refraktor z Lidlu

Diskuze o dalekohledech, triedrech a dalších kukátkách pro pozorování nekonečna
Odpovědět
Uživatelský avatar
Dexx
Příspěvky: 48
Registrován: 29. 01. 2005, 02:39

refraktor z Lidlu

#91

Příspěvek od Dexx »

Tak v Olomouckém Lidlu už ten teleskop taky nabízí, tak jsem ho pořídil. Jsem začátečník tak mi stačí. Ale mám problém. Asi budu vypadat jako úplná lama, ale nějak se v té paralaktické montáži neorientuju. Například si nedovedu představit jak má ten teleskop namířit na kterékoliv místo na obloze. V tom návodu píšou tak akorát velký kulový, a na internetu jsem taky nic moc nenašel. V návodu je jen jak dostat teleskop do polární orientace, ale tím končím. To se opravdu pro zaměřování používá jen tech dvou os? A to se opravdu může úchytem deklinační osy otáčet jen o 30° jak píší v návodu? Já jsem z toho prostě jelen. Třeba vůbec nevím jak namířit teleskop například 10° nad polárku, a to ani nemluvím o zenitu. A jak mám třeba namířit teleskop na jižní obzor to už se ani neodvažuji přemýšlet. Potřeboval bych poradit, jestli se to tady na fóru už někde neřešilo, nabo jestli existuje nějaká stránka kde se podrobně zabívají prací s paralaktickou montáží. Ach jo... to jsem si to pěkně zavařil.... :'(
Uživatelský avatar
MaG
Příspěvky: 11419
Registrován: 06. 04. 2002, 21:22
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Kontaktovat uživatele:

refraktor z Lidlu

#92

Příspěvek od MaG »

To je tak, když si začátečník koupí rovnou paralaktickou montáž.;) Podle mého názoru by ti vrásky dost ušetřila ta azimutální ale myslím, že za pár týdnů budeš rád, že máš tuto..

Jinak neboj, on ti někdo poradí Určitě nejlepší by bylo domluvit si pozorování s někým zkušenějším. Mrkni kdo z fóra bydlí poblíž a napiš mu soukromě.

Jinak když ustavíš montáž pokud možno přesně na polárku, pak je využití montáže jisou výhodou, znáš-li tzv. Rektascenzi a Deklinaci objektu, který tě zajímá. I tak tě zklamu, že zas tak jednoduché to není, ale řekněme že při dobrém ustavení platí, že nastavíš na montáži správně deklinaci (nyní utáhneš deklinační osu - aby se hýbal teleskop jen v druhé ose) a pak najedeš přibližně tam, kde je onen objekt a jen hýbeš kolem toho místa v rektascenzi tak dlouho, až tam objekt uvidíš. Toto je však ideální případ a v praxi asi nebude příliš fungovat.

Jinými slovy doporučuji půjčit si nějakou literaturu a za měsíc nashle Nebo s někým pokecat... Dnes už lidi moc nečtou. I proto se podle některých lidí fórm zvrhlo, ale to je jiá věc. Tak ať se daří :hi:
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Orion Optics CT8 200/900 s Paracorrem, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod, 30Dmod
Uživatelský avatar
Dexx
Příspěvky: 48
Registrován: 29. 01. 2005, 02:39

refraktor z Lidlu

#93

Příspěvek od Dexx »

Toš já jako vím co je to rektascence a deklinace, ale ta montáž mi prostě vrtá havou. Já bych si o tom klidně přečetl, ale právě potřebuji poradit kde. To abych zase zašel do knihovny. Nebo se opravdu budu muset po někom poohlédnout.
Uživatelský avatar
Pepek
Příspěvky: 219
Registrován: 27. 10. 2004, 03:29

refraktor z Lidlu

#94

Příspěvek od Pepek »

Dexx napsal: Toš já jako vím co je to rektascence a deklinace, ale ta montáž mi prostě vrtá havou. Já bych si o tom klidně přečetl, ale právě potřebuji poradit kde. To abych zase zašel do knihovny. Nebo se opravdu budu muset po někom poohlédnout.
Taky jsem začátečník a nešlo mi to nastavit na daný objekt. Ale je to tak, jak říká MaG. Na delklinační ose si nastavíte deklinaci, kterou najdete v každé mapě. Hodnota deklinace je stále stejná. Po zaaretování této osy (tedy utažení šroubu) budete točit okolo druhé osy -přibližně směrem k místu, kde má objekt být. Využijte taky hledáček, má větší zorné pole. Pak otáčením kolem hodinové osy a pohledem přes hledáček naleznete daný objekt. U dalekohledu použijte okulár s nejmenším zvětšením.

