Zážitky z pozorování

Nezávazné povídání o všem, co se týka astronomie.
Odpovědět
seminko3
Příspěvky: 822
Registrován: 04. 03. 2010, 22:29
Bydliště: Polanka nad Odrou

Zážitky z pozorování

#211

Příspěvek od seminko3 »

Pěkné Kubo,vyvedená noc.To prostředí vypadá náramně. ::)Jen jestli ten rybníček trochu nekazí obraz,je moc blízko a já mám jednu nedávnou,špatnou zkušenost z blízké vody. :-[Ale jinak jsem rád za každou chvíli pod hvězdama,ikdyž ty podmínky nejsou zrovna ideální.
PS - obrázky jsou pěkné.Možná by to chtělo někoho do tandemu,ve dvou se to lépe táhne. ;D
Uživatelský avatar
caribic10
Příspěvky: 1775
Registrován: 11. 04. 2008, 03:29

Zážitky z pozorování

#212

Příspěvek od caribic10 »

Abych pravdu řekl...stačila hodina a všechno bylo totálně rozmáchaný. Vliv to nejpíš mít bude, ale v daný moment mě nezbývalo sil vyjíždět někam dál, a doma jsem nemohl dělat nad ránem kravál když všichni chrní  :)
V tandemu je to určitě vždy lepší, ale zrovna já mám problém, že páni astrofotografové v okolí mého bydliště nefotí při Měsíci, vyjíždějí vždy když nemám čas, nebo jsem v práci, a to je potom těžký  :)
http://planetaryphoto.cz/ ,  EOS 600D + nějaká ta bižuterie okolo
Uživatelský avatar
Jakub Dolinsky
Příspěvky: 36
Registrován: 13. 11. 2010, 10:28

Zážitky z pozorování

#213

Příspěvek od Jakub Dolinsky »

Dobrý deň,
tak ja mám podobné zážitky z pozorovania, aké tu boli už spomenuté. Raz to boli stretnutia so živlami, ako sú nič netušiaci ľudia v autách prechádzajúcich okolo, ktorí v domnienke, že 114mm kanónom ostreľujem domovské mesto z poľa, varovne trúbili a ani policajtom to nedalo, aby nespomalili svoje náhlivé tempo, z dôvodu overenia situácie, dokiaľ im došlo, že ten šulec, ktorý som vložil do ďalekohľadu z boku nie je munícia Samozrejme to boli vždy dobrodružné stretnutia s naštvatým ježkom, či besnou líškou (to bolo len na diaľku, radšej som sa preto pakoval preč), ako nazývame nebezpečná zver .

Niekedy však pozorovanie môžu znepríjemniť celkom triviálne a úsmevné skutočnosti, ktoré sa javia cez deň inak ako v noci. Raz som sa vybral na výborné nové pozorovacie miesto, ktoré leží ďalej od okraja mesta. Zhodou okolností pri cintoríne V tú noc akurát pofukoval taký mierny vetrík, ktorý dopĺňal atmosféru. Zrejme jeho pričinením sa z cintorína začali do nočného ticha ozývať prenikavé zvuky vŕzgajúcej bránky, tak si asi každý vie predstaviť, že to nie je práve bohvieaký pocit, keď v noci fotíte hneď pri cintoríne počúvajúc tieto "uchu lahodiace" zvuky Problém ale vyriešila hudba v ušiach :)

Okrem toho taká zaujímavá vec sa mi tiež stala. Išiel som za mesto urobiť si nejaké avi-čka na spracovanie Mesiaca. Bolo dosť veterné počasie. V jednom strome opodiaľ sa neustále prehýbali konáre a praskali haluze, čo som pripisoval tomu vetru. Neskôr som zistil, že som sa zjavne mýlil, lebo vietor ustal, a zrazu sa jeden väčší konár zlomil, akoby na ňom stál nejaký človek a potom som začul dupot a v šere som len matne zazrel, jak sa čosi derie preč cez lúčny porast. To ma pochopiteľne dosť vyľakalo, tak som sa čo najnáhlivejšie zbalil, a šiel som radšej domov :D

No ale doteraz neviem, čo to bolo, buď nejaký orangutan, alebo obria mačka :D...
...alebo vyšportovaný bezdomovec...
Uživatelský avatar
viktormt
Příspěvky: 897
Registrován: 14. 12. 2008, 22:49

Zážitky z pozorování

#214

Příspěvek od viktormt »

myslim, ze dnes bolo jedno z mojich najkrajsich pozorovani v zivote..  po mesiaci sa relativne vyjasnilo a prvy krat som naostro skusal fotit s eq3-2 montazou a s nasadenym 100mm objektivom. moje ocakavania boli prekrocene aspon o 50%, montaz slapala pekne sama, bez mojej pomoci (ovladac).. odhodlal som sa len na 6x120sekund, no fotky su krasne a ostre.. a videl som tri perseidy este nikdy som nepocul tak pekny zvuk, ako zvuk motorcekov :)
Uživatelský avatar
Vlada10
Příspěvky: 64
Registrován: 01. 08. 2010, 09:44

Zážitky z pozorování

#215

Příspěvek od Vlada10 »

