Registax 6

Povídání o astronomické literatuře, počítačových planetáriích, hvězdných mapách, atd.
Uživatelský avatar
palkog
Příspěvky: 235
Registrován: 11. 05. 2012, 14:11
Bydliště: Presov, SR
Věk: 25
Kontaktovat uživatele:

Registax 6

Příspěvek #61 od palkog » 11. 11. 2014, 19:30

Ak mas DSLR, tak mozes skusit Astro Photography Tool. Pripadne EOS Utility pre Canon. (asi je nieco podobne aj pre zrkadlovky Nicon)

To MiLAN: Co tak pomoc pri zaostrovani?
http://www.pavolg.6f.sk/
SW 200/1000 + EQ-5 Pro (GoTo)
Canon EOS 600D + seťák 18-55 mm + Tamron 70-300 mm + Carl Zeiss Jena Pancolar 1.8/50mm + Takumar SMC 3.5/135mm
ASI 120MC

Uživatelský avatar
MilAN
Příspěvky: 15943
Registrován: 17. 04. 2004, 23:56
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 69

Registax 6

Příspěvek #62 od MilAN » 11. 11. 2014, 20:05

to: palkog :
Nikde nebyla řeč o zaostřování, nevím, proč bych  měl  o tom něco psát:

, no a hlavne mi ide o to približovanie... aby to nebolo tak že prv spravím fotku tak ju otvorím a potom si ju zväčšujem uloženu v PC

(předpokládám tedy, že mu poradíš, jak to dělat bez snímání   a to v PC )...
___
edit:
Moje odpověď  v této formě tu byla jen proto, aby se tazatel zamyslel nad nesmyslností  takto položeného požadavku a zkusil zformulovat  konkrétní dotaz. Potom má smysl pokusit se ho zodpovědět.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz

Uživatelský avatar
alex.sky
Příspěvky: 504
Registrován: 18. 12. 2010, 17:36
Bydliště: Příbor, CZ

Registax 6

Příspěvek #63 od alex.sky » 12. 11. 2014, 08:18


CHlapciiiiiiiiiiii :-) počujte existuje nejaký program keď napojím fotoaparát do počítača a žeby som rovno v tom počítači si približil objekt ako to ide klasicky napríklad na google maps že klikaním na plusko si to priblížim a takisto žeby som si upravoval svietivosť, ono tá svietivosť sa dá aj manuálne na foťaku, len v programe by to bolo oveľa pohodlnejšie, no a hlavne mi ide o to približovanie... aby to nebolo tak že prv spravím fotku tak ju otvorím a potom si ju zväčšujem uloženu v PC, takýto program by mi uľahčil život na planéte zem hehe :-)

V google... ak máš na mysli google earth - oblohu, tak tam tie fotky vznikli minimálne pár hodinovou expozíciou. Neprezeráš oblohu online.

Zatiaľ je len pár foťákov, ktoré by to zvládli priamo cez liveview, keďže majú extra vysokú citlivosť, ale asi ešte moc nie sú dostupné, napr.:

http://www.itnews.sk/spravy/spotrebna-elektronika/2014-04-16/c162709-pozrite-si-video-pri-citlivosti-iso-409-600
(OT: pre astrofoto už boli analyzované a odpísané...)

... takže na to ešte treba "trošku" čakať >:(
Celestron NW 254/1200 na EQ-6 PRO, Canon EOS 400Dm, http://www.gymnz.sk/ameleg

Uživatelský avatar
Tomáš Grygarčík
Příspěvky: 933
Registrován: 18. 07. 2010, 23:35
Bydliště: Malé Hoštice
Věk: 29
Kontaktovat uživatele:

Registax 6

Příspěvek #64 od Tomáš Grygarčík » 12. 11. 2014, 16:55

Do počítače dostaneš jen to, co je na Live View. Tak si dej zvětšovací výřez přímo na foťáku (mimochodem - čímpak disponuješ?) a nemusíš řešit počítač.
SW 200/1000, SW 200/800, LUNT Ha 60/500 B1200
HEQ-5 SS, vlastní dobsonova montáž
Skyris 618M, QHY-5 mono, Olympus E-620 (mod), E-420 (mod) a OM-D E-M1 mark II

