MRAW - pokus o další program pro práci s RAW

Povídání o astronomické literatuře, počítačových planetáriích, hvězdných mapách, atd.
Uživatelský avatar
MP
Příspěvky: 2923
Registrován: 20. 05. 2003, 00:06

MRAW - pokus o další program pro práci s RAW

Příspěvek #346 od MP » 08. 03. 2013, 17:24


ale pokud DF + FF tak je výsledek zcela mimo - spodek je tmavej
No ono se staci podivat, jak vypada ten dark :
http://fjfi.cce.cz/astro/af/df.jpg
(to je z DCRAWu, aby nekdo nepodeziral MRAW z manipulace  :)  )
Proste nahore a dole je to jinak, stejne tak vlevo a vpravo. A po jeho aplikaci se urovne spousty pixelu dole dostanou pod tu "oficialni" uroven cerne. Cely histogram se posune dolu.
Takze to chce bud jiny dark nebo pro prevod do RGB jiny program, nez ACR.
e-mail : mpec(at)cce(dot)cz&&

Uživatelský avatar
BiF
Příspěvky: 1055
Registrován: 10. 11. 2002, 02:00
Bydliště: Trhové Sviny
Věk: 47
Kontaktovat uživatele:

MRAW - pokus o další program pro práci s RAW

Příspěvek #347 od BiF » 11. 03. 2013, 12:49

Ja s MRAWem problemy nikdy nemel, posledni dobou mi ale dela tmave stredy u jasnejsich hvezd. Nastaveni mam: mraw crw.crw -b masterBias.dng -d masterDark.dng -f masterFlat.dng -vtl13

Co s tim?
Newtony 300/1200, 200/860, 100/600; SkyMaster 15x70; paralaktická montáž vlastní výroby; Atik 314L+; 2x QHY5IIL (HE); Canon EOS 300D; Philips ToUcam Pro; http://bilek.astronomy.cz/ , email: frantabilek(at)gmail(dot)com

Uživatelský avatar
MP
Příspěvky: 2923
Registrován: 20. 05. 2003, 00:06

MRAW - pokus o další program pro práci s RAW

Příspěvek #348 od MP » 07. 01. 2014, 19:36

Pokud to nekoho jeste zajima, tak na webu je zase po roce nova verze 1.1.8. Lisi se hlavne tim, ze pri nastavovani parametru gama korekce a podobnych veci pri prevodu do RGB sleduje histogramy jen z casti obrazku bez okraju, takze ruzne zbytky elektroluminiscence a jine ruseni v okrajich nezpusobi tak velke rozdily v jasu a kontrastu jednotlivych expozic.


Co s tim?
V nejakem editoru oriznout rozsah urovni shora. To -l13 tam necha maximalni rozsah urovni, aby se nic nemohlo ztratit a co je nekde saturovane, to jinde po aplikaci FF saturovane byt nemusi.
e-mail : mpec(at)cce(dot)cz&&

Uživatelský avatar
pavelseb
Příspěvky: 881
Registrován: 22. 11. 2009, 22:40
Bydliště: Senetářov
Věk: 34
Kontaktovat uživatele:

MRAW - pokus o další program pro práci s RAW

Příspěvek #349 od pavelseb » 08. 01. 2014, 10:44

Pokud někdo používá MRAWGui stačí přepsat stávající mraw.exe novým v adresáři Mraw...
GSO 150/750, CG5 Advanced GT, SW 70-500 + QHY5L-II, Canon 450D, TS Comacorrector 0.95x, HR Planetary 7mm, SW 25mm, mod. pas. chlazená Logitech QC 4000

Martinko
Příspěvky: 17
Registrován: 07. 12. 2011, 19:30

MRAW - pokus o další program pro práci s RAW

Příspěvek #350 od Martinko » 18. 02. 2014, 22:04

Ahoj,

mohol by som mať dotaz. Stiahol som si MRAW a začal používať podľa návodu.
Vytvoril som si zložky pre 1.fotky 2.temní snímok a 3.jas snímok.
Spustil som cez príkazoví riadok proces.

