Oroseni!!!

Pozorovací techniky, odkazy na stránky s pozorováním, umělé družice, ufo a vůbec veškerá pozorování, která se jinam nehodí
Odpovědět
Telesto
Příspěvky: 114
Registrován: 01. 05. 2002, 17:40

Oroseni!!!

#1

Příspěvek od Telesto »

Zdravim po dlouhe dobe vsechny priznivce astronomie. Pomalu se zacinam pripravovat na zatmeni mesice. Vcera jsem zkousel pozorovat. Vytahl jsem v sest hodin dalekohled a uz v osm hodin byl tak oroseny, ze to znej jenom kapalo. Jedine co se neorosilo bylo primarni zrcadlo. I sekundarni bylo totalne orosene. O okularech ani nemluve. Mate na to nejakou fintu? Jak se toho zbavit? Moc se mi to stirat nechce, nerad bych si to poskrabal. Ovsem pokud nebude jina moznost nevite cim by to bylo nejsetrnejsi? Diky za radu. Docela se hrozim toho pozorovani zatmeni. Pres ten oroseny dalekohled jsem nevidel ani mesic :o)) No snad vyjde pocasi a nejak to poresim... diky Telesto
Uživatelský avatar
Jura_S.
Příspěvky: 59
Registrován: 09. 06. 2003, 01:33

Oroseni!!!

#2

Příspěvek od Jura_S. »

Ahoj, ja pouzivam vypolstrovanou rosnici nasazenou na tubus dalekohedu. Ta zabranuje oroseni hlavni optiky a vnitrku dalekohledu. Okulary davam do kapsy nebo do kufru a jeste je dobre prez dalekohled prehodit nejakou deku. Pri namraze mam jeste v rosnici zabudovane topne teleso po celem obvodu takze se namraza celkem rychle odpari. Pokud mam 220 V tak mam pri ruce fen nebo topny vetrak. Cau Jirka
http://kukdotmy.wz.cz&&MEADE LX50 10"
Uživatelský avatar
zdenek
Příspěvky: 867
Registrován: 07. 02. 2003, 14:36
Bydliště: Rousínov
Věk: 54

Oroseni!!!

#3

Příspěvek od zdenek »

A mame tady caste tema podzimnich a zimnich debat - roseni optiky. :)
Mrkni se napr. na http://astro.sci.muni.cz/~hollan/a_pape ... /pom_html/, kde je o tom take rec.

Najdes tam i par rad, jak na to.

Zdenek.
Uživatelský avatar
johnik
Příspěvky: 397
Registrován: 20. 01. 2003, 19:33

Oroseni!!!

#4

Příspěvek od johnik »

Supra teď nabízí elektronické vytápění všecho možného k dalekohledu, ale je to celkem drahota.
Ta rosnice je asi taky dost funkční, zvláště u kratších tubusů (já mám tubus cca60 cm a loni mi během dvou hodin promrzlo všechno totálně na kost (teda na konstrukci).A ten korekční člen před sekundárem, ten mi zamrzl úplně do neprůhledna.Takže letos rozhodně pořídím rosnici.Tím by se mělo snad z velké části rosení/zamrzání eliminovat.
Dále ohledně okulárů-vloni jsem to nijak neřešil, taky jsem toho moc v zimě nenapozoroval, takže letos mám dva nápady-první je uchovávat okuláry kterými zrovna nepozoruju v nejakém tepelně izolovaném obalu a tento pak vytápět benzínovým kapesním ohřívačem co se prodává v trampotřebách (když se to pořádně rozfajruje tak od toho pálí ruce i za mrazu-plní se to benzinem do zapalovačů).Nápad druhý-na motovýstavě jsem si koupil "krém" proti orosování plexi u helmy.Opravdu to funguje, helma ani nic jiného co se s tím vyleští se nezarosí (ani když se na to zblízka silně dýchá), takže s tím občas vyleštím okuláry nebo i ten korekční člen a mohlo by to být ok (samozřejmě to nebudu drhnout, ale opatrně jemně a citlivě vyleštit).
Uživatelský avatar
Myzer
Příspěvky: 1231
Registrován: 28. 05. 2003, 18:31

Oroseni!!!

#5

Příspěvek od Myzer »

Tiež som s tým mal problémy minulý rok. Technicky som to však zatiaľ nijako nevyriešil. Raz som si vyrazil v zime na pozorovanie na celý týždeň niekedy okolo novu, vytipoval som aj počasie - skoro stále bolo jasno /a teda aj poriadne mrzlo/.
Okuláre som dával do vačkov kombinézy a vymieňal ich, to až taký veľký problém nebol. Vonku som pozoroval dokiaľ sa dalo, ale ďalekohľad bol samozrejme po nejakom čase nepoužiteľný. Tak ma napadlo pohodlnejšie riešenie, predsa v zime byť systematicky spravidla každú noc vonku nieje najlepšie ani zo zdravotných dôvodov ani nič na pohodlie.
Tak som ďalekohľad /rr 80/900 - takže ľahko prenosný/ zobral do vnútra a začal pozorovať cez balkónové dvere /samozrejme zavreté/. Našťastie mám na tmavý východ voľný výhľad až k horizontu, takže bolo sa načo pozerať.
Obraz v ďalekohľade sa samozrejme na pohľad trochu líšil, ale nebol to nejaký značný rozdiel.
Takže tie jasnejšie M-ka, Jupiter, Saturn a samozrejme Mesiac sú úplne v pohode. Po dlhšom čase som začal opäť raz vyhľadávať dvojhviezdy a spravil som aj nákres hviezdokopy Jasličky.
http://www.astronom.cz/astropo/ - Visual deep-sky observing&&Kontakt na Skype: myzer16
Mirek_Krasnowski
Příspěvky: 2
Registrován: 12. 11. 2003, 18:36

Oroseni!!!