Zkuste si první velmi jasné objekty - Měsíc, Jupiter, Saturn, Venuše atd. A potom přejděte k méně jasným.
Uživatelský avatar
Kunzov
Příspěvky: 202
Registrován: 25. 07. 2003, 18:19
Bydliště: Lipník nad Bečvou

refraktor z Lidlu

#95

Příspěvek od Kunzov »

Co plasis ;D? Ja mam "Lidla" taky a spokojenost. Paralakticka montaz se pouziva uplne stejne jako azimutalni, taky ma dve osy, jedinym rozdilem je sklon jedne z nich, tot vse. Tech tvych 30 stupnu to si spatne pochopil. Navod je psan vycerpavajicim zpusobem, z ktereho nevyplyva nic moc uzitecneho (napr. se tam uvadi, ze "pokud neni nic videt, sejmete krytku z objektivu" apod.). 30 stupnu pokud sem to dobre pochopil je mez ve ktere muzes menit sklon polarni osy. Nastav tam 50 a o nic vic se nestarej. Hledani objektu: nastavis jednu osu, zaretujes, dojedes druhou osou, zaaretujes. Pokud ti v tom neco brani, jako napr. u "lidla" dlouhe choboty jemnych pohybu, tak to je vec druha a tu vyresis bud konstrukcne nebo proste pootoc cely stativ...
Pozoruju z Oderských vrchů. N 200/1000, R 70/700, CEL 12x70.
Uživatelský avatar
vla
Příspěvky: 5423
Registrován: 22. 09. 2002, 02:11
Bydliště: Praha 6

Re: refraktor z Lidlu

#96

Příspěvek od vla »

Pokud ti v tom neco brani, jako napr. u "lidla" dlouhe choboty jemnych pohybu, tak to je vec druha a tu vyresis bud konstrukcne nebo proste pootoc cely stativ...[/quote]                                                        
                                                                       Nauč se prostě na jasných objektech jak s dalekohledem pohybovat, nastavovat objekty podle stupnic, které jsou v tomto případě velmi hrubé Ti moc nepůjde, co nejlepší nastavení polární osy na polárku Ti pomůže hlavně při sledování nalezeného objektu, pokud to uděláš dobře budeš pak při jeho pozorování pohybovat s dalekohledem jen v jedné ose.  Jestliže použiješ výše uvedenou radu pohybu celého stativu na stupnice a případné sledování objektu pohybem v jedné ose rovnou zapomeň, polární osa se tak jmenuje proto, že musí mířit na Polárku, jinak tato trochu komplikovanější montáž ztrácí smysl. Běžně se, pokud Ti vadí nějaká část montáže v pohybu,  používá tzv. proložení montáže, prostě se vše otočí tak, aby dalekohled skončil na té straně co předtím bylo závaží (pohyb jen otáčením okolo os montáže, žádné přendavání něčeho někam). Montáž je dobrá, chce jen trochu trpělivosti se s ní naučit.
tel 608 920 902 Nemám rád tenhle stát.
Uživatelský avatar
Dexx
Příspěvky: 48
Registrován: 29. 01. 2005, 02:39

refraktor z Lidlu

#97

Příspěvek od Dexx »

Tak jo. Díky. Zkusím si z tím trochu pohrát. A.... ještě jedna věc. Když jsem ten teleskop včera přesunul z venku domů, tak se strašně orosil. I když stál chvíli v méně vyhřáté chodbě. Doufám, že je to běžné, a že to tomu teleskopu nijak nevadí. Nebo jo? A dá se tomu nějak předejít? Díky.
Uživatelský avatar
vla
Příspěvky: 5423
Registrován: 22. 09. 2002, 02:11
Bydliště: Praha 6

refraktor z Lidlu

#98

Příspěvek od vla »

Dexx napsal: Tak jo. Díky. Zkusím si z tím trochu pohrát. A.... ještě jedna věc. Když jsem ten teleskop včera přesunul z venku domů, tak se strašně orosil. I když stál chvíli v méně vyhřáté chodbě. Doufám, že je to běžné, a že to tomu teleskopu nijak nevadí. Nebo jo? A dá se tomu nějak předejít? Díky.Všechny dalekohledy se při přesunu ze zimy do tepla orosí, poku ho můžeš třeba nechat stát na nevytápěné chodbě, zabalit do deky atd. bude mu trochu lépe, ale je to běžné a vydrží to.
tel 608 920 902 Nemám rád tenhle stát.
Uživatelský avatar
Frenk
Příspěvky: 259
Registrován: 29. 08. 2004, 18:26

refraktor z Lidlu

#99

Příspěvek od Frenk »

Ahoj
běžné to je a dá se říc že to ničemu nevadí.Já když uklidím svůj dalekohled tak pod něj musim dát hadr protože udělá pěknou loužičku, i když ho před tím otřu.

