SkytechX

Povídání o astronomické literatuře, počítačových planetáriích, hvězdných mapách, atd.
Uživatelský avatar
PavelM
Příspěvky: 293
Registrován: 24. 06. 2002, 21:18
Bydliště: Kněževes u Rakovníka
Věk: 44
Kontaktovat uživatele:

SkytechX

Příspěvek #1 od PavelM » 15. 05. 2014, 19:24

Zdravím

Po dlouhé době jsem přepsal planetárium Skytech.
Nyní pod licenci GNU-GPL. Program najdete na stránkách http://skytech.4fan.cz. Stránky i program jsou ve fázi beta verze. Mám pár lidí jako testery ale jsou to běžní uživatelé PC bez znalostí astronomie. Byl bych tedy rád za Vaše připomínky a nápady.  

S pozdravem Pavel

Uživatelský avatar
palkog
Příspěvky: 257
Registrován: 11. 05. 2012, 14:11
Bydliště: Presov, SR
Věk: 25
Kontaktovat uživatele:

SkytechX

Příspěvek #2 od palkog » 16. 05. 2014, 15:37

Program vyzera velmi dobre. Zaujimalo by ma v akom programovacom jazyku je to robene.

Ma tiez niekolko napadov na vylepsenie:
1. pridat sirsie zorne pole, napr. 120 st.
2. upravit zobrazovanie Slnka a Mesiaca. Nedalo by sa ich trocha zvacsit? Hodnu chvilu mi trvalo kym som ich nasiel :)

Drzim palce pri dalsom vyvoji programu.
http://www.pavolg.6f.sk/
SW 200/1000 + EQ-5 Pro (GoTo)
SW ED 72/420
Canon EOS 600D + seťák 18-55 mm + Tamron 70-300 mm + Carl Zeiss Jena Pancolar 1.8/50mm + Takumar SMC 3.5/135mm
ASI 120MC

Uživatelský avatar
PavelM
Příspěvky: 293
Registrován: 24. 06. 2002, 21:18
Bydliště: Kněževes u Rakovníka
Věk: 44
Kontaktovat uživatele:

SkytechX

Příspěvek #3 od PavelM » 16. 05. 2014, 17:53

To sirsi zorne pole je problem protoze pri 120° je to hrozne zkreslene a roztazene do kraju. Nevypada to hezky. Chtelo by to jinou promitaci projekci.
Slunce a Mesic zvetsim.

Je to programovane v C++ s knihovnou Qt5.

PavelMr


Uživatelský avatar
Ceperka
Příspěvky: 54
Registrován: 16. 09. 2009, 20:23

SkytechX

Příspěvek #4 od Ceperka » 16. 05. 2014, 21:22

Jsem zvědav na spojení s EQ6
EQ6pro Sky-Watcher 100/500,120/1000,GSO 250/1000 f4
GS 80/420 QhY-5 CCD Guider mono,canon 760D

Uživatelský avatar
Bíba75
Příspěvky: 1621
Registrován: 12. 06. 2006, 21:08
Bydliště: Tuchřice
Kontaktovat uživatele:

SkytechX

Příspěvek #5 od Bíba75 » 18. 05. 2014, 18:28

Dá se to nějak stáhnout bez té registrace? Nebo jsem se dostal někam jinam?
Astrograf 250/1000 f/4, SW ED-80/600 ,EQ-6 SS, ZWO ASI 1600 MMC,ASI 120MM ,Canon EOS 40Da,hvězdárnička 2x2.m
http://astrophotography-l-r.webnode.cz/

Uživatelský avatar
PavelM
Příspěvky: 293
Registrován: 24. 06. 2002, 21:18
Bydliště: Kněževes u Rakovníka
Věk: 44
Kontaktovat uživatele:

SkytechX

Příspěvek #6 od PavelM » 18. 05. 2014, 18:42

Ano da. Ale to free stahovani ma omezeni pocet slotu. Takze nekdy to proste nejde (musi se pockat). Ja na tech vlastnich strankach nemuzu nahrat vesti soubor nez 64MB. Mohl bych to ale rozdelit na vice souboru.

PavelMr

Uživatelský avatar
PavelM
Příspěvky: 293
Registrován: 24. 06. 2002, 21:18
Bydliště: Kněževes u Rakovníka
Věk: 44
Kontaktovat uživatele:

SkytechX

Příspěvek #7 od PavelM » 18. 05. 2014, 19:01

Tak jsem upravil download na strankach. Da se to stahnout primo z webu ale musi se downloadnout 3 RAR soubory a pak rozbalit.