#6

Příspěvek od Mirek_Krasnowski »

zobacz tu:

http://www.newastropl.net/polskie/proje ... wheat.html

Dobra jest suszarka do włosów jak jest 220V
Uživatelský avatar
vla
Příspěvky: 5421
Registrován: 22. 09. 2002, 02:11
Bydliště: Praha 6

Oroseni!!!

#7

Příspěvek od vla »

Máte někdo zkušenosti jak se projeví vnesení takového zdroje tepla do rosnice dalekohledu /např. vyhřívání okolí korekční desky/ na chvění vzduchu v tubusu a následné ztrátě kvality obrazu zejména při vyšších zvětšeních? Mě se zdá tepelný výkon až v desítkách watů docela nebezpečný.
tel 608 920 902 Nemám rád tenhle stát.
Uživatelský avatar
MP
Příspěvky: 2920
Registrován: 20. 05. 2003, 00:06

Oroseni!!!

#8

Příspěvek od MP »

vla napsal: Mě se zdá tepelný výkon až v desítkách watů docela nebezpečný.
Me take. Jednou jsem si o tom povidal s panem Zahajskym a on mi vysvetlil, ze ohrivace, ktere prodava, stabilizuji teplotu tubusu jen tesne nad teplotou okolniho vzduchu. Staci to k tomu, aby se optika nerosila a pritom to nevyvola zadne podstatne pnuti nebo proudeni vzduchu.

Kdyz se nad tim zamyslite, je to proste. Pokud ze vzduchu kondenzuje voda, ma ten vzduch teplotu rosneho bodu - pokud ma vice, nic nekondenzuje, pokud ma mene, kondenzace vody vzduch vysousi a rosny bod klesa. Takze teoreticky staci, kdyz ma dalekohled teplotu treba jen desetinu stupne nad teplotou vzduchu a voda na nem kondenzovat nebude. Prakticky to chce asi trochu vetsi rozdil - uz zkondenzovana voda zustava ve vzduchu jako mlha a muse se na povrchu usazovat, takze ten povrch musi odvadet vykon, potrebny pro jeji vysouseni. Tim vysousenim se ovsem ochlazuje ( opet k teplote rosneho bodu ), takze rozdil teplot na samotnem povrchu bude opravdu minimalni.



e-mail : mpec(at)cce(dot)cz&&
Uživatelský avatar
Fordon
Příspěvky: 145
Registrován: 06. 06. 2002, 01:03

Oroseni!!!

#9

Příspěvek od Fordon »

Orosení! Brrr - s tím já teď budu mít problémi... Myslítě, že něčemu pomúže rosnice vlastní výroby... (Nějaký dutý válec nasazený na tubusu).
Uživatelský avatar
MP
Příspěvky: 2920
Registrován: 20. 05. 2003, 00:06

Oroseni!!!

#10

Příspěvek od MP »

mp-X napsal: Myslítě, že něčemu pomúže rosnice vlastní výroby... (Nějaký dutý válec nasazený na tubusu).
Trochu pomuze vzdycky - treba i trubka z papiru. Musi byt zevnitr zacernena, aby nerozptylovala svetlo do dalekohledu. A pry se vyplati ji zevnitr polepit filcem nebo necim podobnym, aby na sebe nachytala co nejvic vlhkosti ze vzduchu.
e-mail : mpec(at)cce(dot)cz&&
Uživatelský avatar
vla
Příspěvky: 5421
Registrován: 22. 09. 2002, 02:11
Bydliště: Praha 6

Oroseni!!!

#11

Příspěvek od vla »

Pomůže vždycky a pokud bude mít patřičné parametry bude mít stejné vlastnosti jako profesionální. Rozumná délka by měla být asi 2x až 3x průměr tubusu. Navíc může odstranit parazitní světo vnikající do tubusu a tedy zvýší kontrast.
tel 608 920 902 Nemám rád tenhle stát.
Uživatelský avatar
Paaja
Příspěvky: 317
Registrován: 12. 08. 2003, 21:47
Bydliště: Pardubice

Oroseni!!!

#12

Příspěvek od Paaja »

Pri poslednim zatmeni mesice 9.11. nastesti zadne roseni nenastalo, ani po 5-ti hodinach (nemel jsem zadna protiopatreni). Asi diky silnemu vetru.
Triedry 12x40 a 10x50, SW ED80, Drbohlav mount 50mm, GS mount, SPC8, Webka Philips 840K
Odpovědět