Uživatelský avatar
Giftmacher
Příspěvky: 289
Registrován: 14. 06. 2014, 19:35
Bydliště: Böhmisch Hruschau

Registax 6

Příspěvek #65 od Giftmacher » 13. 12. 2014, 18:05

Proč mě Registax 6 dělá tohle:
http://www.imageno.com/yelzypif5144pic.html
když Autostakkert 2 to zvládne normálně (Registax jsem v tomhle případě použil jen kvůli wavelets)
http://www.imageno.com/7ghin7ertmz5pic.html
Skywatcher AZ-EQ6, Skywatcher N200/1000, Celestron C11 SCT, ASI120MC, QHY5L-II, Canon 1000D

Uživatelský avatar
Tomáš Grygarčík
Příspěvky: 933
Registrován: 18. 07. 2010, 23:35
Bydliště: Malé Hoštice
Věk: 29
Kontaktovat uživatele:

Registax 6

Příspěvek #66 od Tomáš Grygarčík » 13. 12. 2014, 20:17

Vypadá to jako špatně složené oblasti. Zkus nastavit větší či menší počet zarovnávacích bodů, jestli se to nějak projeví.
SW 200/1000, SW 200/800, LUNT Ha 60/500 B1200
HEQ-5 SS, vlastní dobsonova montáž
Skyris 618M, QHY-5 mono, Olympus E-620 (mod), E-420 (mod) a OM-D E-M1 mark II

Uživatelský avatar
Dobycz1
Příspěvky: 444
Registrován: 01. 08. 2012, 15:57

Registax 6

Příspěvek #67 od Dobycz1 » 03. 03. 2015, 14:36

Ahoj,

cca před týdnem jsem zavřel v registaxu lištu RGB aligment... a od té doby jí nemohu rozevřít.... vyskočí jen horní lišta s reset _X
Jediné co pomáhá je přeinstalování registaxu, ale jen do doby než ho zavřu.. pak je vše zase stejné...

Náké nápady jak to řešit? Díky
Bresser 114/500, SW 250/1200, SW 305/1500, Celestron Nexstar 6 SE, C11, EQ6, ASI 224 MC, ZWO ADC

Uživatelský avatar
Miloš Hroch
Příspěvky: 837
Registrován: 23. 09. 2005, 20:39

Registax 6

Příspěvek #68 od Miloš Hroch » 04. 03. 2015, 21:17

Pokud se mi s nějakým SW něco podobného stane, pak ještě většinou smažu ručně adresář, ve kterém to bylo nainstalované, protože některé softy tam nechávají soubor s uživatelským nastavením a dále promažu registr. Tam je ale potřeba vědět co děláš. Pro každý případ je vhodné si předtím registr uložit.

Ještě existuje teoretická možnost použít bod obnovení woken, ale s tím nemám moc dobré zkušenosti.
www.foto.astronomie.cz , hroch.m(Q)volny.cz , dobson 254/1200 mm, EQ6-Pro, Pentax 75 SDHF, astrograf 200/585 mm (f/2.9), CCD GII-8300, spektroskop MERIS

Uživatelský avatar
Psion
Příspěvky: 6642
Registrován: 02. 01. 2001, 05:03
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Registax 6

Příspěvek #69 od Psion » 17. 09. 2015, 19:09

Hownoking: Nepamatuju se, že by Registax měl někdy problém s padáním, možná by stálo za to si přeinstalovat Windows. Evidentně s programy neumíš zacházet a házíš to na autory.
Celestron 200/1200, Meade LX-200ACF
Zerochromat 200/2450, TEC 140
Celestron CG-5 AT GT, Gemini G42
SkyWatcher ED80, Pentax 75 SDHF,
Takahashi FC-100DL, Solarview 50
EOS 40Da cooled, SBIG ST-4000XCM
SBIG ST-402ME, SBIG ST-2000XM

Uživatelský avatar
AuDiGo
Příspěvky: 3
Registrován: 28. 09. 2015, 23:23

Registax 6

Příspěvek #70 od AuDiGo » 28. 09. 2015, 23:33

Ahoj, nejak mi moc nejdou skladat fotky mesice v registaxu. Takze jsem budto uplne blbej, anebo s tim proste neumim.

