SkytechX

Povídání o astronomické literatuře, počítačových planetáriích, hvězdných mapách, atd.
Uživatelský avatar
MilAN
Příspěvky: 17366
Registrován: 17. 04. 2004, 23:56
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 69

Re: SkytechX

Příspěvek #241 od MilAN » 30. 10. 2017, 13:28

Nějak jsem nepochopil, proč funguje funkce "průhlednost stínu Měsíce" , pokud se v jeho oblast nenachází Měsíc. Já vím, že ten stín/polostín lze vypnout, vím, že lze nastavit/zrušit průhlednost, ale v případě, že tam není Měsíc, nesmí to fungovat tak, že se mi zatmívají a ztrácejí hvězdy . To je přeci nesmysl- tady je ten přepínač viditelnosti něco, co tu v ten okamžik nemá co dělat. Pokud tam je Měsíc, tak to samozřejmě má svoje opodstatnění.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz

Uživatelský avatar
palkog
Příspěvky: 265
Registrován: 11. 05. 2012, 14:11
Bydliště: Presov, SR
Věk: 25
Kontaktovat uživatele:

Re: SkytechX

Příspěvek #242 od palkog » 30. 10. 2017, 17:54

Prisiel som na 1. problem v linuxovej verzii. Mam nastaveny horizont z obrazku. A vykresluje sa mierne priehladny, t.j. vidno pod nim hviezdy. Priehladnost je tak na urovni cca 25%, cize to nie je nic strasne. Pod win to nerobi...
Mozno by bolo dobre nevykreslovat hviezdy, co su pod obzorom (pri pouzit horizontalneho modu). Bud nejakym nastavenim min. vysky nad obzorom v menu, alebo natvrdo vykreslit len hviezdy s vyskou aspon napr. -10 st. (Niekto moze mat dobry horizont a vidi aj hviezdy pod matematickym horizontom.)
http://www.pavolg.6f.sk/
SW 200/1000 + EQ-5 Pro (GoTo)
SW ED 72/420
Canon EOS 600D + seťák 18-55 mm + Tamron 70-300 mm + Carl Zeiss Jena Pancolar 1.8/50mm + Takumar SMC 3.5/135mm
ASI 120MC

Uživatelský avatar
MilAN
Příspěvky: 17366
Registrován: 17. 04. 2004, 23:56
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 69

Re: SkytechX

Příspěvek #243 od MilAN » 30. 10. 2017, 18:14

Tak barva a průsvitnost horizontu se dá ( alespoň ve WIN) nastavit, takže není problém , aby byl horizont "neprůhledný". Je dost argumentů pro to, aby byly vidět i hvězdy pod obzorem
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz

Uživatelský avatar
palkog
Příspěvky: 265
Registrován: 11. 05. 2012, 14:11
Bydliště: Presov, SR
Věk: 25
Kontaktovat uživatele:

Re: SkytechX

Příspěvek #244 od palkog » 30. 10. 2017, 18:54

Priehladnost sa da nastavit iba pre horizont vyplneny farbou, nie ak je to obrazok. Tak mi to funguje pod win aj linuxom.
Viem, ze su argumenty aj za vykreslovanie hviezd pod obzorom (napr. vyhladavanie). Na druhej strane, to zbytocne spomaluje vykreslovanie mapy. Z mojho pohladu je to namet na zamyslenie pre autora ;) Netusim, ako to funguje pri inych programoch (Stellarium, CdC...).
http://www.pavolg.6f.sk/
SW 200/1000 + EQ-5 Pro (GoTo)
SW ED 72/420
Canon EOS 600D + seťák 18-55 mm + Tamron 70-300 mm + Carl Zeiss Jena Pancolar 1.8/50mm + Takumar SMC 3.5/135mm
ASI 120MC

Uživatelský avatar
dora
Příspěvky: 118
Registrován: 30. 09. 2007, 18:54

Re: SkytechX

Příspěvek #245 od dora » 09. 11. 2017, 12:35

ahoj,

vyborny SW! - procetl jsem cele vlakno a nenasel jsem zda jde vybrat objekt a zamknout tak, aby neujizdel z obrazovky. myslim, ze ve stelariu se to udela stisknutim mezery. existuje tato funkcnost ve skytechx?


mam konecne pevne stanoviste a ovladani pres remote desktop ve W10. Pouziva nekdo tuto konfiguraci?:
prihlasim se pres poth hub z nasledujicich aplikaci: skytechx - phd2 - APT. Je to optimalni setup z hlediska stability a odezvy nebo to lze udelat jednoduseji?

diky
SW ED-80, Olympus UZ C-765, Canon EOS 450D, tr. 10x50, astrotrac TT320X-AG, Pentacon 4/300, Pentacon 2.8/135, Canon 18-55

Uživatelský avatar
MilAN
Příspěvky: 17366
Registrován: 17. 04. 2004, 23:56
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 69

Re: SkytechX

Příspěvek #246 od MilAN » 09. 11. 2017, 13:06

dora píše: procetl jsem cele vlakno a nenasel jsem zda jde vybrat objekt a zamknout tak, aby neujizdel z obrazovky.

