Nováčci se představují

Diskuze o tom jak začít s astronomií, jaký si pořídit první dalekohled, ale také o tom, jak správně používat toto fórum.
Odpovědět
Uživatelský avatar
Patas
Příspěvky: 85
Registrován: 29. 09. 2014, 18:42
Bydliště: Javornice
Věk: 35

Nováčci se představují

#571

Příspěvek od Patas »

Zdravím všechny .
Jmenuju se Honza z okolí od Rychnova nad Kněžnou. Astronomie a hlavne jednoduše noční obloha mě brala odjakziva fascinovala mě. Tak sem se konecne rozhodl kdyz iuz jsem si neco nasetril ze si poridím poradnej dalekohled misto triedru. Takže jestli tady je někdo z meho okoli kdo by mě zaškolil nebo domluvil společne pozorování budu rád díky a všem jasnou oblohu ;)
Dobson GSO 300/1500, , VOD 152/1218 montáž paralaktické vidlicová, Bresser 102/600, Bresse 102/1000
Uživatelský avatar
4Brunco
Příspěvky: 1138
Registrován: 14. 03. 2013, 11:37

Nováčci se představují

#572

Příspěvek od 4Brunco »

Nazdarek.
Som tu sice uz asi 2 roky ale este som sa nedostal k tomu ze by som sa predstavil.
Asi od 10 do 15 rokov som bol clenom astro kruzku v Bratislave u pani Mastenovej, ktora bola skvela, casto sme pokecali aj s panom Bochnickom ci Grygarom ( stym menej casto:) chodili sme na hvezdarne a vylety a boli to vyborne roky mojho zivota.
No a potom som zacal chlastat a zenske nahanat, takze astronomia bola bokom, aj kedz vzdy som sa rad pozrel na oblohu aspon triedrom.
Teraz som si tu na fore pozhanal rozne kukatka a kedze som uz celkom usadil a okrem veci ktore musim robit (dom, zahrada) celkom rad vytrepem dalekohlad a velmi ma tesi vykukat nieco co som este nevidel. Snad sa mi casom podari dostat aj na nejaky zraz a pokecat.
Snom ostava juzna pologula, takze dufam coskoro sa podari vytrepat niekam do patagonie alebo na Zeland.
ES Dobson 300/1500, APO 127 ... Binohlavky, Binokukatka
Radimx
Příspěvky: 14
Registrován: 06. 10. 2014, 15:46
Bydliště: Ostrava - Poruba
Věk: 43
Kontaktovat uživatele:

Nováčci se představují

#573

Příspěvek od Radimx »

Zdravím.
Již pár let se věnuji astronomii a na toto forum jsem chodíval jako pasivní uživatel. Jsem z Ostravy - Poruby a pokud by měl někdo zájem o společné pozorování, tak se můžeme domluvit. Vlastním dalekohled a mám praktické zkušenosti s pozorováním. Teoretické znalosti si doplňuji druhým rokem na Astronomickém kurzu ve hvězdárně Johanna Palisy a taktéž samostudiem :)
Uživatelský avatar
batty
Příspěvky: 1
Registrován: 29. 10. 2014, 14:42

Nováčci se představují

#574

Příspěvek od batty »

Ahoj
jsem taky nováček, moc toho neznám, ale koukání do vesmíru mě láká už dlouho. před rokem jsem si pujčoval od známého dalekohled na sledovaní oblohy po par nočních pozorování jsem se pak rozhodl koupit si svůj vlastní , před měsícem mi přišel.Zatím u nás byla ta možnost se podívat na noční oblohu jen třikrát včera po třetí sice byl vítr ale šlo to , oblohu sleduji dalekohledem Sky-Watcher AC 70/700 Mercury AZ-2 , Ohnisková vzdálenost: 700mm,Průměr objektivu: 70mm (2.8''),Maximální užitečné zvětšení : 140x , pro začínajícího amatéra bych řekl že dobrý , časem až něco na koukám tak si chci pořídit lepší .
Uživatelský avatar
indy
Příspěvky: 1
Registrován: 06. 11. 2014, 11:19

Nováčci se představují

#575

Příspěvek od indy »

Ahoj, jsem tu nový. S astronomií jsem koketoval v mládí, měl jsem i malý dalekohled, či spíše triedr a tenkrát mě to zcela pohltilo. Pak jsem z časových důvodů s tím přestal (škola, maturita, VŠ), ale nyní byl se k tomu rád vrátil. Zvažuji koupi nějakého dalekohledu a v budoucnu bych se rád věnoval astrofotografii. Na tomto místě bych se rád zeptal, zda je tu mezi registrovanými nějaký nadšenec ze Zábřežska nebo Olomoucka či Šumperska. Rád bych si totiž pořídil dalekohled na montáži s GoTo a mám obavu, že budu potřebovat poradit s ovládáním a podobně. Rád bych to řešil event. osobním setkáním a praktickým nácvikem pod dozorem zkušeného uživatele. Díky za odpovědi, Pavel
Uživatelský avatar
AlesK
Příspěvky: 13
Registrován: 17. 11. 2014, 21:22

