Celestron PowerSeeker 127EQ

Diskuze o tom jak začít s astronomií, jaký si pořídit první dalekohled, ale také o tom, jak správně používat toto fórum.
Odpovědět
Uživatelský avatar
dvader
Příspěvky: 4469
Registrován: 06. 04. 2007, 15:36
Bydliště: Praha 9
Věk: 57

Celestron PowerSeeker 127EQ

#91

Příspěvek od dvader »

Pokud se sestavou, na kterou jsi uvedl link, hodláš do budoucna fotografovat, tak se časem dostaneš do stavu, kdy ti bude sestava fotit a ty nebudeš mít mezitím co dělat... A budeš se ohlížet po něčem na vizuální pozorování. :)
Proto má hodně fotografů nějaký další přístroj - je tedy otázkou, zda-li kupovat vůbec něco jen na pár měsíců a nebo rovnou uvažovat o trvalejším vizuálním dalekohledu.

Pokud z různých důvodů nevyhovuje dobson, tak přichází v úvahu nějaký šikovný refraktor. Nebude to moc na DSO ale planety a Měsíc budou OK. Ideální je samozřejmě nějaké APO/ED ale to se s cenou nedostaneme na 5 tisíc...
Co takhle tedy oblíbený malokuk?
http://www.supra-dalekohledy.cz/hledej. ... 400mm+AZ-3

A můžeš jej mít natrvalo jako malý a dobře přenosný dalekohled i třeba na pozemní koukání (příroda atd.)...
Tlustá Berta (Celestron CPC-1100 XLT), Lunt LS60TC, WO ZenithStar 73 III APO, Lacerta Herschel, binohlava MaxBright II, okuláry Vixen LVW 42, Baader Eduiascopic 35, Hyperion 31 a Click Zoom, TV Apollo 11 a Nagler Zoom 6-3, triedr Kowa XD 8x33 Genesis :D
Uživatelský avatar
tomas.lizner
Příspěvky: 22
Registrován: 02. 08. 2011, 20:43

Celestron PowerSeeker 127EQ

#92

Příspěvek od tomas.lizner »

Prima, díky. Tak v tom případě se patrně již vyplatí trochu připlatit a vzít rovnou ten větší 120/600 http://www.supra-dalekohledy.cz/hledej. ... 600mm+AZ-3 ne?

Jinak pro všechny ostatní, co by dále zvažovali ten powerseeker 127EQ - mrkněte i na Celestron Astromaster 130EQ. Tady http://www.astronomyforum.net/astronomy ... 130eq.html najdete celkem podnětné srovnání těch dvou jasně hovořící pro ten Astromaster (cena se o moc neliší).
Uživatelský avatar
freex
Příspěvky: 567
Registrován: 25. 07. 2011, 12:22

Celestron PowerSeeker 127EQ

#93

Příspěvek od freex »

Tak aby si sa trochu dostal do obrazu Aspoň podla mňa je už aj na cene dosť vidno že z toho ďalekohľadu nedostaneš veľa A teraz k tým drahším ďalekohľadom. Sú drahšie, kvalitnejšie a majú vačšie predné priemeri (alebo ako to mám nazvať). Šošovky sú vačšinou WA PL ktoré nemajú skoro žiadnu farebnú vadu.  Jedná takáto šošovka stojí okolo 50€ ..... A teraz k PW 127na EQ-2. Sú ta, 2 šošovky a jedna 3x barlow. Len za kvalitnú barlow(ku) dáš najmenej 100 € a + 2 WA PL (100 €) ... Takže došli sme k záveru že len kvalitné barlow a šošovky sú drahšie ako celý pw127 eq. Tak asi tak je to podľa môjho názoru.

: Ale ak si sa aj tak rozhodol pre výrobok z CELESTRONU tak ti doporučujem túto stránku : http://www.obchod.digicom.sk
Sky Watcher Newton 8" ,refraktor 50 f/3 (vlastná výroba), trieder MLC 8x40
Uživatelský avatar
Martin Vyskočil
Příspěvky: 1940
Registrován: 27. 11. 2005, 21:13
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 43

Celestron PowerSeeker 127EQ

#94

Příspěvek od Martin Vyskočil »

