Stellarium

Povídání o astronomické literatuře, počítačových planetáriích, hvězdných mapách, atd.
Uživatelský avatar
juh
Příspěvky: 674
Registrován: 29. 09. 2011, 12:44

Re: Stellarium

Příspěvek #226 od juh » 27. 10. 2017, 21:35

alien5 píše: Spravne ty listy se nevysunuji tudis nejde nic nastavit atd..obe doleni a i bocni lista...

Pýtal som sa, pretože Stellarium má zabudovanú funkcionalitu na stlačenie funkčných kláves, kombináciu stlačenia rôznych kláves, kombináciu kláves a myši, ... Patrí sem aj skrývanie GUI (nevysúvanie tých dvoch líšt v ľavom dolnom rohu), je k tomu kombinácia stlačenia "Ctrl + T". Pred tým, ako by som začal niečo preinštalovávať, najskôr by som vyskúšal, či konkrétna funkcionalita náhodou nie je potlačená týmto spôsobom. Minimálne by mala fungovať klávesa F1, ktorou sa dá vyvolať nápoveda s popisom ovládania aplikácie aj bez GUI. Ak by bolo nefunkčné ovládanie Stellaria týmto spôsobom, až potom by som začal hľadať chybu v nainštalovanej verzii, v OS, v použitom HW, ...
Napr. F2 slúži na vyvolanie okna s nastaveniami.

pezet1
Příspěvky: 1
Registrován: 04. 12. 2017, 18:19

Slnečná sústava v Stellariu (úplný začiatočník)

Příspěvek #227 od pezet1 » 04. 12. 2017, 18:28

Pozdravujem a prosím o radu, práve som nainštaloval Stellarium, ako nastavím, aby sa mi zobrazovala len slnečná sústava s polohou planét?
Vopred vďaka

Uživatelský avatar
juh
Příspěvky: 674
Registrován: 29. 09. 2011, 12:44

Re: Stellarium

Příspěvek #228 od juh » 04. 12. 2017, 19:53

Na ľavej dolnej strane okna je vysúvacia lišta na ktorej je prístupná ikona pre prístup k oknu "Zobrazovanie objektov a vlastnosti zobrazovania [F4]". V ňom si treba prejsť jednotlivé záložky a odškrtnúť v nich všetko, čo sa nemá zobrazovať.
Neviem, aký to má plniť účel, lebo mať zobrazenú obrazovku v ktorej sa nedá orientovať, ... ??? tak som na ilustráciu zapol aspoň horizont, svetové strany meridián a ekliptiku.
Přílohy
stellarium.jpg
stellarium.jpg (46.38 KiB) Zobrazeno 1655 x

Uživatelský avatar
Lamid
Příspěvky: 594
Registrován: 17. 02. 2013, 16:22
Bydliště: Bratislava
Kontaktovat uživatele:

Re: Stellarium

Příspěvek #229 od Lamid » 05. 12. 2017, 08:33

V nastaveniach "Zemepisná poloha" (F6) nastaviť "Pozorovateľ Slnečnej sústavy"
Vyhľadať napr. "Venus" a nazoomovať na ňu.

Prípadne v nastaveniach Zobrazovanie (F4) zobraziť dráhy planét a mať nezafajkované zobraziť dráhu vybranej planéty:
Přílohy
Snímka.PNG
Snímka.PNG (338.53 KiB) Zobrazeno 1597 x

Uživatelský avatar
juh
Příspěvky: 674
Registrován: 29. 09. 2011, 12:44

Re: Stellarium

Příspěvek #230 od juh » 05. 12. 2017, 09:55

Lenže "Solar system observe" mode je určený na niečo iné. Je určený na to, aby sa dala pozorovať obloha z určitého objektu Slnečnej sústavy. Cez "Ctrl + F" si treba otvoriť vyhľadávací dialóg, Treba si tam zadať nejaký objekt pre vyhľadanie napr. Pluto, vyhľadať ho a po jeho nájdení sa pomocou "Ctrl + G" treba preniesť na povrch tohoto objektu. Následne sa zobrazí hviezdna obloha z pohľadu, ako sa dá pozorovať z povrchu príslušného objektu.

