PHD2

Povídání o astronomické literatuře, počítačových planetáriích, hvězdných mapách, atd.
Uživatelský avatar
MilAN
Příspěvky: 15941
Registrován: 17. 04. 2004, 23:56
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 69

PHD2

Příspěvek #106 od MilAN » 01. 05. 2016, 20:45

Vzhledem k tomu, že si program pamatuje poslední kalibraci, tak pokud se příště pohybuješ v podobné deklinaci +/- 10 až 15 °, není potřeba kalibrovat a použije se původní. Pokud montáž nestíhá nebo naopak je příliš agresivní, stačí doladit  agresivitu v RA . Ve velké deklinaci  se nemusí podařit udělat kalibraci v rozumném čase vůbec a  tak se musí  udělat kalibrace na nižší deklinaci.  a zvýšit agresivitu v RA.
Ale je jasné, že musí zůstat pointační kamera v nezměněné poloze / nesmí se natočit jinak ! /

lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz

Uživatelský avatar
Bíba75
Příspěvky: 1605
Registrován: 12. 06. 2006, 21:08
Bydliště: Tuchřice
Kontaktovat uživatele:

PHD2

Příspěvek #107 od Bíba75 » 01. 05. 2016, 22:05

Miláně to jsou dobré zprávy ,le jak toho docilim aby mi to tu montáž znova nekalibrovalo.
Pokud zapnu phd připojím kameru montáž označím hvězdu kliknu na tlacitko phd a misto pointace se mi rozběhne právě ta kalibrace . Dělám někde chybu?
Astrograf 250/1000 f/4, SW ED-80/600 ,EQ-6 SS, ZWO ASI 1600 MMC,ASI 120MM ,Canon EOS 40Da,hvězdárnička 2x2.m
http://astrophotography-l-r.webnode.cz/

Uživatelský avatar
Bill
Příspěvky: 2586
Registrován: 11. 01. 2007, 19:54
Bydliště: Uničov

PHD2

Příspěvek #108 od Bill » 01. 05. 2016, 22:22


Mám malej dotaz na zkušenější. Dá se nějak urychlit kalibrace v phd?

Necheš si přečíst tohle vlákno? Už to tady několikrát musí být. Navíc - pokud používáš opravdu novější PHD2 a máš správně nastavenou velikost pixelů a ohniskovou vzdálenost pointeru, tak by se tohle stát němělo.

Bill

Edit - nastavení je ve vlákně k původnímu PHD.
M:736 750 113

Uživatelský avatar
alda
Příspěvky: 662
Registrován: 03. 05. 2004, 19:43

PHD2

Příspěvek #109 od alda » 02. 05. 2016, 14:49

Čauky Libore,

Hodím to tady, třeba se to bude hodit i někomu jinému:
PHD 2 ver. 2.60

Menu:
Tools/Modify Calibration/Restore Calibration Data

po meridian flipu stačí udělat:
Tools/Modify Calibration/Flip Calibration Data

Uživatelský avatar
Bíba75
Příspěvky: 1605
Registrován: 12. 06. 2006, 21:08
Bydliště: Tuchřice
Kontaktovat uživatele:

PHD2

Příspěvek #110 od Bíba75 » 02. 05. 2016, 20:31

Aldo moc děkuji za radu. To jsem potřeboval vědět.
Bíba.
Astrograf 250/1000 f/4, SW ED-80/600 ,EQ-6 SS, ZWO ASI 1600 MMC,ASI 120MM ,Canon EOS 40Da,hvězdárnička 2x2.m
http://astrophotography-l-r.webnode.cz/

Uživatelský avatar
Bill
Příspěvky: 2586
Registrován: 11. 01. 2007, 19:54
Bydliště: Uničov

PHD2

Příspěvek #111 od Bill » 02. 05. 2016, 21:36


Ve velké deklinaci  se nemusí podařit udělat kalibraci v rozumném čase vůbec a  tak se musí  udělat kalibrace na nižší deklinaci.  a zvýšit agresivitu v RA.


