Stellarium

Povídání o astronomické literatuře, počítačových planetáriích, hvězdných mapách, atd.
Uživatelský avatar
balkon
Příspěvky: 53
Registrován: 22. 04. 2016, 08:48
Věk: 31

Re: Stellarium

Příspěvek #211 od balkon » 07. 09. 2017, 14:48

Neviem ako to myslíš, že "pozorovateľný". 22.9. ich na oblohe určite neuvidíš ako v tom programe, to dúfam vieš ;)

Čo sa týka stellaria, tak to vie počítať zatmenia, konjunkcie atď,, ale s tým čo chceš ty som sa v tom programe nestretol.(možno nejaký plugin by to dokázal - ak ho niekto vyrobil :) )
Dobson SW 8" 200/1200
-> Super Plossl 25, 10 | SkyWatcher Planetary 7, 4 | Baader Hyperion 17, 10 | Televue Nagler 9 | Explore Scientific 30

rrob
Příspěvky: 6
Registrován: 07. 09. 2017, 13:38

Re: Stellarium

Příspěvek #212 od rrob » 07. 09. 2017, 14:56

MilAN píše:No, tak on tam ten objekt bude prakticky každý den- jen se to liší v čase. Tak si pustíš krokování v nějakém časovém intervalu a bude ti to simulovat pohyb. Až se dostaneš na správné místo, tak si odečteš čas

Jenze kdyz to budu opravdu fyzicky pozorovat, tak to je pozorovani 2000 let v kroku treba mesic, a to je ulet kdyby byl jeden krok 1s (coz bych asi ani nestihl sledovat, tak je to 7h realneho cumeni do monitoru.
Chapu to teda spravne ze na to neni zadna funkce stellaria nebo jineho programu.

rrob
Příspěvky: 6
Registrován: 07. 09. 2017, 13:38

Re: Stellarium

Příspěvek #213 od rrob » 07. 09. 2017, 14:57

balkon píše:Neviem ako to myslíš, že "pozorovateľný". 22.9. ich na oblohe určite neuvidíš ako v tom programe, to dúfam vieš ;)


Ano, staci mi hypoteticky pozorovatelny, to slunce je tam prave nezbytne .)

Uživatelský avatar
MilAN
Příspěvky: 16293
Registrován: 17. 04. 2004, 23:56
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 69

Re: Stellarium

Příspěvek #214 od MilAN » 07. 09. 2017, 15:17

Ta funkce tam nebude - co by měla dělat ? Dovedeš nějak definovat podmínky, co od toho vlastně chceš? Protože jen tak jde něco spočítat. Nebo třeba něco nasimulovat i v tom planetáriu. Například . když budu chtít mít Saturna úhlově do 20°od Slunce, tak potom mohu dost roků vynechat, vzhledem k oběžné době. atd... Pokud budeš chtít, aby ta situace byla hodně podobné té současné, tak budeš muset vzít společný násobek oběžných dob všech těles, o která ti jde, a zdaleka to nebude totéž, co teď,
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz

rrob
Příspěvky: 6
Registrován: 07. 09. 2017, 13:38

Re: Stellarium

Příspěvek #215 od rrob » 07. 09. 2017, 17:21

Super, presne takhle zpresnujici otazku jsem potreboval. Jdu zjistit co presne chci simulovat.

Davifi
Příspěvky: 48
Registrován: 29. 08. 2017, 23:06
Bydliště: Příbram
Věk: 21

Re: Stellarium

Příspěvek #216 od Davifi » 09. 09. 2017, 16:16

Zdravím, napadla mě jedna věc bylo by možné upevnit mobil na dalekohled pomocí adapteru poté zapnout stellarium hodně obraz přiblížit a pak híbat dalekohledem a podle stellaria hledat objekty ?

