Navod na stavbu Dobsona

Otázky, rady, tipy, návody...
Uživatelský avatar
zdenek
Příspěvky: 867
Registrován: 07. 02. 2003, 14:36
Bydliště: Rousínov
Věk: 54

Navod na stavbu Dobsona

#1

Příspěvek od zdenek »

Pro vsechny, kteri nekdy koketovali s myslenkou si postavit vlastni dalekohled je na nize uvedene adrese celkem pekny navod (krok za krokem), kterak na to. Takze:

http://tie.jpl.nasa.gov/tie/dobson/index.html,
popr. jiny i na
http://homepage.ntlworld.com/molyned/index.htm



Z.R.
Uživatelský avatar
FunTomas
Příspěvky: 3912
Registrován: 21. 07. 2003, 13:20

Navod na stavbu Dobsona

#2

Příspěvek od FunTomas »

Z tychto navodov sa mozno da zacat, ale hlavne ta druha linka (sidewalk astronomy) je uplne o nicom. Kto bude robit dalekohlad na takejto urovni? Ak kupim kvalitnu optiku, snad si to nepokazim nekvalitnou mechanikou. Problemom nie su tubusy z papierovych trubiek. Ved vieme, ze su to vlastne laminaty. Problemom nie je ani drevena montaz. Pri pouziti kvalitnych preglejok a presnom obrabani, je to super material. Uchytenie samotnej optiky (miska zrkadla, nosic sekundaru), okularovy vytah, trecie loziska ... to su uz casti, na ktorych sa setrit nesmie. Inak stoji vysledok za ... Okularovy vytah musi byt presny, s jemnym nastavenim a nie dve PVC trubky zasuvane do seba. Nosice primarneho a sekundarneho zrkadla musia byt tuhe, musia umoznovat nastavenie suososti, naklapania zrkadiel, ... Loziska musia mat hladky chod s dostatocnym odporom, aby nedoslo k zmene polohy pri kazdom dotyku rukou. Mne skratka pripada ta druha stranka az prilis amaterska ale tentoraz v tom zlom vyzname. Amateri su totiz ludia, co dokazu uzasne veci a pritom to vsetko robia len zo zanietenia.
mail to:fun2mas(at)gmail.com
Uživatelský avatar
zdenek
Příspěvky: 867
Registrován: 07. 02. 2003, 14:36
Bydliště: Rousínov
Věk: 54

Navod na stavbu Dobsona

#3

Příspěvek od zdenek »

Píšeš-li druhý máš zjevně na mysli první.
 První link (SideWalk ...) je určen pro konstrukci JEDNODUCHÉHO (a tedy i maximálně levného) přístroje (to znamená v našich podmínkách tak do 150mm byť tam píší něco jiného, v praxi se sám autor omezuje tak na 4"). Není tedy předpokládáno připojení jiných těžkých (i drahých) přístrojů ... . Jinými slovy - je určen pro začínající (kteří ostatně ani neví zda je to ještě za rok bude bavit). Souhlasím, že existují mnohem lepší konstrukce zejména co se týče kolimace (viz např. právě 2. link, mimochodem oba linky byly dány takto k sobě zcela úmyslně aby si je bylo možno projít a popřemýšlet nad jednotlivými možnostmi).  Jinak na Webu je celá řada úspěšně sestrojených dalekohledů právě na základě tohoto návodu takže úplně o ničem to jistě není. Takto silné vyjádření bych si nedovolil ani já (ač promovaný optik znalý mnohých konstrukcí). Vždyť mimo lidí kovaných v tomto oboru, popř. těch kteří se v něm vyznají nebo alespoň orientují je celá řada těch kteří si to jen chtějí zkusit.

 Druhý link (DAVE Web) pak již obsahuje trochu složitější konstrukci, která je velmi podobná např. doporučované konstrukci z knihy Amaterské astronomické dalekohledy (vydané hvězdárnou Hurbanovo). Ostatně i v ní se objevuje mj. jednoduchý okulárový výtah tvořený dvěmi PVC trubkami (patřičně okomentovaný a porovnaný s jinými konstrukcemi a rozhodně ji však pro jednoduché přístroje nezavrhují). Na tomto linku jsou mj. i základní porovnání a návody kterak na montáž.

