 2006, 17:20

Pozorovatelna severni Kokorinsko

#8

Příspěvek od Vabra »

Jeste par drobnosti k budoucimu vybaveni:

Jak jsem uvedl vyse predpokladam jako standardizovane vybaveni pozorovatelny pilirek/montaz typu EQ6. Zda se, ze je to porad siroko daleko nejvice muziky za nejmene penez. Osobne mam navic vyrobenou redukci z EQ6 stativu na svoji Gemini42 hlavu, takze v pripade potreby ji mohu dat i na EQ6 pilir. V pripade, ze nekdo fotite na necem jako HEQ5 nebo CG5, prosim pocitejte s potrebou vyrobit si nejakou podobnou redukci, ktera pujde nasadit na EQ6 pillir. Pokud by to pro nekoho byl neresitelny problem, muzu se pokusit vam s vyrobou pomoci (nikoliv ja osobne, ale pres zname kovoobrabece; pocitejte tak s 1000-1500Kc)...

Zatim otevrena otazka je presny pocet, rozmisteni a velikost/vyska piliru.

Protoze se nas na Vratence malokdy seslo vice nez 2-3 najednou, uvazuji o dvou EQ6 pilirich pobliz sebe (5-6m v ose V-Z) tak, aby se jednou, pokud se dohodneme po roce na dlouhodobem pronajmu, dal okolo nich postavit jeden podlouhly domecek s odsuvnou strechou.

Poblize pak pripravit cca 2 - 3 vhodne plochy v dosahu elektriny, na kterych si treti az paty ucastnik stejne noci bude moci postavit svoji trojnozku. O prioritach pridelovani pilirku by zatim rozhodovalo jednoduche, kdo driv prijde ten drive mele, nebo pripadne podil na jejich zhotoveni (pokud by z jakehokoliv duvodu nebyl stejny).
Prosim dejte vedet SZ pokud uz nekdo dopredu vite, ze se na stavbe EQ6 pilirku nechcete podilet...

Posledni otazka je k vysce pilirku. Pro ucely prvniho roku pozorovani na plose by v podstate stacila vyska okolo 1m. Problem by ale nastal v pripade obestavovani pilirku pozorovacim domeckem, nebot po vlastnich zkusenostech bych preferoval pilir alespon 2m vysoko a domecek s podstatne zvysenou podlahou, tak aby byl dalekohled dostatecne vysoko a videl k obzoru a pritom se mohly pouzit treba dvere do domecku o standardnich rozmerech...

Nejake napady jak udelat EQ6 pilir dvoufazove, nejdrive cca 1m vysoky a pozdeji rozumne nastavitelny na 2m, pri zachovani slusne pevnosti?

PS: plne robotizovane reseni je zatim mimo muj obzor z mnoha duvodu... :P
Pavel Vabrousek
Uživatelský avatar
ogami
Příspěvky: 731
Registrován: 15. 02. 2009, 17:42
Kontaktovat uživatele:

Pozorovatelna severni Kokorinsko

#9

Příspěvek od ogami »

Napisu par slov za sebe ...

Pilire - nemam problem se podilet na jejich stavbe, ale abych pravdu rekl, v podstate je nepotrebuji. Pevna pozorovatelna to stejne nebude, takze po prijezdu budu stejne muset vse vybalit, ustavit/postavit atd. Uz je celkem jedno, jestli to postavim na sloup, nebo vytahnu stativ z kufru. Mozna by nebyl spatny napad tam pristi leto vybetonovat nejaky placek, kam by se daly postavit 2-3 montaze na stativu, jestli to bude vubec mozne.

Barvy - pracuji ve firme, ktera vyrabi barvy ETERNAL ... mam tudiz moznost je nakoupit za vyrobni ceny. Pokud bude potreba malovat, natirat sloupy atd, myslete na to ... usetrime 50 procent oproti nakupu v normalnim obchode.

Sit - myslim, ze by nebylo od veci na miste zprovoznit i nejaky WiFi AP. Nevim jak ostatni, ale ja pouzivam pri foceni notebook. A bylo by celkem pekne mit uvnitr nejake PC, pres ktere by slo napr. pres RDP kouknout na notebook (treba primo z postele), jestli vse bezi v poradku. Nejake starsi PC s linuxem a AP jsem schopen bezplatne zajistit, tudiz i pripadna kradez by nemusela nikoho trapit.

