Zážitky z pozorování

Nezávazné povídání o všem, co se týka astronomie.
Odpovědět
Uživatelský avatar
Regulus
Příspěvky: 3300
Registrován: 25. 12. 2006, 23:09

Zážitky z pozorování

#226

Příspěvek od Regulus »

Ve větším dalekohledu si Saturn asi nikdo nesplete ale Malokukem apod, zvláště při menším zvětšení, to je hned...  :D

Ale našel jste v zorném poli aspoň něco  :) Já na posledním srazu hledal profláknutou M27 asi půl hodiny, furt tam nějak nebyla... No protože jsem si spletl hvězdu, od které se při hledání obvykle odrážím"  :-[ :D

SW Dobson 254/1200 Flex; Baader ED 66/400; TS-Optics ED 60/360, Luntík LS35T Deluxe; Sony A6400, Canon EOS 700D
Montáž AZ3/Denk II Binoviewer/Baader-8_24mm H-ZOOM;2" ES MaxV-28mm;Panoptic-24mm;PentaXF-12mm;Ortho-6mm/2"ES-OIII
Uživatelský avatar
Konihlav
Příspěvky: 5616
Registrován: 24. 01. 2008, 15:21
Kontaktovat uživatele:

Zážitky z pozorování

#227

Příspěvek od Konihlav »

pokazde, kdyz jsem venku s hrackama, tak se neco naucim ci prijdu na nejakou novou myslenku:

- zjistil jsem, ze budu nutne potrebovat observator, protoze tahat vsechny kramy ven a dve hodiny je stavet neni jaksi realne pro bezny provoz a podzimni (celorocni) nestabilni pocasi, kdy je jasno treba kazdou sudou hodinu, takze silene zavidim vsem, co maji pevne zazemi a jakykoli vlastni pozemek (clovek z panelaku je proste bitej jako zito)
- s tim souvisi nutnost zredukovat sestavu na nejakou co se da pouzit a sestavit za 10 minut (jen budu litovat, ze ten kram Newton lezi ladem pul roku) protoze obzvlast v zime, kdy je treba krome zasob obleceni, jidla a piti s sebou na vyjezdy tahat taky velkou lopatu, malou lopatu, hrablo, vyprostovaky, navijak, svitilny se mi pak do auta vejde fakt jenom minimalni vybava... jooo, kdyz jsem pred 4-5ti lety zacinal, to bylo labuzo, jedna mala montaz, par kabelu...
- s Newtonem nikdy nedelat meridian flip :-)
- venku uz je silena kosa a tak treba prepnout z letniho obleceni na temer zimni (rezervu si nechavam na -15tky ale i ty kolem nuly s vlhkosti jsou neprijemny)

jo a zazitek je traktor orajici pole jeste ve 22-23 hodin a od nej litajici spousta bordelu
Uživatelský avatar
FunTomas
Příspěvky: 3908
Registrován: 21. 07. 2003, 13:20

Zážitky z pozorování

#228

Příspěvek od FunTomas »

...jo a zazitek je traktor orajici pole jeste ve 22-23 hodin a od nej litajici spousta bordelu
Ja som zažil traktor, ktorý oral v podobnom čase a vyzeral famózne, pretože v tej tme mu svietilo výfukové potrubie úplne na červeno už od motorového bloku. Škoda, že som nemal foťák.
mail to:fun2mas(at)gmail.com
Uživatelský avatar
jirkal
Příspěvky: 60
Registrován: 31. 05. 2007, 16:11

Zážitky z pozorování

#229

Příspěvek od jirkal »

Troubící jeleni v říji, kolemjedoucí lesní strážci, pulzující přízemní mlhy..
Můj nejčerstvější zážitek mi dal ale pořádně "zavyučenou": Pro spoustu účastníků letošní drakiády jsem uspořádal noční pozorování. Hledání Uranu se ale protáhlo tak, že všichni odpadli a šli spat bez zážitku a já tam zůstal až do rána a hledal ho celou dobu...frustrující a pokořující.
Nenašel... Dlouho zas nebudu hrát "chytrýho"...
dobson 10´´, setové plossly 10,25, hyperion 8,13,HRplanetary 5,ultima 2*,triedr bushnell 8x42
Uživatelský avatar
Zbych
Příspěvky: 1244
Registrován: 07. 11. 2009, 12:33
Bydliště: Dačicko, okr. Jindřichův Hr.
Kontaktovat uživatele:

Zážitky z pozorování

#230

Příspěvek od Zbych »

Posledně jsme taky pozorovali za troubení jelenů, to je příjemné (když jsou za ohradou - Lánskou). Já mám zkušenosti, že se mi Uran na přesvětlené obloze špatně hledá. On je sice papírově "jasný", ale ten jas je rozložen do tmavě modrého kotoučku, není to žádná zářící hvězda.
Uživatelský avatar
Konihlav
Příspěvky: 5616
Registrován: 24. 01. 2008, 15:21
Kontaktovat uživatele:

Zážitky z pozorování

#231

Příspěvek od Konihlav »

beee, beee, beee. Dejte mi prosim prostor brecet, nutne potrebuji nejakou zed narku, kde si postezuji, jakou jsem to mel dnes smulu.

Zaprve - fakt obdivuji ty, kteri dobrovolne vyjizdi za astrofocenim za tmou do prirody. To si jeden nedovede predstavit, kolik to je namahy. Nejen vcas skoncit v praci (ja dnes v 17:30 a v 18:30 jsem uz mel nalozeno a odjizdel jsem - a ted jsem se prave vratil), takze clovek je mimo domov 12-13 hodin a kolik hodin dat nafoti? Obvykle se mi dari 50% jenze dnes je to 10%. Neskutecny. Nejhorsi je to uklizeni travy, snehu a ledu a blata ze zamrzlych kabelu stativu a jinych soucasti. Uklid auta je na nejaky dalsi den...

jsem paranoidni, ze vozim 3 autoguidery? dnes se ten 3. hodil, kdyz dva se potento...

takze krasne jsem se vyspal v aute 2 hodiny a presne ty 2 hodiny se nefotilo nic. Pak jsem jeste k ranu prisel o poslednich 30 minut. Misto 8mi hodin dat vezu 2!!! kurnik prace. No alespon, ze to je Lko a ne treba cervena nebo modra...

nicmene mam zdravotni problem a zitra/dnes nemuzu, takze adios pekny obrazku. Jediny co vim je, ze jsem mohl mit spickovy data a krasu, protoze dnes po dlouhy dobe SQM-L zenit 21.62 a mimo zenit nejhorsi misto 21.57.

toz preji vsem at nic neboli (tak jako me) a to ani fyzicky ani psychicky (u sebe nevim co je aktualne horsi).

P.S.: ja se asi objednam k psychiatrovi, protoze ma frustrace opet kulminuje :-(
Uživatelský avatar
mich1
Příspěvky: 1137
Registrován: 24. 07. 2010, 20:00

Zážitky z pozorování

#232

Příspěvek od mich1 »