Oba linky jsou pak určitě dobrým výchozím bodem pro vlastní stavbu. Ostatně ten kdo by se k tomuto kroku rozhodl si vždy sám prostuduje celou řadu i jiných zdrojů (tj. nejen WEB, ale i knihy, časopisy, ...).Teprve na základě toho všeho se pak lze rozumně rozhodnout jak ten jeho dalekohled bude vypadat, typu montáže, ... .

Z.R.

P.S.: Osobně považuji právě dřevo za ideální stavební materiál pro optické přístroje. Z kovů pak jednoznačně mosaz.
Uživatelský avatar
FunTomas
Příspěvky: 3912
Registrován: 21. 07. 2003, 13:20

Navod na stavbu Dobsona

#4

Příspěvek od FunTomas »

Pardon. Ja som si tie linky pozeral v opačnom poradí, takže cislovanie bolo relativne. Napriek tomu, že konštrukcia je určená pre tých, čo sa ešte nerozhodli, či je astronómia to pravé pre nich. AK by sa však mali rozhodovať pri takomto type prístroja, tak sa možno rozhodnú pre NIE. Ak sa rozhodnú pre áno, tak či tak neskôr prejdú na drahší a kvalitnejší prístroj. Je to samozrejme osobný názor a nikomu ho týmto nevnucujem, ale osobne by som sa rozhodoval inak. Moje dieťa sa chce venovať astronómii. Nepôjdem a nekúpim mu rovno ďalekohľad za 30.000,- na paralaktickej montáži, ale nebudem mu dávať ani hračku s plastovými šošovkami. Je treba si uvedomiť, že astronómia je pomerne drahý koníček, tak tomu treba venovať nejakú finančnú čiastku. Nebude ho to baviť? Veď ten ďalekohľad môžem predať inému záujemcovi.

Ak sa chce moje dieťa naučiť fotografovať, tak mu nebudem stavať dierkovú komoru. Fotiť sa dá aj ňou, ale kúpim radšej jednoduchý a lacný prístroj hoci z bazáru, ktorý je však v porovnaní s DK podstatne drahší. Má však objektív s clonou, zaostrovacím krúžkom, nastavovanie časov, ... Samozrejme, že nekúpim automatickú drahú zrkadlovku za niekoľko desiatok tisíc. Zvládnutie jej ovládania by ho odviedlo od podstaty fotografovania.

Ja osobne nemám absolútne nič voči dreveným ďalekohľadom. Veď aj Jirko Dušek mi vravel, že som bol jedným z prvých v republike (vtedy ešte spojenej), kto mal dreveneho dobsona. Teraz mám ďalekohľad podstatne väčší a opäť drevený, lebo je to najlepšia varianta. A opäť je to dobson. Nikdy to však neboli konštrukcie, ktoré by sa snažili používať lacné náhrady súčiastok na úkor kvality. A preto kto chce začať s astronómiou, nech radšej investuje na začiatku viac a je menej sklamaný z výsledku.
mail to:fun2mas(at)gmail.com
Uživatelský avatar
zdenek
Příspěvky: 867
Registrován: 07. 02. 2003, 14:36
Bydliště: Rousínov
Věk: 54

Navod na stavbu Dobsona

#5

Příspěvek od zdenek »

