IRIS

Povídání o astronomické literatuře, počítačových planetáriích, hvězdných mapách, atd.
Uživatelský avatar
Konihlav
Příspěvky: 5392
Registrován: 24. 01. 2008, 15:21
Kontaktovat uživatele:

IRIS

Příspěvek #1 od Konihlav » 15. 02. 2011, 20:45

je to neuveritelne, ale nikde na foru jsem nenalezl vlakno venovane vyhradne tomuto programu.

Je sice uzivatelsky nepratelsky, ale funkcnimu a hlavne zdarma.

No a mam prvni startovaci otazku - jde nejak inteligentne davkove zpracovat vice obrazku? zatim jsem toho moc nenalezl, jen ze ve verzi z roku 2005 to umi jakesi skripty a dokonce s az 5ti parametry ($1 az $5), ale zadne smycky a cykly...

Co potrebuji je udelat prikaz z command line a provest ho na vsechny soubory (.FIT) v adresari, tj. load %, prikaz, save %.

Jak toho docilit s co nejmensim usilim? diky :)

Uživatelský avatar
Konihlav
Příspěvky: 5392
Registrován: 24. 01. 2008, 15:21
Kontaktovat uživatele:

IRIS

Příspěvek #2 od Konihlav » 15. 02. 2011, 20:47

abych byl co k cemu, tak sem alespon pridam seznam odkazu o IRISu zde na foru jiz diskutovanych:

http://www.astro-forum.cz/cgi-bin/yabb/YaBB.pl?num=1288116253/33#33

ostatni nevypadaji nijak referencne (proste balast kolem jeste vetsiho balastu).

Uživatelský avatar
MMys
Příspěvky: 13896
Registrován: 02. 01. 2001, 05:03
Bydliště: Běleč nad Orlicí
Věk: 45
Kontaktovat uživatele:

IRIS

Příspěvek #3 od MMys » 15. 02. 2011, 22:29

Iris je na dávkové zpracování stavěný přímo. Existuje funkce, kdy vytvoříš tzv. sekvenci snímků, pojmenuješ ji nějakým jménem (tzv. generic name), a v příkazech pak figuruje toto jméno, a daná operace se provede na všech snímcích řady automaticky.

Sekvence se vytváří příkazem File -> Select files.

Zkontroluj si, kde je pracovní adresář IRISu, kam si načte pracovní verze snímků (nemodifikuje ty zdrojové). Tam taky najdeš výsledky. A taky všechny meziprodukty. Nezapomeň je po "akci" smazat. IRIS po sobě "neuklízí" ;)
http://foto.astronomy.cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N300/1200, N185/610, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, CCD G3-16200

Uživatelský avatar
Konihlav
Příspěvky: 5392
Registrován: 24. 01. 2008, 15:21
Kontaktovat uživatele:

IRIS

Příspěvek #4 od Konihlav » 15. 02. 2011, 22:39

jako tohle co rikas vim a umim, ale ten idiot to neni schopen ulozit! Resp. prikaz na konzoli nebere nazev sekvence ci seznamu :-/

edit: no jako z toho pracovniho adresare by to snad slo vylovit (ale v sekvenci na disku to aplikovane neni), ale mam s IRISem jiny problem a zacinam ho nenavidet (jako Registax) a davam jej na cernou listinu. Ten vul mi udela hvezdy velky jako krava, kdyz otevre FIT a ulozi FIT :-[ (predtim FWHM 1.8 a po ulozeni 2.6 - no je tohle normalni?)

nastesti jsem mezitim nasel jinou FREE utilitu, ktera funguje na 100% na to co potrebuji...