Konihlav: hele to bysme u toho psychiatra mohli dostat nejakou hromadnou slevu Clovek to hodinu bali nosi milion tezkejch kramu po schodech, nasledne resi logistickou hadanku jak narvat do fabie eq6 s tricitkou, eq5 a dalsi dalekohled, milion kusu podpurnyho bordelu, nejaky zimni obleceni aby na miste neumrznul (je to u potoka takze fakt smrtici podminky). Po prijezdu nasleduje hodina a pul vyndavani veci z auta, noseni kramu sem tam, skladani obrovsky tezky skladanky a zurivyho dratovani, ustavovani, premlouvani jednotlivych komponent aby zacly fungovat. Samozrejme ze jen co ma clovek trosku pocit ze by moh zacit fotit tak se zacne neco srat, montaz je moc presne ustavena, nebo naopak moc nepresne a hybat s tim kdyz to je plne nalozeny o velmi male kousky aby to bylo tam kde je potreba je docela problem. Samozrejme to ze by to clovek nechal bezet to vubec nejde, porad je potreba to kontrolovat jestli to dela co to ma a manulane korigovat veskere problemy jinak by to nenafotilo nejspis nic. Nejnovejsi lahudka ze sbirky problemu je smrtici hlaska win zarizeni muze pracovat rychleji, coz znamena ze se nejakym zahadnym zpusobem usb prepnulo z usb2.0 na usb 1 a v tu chvili to okamzite prestane ukladat expozice, samozrejme se to u toho tvari jako ze vsechno jede ok aby clovek nepojal nejmensi podezreni ze je neco spatne. Obcas to neni schopny najit qhy5, obcas to kameru jen tak z pleziru odpoji, takze clovek furt dokola restartuje fotak a notebook a modli se ze nastane prizniva shoda okolnosti a vse bude zrovna fungovat tak jak ma. To ze bych nekdy nafotil 50 % to je asi nedosazitelny sen. Samozrejme nakonec po cely noci straveny v kruty zime lahudka v podobe uklizeni milionu kusu totalne mokrych kramu vychlazenych na absolutni nulu, noseni veci do auta a to bez rukavic protoze se s tim jinak strasne blbe manipuluje. Nasledne napul v bezvedomi cesta domu po d1 s ozralejma hovadama co jim nestaci tri pruhy na udrzeni auta na silnici a jeste pulce z nich nesviti aspon jedne svetlo takze ma clovek pocit ze vsude okolo jedou motorky. Nasledujici den totalni ocistec, to se clovek nemuze ani pohnout, naprosto kruta bolest celyho tela, clovek zacne citit omrzlou hubu a ruce a jenom doufa ze dalsi jasno bude nejdriv tak za 3 dny aby se aspon trosku vzpamatoval. Jako myslim, ze si opravdo malokdo dovede predstavit, co to obnasi jezdit na vyjezdy se shitskou technikou(naprosto nahodne probemy dela skoro vse co jsem si nevyrobil sam) a velkym dalekohledem.
newton 30 cm, eq6
Uživatelský avatar
Konihlav
Příspěvky: 5616
Registrován: 24. 01. 2008, 15:21
Kontaktovat uživatele:

Zážitky z pozorování

#233

Příspěvek od Konihlav »

mich1: vyborne, lip bych to nenapsal, protoze me nasranost v tu chvili zatemnuje piliny (mozek)...

nicmene me to vetsinou i samo funguje, kdyz uz to tedy vse sestavim (obvykle tak o hodinu ci dve pozdeji nez si prvotne planuji) a uz dlouho jsem o tolik dat neprisel jen proto, ze to proste nefotilo (naposledy 25.2.2011 co si tak pamatuji, to se mi QHY5tka vypnula behem pointace a proto jsem si vlastne rekl, ze zadna QHshYt kamera mi nesmi do baraku - a proto jsem loni na podzim koupil ALCCD5L-II ekvivalent QHshYtky, nicmene ta celkem i funguje zatim jsem s ni problemy nemel uz 3x mi fungovala celou noc ze 3 pokusu).

jinak k fotografovani vseobecne: ja si uz nikdy nechci koupit nic noveho. Vse co jsem za posledni dobu koupil (krome G53F+ ktera nastesti vice mene funguje bez potizi - tuk tuk) jsem musel nejmin 2x vyreklamovat. Atik 460EXM sel do reklamace tedy jen 1x. ASA 10" tam byla uz 1x a podruhy ted brzy pojedu (az jim prijde na sklad tez zasadni dil), takze fakt se divim TOTALNI naivite tech lidi, co si mysli, ze si koupi to a to a to a budou fotit (rozumnej montaz, dalekohled, kameru) a je uplne jedno, zda za to daji 2000 EUR nebo 20.000 EUR ty potize a problemy jsou UPLNE stejny!!! (jen mozna v jinejch relacich ale jsou).

:)

takze naprosta ucta a poklona z moji strany vsem tem, kteri stejne jako ja opousteji pevne misto domova a vrhaji se vstric neskutecnym dobrodruzstvim v touze po lepsi obloze...
Uživatelský avatar
FunTomas
Příspěvky: 3908
Registrován: 21. 07. 2003, 13:20

Zážitky z pozorování

#234

Příspěvek od FunTomas »

Konihlav: tvoje slová "ja si uz nikdy nechci koupit nic noveho" sa snažím používať na maximum a zatiaľ sa mi porušenie tejto zásady takmer vždy nevyplatilo - t.j. mal som starosti, problémy a pod.