Nováčci se představují

#576

Příspěvek od AlesK »

Jmenuji se Aleš, zajímám se o astronomii, astrofyziku, všechny možné i nemožné teorie, elektrotechniku, radioamateřinu, radioastronomii, letectví/dopravní letadla, RC létání, počítačovou 3D grafiku(má obživa), fotografování,...všechny zájmy se míchají v různých sinusoidách, takže nic dlouhodobě nepřevažuje   No a teď jsem pořídil Celestron Astromaster 130 EQ MD, tak jsem tady.

Momentálně je mi 33 let a žiji na Kladně

that's all
Uživatelský avatar
mystiq
Příspěvky: 47
Registrován: 27. 11. 2014, 09:54
Bydliště: Praha

Nováčci se představují

#577

Příspěvek od mystiq »

Ahojte,

Astronomia ma fascinovala uz od mojho mladi ale nikdy som nemal prilezitost ju podrobnejsie preskumat. Teraz som sa konecne a s velkou radostou odhodlal kupit svoj prvy teleskop a po par precitanych forach som si zaobstaral Bresser Mars Explorer EL 70/900, zial este som snim ziadne velke pozorovania nerobil pretoze pocasie mi a myslim ze aj vam posledne tyzdne moc nepraje.

Verim ze tu najdem vela uzitocnych informacii a snad aj ja nejakym tym malom prispejem.

Momentalne uz 8rok zijem v Prahe a je mi 30let.

Andrej
Bresser Messier AR102s/600, ES 25mm , Hyperion 13mm
Uživatelský avatar
Tomáš Chaloupka
Příspěvky: 31
Registrován: 14. 12. 2014, 21:19
Bydliště: Neumarkt in der Oberpfalz
Věk: 42

Nováčci se představují

#578

Příspěvek od Tomáš Chaloupka »

Ahoj hvězdáři,

Taky nový, taky uš nějakej ten pátek pročítám tohle fórum a taky se těším že budu jednou moci přispět radou či pomocí. Také jsem fascinován tím v jakém to neuvěřitelném a lidskou představivost přesahujícím vesmíru to žijeme. A děkuji bohu,či transdimenzionální prasoještěrce,či kvarkgluonovému plazmatu, že tento vesmír byl stvořen a já ho mohl obdivovat a dokonce i fotografovat jeho krásu. A taky slibuji moderátorům, že se budu snažit, toto fórum neplevelit.

A...a taky čisté nebe přeji VŠEM  :)

                                                       Tomáš Chaloupka
TS PHOTOLINE APO 102/700 -Flat3, SW 70/500, TS N 150/1400, EQ6 Syntrek, RoboFocus RF3, CCD Kamera Starlight XPress SXV-H9, ASI 120MM, Atik Filtrkolo 5x1,25'' Astronomic L-RGB typ-2c, Baader H-alpha 7nm, Astrodon OIII 5nm, Point.okular Baader 12,5mm
Uživatelský avatar
Karell
Příspěvky: 5575
Registrován: 24. 04. 2009, 09:58
Bydliště: Brána do Krkokonoš
Kontaktovat uživatele:

Nováčci se představují

#579

Příspěvek od Karell »

Ahoj, vítej na fóru, přeji ti, ať se ti daří a zároveň tě prosím, když ti automatická oprava podtrhne slova jako mím, uš a teť, neignoruj to, znamená to, že je něco špatně. V těchto případech dokonce hodně špatně :)
Uživatelský avatar
Honza_K
Příspěvky: 157
Registrován: 29. 12. 2014, 19:24
Bydliště: Brno
Věk: 36

Nováčci se představují

#580

Příspěvek od Honza_K »

Ahoj všichni,

jsem také začínající astronom a trochu snílek. Pocházím od Milevska v Jižních Čechách, kde mám hned na zahradě krásně tmavou oblohu. Prakticky ale bydlím v Brně, kde jsem ale možnost vyzkoušet teleskop ještě neměl (...nebo možná zatím díky bohu kvůli světelnému znečištění)  :)

Vždy mě to při prouzdání po astrotechnice táhlo ke konstrukci typu Newton, která mi imponovala i svými schopnostmi, proto jsem si nedávno konečně pořídil SkyWatcher Newton 200/1000 s manuální montáží EQ-5. Sice nemá pohon, ale o to je to větší dobrodružství vůbec něco najít.

