Stránka 1 z 3

Win10 a RS232

Napsal: 17. 05. 2018, 12:58
od marcellino4
Ahojte,

neviem kam by som tuto temu zaradil, tak dufam ze si to niekto v tomto vlakne precita :(

Z nazvu je uz asi jasne s cim mam problem, a je to teda dost velky problem :( cez zimu som aktualizoval Win10 a zrazu mi nefunguje pripojenie k Celestron Nexstar cez klasicky RS232 to USB kabel. Skusil som rozne ovladace, niektore som spustal cez rezim kompatibility a aj ako spravca. Win vidi nejaky novy device, ale nedokaze ho prinutit fungovat spravne.

Napadlo ma obnovit system, len neviem ic je to zaruka do akeho stavu sa vrati Win10, kedze povodne prebytocne 1GB som vymazal...

Som z toho na prasky a neviem kam sa dalej pohnut. Preto by som uvitial akukolvek radu :(

Vdaka chlapi :(

Re: Win10 a RS232

Napsal: 17. 05. 2018, 13:18
od Howking

Re: Win10 a RS232

Napsal: 17. 05. 2018, 13:56
od marcellino4
Vdaka za tip, zial u mna to nefunguje :(

Predpokladam, ze nove aktualizacie overuju originalitu suciastok pouzitych v prevodnikoch.

Ma niekto skusenost s tymto? http://www.supra-dalekohledy.cz/kabel-c ... 18560.html

Re: Win10 a RS232

Napsal: 17. 05. 2018, 14:06
od FunTomas
Ovládače určite neoverujú originalitu súčiastok. Maximálne tak operačný systém overuje podpis ovládačov, či ho má medzi "dôveryhodnými" výrobcami.
Neviem ako prebehol upgrade. Je možné, že sa niektoré informácie zabudnú. Mne pravidelne pri veľkých aktualizáciach systém zabudne čím otvárať JPG súbory a pod.
Skúsil by som nainštalovať ovládač nanovo, potom pripojiť zariadenie.Ak bude nejaký problém, mal by sa objaviť v informáciách správcu zariadení (device manager). Skús to pozrieť, prípadne odfotografovať tú obrazovku, ak tam bude problém.
Osobne nemám žiadnu negatívnu skúsenosť s pripojením podobných prevodníkov aj na WIN10.

Re: Win10 a RS232

Napsal: 17. 05. 2018, 14:18
od MMys
FunTomas píše:Ovládače určite neoverujú originalitu súčiastok. Maximálne tak operačný systém overuje podpis ovládačov, či ho má medzi "dôveryhodnými" výrobcami.


To se pleteš, FTDI to dělá (dělalo ?) Nová verze driveru pro čip FT232, která byla součástí Windows update, zlikvidovala čip, pokud zjistila že jde o klon:

https://www.root.cz/zpravicky/nove-ovla ... lane-cipy/

Sám jsem to tenkrát několikrát řešil na několika zařízeních s Arduinem, kde ty falešné FT232 jsou velmi často. Pokud to bylo po update windows po nějaké delší době asi 4 let, tak to může být ono.

marcellino4:
podívej se ve správci zařízení na VID a PID toho nerozpoznaného zařízení, z toho jde určit, co to je. Pokud je to klon FT232, tak je to zralé na jiný převodník.

Re: Win10 a RS232

Napsal: 17. 05. 2018, 14:24
od MilAN
Měl jsem převodník USB -EQDIR (Prolific) , který již nefunguje s WIN 8 a WIN 10. A byl to jediný problém, týkající se astronomie, na který jsem narazil při přechodu z XP na Win 10 ( kromě toho, že už nespustím moje oblíbené planetárium Megastar, jehož vývoj skončil už před asi 20 lety a protože je americké , tak jediné , co v něm chybí je ovládání přes ASCOM)

Re: Win10 a RS232

Napsal: 17. 05. 2018, 14:50
od Jarous1
Pravost součástek od jisté doby kontroluje i Prolific...
U něj je ještě jeden problém, a to ukončování podpory starších verzí těch brouků v nových Windows. Mám něco podobného doma, sice asi originál Prolific, ale už starší a tím pádem pod Windows 8 nahoru oficiálně nezprovoznitelné. Mno, nějak se mi to ale povedlo rozchodit i ve Win10 ;)
Teď momentálně nedám odkaz, to jedině až večer z domova (po hokeji ;) ), matně si ale vzpomínám, že to byla verze 3.2.0.0 toho ovladače, nebo tak nějak....