Tak dobrá. Ještě jednou. Rychlost kalibrace je dána parametrem "Calibration step (ms)".

Pokud běží pomalu (hlavně pro krátký pointer), je třeba zvýšit (razantně 2x, 4x ...). Podle autorů PHD stačí 3-5 kroků v každém směru. To je chvilka. Rozhodně by mě ani nenapadlo zachovat parametry po meridian flipu, kdy mohou být jiné vůle v DEC natož v jiné části oblohy.
M:736 750 113

Uživatelský avatar
MilAN
Příspěvky: 15941
Registrován: 17. 04. 2004, 23:56
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 69

PHD2

Příspěvek #112 od MilAN » 02. 05. 2016, 23:29

Pokud si přečteš návod pro PHD, zjistíš, že nepíšu nic jiného  než je v návodu. . Kalibrovat na +/- 30°DEC. ne výše.-  Kalibrační krok vypočte program (samozřejmě informativně). Implicitně z návodu vyplývá, že není potřeba v podstatě vůbec kalibrovat. pokud první kalibraci  provedu na hodnotě někde do 30°DEC.  A tak to opravdu funguje. A mohu tuhle kalibraci použít i příště !
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz

Uživatelský avatar
Bill
Příspěvky: 2586
Registrován: 11. 01. 2007, 19:54
Bydliště: Uničov

PHD2

Příspěvek #113 od Bill » 02. 05. 2016, 23:52

Ono logiku to má - ale bude záležet i na montáži. Když si vezmu, jaký je reálný průbeh vůlí šnekového kola u montáží, které jsem měl ...

Myslím si, že pokud bych nakalibroval DEC v jiném místě tak po ditheringu by ustálení mohlo taky dost dlouho trvat... Jako že už teď u delšího ohniska to bývá dost dlouho. Taky RA agresivita - pokud bych fotil opravdu blízko pólu, tak by to pak vycházelo stovky procent - což si nejsem jistý, zda se dá nastavit. A taky proč to nastavovat, když to kalibrace udělá sama.

Ale je fakt, že do pevné pozorovatelny to smysl má.
M:736 750 113

Uživatelský avatar
MilAN
Příspěvky: 15941
Registrován: 17. 04. 2004, 23:56
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 69

PHD2

Příspěvek #114 od MilAN » 02. 05. 2016, 23:59

Kalibrace DEC nezáleží ani na deklinaci, ani na pozorovatelně. Vůle šneku zůstává při jiné DEC stále stejná. Jinak, ten návod je jednoznačný, není potřeba zde vymýšlet ani spekulovat.
No, a pokud chceš fotitu pólu, tak se vykašli na pointaci. Tam v RA nic nesvedeš.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz

Uživatelský avatar
Bill
Příspěvky: 2586
Registrován: 11. 01. 2007, 19:54
Bydliště: Uničov

PHD2

Příspěvek #115 od Bill » 03. 05. 2016, 00:49


Vůle šneku zůstává při jiné DEC stále stejná.

To je hodně odvážné tvrzení! Takovou montáž bych chtěl mít - to by se pak ta vůle dala seřízením snížit (skoro) na nulu ...
M:736 750 113

Uživatelský avatar
MilAN
Příspěvky: 15941
Registrován: 17. 04. 2004, 23:56
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 69

PHD2

Příspěvek #116 od MilAN » 03. 05. 2016, 00:56

No, jsem technik. A vůle je konstanta. Alespoň v režimu, v kterém se pohybujeme = t.j. v rozmezí nějakých 45°
A samozřejmě se dá seřídit.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz

Uživatelský avatar
juh
Příspěvky: 565
Registrován: 29. 09. 2011, 12:44

PHD2

Příspěvek #117 od juh » 22. 07. 2016, 12:09

Len tak pre zaujimavost, ma tu niekto nejakym sposobom rozchodene prepojenie PHD2 s EQ montazou cez RO/rucku (konkretne pouzivam skywatcher NEQ6 s RO V4)? Z dokumentacie k PHD2 som vycital, ze by to malo ist.