Podobný dalekohled u nás nabízí i Penny market.
49°43'9"   N&&15°46'14" E
Skládací dobson 406f4.5
"Drbohlav"dobson 250f6
Uživatelský avatar
MMys
Příspěvky: 17681
Registrován: 02. 01. 2001, 05:03
Bydliště: Běleč nad Orlicí
Věk: 51
Kontaktovat uživatele:

Re: refraktor z Lidlu

#100

Příspěvek od MMys »

Psion
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Uživatelský avatar
Psion
Příspěvky: 11761
Registrován: 02. 01. 2001, 05:03
Bydliště: Praha
Věk: 61
Kontaktovat uživatele:

refraktor z Lidlu

#101

Příspěvek od Psion »

Pokud byste chtěli zvýšit kontrast obrazu v refraktoru a tak i zlepšit optické vlastnosti dalekohledu, zde najdete příklad jak na to :
http://www.easter-vivian.e7even.com/jim ... index.html

Základem úpravy je vlepit matovou černou samolepíci folii do okulárového výtahu, kde vzniká obrovské množství odrazů. Doporučuji ještě na začátek okulárového výtahu (myšleno blíže k objektivu) umístit černou clonu s vnitřním průměrem 25mm. Řezat nic nemusíte.
Uživatelský avatar
alenzo
Příspěvky: 24
Registrován: 05. 01. 2005, 14:29

refraktor z Lidlu

#102

Příspěvek od alenzo »

Tak jsem si ho pro začátek pořídil, a bohužel jsem zklamán. Nelze pořádně zaostřit. Zkoušel jsem všechny okuláry a vždy je obraz mírně rozmazaný, jsou vidět jenom nejsilenější hvězdy. (Triedrem toho vidím více). Chci se zeptat jestli to rozostřění je vina čoček objektivu. Aktivně jsem totiž vylepil okul. výtah matnou fólií vč. okolí zrcátka. Takže bych radši, kdybych mohl vyměnit jenom tubus. Mimichodem jedna ze clon v tubusu má o pár mm vychýlený střed.

Díky Aleš
Andy

refraktor z Lidlu

#103

Příspěvek od Andy »

alenzo napsal: Tak jsem si ho pro začátek pořídil, a bohužel jsem zklamán. Nelze pořádně zaostřit. Zkoušel jsem všechny okuláry a vždy je obraz mírně rozmazaný, jsou vidět jenom nejsilenější hvězdy. (Triedrem toho vidím více). Chci se zeptat jestli to rozostřění je vina čoček objektivu. Aktivně jsem totiž vylepil okul. výtah matnou fólií vč. okolí zrcátka. Takže bych radši, kdybych mohl vyměnit jenom tubus. Mimichodem jedna ze clon v tubusu má o pár mm vychýlený střed.

Díky Aleš
Taky jsem měl možnost se dalekohledem podívat a obraz byl celkem solidní (odpovídal ceně) a M42 vypadala celkem slušně na tu malou světelnost. Třeba je jen posunut nějak objektiv. Zkus se podívat na nějakou jasnější hvězdu s velkým zvětšením a pak hvezdu rozostři a podívej , jestli je rozostřený obraz symetrický kolem středu - tudíž jestli je dalekohled správně kolimován.
Uživatelský avatar
Kunzov
Příspěvky: 202
Registrován: 25. 07. 2003, 18:19
Bydliště: Lipník nad Bečvou

refraktor z Lidlu

#104

Příspěvek od Kunzov »

Jeste ze to ma zaruku, co? Doufam ze si nevyhodil listek z pokladny jako ja (nastetsi sem ho po usilovnem bufeteni v kosi nasel). Bez nej reklamace neni mozne uznat. Je to kus od kusu ruzna kvalita, ale ze takhle propastně... Ten muj totiz paradne ostry, to jen at nekdo nehazi po tvem pripspevku Lidly do jednoho pytle. Tak at to vyresis! :)
Pozoruju z Oderských vrchů. N 200/1000, R 70/700, CEL 12x70.
Uživatelský avatar
alenzo
Příspěvky: 24
Registrován: 05. 01. 2005, 14:29

refraktor z Lidlu

#105

Příspěvek od alenzo »

No teď jsem ho naštvaný zabalil právě do krabice. Ale měl jsem ho rozdělaný komplet. tj. zkoušel jsem i hýbat s čočkami objektivu. Bez viditelného zhoršení či zlepšení. Hvězdy byly rozostřeny po celé ploše stejně. pokud zaostřím u treidru vidím hvězdu v jednom bodu. Tady u lidlu jsem viděl pouze rozostřenou tečku, která nešla zaostřit. Udivilo mne, že se zvětšení na 178x se počet viditelných hvězd moc nezměnil. v podstatě jsem viděl méně slabších hvězd než v triedru 10x50.
Odpovědět