Jeden takový je popsaný v článku Pomáhat a chránit na Astronomie.cz

http://www.astronomie.cz/2011/09/pomahat-a-chranit/

Uživatelský avatar
Konihlav
Příspěvky: 5616
Registrován: 24. 01. 2008, 15:21
Kontaktovat uživatele:

Zážitky z pozorování

#217

Příspěvek od Konihlav »

jirka.P
Příspěvky: 518
Registrován: 01. 06. 2008, 01:26
Bydliště: Sulíkov
Věk: 51

Zážitky z pozorování

#218

Příspěvek od jirka.P »

Ahoj
Pěkný příběh,zvlášť když se čte doma v teple.Ale nic si s toho nedělej,pohyb na čerstvým vzduchu tělu prospívá a chybama se člověk učí.
Já jsem na tom s focením podobně.V úterý se vyjasnilo a mělo to vydržet do pátku.To bych mohl stihnout vyfotit M78.V úterý jsem začal fotit pozdě a než zalezl orion stihl jsem 5 expozic.To neva,sestavu už nebudu uklízet a bude parádně vytemperovaná na další noc.Od té doby je jen deka a dalekohled využívaj jen sýkorky.Přitom podle radaru všude jasno jen vysočina pod dekou.Tak jsem ho teď uklidil a hele začalo se vyjasňovat.
Takže mám doma přístroj na oblačnost :).
Uživatelský avatar
altoz
Příspěvky: 534
Registrován: 24. 02. 2008, 20:27
Bydliště: Ruda
Věk: 46
Kontaktovat uživatele:

Zážitky z pozorování

#219

Příspěvek od altoz »

Včera v noci (a před týdnem taky) jsem u Konojed kromě obvyklého pohybu divé zvěře zaznamenal na nedaleké nouzové letištní ploše nějaký další pohyb. Podle občasného zasvícení červené baterky hádám že šlo o nějaké astrokolegy. Víc než světlo baterky jsem neviděl, moje stanoviště je vzdálené několik set metrů jižně od letištní plochy a je to trochu přes horizont.

Byl včera tím směrem někdo?
GSO RC 152/1370, TS APO Quadruplet 70/350, Baader Scopos 66/400, montáž CG-5 GT ADV, ZWO ASI 1600 MM-C, Canon EOS600Dmod., Lacerta MGEN, triedr Helios 7x50
Uživatelský avatar
Lesák
Příspěvky: 444
Registrován: 10. 03. 2009, 21:43
Věk: 36

Zážitky z pozorování

#220

Příspěvek od Lesák »

Taky občas zažiju na naší nouzové přistávací ploše (bývalé zemědělské letiště) nějaký pohyb a světýlka, ale astrokolega to rozhodně nebývá... (ale "roura" či "kanón" v akci určitě byly ;D )

Ale abych tu jen nepsal o milencích tak jeden z mých nejlepších zážitků při pozorování (shodou okolností tamtéž) bylo hejnko koroptví, což je dost vzácný tvor (bohužel). Ale nekdy bych sa chtěl dočkat divočáka :D
Uživatelský avatar
caribic10
Příspěvky: 1775
Registrován: 11. 04. 2008, 03:29

Zážitky z pozorování

#221

Příspěvek od caribic10 »

Ahoj všem.
Prodloužené volno jsem trávil v Českém ráji. Dalekohled jsem samozřejmě tahal se vším možným harampádím sebou. Každý večer jsem příjemně trávil u grilu s pivíčkem a hromadou různých dobrot.
Z pátka na sobotu se počasí umoudřilo, žádná bouřka na dohled, tak jsem se rozhodl cvaknou nějaký snímek Měsíce. Chalupu jsme měli ve svahu, takže hledání nějaké kloudné roviny po tmě, s několika chlazenýma zrzkama v krvi nešlo moc dohromady. No nakonec se "povedlo", postavil jsem stativ s montáží a závažím namísto a vracel se pro tubus. Zhruba za deset kroků se ozvala taková hloupá rána, a trochu mě bylo jasný co se stalo. Montáž se odporoučela k zemi kde si dala sťuka s nějakým kamenem a hlínou. Tím pádem další nošení věcí skončilo, montáž jsem zase odnesl zpět do auta, a kupodivu, to musím mistry v Číně pochválit nic závažnýho se nezničilo...Utržený kontakt na motoru DE, hlína v převodech a ohnutý držák na motorku DE. Druhý den bylo za půl hodinky opraveno a hurá na focení Sluníčka.
Ponaučení pro příště? Nechlastej, nebo alespoň ne tolik ;)
http://planetaryphoto.cz/ ,  EOS 600D + nějaká ta bižuterie okolo
Uživatelský avatar
Tomáš Grygarčík
Příspěvky: 1675
Registrován: 18. 07. 2010, 23:35
Bydliště: Malé Hoštice
Věk: 35
Kontaktovat uživatele:

Zážitky z pozorování

#222

Příspěvek od Tomáš Grygarčík »