Hlavní důvod, proč nedoporučujeme dalekohledu typu powerseeker, astromaster a podobné NENÍ v samotných dalekohledech (tedy pokud tyto nejsou nějak "zprasené"-kulové zrcadlo nebo integrovaný barlow), ale v těch zoufalých montážích, na kterých jsou nabízené. Třeba ty začátečnické dlouhé achromáty musí ukazovat výborně, ale v kombinaci s těmi třesoucími se montážičkami je to vhodné tak na dekoraci do bytu. Pro představu o fungující sestavě mohu uvést svoje Ostříží oko. Jedná se o refraktor 60/1040, kde hmotnost tubusu je cca 1kg (teď nevím přesně) a délka 1m. Původně plánovaná montáž ASTRO-3 se ukázala jako silně nedostatečná a jako odpovídající se dá považovat současná CG-5, i když i zde se tubus při dotyku ruky trochu chvěje.
Tomáši, trochu si ještě rozmysli, kolik do toho chceš (nebo budeš chtít) investovat. V dané cenové relaci uvažovat o tom, že koupím něco na chvíli a pak to vyměním je nesmysl, protože finanční ztáta při prodeji bude procentuálně obrovská. Zároveň bych se zatím vykašlal na focení. Můžeš si v jiných vláknech přečíst o minimální rozumné začátečnické fotosestavě a na kolik to asi přijde. Proto bych se asi zaobíral dalekohledy určené na pozorování a ne na focení. Proto je blbost pořizovat newton 200/800, který je určen pro focení a pro pozorování má spíše nevýhody (velká koma, zřejmě větší citlivost na kolimaci). Lepší je zvolit nějaký méně světelný newton, třeba 1/6 či 1/8. Mám zkušenost s newtonem 150/1200 ukazuje přímo nádherně. Dá se provozovat i na EQ-3-2, ale to je podle mě ta minimalní použitelná (zkus kontaktovat uživatele Ohaj, ten tuhle setavu vlastní). Snesla by i zrcadlovku s objektivem, ale nedá se s ní automaticky pointovat.
Newton 150/1200 se dělá i jako dobson, který je z hlediska použitenosti bezproblémový. Záleží na tom, jestli budeš víc pozorovat třeba planety (tam se bude víc hodit paralaktika) nebo DSO (tam asi využiješ dobsonovu montáž).
Světelný achromát je další taková slepá ulička. Dá se to snést ještě u takového malokuku, který má trochu širší použití než triedr. Dá se měnit zvětšení a použít filtr, ale na planety a velké zvětšení to není, protože pak převáží vady optiky. U té 120/600 je to podle mě extrém, o čemž svědčí také historie nákupů a prodejů v bazaru (jde z ruky do ruky).
Závěr si musíš udělat sám. Dalekohled není jen tubus, ale taky montáž. A stavebně krátké dalekohledy jsou buď drahé nebo mají velmi omezené použití a na dalekohledy pro focení a pro pozorování jsou kladeny úplně jiné požadavky. Vždycky to bude nějaký kompromis a záleží na tobě, co upřenostníš.
EDIT:
Jak už psal Dvader, je dobré plánovat dopředu a koupit si dalekohled, který neprodáš, když si koupíš další, ale který jej vhodně doplní. Je tedy dobré mít výkonnější větší dalekohled na DSO a planety a k tomu třeba menší dalekohled na brouzání mléčnou dráhou se širokým zorným polem. Mít třeba větší a menší katadioptr mi přijde trochu nepraktické.
TS 15x70, "Ostříží oko" 60/1040 (refraktor vlastní konstrukce)
Uživatelský avatar
freex
Příspěvky: 567
Registrován: 25. 07. 2011, 12:22

Celestron PowerSeeker 127EQ

#95

Příspěvek od freex »

áno... Ak si si prečítaš pozorne čo tu napísal Martin tak určite pochopíš že je lepšie si kúpiť niečo drahšie a lepšie ako si kúpiť niečo slabé a potom zasa kupovať niečo zasa lepšie Treba si počkať a našetriť trocha penazií a nekupovať hneď čo sa ti páči.

Ja som sa tiež rozhodoval či si mám kúpiť pw 127 na eq alebo nie. Ale po odpovediach na ktoré som netrpezlivo čakal, som sa dostal k záveru že ďalekohľad nie je iba tubus. Asi sa budem opakovať ale je potrebné si uvedomiť že je mať pod tubusom pevnú zem. Tým som myslel že aj budeš mať zlú montáž tak sa ti to bude strašné hýbať a z pozorovania či už to bude na pozemné alebo pozorovanie oblohy, tak z toho pozorovania nebudeš mať absoultne nič. A potom si budeš klásť otázku prečo som si toto tu kúpil. Poriadne pouvažuj o tom čo si chceš kúpiť. Ja som sa vďaka tomuto foru dozvedel veľa vecí. Ja som si vždy myslel že zvačšenie je najdôležitejšie na ďalekohlade ale na AF ma upokojili Tak to je z mojich skúseností na AF Aj keď nie sú moc dlhé ale je hlavné to, že som pochopil dôležité veci ktoré je potrebné si uvedomiť. Je to len na tebe a verím že sa rozhodneš pre tú najlepšiu voľbu pre teba.