Problém je v tom že mi výsledné fotky dáva v červenom kanále inak povedané že fotky sú červené.

Ešte aby som spomenul fotím krajinu nie vesmír. Robím niečo zle s týmto SW ?

Fotku som nahal na web :
http://martinkoe39.rajce.idnes.cz/nastenka#IMG_4508.jpg

Uživatelský avatar
pavelseb
Příspěvky: 881
Registrován: 22. 11. 2009, 22:40
Bydliště: Senetářov
Věk: 34
Kontaktovat uživatele:

MRAW - pokus o další program pro práci s RAW

Příspěvek #351 od pavelseb » 24. 02. 2014, 08:34

Zdravím,

při kalibraci Flat snímků darkama, se vypisovalo DCY0 coding error ( 01 ) ale výstup to jakejsi vytvořilo. Bude výstup v pořádku? http://cdsez.wz.cz/Temp/report.png
GSO 150/750, CG5 Advanced GT, SW 70-500 + QHY5L-II, Canon 450D, TS Comacorrector 0.95x, HR Planetary 7mm, SW 25mm, mod. pas. chlazená Logitech QC 4000

Uživatelský avatar
MP
Příspěvky: 2923
Registrován: 20. 05. 2003, 00:06

MRAW - pokus o další program pro práci s RAW

Příspěvek #352 od MP » 13. 03. 2014, 11:25

Ahoj, ta chyba je v kodovani JPEG nahledu, ktery je soucasti RAWu. Ten mozna v poradku nebude, ale samotnych RAW dat by se to nemelo dotknout.
e-mail : mpec(at)cce(dot)cz&&

Uživatelský avatar
JIRKAZ
Příspěvky: 393
Registrován: 02. 10. 2009, 12:52

MRAW - pokus o další program pro práci s RAW

Příspěvek #353 od JIRKAZ » 25. 06. 2014, 16:43

ahoj jak ten program MRAW pustim ve win 8?

Uživatelský avatar
MMys
Příspěvky: 14769
Registrován: 02. 01. 2001, 05:03
Bydliště: Běleč nad Orlicí
Věk: 46
Kontaktovat uživatele:

MRAW - pokus o další program pro práci s RAW

Příspěvek #354 od MMys » 25. 06. 2014, 18:36

Program se spouští z příkazového řádku. Spustíš konzoli - příkazový řádek (CMD) a v ní MRAW, návod k použití je tady:

http://fjfi.cce.cz/astro/mraw/mraw.html#usage

http://foto.astronomy.cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N300/1200, N185/610, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, CCD G3-16200

Uživatelský avatar
pavelseb
Příspěvky: 881
Registrován: 22. 11. 2009, 22:40
Bydliště: Senetářov
Věk: 34
Kontaktovat uživatele:

MRAW - pokus o další program pro práci s RAW

Příspěvek #355 od pavelseb » 26. 06. 2014, 15:03

GSO 150/750, CG5 Advanced GT, SW 70-500 + QHY5L-II, Canon 450D, TS Comacorrector 0.95x, HR Planetary 7mm, SW 25mm, mod. pas. chlazená Logitech QC 4000

Uživatelský avatar
JIRKAZ
Příspěvky: 393
Registrován: 02. 10. 2009, 12:52

MRAW - pokus o další program pro práci s RAW

Příspěvek #356 od JIRKAZ » 27. 06. 2014, 09:55

Tak to je supr,diky moc!!