The Mount drop-down list displays options for connecting to your mount. There are generally two ways to do this:
1. Use an ASCOM-compatible telescope driver that sends guide commands to the mount over a serial cable (or more commonly, a USB/Serial connection),
2. Use the ST-4 compatible guide port interface on the mount with a specialized cable and an intermdiate device like a camera or a Shoestring box.

Co som si tak zbezne precital toto vlakno, tak mi z toho vychadza, ze sa tu vacsinou pouziva 2. variant, pripojenie cez ST-4 compatible guide port.

Na NB s W7 mam nainstalovanu ASCOM Platform 6.2 a aj Celestron Unified (6.0.5978), rozchodil a otestoval som si prepojenie NB s montazou cez ASCOM, je to funkcne, montaz reaguje na prikazy korektne (napr. cez POTH). Nasledne, po otestovani cez ASCOM, som skusil pripojit PHD2 k montazi s vyuzitim niektoreho z ponukanych nainstalovanych driverov. Lenze pri kazdej volbe, ktora je na vyber v PHD2 a vie sa nejakym sposobom pripojit k montazi, sa pokus o pripojenie skonci nejakou zobrazenou chybovou spravou: "Mount does not support the required pulseGuide interface". Hladal som aj na nete nejake riesenie k tomuto problemu, docital som sa len, ze k rieseniu je potrebne pouzit najnovsie drivre, lenze tie mam. Vyskusal som snad vsetky mozne kombinacie, preinstaloval som aj ASCOM Platform aj Celestron Unified, vzdy sa to skonci rovnako. Robim niekde nejaku chybu, alebo som v pripade 1. volby nespravne pochopil prepojenie s montazou?

NB a NEQ6 mam prepojene (9 pin d-sub) <-----> (RJ12), cize na NB je to pichnute do COM1 (fyzicky COM port, nie USB) a na EQ je to pripojene do RJ12 konektora na RO.

Uživatelský avatar
Karell
Příspěvky: 5071
Registrován: 24. 04. 2009, 09:58
Bydliště: Brána do Krkokonoš
Kontaktovat uživatele:

PHD2

Příspěvek #118 od Karell » 22. 07. 2016, 18:09

A máš určitě ručku, pro kterou je určený firmware ve verzi 4?

Uživatelský avatar
juh
Příspěvky: 565
Registrován: 29. 09. 2011, 12:44

PHD2

Příspěvek #119 od juh » 22. 07. 2016, 18:28

Urcite je to V4, bol kupovany spolu s montazou, na strankach Skywatcher ho neviem najst, ale je to tento [url]https://www.firstlightoptics.com/skywatcher-mounts/skywatcher-synscan-v4-handset.html">https://www.firstlightoptics.com/skywatcher-mounts/skywatcher-synscan-v4-handset.html] [url]https://www.firstlightoptics.com/skywatcher-mounts/skywatcher-synscan-v4-handset.html
Vecer vyskusam flasnut novy firmware, nad ranom som uz na to vobec nemal chut. Uvidime, ci to v niecom pomoze.

Uživatelský avatar
ifh
Příspěvky: 28
Registrován: 07. 02. 2007, 01:57

PHD2

Příspěvek #120 od ifh » 22. 07. 2016, 18:48

Ovladač ASCOM verze 6.... nepodporuje montáže Synta. Je to i uvedeno na stránce Ascom viz.

This driver does NOT support Synta mounts. Use the SkyWatcher driver listed below.

Doporučuji starší ovladač Ascom verze 5.30. S tímto ovladačem montáž bude určitě funkční.
ifh


Zpět na “Software, literatura, ...”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 hosti