MRAW - pokus o další program pro práci s RAW

Povídání o astronomické literatuře, počítačových planetáriích, hvězdných mapách, atd.
Uživatelský avatar
LKamarad
Příspěvky: 864
Registrován: 30. 03. 2010, 11:21

MRAW - pokus o další program pro práci s RAW

Příspěvek #301 od LKamarad » 21. 10. 2012, 20:02

.... u nechlazený D5 II jsou teploty +- OK ale u chlazený je to zcela mimo mísu ........ :-/

Uživatelský avatar
Bíba75
Příspěvky: 1642
Registrován: 12. 06. 2006, 21:08
Bydliště: Tuchřice
Kontaktovat uživatele:

MRAW - pokus o další program pro práci s RAW

Příspěvek #302 od Bíba75 » 21. 10. 2012, 20:19

U mě by to také mělo být v pořádku jen jsem si nebyl jist že 40D umí měřit teplotu ,jak koukám tak asi jo.
Je to super počin.Díky moc.
Bíba ;)
Astrograf 250/1000 f/4, SW ED-80/600 ,EQ-6 SS, ZWO ASI 1600 MMC,ASI 120MM ,Canon EOS 40Da,hvězdárnička 2x2.m
http://astrophotography-l-r.webnode.cz/

Uživatelský avatar
pavelseb
Příspěvky: 881
Registrován: 22. 11. 2009, 22:40
Bydliště: Senetářov
Věk: 34
Kontaktovat uživatele:

MRAW - pokus o další program pro práci s RAW

Příspěvek #303 od pavelseb » 21. 10. 2012, 20:36

LKamarad: Tu teplotu tam vkládá fw foťáku, tak nevím jak to měří s tím chlazením. Lépe řečeno moc nevím proč by to mělo být španě. Mohl bys mně (třeba do emalu) napsat co přesně jsou teploty mimo mísu? A třeba někam poskytnout jeden snímek?
GSO 150/750, CG5 Advanced GT, SW 70-500 + QHY5L-II, Canon 450D, TS Comacorrector 0.95x, HR Planetary 7mm, SW 25mm, mod. pas. chlazená Logitech QC 4000

Uživatelský avatar
Honza Ebr (honza42)
Příspěvky: 3425
Registrován: 20. 10. 2004, 14:48

MRAW - pokus o další program pro práci s RAW

Příspěvek #304 od Honza Ebr (honza42) » 07. 11. 2012, 16:09




A k Honzovu problemu :
Patrne se ve snimcich lisi sum nebo neco jineho a MRAW pak histogram oreze pokazde jinak. Melo by pomoci opet -l11 nebo -l10 v prikazovem radku. Asi by bylo vhodne u serie soucasne zpracovavanych snimku vyhodnocovat vsechny histogramy spolecne. To by ale znamenalo udrzovat vsechny RGB obrazky v pameti. Zkusim o tom popremyslet.

Znovu se omlouvam, ze se MRAWu momentalne nevenuji, ale zrovna tento rok se nejak sebehlo nejak moc prace.

Tak jsem se k tomu konečně dokopal, ale jaksi to nic neřeší - výsledný obrázky jsou stejně hnusný, jako když je rovnou jako RAWy naházim do DSSka. Předpokládám, že je to tim, že se tim vlastně obírám o tu jedinou výhodu, kterou použití MRAWu má, tedy že mi udělá hezký barvy (protože timhle se mu řiká, aby barvy neměnil) ...

Ale to je jedno, já už se na to asi vybodnu, prodám montáž a budu se věnovat už jenom tomu pozorování, ten opruz se zpracovánim, kdy sou pořád jenom nějaký problémy, prostě nestojí za to.
Taurus 500/2100 ve vyrobe, Paracorr, Eudiascopic 35, cosi 2" od Saši, 25 a 10, TS Edge-on 16, Nagler 9, Radian 6, Kasai 4, UHC, OIII a Hbeta. 100D a 200D, Canon 24/2.8, 50/1.8, 85/1.8, 70-200/4L, 400/5.6L, Tokina 11-16/2.8, SW MAK 127 a 90, TAL MT-3S