EDIT: Tak např. tohle by mělo být ono. I s návodem jak na to... Pozor také na tu automatickou aktualizaci ovladače přes Windows Update, je to tam napsané.

Re: Win10 a RS232

Napsal: 17. 05. 2018, 16:02
od FunTomas
MMys píše:
FunTomas píše: Nová verze driveru pro čip FT232, která byla součástí Windows update, zlikvidovala čip, pokud zjistila že jde o klon...


Na toto by som zareagoval len jedným spôsobom, ale na to tu má vyhradené právo Horolezec. Tak som ticho. :(

Re: Win10 a RS232

Napsal: 17. 05. 2018, 16:06
od IvanM
Tiež som riešil pripojenie prevodníka USB->RS232 s FTDI na tablet s W10, automatická inštalácia to nevyriešila, po stiahnutí aktuálnych ovládačov od výrobcu bolo treba aktualizovať ovládač manuálne a vybrať zo zoznamu najprv USB SerialConverter a potom v druhom kroku potom USB Serial Port.

IvanM

Re: Win10 a RS232

Napsal: 17. 05. 2018, 19:42
od biker.fm
Jak to tady tak ctu, zlaty Linux ... Na NB mam vedle Linuxu i Win7 a to tak zustane, tedy do doby nez se naucim a zprovoznim INDI KStar. SIPS (bezi jen na Windows) uz nebudu pak potrebovat.

Re: Win10 a RS232

Napsal: 17. 05. 2018, 19:47
od marcellino4
Tak chlapi vidim, ze je to vseobecny problem pre vsetkych...skor ci neskor to postihne asi kazde PC

tu su moje print screeny:

http://www.imagehosting.cz/?v=1uwu.jpg
http://www.imagehosting.cz/?v=2lpl.jpg

Takze moj "RS232 kabel" ma oznacenie "FT230X Basic UART"

Vdaka za dalsi tip na driver. Vecer, ked bude viac casu skusim kam az sa mi podari dopracovat s novym postupom :) A dam spatnu vazbu pre vsetkych.

Re: Win10 a RS232

Napsal: 17. 05. 2018, 21:10
od marcellino4
Jarous1 píše:EDIT: Tak např. tohle by mělo být ono. I s návodem jak na to... Pozor také na tu automatickou aktualizaci ovladače přes Windows Update, je to tam napsané.


OK tak som to skusil a zasekol v 11.bode, vid foto:

http://www.imagehosting.cz/?v=ddxd.jpg

Aj ked som .exe nainstaloval, tvari sa ze nie...netusim ako to...overit...

Re: Win10 a RS232

Napsal: 17. 05. 2018, 21:18
od Bill
Zkus vybrat ten starší (2012) a dej ďalej....

Problém je v tom, že ty levné chipy jsou pirátské klony a oficiální drivery s nimi nefungují - jenom nějaké "historické"... :-(

Re: Win10 a RS232

Napsal: 17. 05. 2018, 22:56
od MMys
No, s ohledem na cenu převodníku bych se na ty pokusy asi vykašlal, a koupil si novej, pod WIN10 podporovanej.

Re: Win10 a RS232

Napsal: 17. 05. 2018, 23:28
od marcellino4
Vdaka za rady, samozrejme ze som skusil vsetko co mi PC ponuklo, zial neuspesne :(

Tiet mi pride rozumnejsie napr do toho:

http://www.supra-dalekohledy.cz/kabel-c ... 18560.html

Chcem sa este opytat ci ma niekto tento kabel a ci ho popripade "predlzoval" napr niecim takymto:

https://www.alza.sk/oem-usb-2-0-predlzo ... lternativy