MRAW - pokus o další program pro práci s RAW

Povídání o astronomické literatuře, počítačových planetáriích, hvězdných mapách, atd.
Uživatelský avatar
MP
Příspěvky: 2923
Registrován: 20. 05. 2003, 00:06

MRAW - pokus o další program pro práci s RAW

Příspěvek #331 od MP » 06. 03. 2013, 20:23

Hm, to je hezke, ale na nic. Dat je v tom mene, nez ve vcerejsi verzi, jen to vice odpovida nesmyslnym predstavam Adobe. Tudy ne, pratele.

Za ten DF MRAW take nemuze, on ho nevyfotil. Podle struktury a urovni maskovanych casti obrazu je aplikovany spravne.

Flatovat flat je blbost, protoze flat se pred flatovanim musi vyhladit, zrusit CFA masku, vygumovat hotpixely atd. To se s light snimkem nedela, tam naopak musi zustat detaily vcetne urovni sumu atd.. Takze pokud flatovany flat dava vsude stejnou uroven, tak je neco spatne. Prinejmensim pak flat vnasi do fotek barevny sum.

No nic, zitra to ukoncim, ale predem upozornuju, ze si nebudu mrvit obrazky kvuli vlastnostem ACR.
e-mail : mpec(at)cce(dot)cz&&

Uživatelský avatar
MMys
Příspěvky: 14769
Registrován: 02. 01. 2001, 05:03
Bydliště: Běleč nad Orlicí
Věk: 46
Kontaktovat uživatele:

MRAW - pokus o další program pro práci s RAW

Příspěvek #332 od MMys » 06. 03. 2013, 21:22

Počkej, co je ale špatně na tom, že vyflatovanej flat má všude stejnou úroveň ? Proč by ji neměl mít ?
Právě tímhle si kontroluju kolikrát nastavení kalibrace v MaxIm.

Pokdu ve FF použitém k flatování eliminuješ bayera, tak se barva FF, který zkoušíš flatovat tím monochromatcikým FF zachová, jen to zlikviduje vinětaci. A pochopitelně v tom flatovaném FF zůstane i jeho šum.

To co ukazuje LK je podle mě vyflatované jak má být, ne ?


http://foto.astronomy.cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N300/1200, N185/610, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, CCD G3-16200

Uživatelský avatar
MP
Příspěvky: 2923
Registrován: 20. 05. 2003, 00:06

MRAW - pokus o další program pro práci s RAW

Příspěvek #333 od MP » 06. 03. 2013, 21:37

Pokud v tom flatu zustane jeho sum, patricne zesileny ve vinetovanych okrajich, pak je vsechno v poradku. Ale pak pri interpretaci barev, kdy ma kazdy kanal jinou vahu a pres to jde nejaka gamma (coz je tento pripad) nemaji ty okraje zrovna jednolitou barvu. Ta gamma totiz zpusobi, ze statisticke odchylky smerem nahoru maji jinou vahu, nez odchylky dolu - sum tedy meni prumernou intenzitu barvy po prevodu do RGB (proto mame cervene nocni fotky). Pokud ale flat svuj vlastni sum v tech okrajich potlaci. pak ho do jineho obrazku zase vnese.

Nevim, kolik sumu v tom flatu zbylo a kolik ho sam potlacil, jen je toho barevneho sumu na prvni pohled mene, nez ve vcerejsi verzi stejneho experimentu. A to se mi nelibi. Prsknu si do MRAWu dalsi spetku statistiky a prozkoumam to.

-------------
Edit - trochu uz kecam z hladu, s tim zvysovanim a snizovanim intenzity je to pri tech nelinearitach slozitejsi, takhle je to snad napsane spravne.
e-mail : mpec(at)cce(dot)cz&&

Uživatelský avatar
MMys
Příspěvky: 14769
Registrován: 02. 01. 2001, 05:03
Bydliště: Běleč nad Orlicí
Věk: 46
Kontaktovat uživatele:

MRAW - pokus o další program pro práci s RAW

Příspěvek #334 od MMys » 06. 03. 2013, 21:42

no on totiž ACR ten šum nějak žehlí. Takže bych si tím nelámal hlavu, každopádne FF podle mě funguje teď dobře. Jen nechápu, proč je ten prostředek po aplikaci DF tmavší, než když se použije jen samotný FF.

Předpokládám, že pořadí máš korektní, nejdřív DF a pak flat.

Jak to dopadne, když ten stejný výsledek kalibrace převedeš něčím jiným než ACR ? Taky je prostředek tmavší nebo ne ?
http://foto.astronomy.cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N300/1200, N185/610, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, CCD G3-16200

Uživatelský avatar
MP
Příspěvky: 2923
Registrován: 20. 05. 2003, 00:06

MRAW - pokus o další program pro práci s RAW

Příspěvek #335 od MP » 06. 03. 2013, 22:03

Tezko rict, ale je to stejne, jako vcera. Ty upravy se tykaly hlavne posunuti cerne, protoze ACR proste neakceptuje jinou uroven, nez 1024. Zmenilo se tedy jen podani v ACR, MRAW i DCRAW ukazuji porad to same, jen se kvuli tomu posunuti cerne nepatrne snizila dynamika.