Uživatelský avatar
KpS
Příspěvky: 1928
Registrován: 04. 09. 2006, 02:26
Kontaktovat uživatele:

IRIS

Příspěvek #5 od KpS » 16. 02. 2011, 01:02


Co potrebuji je udelat prikaz z command line a provest ho na vsechny soubory (.FIT) v adresari, tj. load %, prikaz, save %.
V Iris mají některé příkazy též verzi pro zpracování sekvence. Např. mult vynásobí snímek koeficientem, mult2 vynásobí koeficientem sekvenci. Když potřebuji zpracovat sekvenci příkazem, který verzi pro sekvenci nemá, použiji 'run my.pgm'. V my.pgm se opakuje stále totéž: load, něco, save s rostoucími indexy. Pro napsání my.pgm používám linux (bash).
Karel

Uživatelský avatar
FunTomas
Příspěvky: 3651
Registrován: 21. 07. 2003, 13:20

IRIS

Příspěvek #6 od FunTomas » 16. 02. 2011, 08:12

Tu máš moju referenčnú príručku http://atm.zaciatok.sk/atm/iris.nsf/vui_commandsbyname!OpenView&Count=600&ResortAscending=2.

Tu máš všetko priamo od autora, len nebuď lenivý to čítať :-)
http://www.astrosurf.com/buil/us/iris/iris.htm

Tutoriál od iného chlapíka
http://astro.ai-software.com/articles/dslr_iris/dslr_iris.html

.
.
.
mail to:fun2mas(at)gmail.com

Uživatelský avatar
Konihlav
Příspěvky: 5392
Registrován: 24. 01. 2008, 15:21
Kontaktovat uživatele:

IRIS

Příspěvek #7 od Konihlav » 16. 02. 2011, 09:36

KpS: jo to je chytre to vyrobit pres bash :-) jen je to dalsi mezistupen navic a jak rikam, kdyz mi ulozi FITs zpet spatne, tak je pro me IRIS stejne tabu.

FunTomas: jo diky, ty odkazy jsem nasel a zapomnel jsem je sem dat, aby tu byly pohromade vsechny.

Uživatelský avatar
gsokuba
Příspěvky: 559
Registrován: 16. 09. 2008, 18:11

IRIS

Příspěvek #8 od gsokuba » 29. 04. 2013, 19:49

zdravim mam problem potřebuju dekodovat rawy, ale když dám přetáhnout soubory tak se nic nestane nevim vůbec proč. driv to normálně fungovalo, může to bejt tim že ted mam windows 8? předtim sem měl visty a iris fungoval bez problému.
MY TELESCOPES & MONTAGE: TS Newton gso 750/150mm / Skywatcher 80/400mm / HEQ-5-Synscan
EYEPIECES: Plössl 20 mm /University Optics Ortho 9mm /Zeiss Genuine Ortho 5mm
FILTERS: UHC / Moon / Yellow / UV/IR block
CAMERAS: Canon 450D / QHY5 autoguider

Uživatelský avatar
gsokuba
Příspěvky: 559
Registrován: 16. 09. 2008, 18:11

IRIS

Příspěvek #9 od gsokuba » 30. 04. 2013, 08:46

tak už to funguje stačilo přes registr vypnout řízení uživ. ůčtu. ;)
MY TELESCOPES & MONTAGE: TS Newton gso 750/150mm / Skywatcher 80/400mm / HEQ-5-Synscan
EYEPIECES: Plössl 20 mm /University Optics Ortho 9mm /Zeiss Genuine Ortho 5mm
FILTERS: UHC / Moon / Yellow / UV/IR block
CAMERAS: Canon 450D / QHY5 autoguider

Uživatelský avatar
caradoc
Příspěvky: 140
Registrován: 04. 02. 2014, 09:07
Věk: 43

IRIS

Příspěvek #10 od caradoc » 02. 01. 2016, 15:48

Dobrý den,
poprosím o radu
potřebuji v Irisu provést následující
fotografii galaxie, příkladně M63
příkazem "gauss 10" vytvořím rozmazanou masku, a uložím příkazem "save mask" do souboru *.fit na hdd
poté načtu "load m63" původní ostrou fotku galaxie a nyní chci sloučit tyto dva obrázky tak aby maska snížila jas středu galaxie a ramena a okolní vesmír zůstal nezměněn,
nedaří se mě nalézt daný příkaz na sloučení originálu s rozmazanou maskou,
děkuji za radu, ev na jiný způsob jak snížit jas galaxie a zanechat světlejší ramena
Caradoc