Uživatelský avatar
alda
Příspěvky: 686
Registrován: 03. 05. 2004, 19:43

MRAW - pokus o další program pro práci s RAW

Příspěvek #305 od alda » 11. 11. 2012, 13:16



Dodej, prosim :)
Vyhlasuji akci : sbiram RAWy ze vsech Canonu, co zapisuji do CR2. Sam mam 20D a 50D, na tech je to odladene. Takze mi chybi 30D (ten je snad stejny, jako 20D), 40D, 350D, 400D, 450D, 500D, 1000D, 5D a 7D.
A mozna radeji pro zacatek nejaky obycejny denni snimek, ze ktereho bude jasne, jake tam kde maji byt barvy. Aplikace DF a FF uz na formatu moc nezalezi, ta by mela fungovat, jde o prevod do RGB.

Kam s těmi RAWy, mám 500D ?

Uživatelský avatar
LKamarad
Příspěvky: 864
Registrován: 30. 03. 2010, 11:21

MRAW - pokus o další program pro práci s RAW

Příspěvek #306 od LKamarad » 02. 12. 2012, 17:35

Tak jsem testnul kalibraci (Vepřovej snímek s vloženým LPS-P2 filtrem) postupně ....

Nekalibrovanej snímek:
www.horolezec.cz/uschovna/Astro/mraw/Mraw_Maxim_test/MG_1694_nekalibrovano.jpg

Poslední verze Nemrawu:
www.horolezec.cz/uschovna/Astro/mraw/Mraw_Maxim_test/MG_1694_001_mrawnew.jpg

Verze Nemrawu z 23.11.2009 (255kb):
www.horolezec.cz/uschovna/Astro/mraw/Mraw_Maxim_test/MG_1694_001_mrawold.jpg

MaximDL v. 5.10:
www.horolezec.cz/uschovna/Astro/mraw/Mraw_Maxim_test/MG_1694_MaximDL510.jpg

MaximDL v. 5.23:
www.horolezec.cz/uschovna/Astro/mraw/Mraw_Maxim_test/MG_1694_MaximDL523.jpg

Je to oneshot chlazeným D5 mkII a je strečlej aby vylezla vinětace.
Kalibrace Mrawem je dělána přes GUI (poslední jednoduchá verze).
Je evidentní že starej Mraw nekurví flaty, ale bohužel také nespolupracuje s MrawGui (flatí ale neudělá DF).

Kvok.

Uživatelský avatar
MP
Příspěvky: 2923
Registrován: 20. 05. 2003, 00:06

MRAW - pokus o další program pro práci s RAW

Příspěvek #307 od MP » 03. 03. 2013, 19:20

Tak jsem se po vice, jak dvou letech, konecne aspon na chvili dostal k uprave MRAWu.
Na webu je verze 1.1.4, kde je trochu umrawnena ta normalizace urovni flatu. Berte to jako pokus, nemel jsem cas to moc testovat. Tak to zkuste a dejte vedet.

Jinak se omlouvam, ze se v posledni dobe MRAWu vubec nevenuji, ale prace je nad hlavu a programy pro jaderne elektrarny maji prednost, nebot mne zivi. Trosku tak tedy nechavam chcipnout vlastni dite, ale on si ten parchant stejne nic lepsiho nezaslouzi - z male jednoduche utilitky na rychlou aplikaci DF a FF na CR2 soubory je potvora, ve ktere aby se prase vyznalo ;)
e-mail : mpec(at)cce(dot)cz&&

Uživatelský avatar
Boramyr
Příspěvky: 155
Registrován: 22. 09. 2007, 03:37

MRAW - pokus o další program pro práci s RAW

Příspěvek #308 od Boramyr » 03. 03. 2013, 22:00

Před časem jsem to zkoušel. Nevyznal jsem se :) Nejlepší ukázka programátorské nekultury s jakou jsem se kdy setkal.
Je to docela škoda, protože je v podstatě vyloučeno, aby s tím cokoliv udělal kdokoliv jiný, než autor.
A postupem času se v tom nevyzná ani on...