FunTomas napsal: Ak sa chce moje dieťa naučiť fotografovať, tak mu nebudem stavať dierkovú komoru. Fotiť sa dá aj ňou, ale kúpim radšej jednoduchý a lacný prístroj hoci z bazáru, Tak s tim nelze nez souhlasit.  :) Osobne se totiz domnivam, ze v kategorii mensich dalekohledu (tj. cca do 150-200mm) se dnes nevyplati si takovy pristroj delat doma sam. Uspora je minimalni a kdyz zapocitam cas, vynalozene usili, kilometry prochozene v obchodech ... tak se to nevyplati (jen muj osobni nazor).
 Na druhou stranu mnoho z nas myslim zacinalo stavbou obdobneho papiroveho/dreveno dalekohledu (vetsinou "brejlaku"). Rovnez tak ale je astronomie pro vsechny, ne jen pro vyvolene/majetne. Pro ty, kteri schranuji kazdou korunku pak jsou levne konstrukce (viz napr. 2. uvedeny link, ktery uz v mnohem splnuje i narocnejsi pozadavky na kolimaci, ...) resenim, jak se realizovat byt to prinasi urcita omezeni. Radost z prvniho hotoveho dila pak obvykle prevysuje jeho nedostatky a prubezna vylepseni jsou mozna.

Z.R.
Uživatelský avatar
vla
Příspěvky: 5422
Registrován: 22. 09. 2002, 02:11
Bydliště: Praha 6

Navod na stavbu Dobsona

#6

Příspěvek od vla »

Já spojuji stavbu dalekohkedů s pozorováním dohromady, obojí poťeší, a nejsem si jistý co více, začal jsem 50/540 refraktor, 80/840 refraktor, Newton 200/100 včetně optiky, Cas.150/2250 /Foto z něho má p.Klacek na netu/ a zatím končím 355/1600.Každý dalekohled postavený samostatně bývá levnější než komplet koupený, pokud si zvolíte mech. konstrukci , kterou sami zvládnete /dobře rozmyslet- pokud si necháte díly vyrábět na zakázku nedoplatíte se/.Takže hodně štěstí případným stavitelům. Vla.
tel 608 920 902 Nemám rád tenhle stát.
Uživatelský avatar
peta
Příspěvky: 432
Registrován: 21. 06. 2002, 20:06

Navod na stavbu Dobsona

#7

Příspěvek od peta »

ja mam za sebou jen stavbu newtona 150/1200.

kazdy jsme samozrejme jiny ale kdyz si vzpomenu na prvni zkousky zrcadel namirenim na hodiny mistniho kostela, parada... (sekundar ve velke plechovce od barvy - cela konstrukce umistena na roztahovacim kuchynskem stole - tedy nefalsovana opticka lavice :)

urcite by mne nebavilo jit do obchodu a koupit uz hotovy dalekohled. clovek si udela vsechno podle svych predstav, a ma pak k tomu kramu i uplne jiny vztah

ted netrpelive cekam na zrcadlo 210/1100 a zacne to zas vsechno na novo. ovsem predstavu mam jasnou...
petr(zavinac)fajkos.com
Uživatelský avatar
FunTomas
Příspěvky: 3912
Registrován: 21. 07. 2003, 13:20

Navod na stavbu Dobsona

#8

Příspěvek od FunTomas »

Do isteho rozmeru sa myslim naozaj nevyplati vyrabat dalekohlad, ale ho radsej kupit. Ono totiz dalekohlad nie je len tubus s optikou a okularovym vytahom. Ak sa s nim ma pozorovat, treba ho dat na nejaku montaz. Drevene dobsony je jedna varianta, nie je vsak pouzitelna univerzalne na kazdy typ dalekohladu a na kazdu velkost (resp konstrukciu). Osobne si myslim (je to ale osobny nazor), ze pokial nemam ziaden dalekohlad a ani montaz, tak kupou hotoveho refraktora priemeru povedzme 60-80mm na montazi neprerobim. Keby som totiz chcel nieco podobne spachat doma, tak sa naozaj nedoplatim. Naopak (zajdem trochu do extremu) ak si chcem zadovazit dalekohlad newton s priemerom zrkadla 300 mm, tak je rozhodne lacnejsie a jednoduchsie ho postavit. Takyto pristroj som doteraz nevidel v beznej obchodnej sieti a komercne predavane zahranicne su mimo rozpocet.

