PHD2

Povídání o astronomické literatuře, počítačových planetáriích, hvězdných mapách, atd.
Uživatelský avatar
ifh
Příspěvky: 29
Registrován: 07. 02. 2007, 01:57

PHD2

Příspěvek #121 od ifh » 22. 07. 2016, 18:54

Upřesňuji, vypadla tam v názvu "0."

Je to "Celestron(5.0.30)Setup.exe".
ifh

Uživatelský avatar
juh
Příspěvky: 589
Registrován: 29. 09. 2011, 12:44

PHD2

Příspěvek #122 od juh » 22. 07. 2016, 19:51


Ovladač ASCOM verze 6.... nepodporuje montáže Synta. Je to i uvedeno na stránce Ascom viz.

This driver does NOT support Synta mounts. Use the SkyWatcher driver listed below.
...
Ano je to tam napisane, ale moja montaz je Go-To, nie  Synta.

V prispevku som snad jasne napisal, ze riadenie priamo cez ASCOM je v poriadku, problem ma len PHD2.

A ak som dobre pochopil, co sa pise v popise k PHD2, tak PHD2 komunikuje s ASCOM drivrom pre celestron prostrednictvom pulseGuide a ten driver by to mal konvertovat na prikazy, ktorymi komunikuje RO EQ6.  Niekde tam je problem, ze sa to tak nedeje.

Uživatelský avatar
MilAN
Příspěvky: 16314
Registrován: 17. 04. 2004, 23:56
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 69

PHD2

Příspěvek #123 od MilAN » 22. 07. 2016, 20:05

Ty máš montáž Sky Watcher NEQ6 GoTo, to je montáž Synta.
Více k tomu psát nebudu, kdysi jsem to zkusil i přes nějaké ty krkolomnosti, tvářilo se to, že by to mohlo jít, ale opakovaně to stávkovalo, tak jsem přešel na ST4, to chodí bez problémů a z EQMOD i z jakéhokoliv PC planetária
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz

Uživatelský avatar
juh
Příspěvky: 589
Registrován: 29. 09. 2011, 12:44

PHD2

Příspěvek #124 od juh » 23. 07. 2016, 02:48

Asi si budem musiet pozornejsie citat informacie na webe a nespoliehat sa na to, co som absorboval niekedy v minulosti ...

Nakoniec som si nainstaloval aj ten driver od skywatcheru a nahodil novy FW do rucky. Chvilu som mal na PC nejake konflikty, pravdepodobne s driverom od celestronu, ale po nakonfigurovani a rozbehani v ASCOM sa to chytilo a teraz to vyzera tak, ze to bude chodit aj v PHD2 cez RO. Aspon sa to zatial tvari v interieri tak, ze to so zapnutym simulatorom kamery nomalne komunikuje s montazou a bezproblemovo to reaguje na povely HC v PHD2. Rozhodujuce bude, ako sa to bude spravat vonku s realnou guidovacou kamerou.

Predpokladam, ze nakoniec tiez budem riadit montaz cez ST4, ale toto si chcem aspon vyskusat.

Mam pripravenu dalsiu vychytavku, ako dithering PHD2 s artemis capture, v kazdom pripade to chce cas na vyladenie a otestovanie.

Dik za pripomienky a nasmerovanie.

Uživatelský avatar
stana85
Příspěvky: 786
Registrován: 12. 01. 2008, 19:19

Re: PHD2

Příspěvek #125 od stana85 » 28. 03. 2017, 23:33

Poradil by mi někdo jak spočítat hodnoty pohybu komety pro comet tracking?
SW 200/1000 Bresser 60/800 TS 25x100UHC triedr 20x60

Uživatelský avatar
juh
Příspěvky: 589
Registrován: 29. 09. 2011, 12:44

Re: PHD2

Příspěvek #126 od juh » 28. 03. 2017, 23:46

Vedia to spočítať niektoré planetáriá, čo je najjednoduhšie riešenie.
Alebo je tu potom na to stránka Minor Planet & Comet Ephemeris Service kde si treba vyplniť príslušné údaje.

Uživatelský avatar
juh
Příspěvky: 589
Registrován: 29. 09. 2011, 12:44

Re: PHD2

Příspěvek #127 od juh » 27. 09. 2017, 00:24

Predvčerom bola vydaná nová verzia PHD2 2.6.4. Čo mňa osobne zaujalo v popise zmien, je:
    - New Predictive PEC Guide algorithm for RA
    - Comet tracking improvements
Na prvý pohľad to vyzerá rovnako, ako vyzerala stará verzia. Uvidíme, čo tieto úpravy prinesú v praxi.

Uživatelský avatar
juh
Příspěvky: 589
Registrován: 29. 09. 2011, 12:44

Re: PHD2

Příspěvek #128 od juh » 28. 09. 2017, 00:49

Niečo viac o "predictive PEC" bolo popísané v diskusii pri uvoľnení verzie 2.6.3 beta3

Uživatelský avatar
Howking
Příspěvky: 1387
Registrován: 31. 08. 2015, 12:02
Bydliště: Ostrava - Mar. Hory
Věk: 47
Kontaktovat uživatele:

Re: PHD2

Příspěvek #129 od Howking » 16. 10. 2017, 18:34

Jedna rychlá otázečka. Při instalaci PHD2 se mě to ptalo na volbu kroku. Byla tam hodnota 50 a byla doporučená. S tím, že pokud by to bylo moc, jde změnit. Včera jsem PHD2 poprvé použil a montáž lítala "ode zdi, ke zdi". Jako udržela se v průměru 0,6 bodl, ale skoro v každém další kroku šla opačně proti předešlému. Teď tu volbu nemohu najít. Poradíte, kde hledat?
10" Newton SkyWatcher 254/1000, EQ6 Pro Synscan - http://astrofotky.cz/~Howking - Velmi osobní inzerce!

