PHD2

Povídání o astronomické literatuře, počítačových planetáriích, hvězdných mapách, atd.
Uživatelský avatar
MilAN
Příspěvky: 17187
Registrován: 17. 04. 2004, 23:56
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 69

PHD2

Příspěvek #76 od MilAN » 09. 03. 2016, 10:07

Kabel, který je ke kameře dodáván, funguje.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz

Uživatelský avatar
Cztwerec
Příspěvky: 5363
Registrován: 03. 02. 2007, 17:58
Bydliště: Břežany II.
Kontaktovat uživatele:

PHD2

Příspěvek #77 od Cztwerec » 13. 03. 2016, 16:09

Pokud používám PHD s ASI kamerou, dočetl jsem se, že nejdřív (pokud s další ASI snímám) musím připojit kameru přes SIPS na snímání a pak až pointaci. U mě je to zkouška ASI 174 MM na snímání + ASI 224 MC na pointaci. Máte s tím někdo zkušenost? protože jelikož je ASI 174 zapojená jako první, samozřejmě ji přes ASCOM najde PHD jako první. Dá se v PHD nastavit a vybrat pouze jedna kamerka v nějakém logu?

Pak by mě zajímalo, v náhledu v PHD je obraz z kamerky jako kdyby binovaný a s ASI 224 MC je vidět výrazná "mřížka" a jen nejjasnější hvězdy. Jak si to ten program přebere? Lze zapnout debayer?

Zítra mě čeká opětovné připojení k montáži dle doporučeného nastavení. Vrátil jsem vše v obnovení systému do původního nastavení. Nedozvěděl jsem se jak hodně s tím souvisí funkčnost samotné ascom platform... a pořád mi nejde odinstalovat, nebo přeinstalovat. Nevím kde je problém.
Dobrý seeing, to je oč tu běží... http://astrofotky.cz/~Cztwerec

Uživatelský avatar
MilAN
Příspěvky: 17187
Registrován: 17. 04. 2004, 23:56
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 69

PHD2

Příspěvek #78 od MilAN » 13. 03. 2016, 16:16

Pokud jde o pointaci přes PHD-2 do ST4, tak s tím nemá ASCOM nic co dělat - to jde úplně mimo něj a bez něj.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz

Uživatelský avatar
Cztwerec
Příspěvky: 5363
Registrován: 03. 02. 2007, 17:58
Bydliště: Břežany II.
Kontaktovat uživatele:

PHD2

Příspěvek #79 od Cztwerec » 13. 03. 2016, 16:27

Tím pádem jsem něco opravdu špatně vygeneroval. Protože se mi v PHD rozběhal obraz kamery kterou snímám. ASI 174 MM přes USB.
Dobrý seeing, to je oč tu běží... http://astrofotky.cz/~Cztwerec

Uživatelský avatar
Cztwerec
Příspěvky: 5363
Registrován: 03. 02. 2007, 17:58
Bydliště: Břežany II.
Kontaktovat uživatele:

PHD2

Příspěvek #80 od Cztwerec » 15. 03. 2016, 16:40

Včera jsem konečně rozjel pointaci. Nebo alespoň v to doufám, jelikož se krásně zatáhlo. Kamera označená přes ovladač ASI ZWO CAMERA se v phd neotevřela ke snímání, musel jsem na to jít přes ASCOM. Nevím proč, ještě to dnes zkusím.

Prostě jsem dal oblast s několika hotpixely a oblbnul phd že si myslel že to jsou hvězdy. Byli vidět pulzy které montáž dělá. Komunikace šlapala, pak se phd rozhodlo, že to není hvězda (asi po 2 minutách) a pointaci ukončilo s nějakou hláškou o rektascenzi. I mřížku bez debayera jsem pořešil. Takže teď už mě čeká jen ostrý test.

Jinak tedy nejdřív jsem rozjel pointaci a pak bez problémů s druhou kamerkou fotil přes SIPS. Funguje to pod stejným ovladačem ZWO ASCOM.
Dobrý seeing, to je oč tu běží... http://astrofotky.cz/~Cztwerec

Uživatelský avatar
MilAN
Příspěvky: 17187
Registrován: 17. 04. 2004, 23:56
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 69

PHD2

Příspěvek #81 od MilAN » 15. 03. 2016, 16:49

Pokud chceš jet přes ST4 ,potom je nastavení
camera : ASI ZWO camera
mount : On camera.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz

Uživatelský avatar
Cztwerec
Příspěvky: 5363
Registrován: 03. 02. 2007, 17:58
Bydliště: Břežany II.
Kontaktovat uživatele:

PHD2

Příspěvek #82 od Cztwerec » 15. 03. 2016, 19:19

Já jsem měl nastaveno:

camera: ASI camera ascom driver
mount: on camera
aux mount: zwo usb st4 ascom

Dle všeho komunikace probíhá správně...

