Nováčci se představují

Diskuze o tom jak začít s astronomií, jaký si pořídit první dalekohled, ale také o tom, jak správně používat toto fórum.
Odpovědět
Uživatelský avatar
Konihlav
Příspěvky: 5616
Registrován: 24. 01. 2008, 15:21
Kontaktovat uživatele:

Nováčci se představují

#1

Příspěvek od Konihlav »

Ahoj,

nejak jsem zde nenasel zadnou rubriku, kde by byl dan prostor novackum, kteri k astronomii prvne privoneli teprve nedavno a prave se zde na foru registrovali.

Forum ctu od poloviny prosince 07, coz byla take doba, kdy jsem zvazoval co si koupim za dalekohled. Vzdycky jako maly kluk jsem jevil jiste nadseni pro vesmir, ale nikdy jsem nepoznal ani jedno souhvezdi a na nebe vubec nekoukal, protoze obycejny dalekohled se zvetsenim 7 toho tolik neukazal (navic se mi klepou ruce). Takze jsem se konecne rozhodl a jsem nadseny novacek!

Celkove jsem pozoroval asi 5-6krat, coz je dano velmi spatnym pocasim, ktere tu mame (a tim ze muzu pozorovat jen o vikendech).

Dnes jsem poznal prvni souhvezdi (shodou okolnosti Orion, coz je vyrobce meho dobsona), nahodou nasel i Pleiades M45 a maly Mars.

Jsem nadseny! Jen se mi zatim nepodarilo udelat jakoukoli rozumnou fotku cehokoli jineho nez mesice. Astrofoto je opravdu velka veda a asi i drina (kdyz je zima a fouka jako dnes).

ahoj a vsem preju dobry seeing
Uživatelský avatar
lamaka
Příspěvky: 10
Registrován: 03. 06. 2007, 21:41

Nováčci se představují

#2

Příspěvek od lamaka »

Nazdárek,taky jsem novej v "branži",astrofórum občas navštěvuji od zimy 07.ale až dnes jsem se zůčastnil.
Astronomie mě trochu zajímala v dětství,pak už spíš pasivně.Znovu mě to chytlo,když mi manželka dala před rokem k vánocům enciklopedii Vesmír od Knižního klubu.Je to nádherná knížka koncipovaná trochu jako učebnice.
Začátkem jara jsem si půjčil dalekohled Bresser60/700 a párkrát pozoroval,samotný dalekohled mě sice moc nenadchnul(hlavně ta azimutální montáž) ale Saturn,brouzdání po Měsíci a hvězdokupy na mě udělaly dojem.Teď mám triedr a těším se až se dostanu pod pořádnou temnou oblohu.
Přeju všem vydářená pozorování,lamaka.
Uživatelský avatar
michal.b
Příspěvky: 3300
Registrován: 30. 09. 2004, 06:08

Nováčci se představují

#3

Příspěvek od michal.b »

Vitejte na astroforu panove Jsem moc rad, ze se k nam pridavaji novi lide a doufam, ze v astronomii najdete krasneho konicka. Preji vam hodne nezapomenutelnych zazitku pod (nejen) nocni oblohou.
Uživatelský avatar
Apophis
Příspěvky: 5
Registrován: 10. 02. 2008, 00:10

Nováčci se představují

#4

Příspěvek od Apophis »

Mno, jsem taky novej, tak bych se mel asi taky predstavit Ja se o vesmir zajimam uz odmalicka, ale se sledovanim oblohy zatim zkusenosti moc nemam...defakto zadny, uz se moc tesim az si budu moct poridit svuj prvni dalekohled a pozorovat co se tam nahore nad nsima hlavama deje...mam akorat jeden nesplnenej a asi nesplnitelnej sen...podivat se do vesmiru :)

Tedka sem koupil asi 12 kilometru ctverecnich mesicni pudy xD
Uživatelský avatar
atalli
Příspěvky: 574
Registrován: 31. 07. 2007, 22:12
Bydliště: Olomouc

Nováčci se představují

#5

Příspěvek od atalli »

Doufám,že si děláš srandu!!!Dávat peníze zlodějům.
refr. 70/700 mm,tri 10 x 50,SW 200/1000 mm,ASI 120 mc,ASI 224 mc,ASI 294 mc
https://www.youtube.com/channel/UCIRCDX ... a2rTCn8vKg
-SF-
Příspěvky: 181
Registrován: 20. 01. 2008, 23:37

Nováčci se představují

#6

Příspěvek od -SF- »

Ahoj,
taky bych se rád představil. Jsem nováček. O praktickou astronomii jsem se začal zajímat asi před půl rokem a nyní zvažuji koupi většího dalekohledu.
Newton 200/1000 (2x), 114/900; montáže EQ-6, EQ-5, EQ-3; triedr 10x50; triedr WO 8x42; Astronomik UHC; Celestron SkyScout
Uživatelský avatar
od10k5
Příspěvky: 39
Registrován: 14. 04. 2008, 02:13
Bydliště: Liberec
Věk: 50