Pohyblivé objekty (planety, asteroidy, komety a satelity) se označí a pravým tlačítkem se vybere : "držet objekt ...."
a opačně : "uvolnit objekt...."
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz

Uživatelský avatar
MilAN
Příspěvky: 17366
Registrován: 17. 04. 2004, 23:56
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 69

Re: SkytechX

Příspěvek #247 od MilAN » 01. 12. 2017, 00:15

Jak je možné v Nastavení přidat do On-line data v satelitech další skupinu - např. NEWS, nebo STATION - z http://celestrak.com/NORAD/elements/ ?
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz

Uživatelský avatar
PavelM
Příspěvky: 293
Registrován: 24. 06. 2002, 21:18
Bydliště: Kněževes u Rakovníka
Věk: 44
Kontaktovat uživatele:

Re: SkytechX

Příspěvek #248 od PavelM » 01. 12. 2017, 20:12

MilAN píše:Jak je možné v Nastavení přidat do On-line data v satelitech další skupinu - např. NEWS, nebo STATION - z http://celestrak.com/NORAD/elements/ ?


V nastaveni -> Online Data -> Satality a pravym tlacitkem pridat dalsi.

Uživatelský avatar
MilAN
Příspěvky: 17366
Registrován: 17. 04. 2004, 23:56
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 69

Re: SkytechX

Příspěvek #249 od MilAN » 01. 12. 2017, 20:29

Tohle jsem si myslel také, ale dopadá to takhle:
AA.jpg
AA.jpg (122.94 KiB) Zobrazeno 1488 x


BB.jpg
BB.jpg (199.92 KiB) Zobrazeno 1488 x


Jediné,co mě napadá, je, že neznám oddělovač Název - URL a tak zřejmě píšu vše do prvního pole. Tab ani mezerník nepomáhá.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz

Uživatelský avatar
PavelM
Příspěvky: 293
Registrován: 24. 06. 2002, 21:18
Bydliště: Kněževes u Rakovníka
Věk: 44
Kontaktovat uživatele:

Re: SkytechX

Příspěvek #250 od PavelM » 01. 12. 2017, 21:15

Musi se pridat zvlast nazev a zvlast URL. Tzn. 2x pravy tlacitko na tom jednom zaznamu.

Uživatelský avatar
MilAN
Příspěvky: 17366
Registrován: 17. 04. 2004, 23:56
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 69

Re: SkytechX

Příspěvek #251 od MilAN » 01. 12. 2017, 22:13

Ani náhodou.
Napíšu název a ať potvrdím nebo ne a stisknu pravé tlačítko, název se automaticky smaže
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz

Uživatelský avatar
PavelM
Příspěvky: 293
Registrován: 24. 06. 2002, 21:18
Bydliště: Kněževes u Rakovníka
Věk: 44
Kontaktovat uživatele:

Re: SkytechX

Příspěvek #252 od PavelM » 02. 12. 2017, 16:52

Ted jsem to zkousel. Jde to takhle. Pravym tlc. pridat. Zadat jenom nazev a dvojklik do prazdneho pole URL a zadat jenom url.

Uživatelský avatar
MilAN
Příspěvky: 17366
Registrován: 17. 04. 2004, 23:56
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 69

Re: SkytechX

Příspěvek #253 od MilAN » 03. 12. 2017, 13:00

Jo, díky, takhle to jde !
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz

Uživatelský avatar
MilAN
Příspěvky: 17366
Registrován: 17. 04. 2004, 23:56
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 69

Re: SkytechX

Příspěvek #254 od MilAN » 22. 12. 2017, 13:43

Pro stahování efemerid je potřeba změnit link na:
asteroidy : https://www.minorplanetcenter.net/iau/MPCORB/MPCORB.DAT
komety : https://www.minorplanetcenter.net/iau/M ... metEls.txt
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz

Uživatelský avatar
MilAN
Příspěvky: 17366
Registrován: 17. 04. 2004, 23:56
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 69

Re: SkytechX

Příspěvek #255 od MilAN » 04. 01. 2018, 13:11

Pro elementy komet je lépe použít link :
https://minorplanetcenter.net/iau/Ephem ... t00Cmt.txt
............
takže oba původní linky, jak pro komety, tak pro asteroidy, postačuje upravit z http na https
( to se mi prvotně nějak nezdařilo,proto jsem hledal jinou cestu :) )
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz


Zpět na “Software, literatura, ...”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 host