Pokud to dám dle tvého nastavení, kamera se neinicializuje v phd.
Dobrý seeing, to je oč tu běží... http://astrofotky.cz/~Cztwerec

Uživatelský avatar
MilAN
Příspěvky: 17187
Registrován: 17. 04. 2004, 23:56
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 69

PHD2

Příspěvek #83 od MilAN » 15. 03. 2016, 20:19

Je otázka, jestli chceš jet přes ASCOM nebo bez něj. Ale PHD-2 v podstatě ASCOM nepotřebuje, montáž může jet přes ručku a pointace jde také, i bez instalace ASCOMu
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz

Uživatelský avatar
Karell
Příspěvky: 5203
Registrován: 24. 04. 2009, 09:58
Bydliště: Brána do Krkokonoš
Kontaktovat uživatele:

PHD2

Příspěvek #84 od Karell » 15. 03. 2016, 20:23

Martine a ty aux monut připojíš? Stejně jako kameru a pointaci?

Uživatelský avatar
Cztwerec
Příspěvky: 5363
Registrován: 03. 02. 2007, 17:58
Bydliště: Břežany II.
Kontaktovat uživatele:

PHD2

Příspěvek #85 od Cztwerec » 15. 03. 2016, 21:13


Já jsem měl nastaveno:

camera: ASI camera ascom driver
mount: on camera
aux mount: zwo usb st4 ascom

No nevím jak to říct. Asi vypadám jak debil, ale tohle byla jediná kombinace při které mi to vše sedlo :(
Dobrý seeing, to je oč tu běží... http://astrofotky.cz/~Cztwerec

Uživatelský avatar
Karell
Příspěvky: 5203
Registrován: 24. 04. 2009, 09:58
Bydliště: Brána do Krkokonoš
Kontaktovat uživatele:

PHD2

Příspěvek #86 od Karell » 15. 03. 2016, 21:17

Ale houby vypadáš, jen nerozumím tomu, jaký smysl má připojovat montáž :) A už vůbec nechápu, že to fungovalo.

Uživatelský avatar
Cztwerec
Příspěvky: 5363
Registrován: 03. 02. 2007, 17:58
Bydliště: Břežany II.
Kontaktovat uživatele:

PHD2

Příspěvek #87 od Cztwerec » 15. 03. 2016, 21:53

Takže v podstatě pokud se nepletu - ten aux znamená ovládání pro přídavná zařízení kompatibilních montáží například s GPS. To znamená že kalibrace a např. čas, pozice apod. se bude vytvářet automaticky z dat aux portů do řetězce (profilu) nastavení. Stačit by tedy mělo, jak psal Milan, nastavit pouze na camera: ASI ZWO, nebo Ascom driver ZWO (což mi také jediné jde), a mount nechat on - camera. Poslední aux nechám none.

Kameru jsem propojil s počítačem pomocí USB + st4 s motáží a kamerou. No už se těším až bude jasno.

No Ascom používám hlavně proto, že z toho lezou při snímání a se SIPSEM lepší výsledky. Dokonce ampglow je nižší. Ale to jsem rozebíral v jiném vlákně.

Díky za rady :)
Dobrý seeing, to je oč tu běží... http://astrofotky.cz/~Cztwerec

Uživatelský avatar
MMys
Příspěvky: 14035
Registrován: 02. 01. 2001, 05:03
Bydliště: Běleč nad Orlicí
Věk: 45
Kontaktovat uživatele:

PHD2

Příspěvek #88 od MMys » 16. 03. 2016, 00:28

Pořád mi nějak uniká, když snímáš SIPSem, proč do toho celého montuješ PHD2  :-/

SIPS přeci umí vybrat snímací i pointační kameru, umí dithering, prostě všecko co potřebuješ.  Nebo snad nejdou ty dvě ASI v SIPSu provozovat současně ?
http://foto.astronomy.cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N300/1200, N185/610, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, CCD G3-16200

Uživatelský avatar
Cztwerec
Příspěvky: 5363
Registrován: 03. 02. 2007, 17:58
Bydliště: Břežany II.
Kontaktovat uživatele:

PHD2

Příspěvek #89 od Cztwerec » 16. 03. 2016, 08:16

Přesně tak, zatím obě nejdou :(
Dobrý seeing, to je oč tu běží... http://astrofotky.cz/~Cztwerec

Uživatelský avatar
FunTomas
Příspěvky: 3653
Registrován: 21. 07. 2003, 13:20

PHD2

Příspěvek #90 od FunTomas » 16. 03. 2016, 08:26

Skús si spustiť 2x SIPS. Osobne ale dôverujem viac PHD2.
mail to:fun2mas(at)gmail.com


Zpět na “Software, literatura, ...”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 host