Prajem Jasné noci pri pozorovaní :)
Sky Watcher Newton 8" ,refraktor 50 f/3 (vlastná výroba), trieder MLC 8x40
Uživatelský avatar
tomas.lizner
Příspěvky: 22
Registrován: 02. 08. 2011, 20:43

Celestron PowerSeeker 127EQ

#96

Příspěvek od tomas.lizner »

Nuže nepotěšili jste mě, ale přesto díky za odpovědi Tedy k třem probdělým nocím na AF přidám holt pár dalších (a to už jsem si myslel, že jsem do obecnějších základů výběru dalekohledu pronikl ). Ten Newton 200/800 jsem tu rozebírat nechtěl (po další noci pečlivého čtení na AF se mi zalíbil spíše http://www.astroshop.eu/skywatcher-dobs ... 65bf70da3a ale třeba časem se znalostmi opět změním...).

Přijal jsem vaše doporučení na to, že by to měl být dalekohled, který "zůstane". To s tou stabilitou mě mrzí, to jsem fakt netušil. Takže budu dál procházet AF a zaměřím se nyní i na toto.

Jinak poslední věc - bylo by úplně super a spousta zelenáčů by byla nadšená, kdyby jste udělali nějaký "návod do začátku". Což o to, např. na astro.cz jsou obecnější základy a teorie, viz co reflektor/refraktor, barevná vada, závislost zvětšení na průměru dalekohleu apod... a jsou nesmírně užitečné, ale chybí mi tam nějaké shrnutí věcí v kostce, na co dávat bacha. Prostě trošku zobecnit zkušenosti z praxe. Sice už jsem i předtím věděl, že je stabilita velice podstatná, ale nenapadlo by mě třeba, že u toho SW 120/600 co jsem tu naposled nadhodil, se mi bude tubus třást. Ne přímo jmenovat výrobky, ale např. nějak varování o stabilitě těch stojanů. A podobné háčky, o kterých určitě víte více. Na nás pak bude si o tom na AF a jinde už zjistit více, ale určitě by to mnohým usnadnilo či ušetřilo dotazy "co koupit?" :)
Uživatelský avatar
freex
Příspěvky: 567
Registrován: 25. 07. 2011, 12:22

Celestron PowerSeeker 127EQ

#97

Příspěvek od freex »

Ty si asi začiatočník že ? Ja tiež ale neviem či by bolo dobré na začiatok kupovať si GO-To . Na AF som niekde čítal že to nie je veľmi dobrá voľba pre začiatočnika . Ale ako sa pozerám na Flextube tam je dosť drahý. Ja si chcem kúpiť ako prvý ďalekohľad newtona 203/1200 na Dob. montáži. Je to už aj tak celkom veľká cena pre mňa lebo ja nezarábam a z polovice ma bude financovať aj brat Ale ak si chceš kúpiť svoj prvý teleskop nezačínaj pri veľkých cenách. Ja som sa už zmieril s cenou 300 € lebo to bol najlepší výber pre mňa aj keď trochu drahší ale nič sa nedá robiť. Ale ako pre začiatočnika ti neodporúčam za 1500 € teleskop. Keď ťa to prestane baviť tak to budú len vyhodené peniaze. Ak nechceš dobsona tak si kúp niečo na EQ ale s vačšiou váhou. Pri malých váhach s teleskopy na EQ sa moc trasú keď zafúka vietor ( čo som taktiež čítal na AF alebo možno aj v tomto vlákne) ale na istej stránke kde sa rozoberali EQ montáže som čítal, že by sa na EQ mali zo spodu zavesiť nejaké závažia aby sa to netriaslo. Ale pri ťažších teleskopoch na EQ to nebude asi ani nutné. Tak ak by si chcel montáž EQ tak ti doporučujem niečo tažšie ale nie drahé ale ak budeš chcieť dobsona tak mne to tu vrelo doporučili a povedali, že na začiatočníka je najlepší Dob 203/1200.
Sky Watcher Newton 8" ,refraktor 50 f/3 (vlastná výroba), trieder MLC 8x40
Uživatelský avatar
tomas.lizner
Příspěvky: 22
Registrován: 02. 08. 2011, 20:43