Uživatelský avatar
Pollux
Příspěvky: 39
Registrován: 23. 01. 2012, 19:15

MRAW - pokus o další program pro práci s RAW

Příspěvek #357 od Pollux » 01. 09. 2014, 18:04


mužeš využít GUI: http://waa.4fan.cz/www/equipment/?type=mrawgui

Ahoj, práve som skúsil MrawGui. Do programu som vložil všetky potrebné snímky a dal Kalibrovat. Čakal som, že mi vznikne jeden snímok, ktorý program niekde uloží v formáte CR.2, ktorý som zadal v nastaveniach. No program vytvoril ku každému Light snímku ešte jeden a k jeho názvu pridal 001. Napr. z IMG_6681 vytvoril IMG_6681_001 atd. Takže po kalibrácii mám teraz vytvorených ďalších 60 Light snímkov. Log programu vyzeral takto. Pre ukážku len z 3 snímkov.

Vytvářím master dark....
Vytvořen master dark: C:MrawGui_1.6TempMasterDark.CR2
Vytvářím master flat....
Vytvořen master flat: C:MrawGui_1.6TempMasterFlat.CR2
Vytvářím master bias....
Vytvořen master flat: C:MrawGui_1.6TempMasterBias.CR2
Proces 1: Kalibruji: IMG_6682.CR2
Proces 0: Kalibruji: IMG_6681.CR2
Proces 0: Kalibruji: IMG_6683.CR2
Odstranění dočasných souborů...
Konec kalibrace

Dokáže tento program tie fotografie, čo vytvoril IMG_6681_001.CR2, IMG_6682_001.CR2 atd. zložiť do jednej ?
GSO DOBSON 12” 300/1500mm f/5 CRAYFORD, typ montáže: Dobsonova azimutálna, TS WA 30 mm, Explore Scientific 20 mm , TS Super Plossl 9 mm, Omegon 6 mm, BAADER 0,9 ND-Filter 2",  BAADER držiak pre afokálne foto, slnečný filter

Uživatelský avatar
Vabra
Příspěvky: 3773
Registrován: 10. 02. 2006, 17:20

MRAW - pokus o další program pro práci s RAW

Příspěvek #358 od Vabra » 01. 09. 2014, 18:35

No to si pleteš kalibraci registraci a integraci do jednoho.

mRaw dělá pouze kalibraci snímků, více toho neumí.
Proto musí být výstupem více kalibrovaných snímků.

Pomocí dalšího SW (např. DSS, nebo Regim) je pak nutné snímky zaregistrovat proti sobě a nějakou metodou (průměr, medián, SD...) integrovat do jednoho...
Pavel Vabrousek

Uživatelský avatar
Pollux
Příspěvky: 39
Registrován: 23. 01. 2012, 19:15

MRAW - pokus o další program pro práci s RAW

Příspěvek #359 od Pollux » 01. 09. 2014, 18:44

Myslel som si. Použil som DSS. Vďaka.
GSO DOBSON 12” 300/1500mm f/5 CRAYFORD, typ montáže: Dobsonova azimutálna, TS WA 30 mm, Explore Scientific 20 mm , TS Super Plossl 9 mm, Omegon 6 mm, BAADER 0,9 ND-Filter 2",  BAADER držiak pre afokálne foto, slnečný filter

Uživatelský avatar
caradoc
Příspěvky: 157
Registrován: 04. 02. 2014, 09:07
Věk: 44

MRAW - pokus o další program pro práci s RAW

Příspěvek #360 od caradoc » 17. 11. 2014, 16:45

dobrý den
všiml jsem si že program mraw při převodu z *.nef na *.tif mění velikost souboru
výstup z Nikon D300S je 4352x2868 14bit,
mraw.exe dsc_000 -t light -v
výstup z mraw má velikost 4288x2848 16bit,
nevíte proč mění počet pixelů v ose X a Y?
a poslední otázka, pří výpisu logu na obrazovku mraw uvádí parametr "clr"
například
file light/dsc_1527.nef : 4352x2868, 1 clr, 14 bpp

co znamená to 1 clr?? 1 color,?
díky za osvětu

Caradoc


Zpět na “Software, literatura, ...”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 hosti