Kúpiť kameru (jeden z prvých produkčných kusov) znamenalo 2-3 zásahy do kamery samotným výrobcom. Dalo sa to prekonať, ale nie je to príjemné. Vedieť toto dopredu, tak by som šetril na tú QSI.

Kúpiť montáž, ktorej sa vyrobilo ledva pár sto kusov znamená napríklad neodladené ovládače. Ako píšeš motáž funguje, ale nepoužívaš ju na diaľku. Takže až raz príde k tomuto bodu a priatelia z Moravských přístrojú ešte nebudú mať naprogramované nové drivery, tak si budeš trhať vlasy (ak ešte nejaké budeš mať). A to si pravdepodobne šťastný majiteľ novšej verzie ručného ovládača. Ten predchádzajúci typ musel vyrobiť nejaký divný týpek.
Naopak kúpiť montáž, ktorej sa vyrobilo a predalo stotisíce až milióny kusov nemusí byť prehra. Viď tie posledné verzie EQ6. A zatiaľ neevidujem problémy ani s novou EQ8. Mechanické prevedenie je vynikajúce. Softvér majú odladený z EQ6-ky, takže tu sa hádam ani nemalo čo pokaziť (dúfam, že nanič neprídem).

Vo svojej histórii by som našiel ešte nejaké menšie prkotiny, ale to už nie sú také fatálne veci.

O ďalekohľadoch som si to pôvodne nemyslel, pretože tie kvalitné a drahé sú kusové veci, ktoré z výroby odchádzajú otestované na n miestach. Preto ma totálne prekvapuje tvoja ASA.
mail to:fun2mas(at)gmail.com
Uživatelský avatar
Honza Ebr (honza42)
Příspěvky: 3531
Registrován: 20. 10. 2004, 14:48

Zážitky z pozorování

#235

Příspěvek od Honza Ebr (honza42) »

Konihlav: hele, zkus zastavit náhodnýho člověka, řekněme aspoň na technický škole, aby to mělo ňákej smysl, a vysvětli mu, že tvoje záliba spočívá v tom, že jezdíš v noci na louku, kde se snažíš přinutit metrákovou mašinérii k mechanickýmu pohybu s přesností na obloukovou vteřinu .... Ten váš koníček je prostě extrémní, jsou to věci, který většinou pořádně nefungujou ani v laboratoři, a vy je podníkáte po tmě, ve 100% vlhkosti a na hnojišti.
Taurus 500/2100, Paracorr, 24 a 14 mm ES 82 st., Nagler 9, Radian 6, Kasai 4, UHC, OIII a Hbeta. 200D a 250D, Canon 10-18/4.5-5.6, 24/2.8, 50/1.8, 85/1.8, 70-200/4L, 400/5.6L, SW MAK 127 a 90, TAL MT-3S
Uživatelský avatar
Konihlav
Příspěvky: 5616
Registrován: 24. 01. 2008, 15:21
Kontaktovat uživatele:

Zážitky z pozorování

#236

Příspěvek od Konihlav »

Konihlav: hele, zkus zastavit náhodnýho člověka, řekněme aspoň na technický škole, aby to mělo ňákej smysl, a vysvětli mu, že tvoje záliba spočívá v tom, že jezdíš v noci na louku, kde se snažíš přinutit metrákovou mašinérii k mechanickýmu pohybu s přesností na obloukovou vteřinu .... Ten váš koníček je prostě extrémní, jsou to věci, který většinou pořádně nefungujou ani v laboratoři, a vy je podníkáte po tmě, ve 100% vlhkosti a na hnojišti. ;D ;D ;D
Uživatelský avatar
Vabra
Příspěvky: 3885
Registrován: 10. 02. 2006, 17:20

Zážitky z pozorování

#237

Příspěvek od Vabra »

Pánové, nevím co tady řešíte...?