Celestron PowerSeeker 127EQ

#98

Příspěvek od tomas.lizner »

Dobrá, já to asi napsal trošku zmateně - tedy já to myslím tak, že nyní zatnu zuby, počkám ještě tak měsíc, kdy budu sbírat všechno možné dostupné info a pak pořídím nějaký aspoň trošku slušný začátečnický dalekohled tak do 10k ( to to stoupá, v prvním mém postu to bylo max. 5k, ve druhém skoro 7 a teď 10 ;D ) pro předtím zmíněné účely. S tím bych chtěl tak rok operovat a teprve potom, pokud mě to jak říkáš nepřestane bavit (jakože určitě ne:) ), budu chtít asi pokročit na vyšší level. A začnu řešit ten velký dobson, go-to, astrofoto... apod. Teď řeším něco, co mi nabídne dost podnětů k pozorování na celý rok a na čem se zároveň naučím:)
Uživatelský avatar
freex
Příspěvky: 567
Registrován: 25. 07. 2011, 12:22

Celestron PowerSeeker 127EQ

#99

Příspěvek od freex »

Tak ten ďalekohľad sa ťa ešte nastojí. Na AF majú také maličké príslovie : Kúpou ďalekohľadu financie nekončia, ale práve začínajú Tak nejako to znie Na tom Dobsonovi flextube máš 1 šošovku ako sa mi zdá, či ? No ale aj tak. Po čase zistíš, že budeš potrebovať viac šošoviek, filtrov a mnoho vecí ku teleskopu. A ak ti mám poradiť, tak ani na jednej z vecí nešetri. Lacné veci sú nekvalitné a stoja za nič. Ako napr. čo som ti spomínal pri PW 127. Stojí okolo 150 € a je k tomu 3x barlow a 2 šošovky. Kvalitná barlow stojí viac ako 100 € a šošovka min. 45€. Takže dobre popremýšľaj čo si kúpiš :)
Sky Watcher Newton 8" ,refraktor 50 f/3 (vlastná výroba), trieder MLC 8x40
Uživatelský avatar
Lesák
Příspěvky: 444
Registrován: 10. 03. 2009, 21:43
Věk: 36

Celestron PowerSeeker 127EQ

#100

Příspěvek od Lesák »

Pokud budeš dalekohled vozit na každé pozorování 20 km tak pro začátek bych určitě nedoporučoval 12" (304/1500). Až zjistíš jak je to těžké tak se ti to ani nebude chtět vytahovat a někam s tím tahat. Skladnější je dobson než paralaktika, protože u paralaktiky skladuješ montáž, závaží a stativ (u dobsona jen tu bedýnku). Nejlepší volba bude ten 203 mm dobson. Vidět je v tom už hodně, je to dobře transportovatelné, ihned sestavené, "přirozeněji" se to ovládá a rozhodně je to stabilnější než než většina paralaktik dodávaných k dalekohledům (k těm menším). Takový dalekohled už by potřeboval min EQ 5 a tím pádem poleze hodně do peněz. To samé platí o goto. Oni v popisu dalekohledu napíšou, že to má v databázi x desítek tisíc objektů, ale že tímto dalekohledem jich pěkně uvidíš jen zlomek a z několika dalších budeš mít jen mlhavý flek a velkou většinu z nich ani neuvidíš, to tam nenapíšou (platí pro menší dalekohledy). Můj názor je ten, že část peněz by se mělo nechat na příslušenství, to, pokud je kvalitní, využiješ u všech možných dalších dalekohledů. Až se naučíš s dalekohledem "dělat" a budeš přemýšlet o větším, tak můžeš z 8" skočit na 12" či 14" či rovnou na 16". Pak už bych uvažoval o GOTO, protože některé objekty, které jsou dostupné pro ty velké amatérské přístroje se bez toho pomalu neobejdou (samozřejmě záleží na umu pozorovatele, ale pokud je to velmi slabý objekt daleko od nějakých jasnějších hvězd, může být s nalezením problém).
Uživatelský avatar
freex
Příspěvky: 567
Registrován: 25. 07. 2011, 12:22

Celestron PowerSeeker 127EQ

#101

Příspěvek od freex »