Uživatelský avatar
MilAN
Příspěvky: 17091
Registrován: 17. 04. 2004, 23:56
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 69

SkytechX

Příspěvek #8 od MilAN » 21. 05. 2014, 13:53

Trochu mi vadí v programu jedna věc ( a po pravdě, podobná neurčitost se objevuje u více jiných programů) :
zadám-li si čas pro polohu např. komety v UT, objeví se mi čas pozorování i průchodu meridánem v SEČ eventuelně v SELČ. Což by samo o sobě nebylo tak hrozné, ale nikde u toho výsledku není uvedeno, o jaký čas se jedná. A tak nezbývá, než si to u každého programu pamatovat ( a u každého to je u jiných údajů...) Nešlo by sjednotit zadávání a výsledek na stejný čas ?
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz

Uživatelský avatar
MaG
Příspěvky: 9838
Registrován: 06. 04. 2002, 21:22
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Kontaktovat uživatele:

SkytechX

Příspěvek #9 od MaG » 21. 05. 2014, 19:53

Vizuální dojem je dobrý, líbí se mi přístup k informacím o objektu, potěšila mě např. snadná rotace pole CCD. Posun času bych rád řešil nejen klikáním na tlačítka, ale možná by to chtělo i nějaké okénko, kde by byl vypsán čas a šlo by jen přepsat čísla, nebo mít u okénka přímo tlačítka H, M, S s + a - to by se vešlo. Neviděl jsem nikde možnost nastavit GRS longitudu na Jupiteru, asi to ještě nemáš zavedeno? Ovládání mi přijde intuitivní a doplnění o jednoduché klávesové zkratky, kterých není moc, aby se nedaly rychle zapamatovat, je dobrá věc. Celkový dojem je překvapivě pozitivní, uvidíme co dál, zkusím ho paralelně využívat na běžné úlohy co řeším, třeba ti to bude k užitku.

P.S. Ještě dotazy: co třeba trekování s objektem když měním čas (lock on object). A co nastavení do kolikáté magnitudy chci vidět třeba komety?

Martin Gembec, Astronomické události
Celestron SCT 6"+CG5 GT Adv., ED80/600+Vixen 0,67x, Canon 30Dmod, 20x80+10x50

Uživatelský avatar
MilAN
Příspěvky: 17091
Registrován: 17. 04. 2004, 23:56
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 69

SkytechX

Příspěvek #10 od MilAN » 22. 05. 2014, 14:57

Zarazil mě celkem velký rozdíl ve vypočtené poloze u komety 2012 K1 v RA i DEC a to kolem 8´. Jiné objekty jsem nezkoušel
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz

Uživatelský avatar
pavelseb
Příspěvky: 867
Registrován: 22. 11. 2009, 22:40
Bydliště: Senetářov
Věk: 33
Kontaktovat uživatele:

SkytechX

Příspěvek #11 od pavelseb » 27. 05. 2014, 11:55

Ahoj, dovolím si pár poznámek - verze 0.6:

Sidebar:
Když kliknu na "odpinování" okna (dvě okýnečka) není zcela jasné jak sidebar zase připinovat (dvojklik mě pak napadl ale intuitivní to moc není)

Vlastní mapa:
1. Chybí mně nějaké orientační body - stupně dané sítě (Alt-Az, Ra-Dec)
2. Pro mě by bylo intuitivnější nějak pohybovat mapou pomocí myši např.
 - levé tlačítko + táhnutí  - posun
 - Ctrl +  levé tlačítko + táhnutí - zoom zobrazení (jak je teď jen na táhnutí)
 ------- nebo:
 - pravé tlačítko down + táhnutí  - posun
 - levé tlačítko down + táhnutí - zoom zobrazení (jak je teď)
 - pravé tlačítko Click - kontextové menu
3. FOV
 - Uvítal bych možnost zadání FOV pro určitý čip (velikost, velikost pixelu) a dalekohled (ohnisko)
 - Seznam zobrazených FOV, jakmile ztratím FOV z dohledu, jak ho najdu, označím posunu apod. - nedohledal jsem
4. Vybírání místa pozorování (v nastavení) na mapě - chybí zoom mapy
5. DSS Images
 - U obrázků by bylo fajn abych se nemusel starat o jméno souboru (maximálně v nastavení zvolit cestu kam data ukládat) ale v seznamu obrázků mít možnost obrázek pojmenovat
 - Rozlišit Hide od Delete - Delete aby smazalo obrázky na disku

Jinak je to rozhodně fajny program. Hodně slušně vidím pozorovací nástroje. Mít možnost sestrojit ještě pozorovací deník tak v kooperaci s naváděním montáže, by to mohlo být hodně užitečné.