Ked to rozmenim na drobne:
Ceny su velmi priblizne, ide len o porovnanie...
Zrkadlova optika (primar aj sekundar) priemer 120mm ... radovo 1000 - 2000 korun
okular (kupeny) ... cca 2000
okularovy vytah (vyrobeny alebo kupeny) ... cca 1000 - 3000
tubus (napriklad kartitovy) ... cca 100
nosic sekundaru a primaru (vyrobene) ... cca 1500
dobsonova montaz (len material, to snad zvladne urobit kazdy) ... cca 200 - 500

ak vezmeme velky dalekohlad napr. 300 mm zrkadlo:
optika ... 20 - 30.000 ??
material na drevenu konstrukciu ... cena o trochu vyssia 2 - 3000?
ostatok ostava.
Kedze praca je draha, tak zhotovenie takehoto pristroja vyrobcom dalekohladov bude podstatne drahsie ako zbuchanie doma v dielni | na kolene.

Naopak male dalekohlady sa dnes produkuju v relativne velkych mnozstvach a preto kupou podobne maleho pristroja z obch. siete viac-menej ziskame.

V ziadnom pripade nie som prosti stavaniu dalekohladov, aj ja som ich niekolko postavil (rozne velkosti). Treba sa ale rozhodnut pre vhodnu velkost (nemusi to byt 300 mm ). Ta je pre kazdeho individualna.
f.t.
mail to:fun2mas(at)gmail.com
Uživatelský avatar
koca
Příspěvky: 137
Registrován: 17. 06. 2003, 19:08

Navod na stavbu Dobsona

#9

Příspěvek od koca »

Jenom jednu připomínku k otázce koupit, či vyrobit.
Ne každý má možnost kutit v takovém rozsahu, aby mohl řezat desky, vrtat či jinak montovat. V paneláku 3+1, bez ponku a pořádného svěráku neuděláš nic. :'(
Nebo uděláš, ale výsledek nebude adekvátní vynaložené námaze. Osobně bych do stavby klidně šel, ale právě nedostatek prostoru, nářadí a pomůcek mě od toho odrazuje.
Pár komplikovanějších věcí jsem už doma udělal a vím co to dalo práce, aby to jakž tak vypadalo.

Pro experimentátory: Zkuste si doma (pokoj si můžete vybrat) vyvrtat 10mm díru do 2mm plechu. BEZ SVĚRÁKU.
A hlavně, bacha na prsty :behead:

:D

Uživatelský avatar
MP
Příspěvky: 2920
Registrován: 20. 05. 2003, 00:06

Navod na stavbu Dobsona

#10

Příspěvek od MP »

koca napsal: Pro experimentátory: Zkuste si doma (pokoj si můžete vybrat) vyvrtat 10mm díru do 2mm plechu.
Nojo, moji zene se take nelibi, ze mam v rohu loznice poradny stojan s vrtackou.

Jinak souhlasim a 20cm dalekohled jsem take koupil hotovy i s jednoduchou montazi. Radeji si ted vyhraju s ruznymi doplnky - elektricke ovladani montaze, adaptery pro fotografovani apod. Jenze to jde jenom s temi mensimi dalekohledy, ktere jsou vyrabene ve velkych seriich a tedy relativne levne. Koupit hotovy pulmetrovy dalekohled je pro bezneho obyvatele tohoto statu naprosto nemozne. Ale nechat si vyrobit pulmetrove zrcadlo a zbytek udelat na kolene, to se da zvladnout za cenu ojeteho auta.

e-mail : mpec(at)cce(dot)cz&&
Uživatelský avatar
MaG
Příspěvky: 11419
Registrován: 06. 04. 2002, 21:22
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Kontaktovat uživatele:

Navod na stavbu Dobsona

#11

Příspěvek od MaG »

Ahoj, nevím jak toto téma kdo ještě bude číst, ale mě to rozhodně pomohlo udělat si určitý obrázek.

Stavět si doma přístroj do 20 cm má smysl asi jen pro opravdového kutila. Já jím nejsem, ale mám jedno jasné..