Jestli je stred tmavsi po aplikaci DF neni tak snadne rict. V ACR je duvod zkresleni jasny - nejake pixely jsou pod tou urovni cerne - v DF jsou proste svetlejsi, nez v light snimku. Ale v jinych programech je to slozitejsi kvuli tomu, ze specialne v tomto pripade aplikace FF zpusobi prekroceni rozsahu u pixelu, ktere ve vinetovanem snimku nejsou saturovane. MRAW zasadne nechce ztratit zadna data a tak prenormuje cely obrazek na nizsi intenzitu. Tim samozrejme stred ztmavne, ale umerne okrajum. DF na tu miru ztmavnuti muze mit vliv, kdyz nejak zmeni zrovna ty pixely, kvuli kterym se to normuje. Ale jde o zmenu v celem obraze, pomer stredu a okraju zustane stejny.

Jenze to se bavime o linearnim RAWu. Jakmile se na to napasuje nejaka gamma, tak stejny pomer v jedne intenzite muze byt jiny pomer v jine intenzite.

Jeste to trochu optimalizuju. Radeji v tech kritickych pixelech zeslabim vliv flatu a intenzitu celeho obrazu nebudu snizovat o tolik.
e-mail : mpec(at)cce(dot)cz&&

Uživatelský avatar
MMys
Příspěvky: 14769
Registrován: 02. 01. 2001, 05:03
Bydliště: Běleč nad Orlicí
Věk: 46
Kontaktovat uživatele:

MRAW - pokus o další program pro práci s RAW

Příspěvek #336 od MMys » 06. 03. 2013, 22:10

jak máš znormovaný ten FF ? 1 je rovna střední hodnota, nebo 1 = nejjasnější místo a tmavá místa se zesvětlují, a nebo je 1 = nejtmavší místo, takže tmavé kraje se nechají a ztmaví se prostředek ? Asi ta druhá varianta, že ?
http://foto.astronomy.cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N300/1200, N185/610, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, CCD G3-16200

Uživatelský avatar
MP
Příspěvky: 2923
Registrován: 20. 05. 2003, 00:06

MRAW - pokus o další program pro práci s RAW

Příspěvek #337 od MP » 06. 03. 2013, 22:54

Tak tohle MRAW pise, staci do prikazoveho radku zadat -vvv :)
Jednicka je nejsvetlejsi bod po vygumovani hotpixelu a prevodu z Bayera na luminanci. V tomto pripade se urovne light snimku nasobi hodnotami od 1 do 6 a neco, rozsah "vyhlazeneho" linearniho FF je tedy zhruba 2 a pul EV.

Ale vsechno se pocita ve floating point aritmetice, takze pri vlastni aplikaci flatu je jedno, co kam preleze. Az pak se vysledek nacpe zpatky do 14bitoveho RAWu. Obvykle se vysledky jen zaokrouhli na cela cisla a co preleze rozsah, to se proste urizne. Jenze predtim se MRAW podiva na histogram pred a po aplikaci FF a kdyz zjisti, ze nejake svetlejsi pixely (ne ojedinele nebo saturovane hvezdy) se dostaly z vnitrku histogramu ven z toho 14bitoveho rozsahu, tak se pred zaokrouhlenim vsechno prenormuje. Tedy az po aplikaci flatu. Na obraze to nic nezmeni, jen neni treba v 15 bitech, ale zpatky ve 14.


e-mail : mpec(at)cce(dot)cz&&

Uživatelský avatar
MP
Příspěvky: 2923
Registrován: 20. 05. 2003, 00:06

MRAW - pokus o další program pro práci s RAW

Příspěvek #338 od MP » 07. 03. 2013, 01:01

Tak jsem jeste studoval. Ty hodnoty pod urovni cerne jsou uz v originalnich datech. Bezne i pod 800 pri urovni cerne 1024. Dark to trochu vylepsi, ale porad tam zustavaji hodnoty pod 900. Maskovane okraje maji pritom median kolem tech 1024 a histogram pozadi snimku se zacina zvedat kolem 1100 krome darku, kde je take kolem 1024. Jde tedy o ojedinele tmave body, ale jsou tam. Vypocty pak maji snahu posunout uroven cerne niz, to se ale nelibi ACR.