GSO 150/750, CG5 Advanced GT, SW 70-500 + QHY5L-II, Canon 450D, TS Comacorrector 0.95x, HR Planetary 7mm, SW 25mm, mod. pas. chlazená Logitech QC 4000

Uživatelský avatar
PavelM
Příspěvky: 293
Registrován: 24. 06. 2002, 21:18
Bydliště: Kněževes u Rakovníka
Věk: 44
Kontaktovat uživatele:

SkytechX

Příspěvek #12 od PavelM » 27. 05. 2014, 15:09

Díky za odpovědi.

Tenhle týden jsem byl pryč. Tak kouknu na ty příspěvky a něco s tím zkusím udělat.

Pavel

Uživatelský avatar
PavelM
Příspěvky: 293
Registrován: 24. 06. 2002, 21:18
Bydliště: Kněževes u Rakovníka
Věk: 44
Kontaktovat uživatele:

SkytechX

Příspěvek #13 od PavelM » 04. 06. 2014, 18:49

Zdravím

Nezkoušel někdo z Vás nahrávat si katalog PPMXL a konvertovat ho pro Skytech? Měl jsem jednu negativní odezvu že to během převodu padá.

Dík.

Pavel

Uživatelský avatar
palkog
Příspěvky: 257
Registrován: 11. 05. 2012, 14:11
Bydliště: Presov, SR
Věk: 25
Kontaktovat uživatele:

SkytechX

Příspěvek #14 od palkog » 04. 06. 2014, 19:34


Nezkoušel někdo z Vás nahrávat si katalog PPMXL a konvertovat ho pro Skytech? Měl jsem jednu negativní odezvu že to během převodu padá.
Nahodne som skusil subor n46c.dat. Konvertovanie prebehlo bez problemov. Nasledne sa v priecinku zone1350 vytvorilo 112 suborov. Neviem, ci to funguje (ako overit v programe, ci dany katalog zobrazuje?)
http://www.pavolg.6f.sk/
SW 200/1000 + EQ-5 Pro (GoTo)
SW ED 72/420
Canon EOS 600D + seťák 18-55 mm + Tamron 70-300 mm + Carl Zeiss Jena Pancolar 1.8/50mm + Takumar SMC 3.5/135mm
ASI 120MC

Uživatelský avatar
palkog
Příspěvky: 257
Registrován: 11. 05. 2012, 14:11
Bydliště: Presov, SR
Věk: 25
Kontaktovat uživatele:

SkytechX

Příspěvek #15 od palkog » 21. 06. 2014, 19:40

Skusal som pracu s kreslenim pola CCD cipu. Kedze fotim skor sirokouhle zabery suhvezdi a mliecnej cesty, moje polia mali rozmery niekolko desiatok stupnom.
Nastavenie funguje v pohode, hoci by som uvital sirsie zorne pole (ako som uz pisal vyssie).
Problem sa objavil neskor. Pri pohybe mapy sa pole stacalo, a teda niektore hviezdy z pola utekali. Nedalo by sa pole upevnit, aby sa pri pohybe nestacalo? Vadi to hlavne pri nastaveni pamoramy, ked treba polia rozplanovat tak, aby sa ciastocne prekryvali. Ale ak som posuval mapu, tak sa polia niekedy prekryvali a niekedy bola medzi nimi vyrazna medzera.
Tiez by sa hodilo zmazat jednotlive polia, a nie len vsetky naraz.

Okrem toho som nasiel jednu chybicku. Pri nastaveni casu na polnoc, sa nastavi cas 12.00.00.
http://www.pavolg.6f.sk/
SW 200/1000 + EQ-5 Pro (GoTo)
SW ED 72/420
Canon EOS 600D + seťák 18-55 mm + Tamron 70-300 mm + Carl Zeiss Jena Pancolar 1.8/50mm + Takumar SMC 3.5/135mm
ASI 120MC


Zpět na “Software, literatura, ...”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 host