Nepodarilo se mi jeste slozit ani dve fotky, ukazku, co mi registax vyplivne prikladam a prosim o radu, co tedy delam spatne.

Muj postup: Fotky jsem cca stejne orezal. V registaxu klasicky vyberu ony fotky, pak Set alignpoints,align,limit,stack. Nic vic nic min nenastavuju.

Pouzivam W10 Pro a posledni verzi Registaxu.

http://www.imgup.cz/image/x6Q

Uživatelský avatar
MMys
Příspěvky: 13194
Registrován: 02. 01. 2001, 05:03
Bydliště: Běleč nad Orlicí
Věk: 44
Kontaktovat uživatele:

Registax 6

Příspěvek #71 od MMys » 28. 09. 2015, 23:45

To chceš dělat jako HDR ? Tedy snímky se značně liší v jasech ? To Registax moc (spíš vůbec) neumí, není na to primárně dělaný. Na to se hodí jiné SW. Adobe PS, Photomatix, PixInsight...
http://foto.astronomy.cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N300/1200, N185/610, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, CCD G3-16200

Uživatelský avatar
AuDiGo
Příspěvky: 3
Registrován: 28. 09. 2015, 23:23

Registax 6

Příspěvek #72 od AuDiGo » 28. 09. 2015, 23:54

rozhodne ne, i po vybrani 6 stejne exponovanych fotek (i naoko stejnych) mi to nic moc neposklada.

Uživatelský avatar
MMys
Příspěvky: 13194
Registrován: 02. 01. 2001, 05:03
Bydliště: Běleč nad Orlicí
Věk: 44
Kontaktovat uživatele:

Registax 6

Příspěvek #73 od MMys » 29. 09. 2015, 00:28

Nepoužívej automat, ale naklikej tak 5-10 alignment bodů ručně, na kontrastní útvary (krátery a podobně).

Jo a ješět jedna věc, jak moc jsou ty snímky v sekvenci rozházené ? Ve smyslu že je každý jinde ? Registax nemá moc v lásce takováto sekvence. Konstantnáí drift nějakým směrem nevadí, ale pokud to máš nacvakané ze stativu nahrubo od oka, tak to chce nejdřív ořezet (třeba pomocí Castrator, PIPP)
http://foto.astronomy.cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N300/1200, N185/610, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, CCD G3-16200

Uživatelský avatar
AuDiGo
Příspěvky: 3
Registrován: 28. 09. 2015, 23:23

Registax 6

Příspěvek #74 od AuDiGo » 29. 09. 2015, 02:38

Orezane mam, do velikostne vzdy stejneho ctverce, ale mesic samozrejme neni vzdy vycentrovany presne na stred, to jsem delal jen od oka. A ze by se mi chtelo v nejakem grafickem editoru to centrovat fotku po fotce...

Zkusil jsem tedy fotky jeste predupravit (kontrast, doostreni), no a dejme tomu ze je to lepsi, ale porad tezce nepouzitelne.

No, ja jen v podstate chtel vedet jestli neco nedelam uplne spatne. On to neni zrovna muj obor, ale chtel jsem si to alespon zkusit, tak ted muzu rict, ze to bylo nejspis neposled. :D

Chybu mozna vidim v tom, ze snimky nejsou takove kvality (Sigma 600f8), nebo malo snimku na slozeni. Prece jen 30 neni 500.

Uživatelský avatar
MaG
Příspěvky: 9743
Registrován: 06. 04. 2002, 21:22
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Kontaktovat uživatele:

Registax 6

Příspěvek #75 od MaG » 29. 09. 2015, 10:41

Chyba je v tom, že snímky nemáš přesně vycentrované. O příspěvek výše ti to MMys píše. Četls to vůbec? ;) Zkus to přes doporučený program nebo budeš muset ručně.
Martin Gembec, Astronomické události
Celestron SCT 6"+CG5 GT Adv., ED80/600+Vixen 0,67x, Canon 30Dmod, 20x80+10x50


Zpět na “Software, literatura, ...”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 host