Ale nekdy bych sa chtěl dočkat divočáka.Na našem posledním pozorování jsem jakožto první přijíždějící vyplašil celou rodinku. Nějakou dobu mi pak ještě trvalo, než jsem se odvážil vystoupit a vytáhnout techniku. Kdo ví, co tam hledali a od čeho jsem je vyrušil!
SW 200/1000, SW 200/800, TS Photoline 72mm f/5.5 APO, LUNT Ha 60/500 B1200, Bresser MS 127/1900
ZWO ASI1600MM Pro, 2×QHY-5 mono, OM-D E-M1 mark III, OM-D E-M1 mark II mod
SW EQ6-R, SW HEQ-5 SS, TS AZGP, vlastní dobsonova montáž

FITS prohlížeč
Uživatelský avatar
Roman (Rick)
Příspěvky: 6076
Registrován: 12. 08. 2007, 23:11
Bydliště: Bratislava

Zážitky z pozorování

#223

Příspěvek od Roman (Rick) »

Ja som našťastie zatiaľ nikoho pri ničom nevyplašil :D, ale taký hlas líšky obecnej ma vždy dokáže prebrať. Naopak hlas Puštíka pekne dotvára čaro noci :).
Uživatelský avatar
Jacquess
Příspěvky: 628
Registrován: 24. 08. 2006, 18:19
Bydliště: Praha
Věk: 36

Zážitky z pozorování

#224

Příspěvek od Jacquess »

V týdnu jsem byl s kolegy z pobočky na dětském táboře, pozorovalo se i Slunce, jak pouhým okem tak i přes dalekohledy. Při popisu toho co se mohlo vidět jsme se dostali k zajímavým termínům: filament jako housenka, sluneční skvrna jako pánvička, chtěl jsem i přirovnání Tutínkovo jámy z Ferdy mravence, ale toho děti neznali :)
Newton 150/750, Lunt LS35THa, Bresser Lidlskop" Skylux 70/700 - na vrabce
Canon M50, Rybí oko Samyang 8 mm, GoPro Hero 3

https://tomaja.cz

Kreativec v Planetáriu Praha
Uživatelský avatar
borsky
Příspěvky: 7
Registrován: 07. 11. 2010, 22:17

Zážitky z pozorování

#225

Příspěvek od borsky »

Dobrý den všem!

Zdá se mi zvláštní, že se v tomto vláknu vůbec nevyskytují “veselé příběhy z natáčení”, tedy historky o tom, jak se něco někomu povedlo úplně jinak než zamýšlel. Možná je to tím, že takové pozorování je přece jen hodně samotářská činnost a se svými omyly se nikdo rád nechlubí. Mě se jedna taková příhoda povedla včera a protože jsem úplná lama, o svoji prestiž se strachovat nemusím. Třeba to někoho pobaví.

Abych vás uvedl do děje, jsem čerstvý důchodce a abych si udělal radost, rozhodl jsem se, že si pořídím nějaké astro vybavení. Nejprve co nejjednodušší a až se rozkoukám, uvidím co dál. Po krátkém uvažování jsem kvůli třesu rukou vyloučil triedr a rozhodl jsem se pro SW 80/400 mm, kterému se tady říká malokuk. Tento týden jsem ho koupil a když se včera večer udělalo krásně jasno, rozhodl jsem se zajet na chalupu v Orlických horách dalekohled vyzkoušet.

Už cesta byla nádherná, všechny kopce se rýsovaly ve večerním slunci. Než jsem dojel, slunce zapadalo, takže honem. Vybalit dalekohled z krabice, posadit na stativ, nasadit hranol a okulár, jestlipak to půjde zaostřit. Ano, jde to krásně, zatím nepoznaný pohled na okolní krajinu, pocit štěstí. Když se mi podařilo v pohodě přečíst 500 m vzdálený rozcestník a najít světlo na kopuli 50 km vzdáleného radaru, mohl jsem jít klidně spát.

Jenže, zvědavost mi nedala, chtěl jsem vidět, jak budou v dalekohledu vypadat hvězdy. Samozřejmě vím, že idálně by to měly být body, ale chtěl jsem vidět, nakolik jsem od ideálu daleko. Takže počkám na první hvězdy. Za chvíli jsem jednu uviděl, právě v příhodné výšce nad obzorem. Namířím na ni a co to. Tohle není bod, ale jakýsi lívanec, navíc podivně protažený ve vodorovném směru. Zkouším lépe zaostřit, pořád lívanec. Kontroluji, jestli jsem něco nepoškodil, vše OK. Úplně jsem zpanikařil. Když jsem se trochu vydýchal, poznenáhlu začalo pracovat racio. Jestli je to rozmazaná hvězda, jak to, že ten lívanec má ostré okraje. A jak to, že ta slabá hvězda co vidím kousek vedle vůbec rozmazaná není. A ten lívanec mi něco silně připomíná. Je to možné? Musím si ho ještě pořádně prohlédnout.

Stačil jeden nepředpojatý pohled a musel jsem se smát sám sobě. Vždyť je to Saturn a ta hvězdička vedle, to je Titan! Zbývá vážná úvaha o tom, že člověk musí být předem připravený na to, co uvidí. Jinak to prostě odmítne vidět.
Odpovědět