Nováčci se představují

#7

Příspěvek od od10k5 »

Ahoj

Jsem taky nováček, moc toho neznám, ale koukání do vesmíru mě láká už dlouho. před asi 15 lety jsem se nechal navnadit článkem ve VTM na koupi dalekohledu Telescope 250 Bushnell. Ale byl jsem zklamán montáží dalekohledu a moc jsem ho nepoužíval. Před měsícem jsem v jedné Pražské prodejně využil slevy na TSC/CEL C-8N GT ADVANCED 203/1000 NWT
a koupil jsem si ho. Tak teď mě vesmír zajímá ještě víc. Už aby bylo o výkendu v noci jasno.
CPC 11", TS 20x80
Uživatelský avatar
achromat
Příspěvky: 342
Registrován: 07. 01. 2008, 23:46

Nováčci se představují

#8

Příspěvek od achromat »

fajn rubrika, takze sa pridam, aspon ma mozno niekto lepsie spozna ;)

Kedze som starsi rocnik, s astronomiou som zacinal za sociku (chybaju mi tie krasne casy na hvezdarnach, ked mal clovek kopec volneho casu - ozaj co je s tymi naucnymi ruskymi filmami co sa premietavali ?) a rukami mi presli plastove stavebnice z NDR s cockami o priemere 1 cm ;), potom som zohnal rusky namornicky kuker (50 mm, F5) a bol som frajer, niekolko zbastlenych dalekohladov (objektivy do 10 cm s okularmi z mikroskopov..), pod rukou zohnany svetelny Monar...

Teraz sa po rokoch vraciam k astronomii a chcel by som sa zamerat na astrofoto s kratsim ohniskom.

Moja biblia: Erhartové: Amaterske astonomicke dalekohledy, Amaterske astronomicke fotograficke komory
Uživatelský avatar
Míra Pech
Příspěvky: 169
Registrován: 06. 01. 2015, 15:35
Bydliště: Starý Plzenec
Věk: 56

Nováčci se představují

#9

Příspěvek od Míra Pech »

Skvělá rubrika - Já jsem s astronomií začal někdy v roce 1984. V Plzni jsem léta chodil do Hamburku na pravidelné schůzky, které vedl pan Maleček. Jezdilo se po hvězdárnách - byli jsme i na Skalnatém Plesu. Táta mi tehdá z Ruska přivezl dalekohled Mizar 110/8xx (teď už tu ohniskovou vzdálenost nevím přesně) Pořád ho ještě mám.
Po revoluci těsně před rozdělením jsem si nechal dělat Casseigrain 300/4500 (primár 1500) u pana Augustína Jávorky z Komárna, ale neposlal mi sekundární hyp. zrcátko (jen rovinné pro Newton, i když se dušoval že ano). Takže to zrcadlo s "dírou" pořád mám a třeba jednou dojde i na stavbu dalekohledu. Když tu vidím ty fotky, které se svými dalekohledy děláte, tak si říkám, že to musím dokázat.
Až do roku 98 jsem ještě odebíral pravidelně KOZMOS, pak ani to ne. Následující roky bych mohl nazvat temným obdobím mého zájmu o astronomii(kromě zatmění v roce 99 a přechodu Venuše přes sluneční kotouč - pamatuju, že jsem musel být v práci, tak jsem přivezl dalekohled do práce a promítali jsme si to na zeď), ale zato jsem se stihl oženit, přívést na svět dceru a postavit dům.
K astronomii jsem se vrátil až docela nedávno. Minulý rok se totiž dcera přestala tolik zajímat o dinosaury a zaujal ji vesmír, tak jí občas ukazuju planety a Měsíc a docela jí to baví a tak si myslím, že i domácí rozpočet by nějakou tu korunu obětovat na vzdělávání potomstva mohl.
Uživatelský avatar
cibess
Příspěvky: 68
Registrován: 29. 05. 2004, 18:52

Nováčci se představují

#10

Příspěvek od cibess »