Jinak pocitam s terminem 22.10., kdyby se cokoli zmenilo dejte vedet. Pavlovi uz nebudu ani volat. Pocitam, ze vse dulezite si reknem na miste ;)
Ondřej Kozáčik
Dalekohledy: SW Esprit 80
Montaz: HEQ-5 Syntrek
CCD: ATIK 383L+, QHY5, ZWO ASI 2600 MC Pro
Filtry: IDAS P2, Baader Ha 3,5nm
Uživatelský avatar
Vabra
Příspěvky: 3885
Registrován: 10. 02. 2006, 17:20

Pozorovatelna severni Kokorinsko

#10

Příspěvek od Vabra »

Jeden clen se vyjadril, ze 22.10. nemuze, jiny je tak nateseny, ze do 22 nevydrzi  ;)

Takze kdo nemuze 22.10. a vyjde mu to tuto nedeli, tak bych tam zajel v Nedeli 9.10. okolo 16.30. 13.30. Vyjizdet budu z Melnika v 16.00. 14.00. Kdyztak mne prozvonte na 731 137 528.

Klic zatim slibeny nemam, ale mozna se mi jej podari zapujcit. Ale i bez nej se da z navstevy mista dost odvodit.

Dejte sem vedet, kdo by pripadne tuhle nedeli dorazil...

OPRAVA: 9/10/2011 sraz na Melniku uz v 13.30. Na miste ve 14.00...
Pavel Vabrousek
Uživatelský avatar
Prazan
Příspěvky: 1221
Registrován: 11. 12. 2007, 22:01
Bydliště: Praha Vinoř
Věk: 48

Pozorovatelna severni Kokorinsko

#11

Příspěvek od Prazan »

Já bych se chtěl ukázat tuto neděli. 22.10. nemůžu přijet.
Triedr 10x50, Canon EOS20D
http://astrofotky.cz/~Prazan/
Uživatelský avatar
Vabra
Příspěvky: 3885
Registrován: 10. 02. 2006, 17:20

Pozorovatelna severni Kokorinsko

#12

Příspěvek od Vabra »

Tak kdo chce prijet jiz tuto nedeli ve 14.00 ma sanci potkat se i s pani starostkou. Prinese klice a muzeme udelat prohlidku vnitku pozarni zbrojnice a primo na miste si domluvit pravidla pouzivani pronajate nemovitosti. Nepocita se s pracovnim nasazenim tak prijedte nejak normale obleceni at ji moc nevydesime :)
Pavel Vabrousek
Uživatelský avatar
alien5
Příspěvky: 515
Registrován: 04. 01. 2006, 22:51
Bydliště: Rovesnko od troskami
Věk: 46

Pozorovatelna severni Kokorinsko

#13

Příspěvek od alien5 »

Zdravim all.
Diky Pavle za vycerpavajici info. Ta louka vedle zbrojnice je velka, vejde se tam treba 8 Dobsonku vedle sebe smer V-Z takze vizualisti muzou byt na louce a fotogafove u zbrojnice mista je tam dost a plochu udrzuji mistni.

Jinak ja mam nocni panorama, budu ho teprve zpracovavat nebo poprosim cassiho ten na to ma lepsi soft
V tu sobotu 9.10 2011 prijedu na tu 14.00 v pohode i ten dalsi termin o vikendech nemam problem. Udelam denni panorama a skupinove foto.

Pavle disak pisni (SZ) co bych mel vzit: nejaky lopaty ryc hrabe atd.. neco uz mam.
Ladis : super budem bydlet ve stejnem meste

Pripada mi to porad jak zazrak, ze to klaplo lokalita pronajem a kolegove , super zatim cusik all
Uživatelský avatar
Honza Ebr (honza42)
Příspěvky: 3531
Registrován: 20. 10. 2004, 14:48

Pozorovatelna severni Kokorinsko

#14

Příspěvek od Honza Ebr (honza42) »

Pánové, pokud by někdy bylo hezky, snad mi dovolítevás navštívit se 400kou! Ovšem v mém případě až od prosince, tedy to není dvakraát aktuální.
Taurus 500/2100, Paracorr, 24 a 14 mm ES 82 st., Nagler 9, Radian 6, Kasai 4, UHC, OIII a Hbeta. 200D a 250D, Canon 10-18/4.5-5.6, 24/2.8, 50/1.8, 85/1.8, 70-200/4L, 400/5.6L, SW MAK 127 a 90, TAL MT-3S
Uživatelský avatar
Vabra
Příspěvky: 3885
Registrován: 10. 02. 2006, 17:20

Pozorovatelna severni Kokorinsko

#15

Příspěvek od Vabra »

V tu sobotu 9.10 2011 prijeduJedna se o nedeli... a na prvni navsteve s pani starostkou s praci na latifundii zatim nepocitam...
Pavel Vabrousek
Odpovědět