Máš pravdu. Najlepšiou voľbou je asi fakt ten dobson 203/1200. Ja ani nemám plán do budúcnosti kupovať si lepší ďalekohľad. Bude mi (aspoň dúfam) stačiť a ak nie tak si kúpim ešte niečo lepšie ale zatial nemám nič v pláne lepšie kupovať. Možno tak dokupovať šošovky možno aj nejaký ten filter.
Sky Watcher Newton 8" ,refraktor 50 f/3 (vlastná výroba), trieder MLC 8x40
Uživatelský avatar
Martin Vyskočil
Příspěvky: 1940
Registrován: 27. 11. 2005, 21:13
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 43

Celestron PowerSeeker 127EQ

#102

Příspěvek od Martin Vyskočil »

Lacné veci sú nekvalitné a stoja za nič.  
Třeba lídl triedr je celkem super. I samotný lídlskop neukazuje tak nejhůř. A co levné plössly? Ještě, že jsou, protože na planety je to dobrá volba...

Podívej, jsi tu registrován asi týden a vzápětí rozdáváš rady ostatním. Evidentně toho o problematice mnoho nevíš, protože jinak bys takovouhle snůšku nesmyslů nemohl vyplodit. O to horší je, že mateš ostatní začátečníky totálními nesmysly a nedej bože, aby se jimi některý z nich řídil. Proto se raději věnuj svému koníčku doma a přispívej sem až po tom, co získáš skutečné praktické zkušenosti s danou technikou a pozorováním!
>:(
TS 15x70, "Ostříží oko" 60/1040 (refraktor vlastní konstrukce)
Uživatelský avatar
tomas.lizner
Příspěvky: 22
Registrován: 02. 08. 2011, 20:43

Celestron PowerSeeker 127EQ

#103

Příspěvek od tomas.lizner »

V poho, názory freexe beru v potaz, ale s rozumnou rezervou, páč vidím z předchozích stran, že si taky není ještě moc jistej v kramflecích:) Jinak ještě jednou díky za rady, pro sebe považuji tento topic za uzavřený. Celý den dneska, a vlastně teď i noc, pročítám začátečnickou sekci (je sranda vidět, jak téměř všichni nováčci, včetně mě, sem přicházejí s prakticky stejnou představou o tubusu na trojnožce a odcházejí s prakticky stejným výsledkem ). Mým výsledkem je, že se nyní rozhoduji mezi 200 mm a 250 mm dobsonem s ohledem na rozdíl v "účinnosti", ceně, budoucí rozšiřitelnosti... atd. Ale s tím zamířím do příslušného topicu. Zatím díky ::)
Uživatelský avatar
Honza Ebr (honza42)
Příspěvky: 3531
Registrován: 20. 10. 2004, 14:48

Celestron PowerSeeker 127EQ

#104

Příspěvek od Honza Ebr (honza42) »

Martine, ja myslim, že se tim zbytečně zatěžuješ. Nechci ti tady kecat do řemesla, ale tyhle "rady" uživatelů, co sou tady týden, bych okamžitě mazal.
Taurus 500/2100, Paracorr, 24 a 14 mm ES 82 st., Nagler 9, Radian 6, Kasai 4, UHC, OIII a Hbeta. 200D a 250D, Canon 10-18/4.5-5.6, 24/2.8, 50/1.8, 85/1.8, 70-200/4L, 400/5.6L, SW MAK 127 a 90, TAL MT-3S
Uživatelský avatar
Martin Vyskočil
Příspěvky: 1940
Registrován: 27. 11. 2005, 21:13
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 43

Celestron PowerSeeker 127EQ

#105

Příspěvek od Martin Vyskočil »

je sranda vidět, jak téměř všichni nováčci, včetně mě, sem přicházejí s prakticky stejnou představou o tubusu na trojnožce a odcházejí s prakticky stejným výsledkem :)Nojo, ale u tebe to zrovna může dopadnout úplně jinak, zvlášť pokud by ti nevyhovoval dobson. Vabra zrovna v bazaru prodává Megreze 72 (viz doporučení od Dvadera), což je jeden z těch "drahých" APO refraktorů, se kterým se dá fotit (s příslušným rovnačem pole) a přitom je vhodný jak na mléčnou dráhu, tak je i použitelný na planety. NA DSO to moc není kvůli průměru, ale uvidíš s tím minimálně velkou část toho, co je v Reiseatlasu. To mi připadá na začátek fajn a je to kousek, který využiješ i po pořízení většího dalekohledu, který stejně jednou přijde Na vizuální pozorování ti k tomu stačí stativ.
Edit: Jo a ještě nějaký okulár...

A hned tu máš tubus na trojnožce.
TS 15x70, "Ostříží oko" 60/1040 (refraktor vlastní konstrukce)
Odpovědět