Uživatelský avatar
Cztwerec
Příspěvky: 5314
Registrován: 03. 02. 2007, 17:58
Bydliště: Břežany II.
Kontaktovat uživatele:

IRIS

Příspěvek #11 od Cztwerec » 26. 04. 2016, 19:32

Přátelé, máte někdo zkušenost s následujícím?

Chtěl jsem zkusit skládání Jupitera a výsledných předupravených fits v Irisu a kanálů R, G, B přes digital photo - separation a view (L)RGB. Ale nevím proč se mi jednotlivý fits otevře takhle strečnutý. Znemožňuje to další úpravy.

Nevíte proč se to děje? Přes Astra Image je skládání barvy k ničemu.

Za radu bych byl vděčný.

Kanál R vypadá v Irisu takhle:

Dobrý seeing, to je oč tu běží... http://astrofotky.cz/~Cztwerec

Uživatelský avatar
KpS
Příspěvky: 1928
Registrován: 04. 09. 2006, 02:26
Kontaktovat uživatele:

IRIS

Příspěvek #12 od KpS » 26. 04. 2016, 20:20

caradoc: Trochu opožděně. Iris má příkaz "opacity [mask name] [coefficient]". Není ale jisté, zda se Vám bude hodit.

Cztwerec : Načetl jste nejspíš 16-ti bitový fit, který má rozsah 0 - 65535 ADU s histogramem přesahujícím 50%. Iris používá "signed integers". Hodnoty ADU se pohybují od -32766 do +32767. Důvodem pro to je nejspíše fakt, že při různých operacích (např. odečítání, doostřování, atd.) vznikají pixely se zápornou hodnotou a takto se neztratí, jen nejsou vidět. Váš fit můžete načíst příkazem nikoliv "load", ale "loadsx".
Ještě poznámka: Před konečným exportem výsledku třeba do png, je nutné vynulovat záporné pixely příkazem "clipmin 0 0".
Karel

Uživatelský avatar
MayJ
Příspěvky: 919
Registrován: 12. 07. 2016, 20:42
Bydliště: Sázava
Věk: 33
Kontaktovat uživatele:

Re: IRIS

Příspěvek #13 od MayJ » 22. 05. 2017, 00:10

Zdravím,může mi prosím někdo vysvetlit.,když načtu sloučený snímek tiff z AS2 mi v Irisu zmizí možnost úpravy "threshold"?
Diky

Uživatelský avatar
HeReTiC
Příspěvky: 19
Registrován: 10. 09. 2010, 21:15

Ovladanie DSLR v IRIS

Příspěvek #14 od HeReTiC » 29. 07. 2017, 10:55

Zdravim,
da sa moj fotak (500D) ovladat priamo v IRIS-e? V navode pise, ze ano, ze ho podporuje, avsak v programe ho neviem nastavit tak, aby fungoval. Ked idem cez Acquisition, tak mi napise, ze camera not found. Mam to spojene obycajnym USB kablom. V EOS Utility normalne cvakam cez PC, takze v ovladacoch to asi nebude.
Ak s tym ma niekto skusenosti, prosim, poradte. Dik

xarrow
Příspěvky: 6
Registrován: 13. 06. 2018, 14:44

Re: IRIS

Příspěvek #15 od xarrow » 01. 08. 2018, 12:21

Nechtěl jsem zakládat nové vlákno.
Znáte, používáte Siril – Iris for Linux? Našel jsem link na root. Potřeboval bych nějaké základní info. Výhody, nevýhody má cenu tomu věnovat čas?


Zpět na “Software, literatura, ...”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 hosti