Uživatelský avatar
Rekmarik
Příspěvky: 1106
Registrován: 31. 10. 2012, 12:11
Věk: 42
Kontaktovat uživatele:

Re: Stellarium

Příspěvek #217 od Rekmarik » 12. 09. 2017, 07:53

Davifi píše:Zdravím, napadla mě jedna věc bylo by možné upevnit mobil na dalekohled pomocí adapteru poté zapnout stellarium hodně obraz přiblížit a pak híbat dalekohledem a podle stellaria hledat objekty ?


To už tady bylo .. gyroskopy a jiné senzory v mobilech nedosahují potřebné přesnosti, aby to mělo smysl. Principielně to sice funguje, ale spíše řekl bych záležitost na "efekt" nikoliv prakticky využitelná pro přesnější zaměření.
Edit: tady nejde o stellarium - to se dá provádět v jakémkoliv programu který reaguje na změnu polohy mobilu - takže to sem do tohoto vlákna moc nepatří ..
Dobson 16" a 8"
Triedry, okuláry, paracorr, UHC filtry
http://astropozorovani.rekmarik.cz
Pozoruji tedy jsem ... :geek:

Uživatelský avatar
Lamid
Příspěvky: 567
Registrován: 17. 02. 2013, 16:22
Bydliště: Bratislava
Kontaktovat uživatele:

Re: Stellarium

Příspěvek #218 od Lamid » 12. 09. 2017, 08:23

V princípe to funguje. Len ta presnosť je asi taká ako keď ho človek drží v ruke a porovnáva s tým čo vidí.
Lepšie na tom bol SkyScout od Celestronu
Obrázek

A tiež sa neujal. Keď spoznáš oblohu, tak tieto "barličky" nie je treba.


Ešte spomienka na 20. srp 2013:
viewtopic.php?f=28&t=14611&hilit=Skyscout&start=345#p299298
Hadi.k píše:..Ještě by mě zajímalo, zda někdo nemá zkušenosti s aplikací pro androide, kde podle gyroskopu zjistí naklonění telefonu a ukáže vám co je na obloze, napadlo mě, si udělat nějaky držák, na mobil a přidělat to k dalekohledu, a používat to jako takovou nápovědu.

Uživatelský avatar
alien5
Příspěvky: 418
Registrován: 04. 01. 2006, 22:51

Re: Stellarium

Příspěvek #219 od alien5 » 19. 10. 2017, 17:23

Zdravim, stalo se mi ze verze 15 nemam aktivni listu pro nastaveni ve hlavnim okne programu je tam jen obecna data cas atd a po najeti na listu se neotevre rozsireni okna. Mam to na notebooku 6 let stareho system win 7. Verze 16.0 uz nejde vubec spustit.. nevi nekdo co s tim ?
velice dekuji Honza

PS : verze 11.00 je ok asi ovladace ted jestli jde tim ridit EQ6 pres ascom, jena navedeni na obekt.... ?
EQ6 SYNTREK,WO FLT 98 carbon triplet APO , G2-8300. QHY5. YT kanal : https://www.youtube.com/channel/UCV18Di ... subscriber

Uživatelský avatar
Lamid
Příspěvky: 567
Registrován: 17. 02. 2013, 16:22
Bydliště: Bratislava
Kontaktovat uživatele:

Re: Stellarium

Příspěvek #220 od Lamid » 19. 10. 2017, 17:51

nie som v tom odborník, ale čo ma napadá je preinštalovať danú verziu.
16 vyžaduje min win 7, čiže by mala ísť.

Keď už nič,tak ísť na verziu 12.