Ahoj, takže já už toto DF pročítám téměře 2 roky, i když s občasnými pauzami. Dost jsem pendloval mezi focením krajiny, turistikou, cyklotur. a právě astronomií. Ten pohyb po krajině asi nikdy neopustím, protože mi Bílé karpaty i další hornatiny této země přirostly k srdci. Akorát jsem dost upustil od focení. Hodně peněz jsem investoval do digivýbavy a tuším, že zbytečně, protože ji vůbec nevyužívám, takže jsem se rozhodl to co nejdřív prodat a vrhnu se na pozorování. Myslím, že světelné podmínky tady na východě jsou velmi příznivé a po čase, až pořádně "ošoupu" GS280 114/910, mám v plánu zainvestovat do kvalitnějšího zařízení. Prozatím mi to plně vyhovuje, prakticky se učím po obloze teprve chodit, takže není kam spěchat. Je to nádherný koníček, když není možnost pozorovat, mám hromady literatury, která je záživná, čtivá a tak se prakticky pořád učím. Tož tak  Mám rád obrázky od Martina Myslivce, ale (teď možná zaskočím) nemám snahu ho dohnat, za prvé myslím, že je to celkem nemožné, za druhé by to svádělo ku kopírování již provedeného a to tuším není správná cesta, já se nechám inspirovat a raději na to, co je obsahem fotky, pohlédnu v reálném čase, to bych považoval za neskutečný přínos jeho díla vůči mojí osobě. Tímto ho zdravím a skládám poklonu jo a taky poprosím o pokračování ve skvělém konání, jste fakt třída Martine! Standing ovations
Tož tak na tom světě.
Uživatelský avatar
Loki
Příspěvky: 11
Registrován: 10. 12. 2007, 06:29

Nováčci se představují

#11

Příspěvek od Loki »

Ahojte, vesmir ma fascinuje od detstva, avsak doteraz to bolo len formou knih a casopisov(webu). Rozhodol som sa splnit si konecne sen,a na vianoce si kupit pekny darcek ;), po precitani mnozstva prispevkov na tomto super fore som uz zhruba rozhodnuty co to bude. Ako totalny amater, ktory oblohu pozoroval len ocami :o,viem, zaciatky budu tazke ::), ale dufam, ze nadsenim to prekonam ;D. Teleskop nebude len nejaky rozmar, ktory skonci po mesiaci v skrini, ale pre mna niekolko rokov snivania, ze raz sa priblizim hviezdam :).
Skoda, ze na Sk neexistuje podobne forum, rad by som sa zucastnil nejakeho zrazu, pripadne pred kupou, pozrel cez nejaky pristroj. Pochadzam z Liptova,stredne Slovensko.Vdaka za trpezlivost s novacikmi, a prajem Vam
tmavu oblohu a vela uspesnych pozorovani.
S pozdravom Lukas
Uživatelský avatar
hamr
Příspěvky: 3423
Registrován: 27. 12. 2006, 01:50
Bydliště: Tábor (Dražičky)
Věk: 64

Nováčci se představují

#12

Příspěvek od hamr »

Jak jsem tady četl, pár předchozích příspěvků, nedalo mi nenapsat. Já s astronomií začal na "stará kolena ;D" ve svých cca 44letech. Koketoval jsem s ní trochu už od mládí, ale teprve nedávno jsem si koupil konečně pořádná "kukátka" (a určitě to nebudou poslední - jsou další plány). Můžu říct, že mě to plně pohltilo a je to "kůň" číslo jedna ;). Trvá to už přes 4 roky a myslím, že mě to bude držet dál, doufám až "do smrti". Byť se zabývám hlavně planetama a Měsícem, možností je tisíce a když tak DSO je "taky mraky". Takže všem nováčkům, ať mladým nebo starším přeju, ať je to chytne jako mě ;D ;D ;D.
Lví podíl na tom má ASTROFÓRUM a pak taky moje přestěhování z města na vesnici.
EQ 6R na pilíři + SCT 8" na hvězdárně, ASI 224 barevná, achromát Bresser 127/1200
Uživatelský avatar
Lukass
Příspěvky: 57
Registrován: 11. 09. 2008, 00:28

Nováčci se představují

#13

Příspěvek od Lukass »

Co je to DSO.Jsem začátečník ????
Astromaster 130/650 EQ-2
Uživatelský avatar
Lukass
Příspěvky: 57
Registrován: 11. 09. 2008, 00:28

Nováčci se představují

#14

Příspěvek od Lukass »

Jéé už my to došlo.Sorry za otázku .
Astromaster 130/650 EQ-2
Uživatelský avatar
cibess
Příspěvky: 68
Registrován: 29. 05. 2004, 18:52

Nováčci se představují

#15

Příspěvek od cibess »

Lví podíl na tom má ASTROFÓRUM a pak taky moje přestěhování z města na vesnici. Já bydlím na malém městě a pokud mi to s mojí "družicí" bude nadále fungovat, tak se nejspíš budu, včetně astro-nádobí, stěhovat do mikrovesnice na samotné hranici se slovenskem. Nebýt jednoho většího nádraží za kopcem, které v noci září jak divé, tak je to solidní lokalita, ale i tak hraje roli v mém rozhodování o budoucím místě trvalého pobytu. Dříve jsem snil o životě ve Zlíně, dnes se orientuju na co nejmenší aglomerace a musím přznat, že dost velkou úlohu hraje vhodné prostředí pro provoz tohoto koníčku.
Tož tak na tom světě.
Odpovědět