Je to zatím krásný koníček a doufám, že mi vydrží. V Brně bych určitě při pozorování uvítal nějakou astronomickou společnost, takže pokud někdo někdy někde v Brně něco sleduje, tak se tam třebas potkáme.  ;)

Díky, ahoj

  Honza K.
Orion Optics UK VX10L f/6,3 Dobson; ES 68°Series Ar 24, Vixen LVW 13/8, Omegon LE Planetary 6/5; BDP Moon&Skyglow/Double polarising, Lumicon UHC/Comet
Uživatelský avatar
martin.bachura
Příspěvky: 3
Registrován: 16. 11. 2006, 19:41

Nováčci se představují

#581

Příspěvek od martin.bachura »

Ahoj,

som Maťo, pochádzam zo Senice, ale turbulentné toky mojej mladosti ma štúdijne a pracovne dotiahli do Prahy, kde žijem už nejaký ten rok. S astronómiou som koketoval veľmi zľahka už na strednej škole (viac som však čumel do kníh než na oblohu), ale k prvým reálnym pozorovaniam oblohy som sa dostal až teraz. Som vlastníkom dobsona 200/1200 a triédru 20x80 so statívom, najradšej pozorujem podľa možností na chalupe na Záhorí, kde sa obloha občas dá nazvať aj tmavou, ale podľa hesla "kde je vôľa, tam je cesta" sa aj v žiarivej Prahe rád zadívam smerom hore.

Takže tak :-)

Díky

MB
hadak

Nováčci se představují

#582

Příspěvek od hadak »

Ahoj, tady Lada z České Lípy.
je mi 44 let, a od malička nejraději usínám s pohledem na nebe. Teď když děti odrostli hledám nějakého koníčka, a tak zkouším nahoru koukat starším newtonem. Dělám spoustu chyb a tak čtu forum a vše co se dá, je toho tolik....a vše mne úžasně naplňuje a těší. Třeba mne vůbec nenapadlo, že uvidím měsíce Jupitera, protože se mi nechtělo ven tak jsem koukal přez zavřené okno a myslel jsem že je to odraz od okna...ale bylo  mi divné že ostatní hvězdy to nedělají tak jsem pátral a zjistil tohle :-)

Tak se už těším co dalšího objevím.
Všem přeji čistou oblohu.
Uživatelský avatar
Dzony32
Příspěvky: 31
Registrován: 11. 01. 2015, 08:20

Nováčci se představují

#583

Příspěvek od Dzony32 »

Ahojte som Milan som zo Slovenska okres Brezno a nakolko este nemam teleskop a daky chcem tak som sa pridal na toto forum, ine som nenasiel....dufam ze sa tu najde niekto z okolia nech nepozorujem oblohu sam a nieco ma priuci ked budem mat teleskop :P

majte sa  ;)
Uživatelský avatar
Spaca4y
Příspěvky: 136
Registrován: 18. 01. 2015, 07:59
Bydliště: Černilov
Věk: 45

Nováčci se představují

#584

Příspěvek od Spaca4y »

Ahoj,
jsem Martin z Černilova u Hradce Králové. Astronomie a kosmonautika mě už dlouho zajímaly, ale bohužel nějak nebylo moc času (stavba domu), peněz (stavba domu :)) a taky chyběl ten správný impuls se do toho vrhnout naplno. Ten přišel s vánoci, kdy jsem si pořídil s podporou manželky svůj první dalekohled a to Dobson 8. Nemusím snad psát, že mě k němu navedlo toto fórum. Od té doby se snažím pozorovat klasické objekty - Měsíc, planety, kometu a objekty Messierova katalogu. Moc mě to baví, nalezené objekty přibývají. Něco jsem i přes snahu nedokázal vykoukat např. M74, M32, rudou skvrnu na Jupiteru, ale je tu prostor pro postupné zdokonalování.
Přeji všem krásné tmavé noci bez mraků. ;)
"Explorer" dobson ES 16", ED 100/900, AZ-4, Skymaster 15x70, Kowa YF 8x30
Uživatelský avatar
Artaban
Příspěvky: 7199
Registrován: 13. 07. 2009, 21:42
Bydliště: Kostelec nad Labem
Věk: 57

Nováčci se představují

#585

Příspěvek od Artaban »

Spaca-4y:  Vítej na AF.  Jestli jsi už pozoroval M31 a myslím, že určite ano, tak jsi M32 určitě viděl. Jen jsi o tom nevěděl  http://astronomia.zcu.cz/objekty/ngc/23 ... ch-objektu Je hodně jasná a je vidět snad v každém dalekohledu. Jen začíná být nízko.

Časem dáš i M 110. To je ta z druhé strany M31. Je  trochu slabší, ale stále dost jasná. No a GRS je taky snadná. Když bude zrovna pozorovatelná, tak jí uvidíš a možná i s nějakým tím detailem okolo.
Dej vědět, jak to dopadlo.
Refraktor achromát VOD Turnov 172/1654   refraktor TS ED 102/714 triedr Nikon Monarch 7/ 8x30, triedr VIXEN Foresta 8x56 WP, triedr Kowa BD 8x32 XD Prominar
http://planety.g6.cz/
Odpovědět