Měl jsem možnost pozorovat se skládacím dobsonem, který měl montáž s níž se hne pouhým dotykem prstů a přesto je pevná a nehne se...
Když k tomu přičtu možnost že mi s tím ona dobrá duše možná pomůže, neváhal bych ani chvíli. A to uvažuji o něčem kolem 250 - 300 mm. Teď na to čas nemám, ale řeknu vám, po zkušenostech s tubusy pana Drbohlava (jehož optiku ovšem musím jedině vyzdvihnout) jsem došel k závěru, že to co jsem letos viděl za dobsona tady v Jablonci je asi sen.

Tak za rok uvidíme :-)
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Orion Optics CT8 200/900 s Paracorrem, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod, 30Dmod
Uživatelský avatar
JZ
Příspěvky: 145
Registrován: 30. 09. 2003, 14:07

Re: Navod na stavbu Dobsona

#12

Příspěvek od JZ »

Podpořím skupinu kutilů. V součatné době totiž nevím zda mě baví víc pozorovat nebo stavět a asi to patří k sobě. U 120 by vyšlo levněji něco koupit, ale člověk si stím neužije tolik srandy. Baví mě už  to že dalekohled je nustále ve vývoji a pokud se něco nepovede podle představ no tak se to udělá znovu nebo se vymyslí nějak jinak. (Na druhou stranu chápu, že někdo možnost zařízené dílny nemá).
Uživatelský avatar
HlavaXXII
Příspěvky: 120
Registrován: 02. 09. 2004, 00:47

Navod na stavbu Dobsona

#13

Příspěvek od HlavaXXII »

zdravíčko, mám nejake linky na stavbu dobsona
http://www.lymax.com/cosmicone/4inchdob/

no a ešte:
http://www.charm.net/~jriley/sky/hardstel.html

na tom druhom linku však musíte vyplniť formulár a bezplatne vyžiadat plániky.
kto má prístup k autocadu tak môže ísť rovno na:
home.att.net/~mikel/Telescop.dwg

tam su priamo v .dwg formate.

verim, ze to pomôže.

no a keď sa tu už bavíme o dobsonoch a ja sa chystám jeden spraviť, mám pár otázok:
1. existuje nejaký empirický vzorec pre výpočet veľkosti alt/az klzných ložísk?
2. keď je tubus upevnený na "debničke" akým spôsobom sa uchytáva tubus k debničke (debnička k tubusu)??
3. kverulantská otázka...použitie LP platní ako az. ložisko ?? :-)
Uživatelský avatar
FunTomas
Příspěvky: 3912
Registrován: 21. 07. 2003, 13:20

Re: Navod na stavbu Dobsona

#14

Příspěvek od FunTomas »

...
1. existuje nejaký empirický vzorec pre výpočet veľkosti alt/az klzných ložísk?
2. keď je tubus upevnený na "debničke" akým spôsobom sa uchytáva tubus k debničke (debnička k tubusu)??
3. kverulantská otázka...použitie LP platní ako az. ložisko ??
  :-)
1. Pozri sa na moj web - http://atm.zaciatok.sk - je tam uvedene, ze pritlak na klzne plochy by mal byt cca 1 - 3 kg/cm2.
2. Celkom nerozumiem. Aka bednicka? Skus to nacrtnut alebo popisat inak.
3. Tak toto nejaky moj znamy skusal s nie velmi valnym vysledkom.
mail to:fun2mas(at)gmail.com
Uživatelský avatar
HlavaXXII
Příspěvky: 120
Registrován: 02. 09. 2004, 00:47

Navod na stavbu Dobsona

#15

Příspěvek od HlavaXXII »

takže, či som porozumel troška matematiky.
predpokladajme, že mám teleskop vážiaci 10kg.
ďalej predpokladajme, že bude dokopy 6 trecích plôšok (tri na jednej a tri na druhej strane) potom 10/6 = 1,666.
takže jedna trecia plôška bude mať rozmer 1,66 cm2 (pri predpoklade 1kg/cm2???

no a to debničkou som myslel toto (ak sa mi podarí vložiť obrázok):


myslím tú vec v strede tubusu, na ktorej sú upevnené výškové ložiská :-)
Odpovědět