Uživatelský avatar
juh
Příspěvky: 588
Registrován: 29. 09. 2011, 12:44

Re: Stellarium

Příspěvek #221 od juh » 19. 10. 2017, 17:58

Doma prevádzkujem Stellarium 0.16 na 2 NB s OS Win7. Ide to bez problémov, takže to nebude v OS.
Niečo podobné sa mi už raz stalo pri nejakom upgrade verzie. Vyriešil som to odinštalovaním Stellaria (cez Uninstall program), zmazaním všetkých pozostatkov po programe (konfiguračné súbory, adresár kde bol nainštalovaný) a novou inštaláciou Stellaria. Od tej doby som sa s tým už nestretol.
Konfigurácie sú niekde v
c:\Users\...\AppData\...Stellarium\
Program je nainštalovaný na niektorom z diskov v
...\Program Files...\Stellarium\

Uživatelský avatar
palkog
Příspěvky: 237
Registrován: 11. 05. 2012, 14:11
Bydliště: Presov, SR
Věk: 25
Kontaktovat uživatele:

Re: Stellarium

Příspěvek #222 od palkog » 19. 10. 2017, 18:43

Pripadne moze byt problem s grafikou. Mne sa v niektorej starsej verzii zle zobrazovali popisky na liste. Vyriesila to aktualizacia ovladacov grafickej karty.
http://www.pavolg.6f.sk/
SW 200/1000 + EQ-5 Pro (GoTo)
Canon EOS 600D + seťák 18-55 mm + Tamron 70-300 mm + Carl Zeiss Jena Pancolar 1.8/50mm + Takumar SMC 3.5/135mm
ASI 120MC

Uživatelský avatar
alien5
Příspěvky: 418
Registrován: 04. 01. 2006, 22:51

Re: Stellarium

Příspěvek #223 od alien5 » 19. 10. 2017, 20:28

palkog píše:Pripadne moze byt problem s grafikou. Mne sa v niektorej starsej verzii zle zobrazovali popisky na liste. Vyriesila to aktualizacia ovladacov grafickej karty.

Ovladace jsem preinstaloval intel drive pro serii 4000 a verze 16 sla spustit pres hlaseni chyby ve opengl ale zamrzlo to a i ve spatnem zobrazeni.... asi budu muset zustat u verze 11. Diky za tipy.
EQ6 SYNTREK,WO FLT 98 carbon triplet APO , G2-8300. QHY5. YT kanal : https://www.youtube.com/channel/UCV18Di ... subscriber

Uživatelský avatar
juh
Příspěvky: 588
Registrován: 29. 09. 2011, 12:44

Re: Stellarium

Příspěvek #224 od juh » 19. 10. 2017, 21:12

Nie celkom rozumiem tomu popisu, tak také doplňujúce otázky. Tie lišty na boku vľavo dole, tie sa nabehnutím myšou na okraj vysunú, alebo zostanú zasunuté? Ak sa vysunú, tak potom funkčné nie je to, že keď sa klikne myšou na niektorú s ikoniek na lištách, tak sa po kliknutí neotvorí príslušné okno s nastaveniami / akciami?

Uživatelský avatar
alien5
Příspěvky: 418
Registrován: 04. 01. 2006, 22:51

Re: Stellarium

Příspěvek #225 od alien5 » 25. 10. 2017, 19:48

juh píše:Nie celkom rozumiem tomu popisu, tak také doplňujúce otázky. Tie lišty na boku vľavo dole, tie sa nabehnutím myšou na okraj vysunú, alebo zostanú zasunuté? Ak sa vysunú, tak potom funkčné nie je to, že keď sa klikne myšou na niektorú s ikoniek na lištách, tak sa po kliknutí neotvorí príslušné okno s nastaveniami / akciami?

Takze verze 11 funguje a verze 13 uz ne.
Spravne ty listy se nevysunuji tudis nejde nic nastavit atd..obe doleni a i bocni lista.
Je fakt ze mam starsi notebook acer aspire 3810T. 1 jadro a win 7 tak nevim. Spise proste je to programem samotnym neco tomu chybu nejaky podpurny sw nebo malo videopameti , mam sdilenou s ram.Diky.
EQ6 SYNTREK,WO FLT 98 carbon triplet APO , G2-8300. QHY5. YT kanal : https://www.youtube.com/channel/UCV18Di ... subscriber


Zpět na “Software, literatura, ...”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 host