Uživatelský avatar
Bill
Příspěvky: 2815
Registrován: 11. 01. 2007, 19:54
Bydliště: Uničov

Re: PHD2

Příspěvek #130 od Bill » 16. 10. 2017, 21:03

To je volba jenom pro kalibraci.

Pokud ti montáž přejíždí, tak sniž agresivitu.
M:736 750 113

Uživatelský avatar
MilAN
Příspěvky: 16314
Registrován: 17. 04. 2004, 23:56
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 69

Re: PHD2

Příspěvek #131 od MilAN » 16. 10. 2017, 21:29

A pointační rychlost nastavíš buď v ručce, nebo v ASCOMu - EQDIR
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz

Uživatelský avatar
juh
Příspěvky: 589
Registrován: 29. 09. 2011, 12:44

Re: PHD2

Příspěvek #132 od juh » 15. 11. 2017, 09:50

Cez víkend som u seba updatoval na NB nejaký SW vrátane ovládača pre NEQ6 z verzie 6.0.5999 na 6.0.6262. Po testovacom pripojení montáže vyzeralo byť všetko OK. Tak som včera vytiahol montáž von. Ovládanie montáže z ASCOM a z CdC bolo v poriadku. Problémy začali až vo chvíli, keď som začal ovládať montáž z PHD2 (mám nainštalovanú verziu 2.6.4). Montáž nereagovala na riadiace pokyny vysielané z PHD2, len sa mi po zaslaní každého riadiaceho impulzu zobrazila správa "PulseGuide command to mount has failed - guiding is likely to be ineffective." Kalibrácia bola rovnako bez odozvy. Tak som si asi po hodine laborovania pozrel na nete nejaké možnosti riešenia. V dokumentácii k PHD2 je k tomu uvedené: "PulseGuide command to mount has failed - guiding is likely to be ineffective." This is usually caused by a bug or timing sensitivity in the ASCOM mount driver, and there is generally no way to know if the guide command was executed properly or not. If you rarely see the alert and your guiding results are acceptable, you can probably ignore it. Despite the alert condition, PHD2 will continue to issue guide commands, so you don't need to take any immediate action ...
Riešením bolo odinštalovať ovládač verzie 6.0.6262 a vrátiť sa späť k verzii 6.0.5999. Po tomto zásahu sa riadenie montáže z PHD2 opäť rozbehlo bez problémov.
Ak niekto riadite montáž EQ6 (prípadne niektorý iný typ montáže od SkyWatcher - jedná sa o ovládač "Synta SkyWatcher SynScan controller") priamo cez ovládač montáže vo verzii 6.0.5999, alebo staršej, používate PHD2 vo verzii 2.6.4, prípadne staršej a zvažujete upgrade ASCOM SkyWatcher ovládača na verziu 6.0.6262, počkajte si preventívne na nejakú novšiu verziu PHD2, ktorá už bude vedieť komunikovať s montážami SkyWatcher aj priamo cez ovládač vo verzii 6.0.6262.

Uživatelský avatar
nosuh
Příspěvky: 421
Registrován: 04. 02. 2008, 01:05
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Re: PHD2

Příspěvek #133 od nosuh » 16. 02. 2018, 10:11

Ahoj,
při posledním foceni jsem narazil na problém s příčnými šedými pruhy přes obraz nahledu z kamerky QHY5 II M. První 2 foceni cca 4h byl vystup z kamerky normalni. Pak z nicehonic se tam objevilo tohle. Zkousel jsem prefotit kalibracni DARK knihovnu, ale výsledek byl ten samy. Pointovat s tim slo,ale s vyrazne vyšší chybou, což se projevilo na menší ostrosti. Zajimavý je, že to muselo nastat někdy v průběhu noci, ačkoli jsem nic v nastavení nemenil. Nemá někdo podobnou zkušenost? Je to nastavenim phd2 nebo to spis vidíte problém v kamerce?
Obrázek
Dobson SW 254/1200, GSO 200/800mod, SW AZ EQ6, Star Adventurer, bin SkyMaster 20x80, EOS 40D mod

Uživatelský avatar
Bill
Příspěvky: 2815
Registrován: 11. 01. 2007, 19:54
Bydliště: Uničov

Re: PHD2

Příspěvek #134 od Bill » 16. 02. 2018, 11:19

A nemohla to být oblačnost? Ono PHD při slabším signálu má tendenci více vytáhnout "binec" ...
M:736 750 113

Uživatelský avatar
palkog
Příspěvky: 237
Registrován: 11. 05. 2012, 14:11
Bydliště: Presov, SR
Věk: 25
Kontaktovat uživatele:

Re: PHD2

Příspěvek #135 od palkog » 16. 02. 2018, 11:47

Nemohlo to byt mierne vytiahnutym usb kablom? Alebo problem so samotnym kablom, prip. usb konektromi na kamere alebo na pocitaci? Boli tie pruhy staticke?
http://www.pavolg.6f.sk/
SW 200/1000 + EQ-5 Pro (GoTo)
Canon EOS 600D + seťák 18-55 mm + Tamron 70-300 mm + Carl Zeiss Jena Pancolar 1.8/50mm + Takumar SMC 3.5/135mm
ASI 120MC


Zpět na “Software, literatura, ...”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 4 hosti