Uživatelský avatar
MMys
Příspěvky: 14769
Registrován: 02. 01. 2001, 05:03
Bydliště: Běleč nad Orlicí
Věk: 46
Kontaktovat uživatele:

MRAW - pokus o další program pro práci s RAW

Příspěvek #309 od MMys » 03. 03. 2013, 22:21

Já jsem se na to díval taky, a dopadl jsem stejně. Pochopil jsem funkci jednotlivých modulů toho SW, detaily v žádném případě. Ale s politováním musím konstatovat, že napsat do toho zdrojáku dokumenatci takovou, aby se to dalo pochopit, by zabralo několikanásobně víc času než napsat vlastní MRAW :-(

Holt k porozumění je naprosto zásadní znalost struktur všech použitých vstupních i vstupních obrazových formátů. Většina kódu se bohužel motá kolem vstupu a výstupu. Vlastní kalibrace zase takový problém není.

No, a k tomu Markův "komprimovaný" c-čkový zápis  :D Buďmě rádi, že to funguje.



http://foto.astronomy.cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N300/1200, N185/610, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, CCD G3-16200

Uživatelský avatar
MP
Příspěvky: 2923
Registrován: 20. 05. 2003, 00:06

MRAW - pokus o další program pro práci s RAW

Příspěvek #310 od MP » 04. 03. 2013, 11:41

:)
Koukam, ze se problematika smrskla na cteni kodu.
Tak s tim problem nemam, diky Bohu nejsem soucasti zadne programatorske kultury, nebot nejsem programator. A proste mi vyhovuje mit celou proceduru na jedne velke obrazovce v Ccku a nemuset algoritmus studovat z desitek stran textu, ve kterych musim porad skakat tam a zpet. Ale to je vec vkusu.

To "nevyznani se" se tyka filozofie jednotlivych algoritmu. Zadne dva obrazky to nezpracovava stejne, vsude je spousta ruznych podminek, vyhybek, vahovych faktoru atd. Vzniklo to tak, ze na puvodni jednoduchy algoritmus si nekdo stezoval, ze s jeho podivnymi obrazky z jeho podivneho fotaku to nefunguje. Tak jsem jeho data prostudoval a v kodu jsem zaridil, aby se program s takovymi daty choval jinak. A pak se ozval nekdo jiny, ze s jeho daty zase nefunguje ta nova verze. Atd. Po spouste takovych uprav sice porad jeste prectu, co kdy program dela, ale u nekterych casti si uz nejsem jisty, jestli pripadna zmena, zlepsujici vysledky, nebude znamenat zhorseni vysledku v nekterych specifickych pripadech. Takze uz do toho radeji moc nesaham.

Ten bic jsem si na sebe upletl sam, kdyz jsem si pro sebe tu utilitku naprogramoval tak, ze pozna vsechno sama automaticky, nemusi se upravovat pro kazdy typ fotaku, kazdy format dat a kazdou vadu senzoru. Jenze jak pribyvalo fotaku i dat, narostla ta automatika do obludnych rozmeru. A tak obcas dela chyby a jejich oprava neni snadna, protoze ovlivni i vysledky zpracovani jinych dat.

Mam vlastni "vyvojarskou" verzi MRAWu, ktera krome spousty textovych vystupu take maluje grafy - treba znazornuje vztahy mezi urovnemi FF a "vyhlazenym" pozadim light snimku. Divili byste se, jak to u kazdeho fotaku vypada jinak (jde v podstate o nelinearitu senzoru). Ale diskuse na toto tema by vydala na desitky stran s obrazky, to je mimo napln tohoto fora. Kdyz tak si o tom nekdy popovidame treba na MHV.

e-mail : mpec(at)cce(dot)cz&&

Uživatelský avatar
LKamarad
Příspěvky: 864
Registrován: 30. 03. 2010, 11:21

MRAW - pokus o další program pro práci s RAW

Příspěvek #311 od LKamarad » 04. 03. 2013, 15:19

..... Tak už mi je jasný proč nelze MRAW použít na snímky denní (krajinářský), případně tam kde se krajina v noci mísí s oblohou (hvězdami). Neskutečně tam FF blbne - zabarvuje výsledek do všemožnejch barev, příp. "odřezává rohy" ...... :-/ :-/ :-/
Nemoh bys prosímtě vypustit nějakou "méně inteligentní" variantu,
která by vyrobila master FLAT a master DARK a jednoduše je odečetla od LIGHTu bez nějakejch "analýz" a zabalila to zpět do RAWu (CR2)? ::)
Já na MRAWu oceňoval především pro tu jednoduchost a návrat kalibrovanýho snímku zpět do RAWu, ale tahle jeho "inteligence" ho bohužel zcela diskvalifikuje :(.
Sice lze v Photoshopu udělat složitou akci pro flaty (monochromatizace, vynulování středu a pak Divide tímto mnohovrstevným paskvilem). Je to ale metoda velice neefektivní .... :(

Zkus s tím prisimtě něco udělat ..... ;)
Dík

L.K.