e-mail : mpec(at)cce(dot)cz&&

Uživatelský avatar
LKamarad
Příspěvky: 864
Registrován: 30. 03. 2010, 11:21

MRAW - pokus o další program pro práci s RAW

Příspěvek #339 od LKamarad » 07. 03. 2013, 10:12

Jo to asi budou nějaký rezidua po asymetrickém rozpadu skůtra (zkurvený trpajzlík), neboli dementiony. Teď jde o to je vychytat, aby nezblbly ten ACR ... :D

Uživatelský avatar
MP
Příspěvky: 2923
Registrován: 20. 05. 2003, 00:06

MRAW - pokus o další program pro práci s RAW

Příspěvek #340 od MP » 07. 03. 2013, 19:38

Tak jsem dal na web ted uz konecnou verzi 1.1.7. Nic zvlastniho nedela, jen je mene hakliva na to, kdyz se nekde neco aplikaci FF prepali. Takze mene hybe urovnemi (vetsinou vubec). Znamena to sice ztratu dat, ale kdyz se to ctenemu publiku libi ...
e-mail : mpec(at)cce(dot)cz&&

Uživatelský avatar
alda
Příspěvky: 686
Registrován: 03. 05. 2004, 19:43

MRAW - pokus o další program pro práci s RAW

Příspěvek #341 od alda » 07. 03. 2013, 20:25


Tak jsem dal na web ted uz konecnou verzi 1.1.7. Nic zvlastniho nedela, jen je mene hakliva na to, kdyz se nekde neco aplikaci FF prepali. Takze mene hybe urovnemi (vetsinou vubec). Znamena to sice ztratu dat, ale kdyz se to ctenemu publiku libi ...
Jen dotaz pro nas, co jsme se trochu ztratili v poslednich prispevcich. Kdyz nechci ztratu dat (viz vyse) tak kterou predchozi verzi pouzit? Nejak jsem se v tech poslednich ztratil.
Za mne moc dekuji za mraw a za vsechny snahy jej vylepsovat,. MaximDl nemam, a tak je to pro mne (a verim ze nejen za mne) jedina kvalitni moznost jak sve fotky zpracovat.

Uživatelský avatar
MP
Příspěvky: 2923
Registrován: 20. 05. 2003, 00:06

MRAW - pokus o další program pro práci s RAW

Příspěvek #342 od MP » 07. 03. 2013, 20:33

Verze ze vcerejska orezava pri aplikaci FF histogram stejne, jako vsechny starsi verze. Protoze to u nekterych snimku znamena snizeni jasu a bylo by potreba potahnout urovnemi ve Photoshopu, coz je namahave :D, tak dnesni verze ten histogram orizne vic. Tim samozrejme nektere hvezdy, co ve vinetovanem snimku nebyly prepalene, po aplikaci FF prepalene jsou - a to je ta ztrata dat.

Ale u 99% snimku to funguje porad stejne, protoze to u nich ani drive urovne nemenilo a nemeni je to ani ted. Proste to zkuste a uvidite.
e-mail : mpec(at)cce(dot)cz&&

Uživatelský avatar
LKamarad
Příspěvky: 864
Registrován: 30. 03. 2010, 11:21

MRAW - pokus o další program pro práci s RAW

Příspěvek #343 od LKamarad » 07. 03. 2013, 20:52

Tak testík poslední verze nenadchnul - pokud aplikuju jen FF tak je to snad OK, ale pokud DF + FF tak je výsledek zcela mimo - spodek je tmavej, jakoby se tam aplikoval flat jen na řekněme 20%. Vrch snímku je flatovanej na cca 90% (označíme -li výsledek po aplikaci pouze FF za 100%) ...... :-/

Uživatelský avatar
LKamarad
Příspěvky: 864
Registrován: 30. 03. 2010, 11:21

MRAW - pokus o další program pro práci s RAW

Příspěvek #344 od LKamarad » 07. 03. 2013, 21:20

... pokud máme přepálenou hvězdu shodné magnitudy uprostřed snímku, tak bude po aplikaci flatu nutně stejně přepálená i v rohu, ikdyž díky vinětaci v originálním snímku přepálená býti nemusela .... s tím se nic nenadělá.
A pokud se snažím za každou cenu data v oné hvězdě zachránit, tak tam nutně pojebu linearitu (přesnost) aplikace flatu ..... :-?

Uživatelský avatar
MP
Příspěvky: 2923
Registrován: 20. 05. 2003, 00:06

MRAW - pokus o další program pro práci s RAW

Příspěvek #345 od MP » 08. 03. 2013, 12:19


A pokud se snažím za každou cenu data v oné hvězdě zachránit, tak tam nutně pojebu linearitu (přesnost) aplikace flatu

Ta normalizace snimku do rozsahu RAWu probiha az po aplikaci flatu, z flatem ma spolecne jen to, ze bez nej by mozna nebyla nutna.
e-mail : mpec(at)cce(dot)cz&&


Zpět na “Software, literatura, ...”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 4 hosti