Příspěvek #257 od Michal Trneny » 17. 03. 2014, 12:24
Dnes jsem mluvil se starostkou. Můj mail ještě nečetla, ale nechce se jí investovat do LEDek. Prý jsou dost drahé. Ale jinak je ochotná změnit osvětlení příští rok, až budou na to peníze. Na ulici jsem potkal elektrikáře, jak spravují něco v lampách. Ptal jsem se jich na všechno možný. Zjistil jsem:
1) LED lampa se sice rozsvítí okamžitě, ale může stát třeba i 8000Kč.
2) Sodíková výbojka se rozsvěcuje asi minutu, ale stojí cca několik stovek. (zapoměl jsem kolik)
3) Ti chlapi nevěděli o žádné obci, která by měla na lampách pouličního osvětlení namontovaná pohybová čidla. Ale myslí si, že nějak by to namontovat šlo. Jedno čidlo může stát cca 200Kč.
U nás v obci je málo (cca 90) lidí a ještě míň jich chodí ven a ještě míň v noci. Přišlo mi, že se svítí zbytečně. Co tak mít na sloupu každé lampy pohybové čidlo, které rozsvítí světlo jen když jde někdo kolem a třeba za půl minuty se zase vypne? Obec by ušetřila cca 50000Kč ročně a hvězdáři z okolí by se k nám mohli sjíždět kvůli temné obloze.
LEDky se rozsvítí okamžitě, proti výbojkám, takže by tvořily dobrou kombinaci (díky rychlosti rozsvícení) se světelným čidlem. Ale jsou hodně drahý a zdá se, že ani mezi vámi (MilAN, Regulus, MaG) nemají nejlepší ohlasy. Čím je teda nahradit? Co ještě se rozsvěcuje rychle a dá se pořídit levně a má podobné kvality jako sodíkové výbojky? Že světla musí mířit na zem a ne do luftu a do stran, beru jako samozřejmost.
Michal Trneny