Uživatelský avatar
MP
Příspěvky: 2923
Registrován: 20. 05. 2003, 00:06

MRAW - pokus o další program pro práci s RAW

Příspěvek #312 od MP » 04. 03. 2013, 15:48

Ahoj, tak ta aktualni verze ze vcerejska zrovna u Tvych testovacich fotek docela funguje - prave ted to zkousim. Mimochodem, ten "druhy kalibracni balicek", cos mi na nej poslal odkaz, to je nadhera - poteseni pro oko i pri testovani SW :)

Problem je jen s tou posledni fotkou s preexponovanou oblohou - tam bez aplikace FF vznikne neco koukatelneho, jen vinetovaneho a uprostred preexponovaneho, zatimco po aplikaci FF je okraj presvetleny moc extremne a preexponovany stred potlaceny, z cehoz vznikne "ploche" kolo. Ale to neni MRAWem - tam z principu nic koukatelneho vzniknout nemuze, pokud bychom flat neznasilnili stejne, jako light snimek. Musel by se tedy napsat dalsi "specialni" algoritmus pro aplikaci flatu na plosne preexponovane snimky (preexponovane hvezdy MRAW umi).

Jinak koukam, ze docela funguje i prevod do RGB - ty fotky se mi libi i jako TIFFy primo z MRAWu. Doporucuji s volbou -l3, tedy "automatiku MRAWu" na vyvazeni barev.



e-mail : mpec(at)cce(dot)cz&&

Uživatelský avatar
MP
Příspěvky: 2923
Registrován: 20. 05. 2003, 00:06

MRAW - pokus o další program pro práci s RAW

Příspěvek #313 od MP » 04. 03. 2013, 18:05

Omlouvam se. Pustil jsem se do podrobne analyzy toho posledniho, preexponovaneho snimku a myslim, ze s tim neco delat pujde. Jen MRAW narazil "na doraz" ochrany proti ruznym podivnym datum ve flatfieldech - FF ukazuje vinetaci v uplnych rozich az o 6 clonovych cisel (holt fullframe) a zaroven ty preexponovane casti v light snimku - proste to tu kombinaci nezvlada. Uvidime, co to udela s jinymi snimky, kdyz s tou ochranou trochu pohnu. Stay tuned.

e-mail : mpec(at)cce(dot)cz&&

Uživatelský avatar
LKamarad
Příspěvky: 864
Registrován: 30. 03. 2010, 11:21

MRAW - pokus o další program pro práci s RAW

Příspěvek #314 od LKamarad » 04. 03. 2013, 19:49

.... Když na to aplikuju manuálně FF ve Photoshopu, případně to zflatuju v MAXIMu, tak to (mimo vysokýho šumu v rozích) žádnej problém nedělá! Zkus tu "ochranu proti podivnostem" ve FF prostě vypnout, a bude to OK .... :D :D :D :D :D

Uživatelský avatar
MP
Příspěvky: 2923
Registrován: 20. 05. 2003, 00:06

MRAW - pokus o další program pro práci s RAW

Příspěvek #315 od MP » 04. 03. 2013, 20:19

Ne tak zhurta, nejsme tu sami  :D
Kdyz to "proste vypnu" (zrusim polovinu MRAWu), tak to zacne delat blbosti s polovinou astrofotek, co mam ve sve sbirce testovacich snimku od ruznych lidi.

Na webu mas novou verzi 1.1.5, muzes to zkusit.

---------
Edit : jeste jsem upravil jednu drobnost, nova verze je na webu cca od 20:26
e-mail : mpec(at)cce(dot)cz&&


Zpět na “Software, literatura, ...”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 host