SkytechX

Povídání o astronomické literatuře, počítačových planetáriích, hvězdných mapách, atd.
Uživatelský avatar
palkog
Příspěvky: 256
Registrován: 11. 05. 2012, 14:11
Bydliště: Presov, SR
Věk: 25
Kontaktovat uživatele:

Re: SkytechX

Příspěvek #256 od palkog » 08. 01. 2018, 09:27

palkog píše:Prisiel som na 1. problem v linuxovej verzii. Mam nastaveny horizont z obrazku. A vykresluje sa mierne priehladny, t.j. vidno pod nim hviezdy. Priehladnost je tak na urovni cca 25%, cize to nie je nic strasne. Pod win to nerobi...
Mozno by bolo dobre nevykreslovat hviezdy, co su pod obzorom (pri pouzit horizontalneho modu). Bud nejakym nastavenim min. vysky nad obzorom v menu, alebo natvrdo vykreslit len hviezdy s vyskou aspon napr. -10 st. (Niekto moze mat dobry horizont a vidi aj hviezdy pod matematickym horizontom.)

Po ugrade na Mint18.3 a aktualizaciach to uz funguje takmer normalne. Pri starte sa vsetko zobrazuje dobre, ale ak prizoomujem niekde blizko zenitu, je obrazok priehladny. Sprava sa to nejako takto: video.

PavelM - neviem, ktore konkretne kniznice pouzivas na vykreslovanie (mozno mam nejaku inu verziu). Qt5 mam verziu 5.5.1.
http://www.pavolg.6f.sk/
SW 200/1000 + EQ-5 Pro (GoTo)
SW ED 72/420
Canon EOS 600D + seťák 18-55 mm + Tamron 70-300 mm + Carl Zeiss Jena Pancolar 1.8/50mm + Takumar SMC 3.5/135mm
ASI 120MC

Uživatelský avatar
PavelM
Příspěvky: 293
Registrován: 24. 06. 2002, 21:18
Bydliště: Kněževes u Rakovníka
Věk: 44
Kontaktovat uživatele:

Re: SkytechX

Příspěvek #257 od PavelM » 09. 01. 2018, 23:01

Na Kubuntu mi tohle nedělá. Qt mám ve verzi 5.9.1 ale ty knihovny by měli být staticky linkované k programu takže nezávislé na OS. Použitou verzi Qt najdeš v menu Nápověda => O programu.

Uživatelský avatar
MilAN
Příspěvky: 17037
Registrován: 17. 04. 2004, 23:56
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 69

Re: SkytechX

Příspěvek #258 od MilAN » 01. 02. 2018, 16:47

Mám Win 10 , ASCOM 6.3 a SkytechX v.1.05. a používám přímé zapojení montáže přes EQDIR
Vše chodí po přeinstalaci dobře, pouze funkce : ukaž polohu dalekohledu - ukazuje značku v poloze RA =0 a DEC =0, a to trvale a bez ohledu na to, pohybuje-li se dalekohled tlačítky v ASCOMu, nebo GoTo z PC. Zrovna tak v okně Dalekohled jsou trvale tyto hodnoty.
Nebude to chyba v ASCOMu ani v EQDIR, protože v obdobném PC planetáriu C2A se poloha dalekohledu při pohybech ukazuje korektně a souhlasí poloha se souřadnicemi. A protože ve SkytechX není co nastavovat, měl bych dotaz na někoho, kdo používá podobnou konfiguraci, zda-li mu tato funkce chodí a poloha dalekohledu se zobrazuje korektně. Díky!
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz

Uživatelský avatar
nosuh
Příspěvky: 660
Registrován: 04. 02. 2008, 01:05
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Re: SkytechX

Příspěvek #259 od nosuh » 23. 02. 2018, 14:10

Ahoj, mam dotaz na nejaky link, návod nebo postup, jak se dá zjistit oznacení asteroidu (17-19mag) , který jsem nasel na snímku. Existuje v SkytechXu moznost stahnout efemeridy všech asteroidu pro ten konkretni den a třeba oblast?
Diky
Obrázek
Dobson SW 10" classic, GSO 200/800mod, SW AZ EQ6, bin SkyMaster 20x80, EOS 40D mod, ASI 1600 MMC Pro (mono), LRGB Astronomik CCD typ II+ Baader Ha 7nm

Uživatelský avatar
MilAN
Příspěvky: 17037
Registrován: 17. 04. 2004, 23:56
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 69

Re: SkytechX

Příspěvek #260 od MilAN » 23. 02. 2018, 15:10

Tak vzhledem k tomu, že je momentálně zhruba milion katalogizovaných asteroidů, tak to takhle nejde. Ale axistuje např. stránka :
https://minorplanetcenter.net/cgi-bin/checkmp.cgi
nebo, když funguje, tak i třeba :
http://asteroid.lowell.edu/cgi-bin/astplot
a tam se ti pro uvedený čas a polohu spočítá. Protože nepočítá pro tvé souřadnice, je dobré zadat nějakou blízkou stanici s jejím kódem ( např. Kleť 046 , nebo Hradec Králové 048 )
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz

Uživatelský avatar
nosuh
Příspěvky: 660
Registrován: 04. 02. 2008, 01:05
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Re: SkytechX