Teda od doby co jsme si pronajali od obce na vhodném kopečku nepoužívanou hasičskou zbrojnici a na "zahrádce" jí zakopali pilíře se zásuvkami na 220V... ;)

Třeba včera jsem byl unavený a líný, neboť jsem poslední dvě noci nenaspal více než 6 hodin dohromady.

Tak jsem se rozhodl pro lucky imaging bez pointace malým ohniskem.
Ve 20.30 jsem uložil děti doma v Mělníce.
Ve 21.00 jsem byl na pozorovatelně (cca 25km okreskami 4 třídy)
Ve 21.30 jsem měl hlavu montáže na piliři a začínal první ostrou expozici.

Na montáži Telyt 180+Atik460, všechny kabely, polárně ustaveno (pol. hledáčkem ;)), zostřeno podle FWMH...

Okolo 23.00 přišla vysoká a tak jsem tam dal L ko a šel spát do boudy. Nad ránem jsem se vzbudil cca ve 4h, cvaknul Flaty a do 6 nechal cvakat Dárky.

Ráno před odjezdem z pozorovatelny jsem pak ještě vyházel 3/4 dat, protože ta vysoká nejenže neodešla, ale 23 už jen houstla... Hodil hlavu montáže, a mikrosestavu do kufru auta a forčel domů rozvézt děti do školy/školky...

Sice použitelný obrázek asi nebude, ale alespoň jsem si testnul že Telyt 180/3,4 + Atik 460 je velmi, velmi vyvážená kombinace, že na mojí EQ6 dá i 120s expozice bez pointace (60s na rovníku, alemířil jsem do UMa).

Škoda jen že nespolupracovala obloha. Všechny tři noci tohoto víkendu byly u nás hodně podprůměrné, ale včera jsem už měl zůstat doma...

PS: nevěřím že podobný objekt by se nedal najít i někde jinde a malá obec je ráda i za téměř symbolický nájem...
Pavel Vabrousek
Uživatelský avatar
Honza Ebr (honza42)
Příspěvky: 3531
Registrován: 20. 10. 2004, 14:48

Zážitky z pozorování

#238

Příspěvek od Honza Ebr (honza42) »

Jenže v takovejch podmínkách by konihlav nefotil ani Halfu :)))
Taurus 500/2100, Paracorr, 24 a 14 mm ES 82 st., Nagler 9, Radian 6, Kasai 4, UHC, OIII a Hbeta. 200D a 250D, Canon 10-18/4.5-5.6, 24/2.8, 50/1.8, 85/1.8, 70-200/4L, 400/5.6L, SW MAK 127 a 90, TAL MT-3S
Uživatelský avatar
ladis
Příspěvky: 2966
Registrován: 05. 09. 2006, 05:12
Bydliště: Dolní Bousov
Věk: 44

Zážitky z pozorování

#239

Příspěvek od ladis »

A to mi pripada propojit tri kabely pres rozdvojku na baterii na vyhrev sekundaru a hledacku dobsona jako desnej vopruz 8-)

Jeste muzete konvergovat na vizual! ;D

Obrázek
Ladislav Červinka
vizuální pozorování a fotometrie proměnných hvězd a zákrytů hvězd planetkami
Uživatelský avatar
Miloš Hroch
Příspěvky: 848
Registrován: 23. 09. 2005, 20:39

Zážitky z pozorování

#240

Příspěvek od Miloš Hroch »

Konihlav: Pavle, věř mi že vím naprosto přesně o čem mluvíš, protože na věci, které se ti dějí mám také tak nějak větší kliku než zbytek průměrné populace, i když je fakt, že tři guidery sebou ještě nevozím. Při posledním výjezdu v sobotu, kdy jsem byl fotit po víc jak půl roce, jsem přišel "jen" asi o 20 minut. Zapomněl jsem totiž po přeinstalaci kompu zrušit akci "Při zavření víka notebooku přepnout do režimu spánku"  :P.

Honza Ebr: Lépe to napsat nešlo, hlavně ta poznámka o hnojišti mě fakt pobavila, protože na hnojišti už jsem taky jednou před lety fotil, když jsme hledali místo, kde není mlha. Martin Myslivec by ti mohl povyprávět  ;D.
Odpovědět