Příspěvek #261 od nosuh » 23. 02. 2018, 15:25

Tyjo, Milane diky..faktu to funguje..tak je to asteroid (81024) 19.2mag..super diky..
A daji se nejak natáhnout pro konkretni pole v Skytechu napr. komety nebo jasnejsi asteroidy? Ve smyslu planetarii typu SkySafary Pro?
Dobson SW 10" classic, GSO 200/800mod, SW AZ EQ6, bin SkyMaster 20x80, EOS 40D mod, ASI 1600 MMC Pro (mono), LRGB Astronomik CCD typ II+ Baader Ha 7nm

Uživatelský avatar
MilAN
Příspěvky: 17037
Registrován: 17. 04. 2004, 23:56
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 69

Re: SkytechX

Příspěvek #262 od MilAN » 23. 02. 2018, 15:38

Pro konkrétní pole ne, ale třeba komety není problém stáhnou všechny. U asteroidů by to bylo horší, ale pokud se stáhne tak 2-5000 asteroidů, tak to určitě pokryje všechny ty jasnější
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz

Uživatelský avatar
nosuh
Příspěvky: 660
Registrován: 04. 02. 2008, 01:05
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Re: SkytechX

Příspěvek #263 od nosuh » 23. 02. 2018, 15:46

A jak tam natahnu ty komety? Projizdel jsem ty menicka, ale když u komet nebo asteroidu dam download a zadam 0 ( všechny), tak nic nenajde..u komet nasel 1..je nekde nejakej link na naovedu ,jak to používat? Diky
Dobson SW 10" classic, GSO 200/800mod, SW AZ EQ6, bin SkyMaster 20x80, EOS 40D mod, ASI 1600 MMC Pro (mono), LRGB Astronomik CCD typ II+ Baader Ha 7nm

Uživatelský avatar
MilAN
Příspěvky: 17037
Registrován: 17. 04. 2004, 23:56
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 69

Re: SkytechX

Příspěvek #264 od MilAN » 23. 02. 2018, 16:21

V nastavení - online data - u komet a asteroidů je potřeba upravit link z http na https
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz

Uživatelský avatar
nosuh
Příspěvky: 660
Registrován: 04. 02. 2008, 01:05
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Re: SkytechX

Příspěvek #265 od nosuh » 23. 02. 2018, 16:56

jj, uz to facha diky..
Dobson SW 10" classic, GSO 200/800mod, SW AZ EQ6, bin SkyMaster 20x80, EOS 40D mod, ASI 1600 MMC Pro (mono), LRGB Astronomik CCD typ II+ Baader Ha 7nm

Uživatelský avatar
MilAN
Příspěvky: 17037
Registrován: 17. 04. 2004, 23:56
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 69

Re: SkytechX

Příspěvek #266 od MilAN » 03. 03. 2018, 17:17

K mému příspěvku č. 258:
Problém není v technice ale u mě. K současné verzi 1.05 je potřeba doinstalovat plugin pro ovládání dalekohledu, což jsem při všech těch programech, co jsem instaloval do nového NB, nějak přehlédl ( k původní verzi to nebylo potřeba :) ). Díky za radu od autora Pavla Mráze !
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz

Uživatelský avatar
FunTomas
Příspěvky: 3649
Registrován: 21. 07. 2003, 13:20

Re: SkytechX

Příspěvek #267 od FunTomas » 04. 03. 2018, 16:24

Mám otázku k fungovaniu tohto inak vynikajúceho programu... Nefunguje mi tlačítko Skryť/Zobraziť horizont. Má fungovať v špecifickom mapovom režime? Napríklad v ekliptikálnom, horizontálnom... Mne to nejde nikdy.
mail to:fun2mas(at)gmail.com

Uživatelský avatar
MilAN
Příspěvky: 17037
Registrován: 17. 04. 2004, 23:56
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 69

Re: SkytechX

Příspěvek #268 od MilAN » 04. 03. 2018, 16:28

Nejde ti zapnout, nebo nejde vypnout ?
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz

Uživatelský avatar
FunTomas
Příspěvky: 3649
Registrován: 21. 07. 2003, 13:20

Re: SkytechX

Příspěvek #269 od FunTomas » 04. 03. 2018, 18:08

Na zobrazenej mape nie je vidieť rozdiel medzi zaputym a vypnutym tlačidlom. V podstate na mape nevidím rozhranie označujúce horizont.
mail to:fun2mas(at)gmail.com

Uživatelský avatar
palkog
Příspěvky: 256
Registrován: 11. 05. 2012, 14:11
Bydliště: Presov, SR
Věk: 25
Kontaktovat uživatele:

Re: SkytechX

Příspěvek #270 od palkog » 04. 03. 2018, 18:14

Mozno je zle nastaveny horizont: Nastaveni->Horizont->Typ horizontu, Pruhlednost horizontu a mozno aj Barva horizontu. A pozor: Pruhlednost je (aspon u mna pod Linuxom - na Win to nemam prave moznost pozriet) mierne opacne - vpravo (t.j. max.) je uplne nepriehladny a vlavo (t.j. min.) je uplne priehladny. Vyzera to na zly preklad angl. opacity = nepriehladnost.
http://www.pavolg.6f.sk/
SW 200/1000 + EQ-5 Pro (GoTo)
SW ED 72/420
Canon EOS 600D + seťák 18-55 mm + Tamron 70-300 mm + Carl Zeiss Jena Pancolar 1.8/50mm + Takumar SMC 3.5/135mm
ASI 120MC


Zpět na “Software, literatura, ...”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 host