Namiesto Mesiaca sa na oblohe zobrazí niečo takéto ;)
Přílohy
Charon.jpg
Charon.jpg (39.78 KiB) Zobrazeno 1567 x

Uživatelský avatar
juh
Příspěvky: 674
Registrován: 29. 09. 2011, 12:44

Re: Stellarium

Příspěvek #231 od juh » 22. 12. 2017, 01:01

Mám jeden dotaz na aktuálnu funkcionalitu Stellaria. Nezaznamenali ste v poslednej dobe nejaký problém so sťahovaním dát o asteroidoch a kométach z minorplanetcenter.net cez Editor slnečnej sústavy (resp. Solar system editor)? Donedávna mi sťahovanie bežalo bez akýchkoľvek problémov, pár týždňov späť mi to prestalo fungovať úplne. Najskôr som myslel, že to bolo spôsobené preinštalovaním na verziu 0.16.1, tak som ju komplet odinštaloval aj s vyčistením registračnej databázy a odstránením nejakých pozostatkov na disku. Lenže aj po nainštalovaní starej verzie 0.14.1 sa mi to správalo rovnako. Ak som si príslušný súbor z MPC stiahol na disk a data som doťahoval z neho, tak to fungovalo korektne. Takže problém s pripojením na MPC cez moju sieť určite nemám. Paradox je, že ak aktuálne dám objekt vyhľadať jednotlivo, tak údaje o ňom dotiahne aj priamo z MPC. Minulý týždeň mi nefungovala ani táto alternatíva, server v MPC vracal nejakú chybu. Predpokladám, že problém by mohol byť niekde na strane MPC. Preto by som chcel vedieť, či ten problém mám len ja, alebo ho má aj niekto iný. Hľadal som aj na nete, nič bližšie som k tomu nenašiel. Za prípadnú odpoveď ďakujem.

Uživatelský avatar
MilAN
Příspěvky: 17078
Registrován: 17. 04. 2004, 23:56
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 69

Re: Stellarium

Příspěvek #232 od MilAN » 22. 12. 2017, 09:52

Zrovna tak to nefunguje teď pro SkytechX. Takže problém bude někde u MPC
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz

Uživatelský avatar
Sajri
Příspěvky: 387
Registrován: 05. 04. 2002, 19:28
Věk: 39
Kontaktovat uživatele:

Re: Stellarium

Příspěvek #233 od Sajri » 22. 12. 2017, 10:11

Sice jen spekuluju, ale nepřekvapilo by mě, kdyby za to mohl 'Oumuamua. V MPCOrb sice zatím není, ale možná na něj připravují různé skripty, aby se to celé nesesypalo, až ho tam přidají, a ta příprava způsobuje tyhle problémy. Apostrof na začátku názvu objektu totiž dokáže některé, na to nepřipravené, databázové skripty potrápit. Např. databáze http://alcdef.org/ už na ten problém narazila.

Uživatelský avatar
MilAN
Příspěvky: 17078
Registrován: 17. 04. 2004, 23:56
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 69

Re: Stellarium

Příspěvek #234 od MilAN » 22. 12. 2017, 10:22

Nefungují ani komety , ani asteroidy.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz

Uživatelský avatar
janek950
Příspěvky: 597
Registrován: 30. 12. 2005, 15:38

Re: Stellarium

Příspěvek #235 od janek950 » 22. 12. 2017, 10:26

Viděl bych příčinu v tom, že MPC přešlo z http tvrdě na https a program si s tím neporadí.
Nebyl by jediný, pokud nemá možnost si toto někde samostatně nastavit.
mn
janek950, Newton 203/810, ASI174MM, QHY5L-II-M, Watec 120N

Uživatelský avatar
juh
Příspěvky: 674
Registrován: 29. 09. 2011, 12:44

Re: Stellarium

Příspěvek #236 od juh » 22. 12. 2017, 10:34

Ja si skôr myslím, že to zapríčinil jeden problém, ktorý sa vyskytol niekedy na jeseň, kedy boli služby na MPC dostupné s dosť veľkými problémami. Väčšie súbory to sťahovalo viac ako hodinu a k tým najväčším sa ani nedalo dostať. Predpokladám, že to mohol zapríčiniť veľký počet requestov na tieto stránky práve z planetárií. Napríklad Stellarium to má riešené tak nešťastne, že ak cez filter neviete vybrať viac objektov zadaním jedného dotazu (výberového kritéria) a robíte to na viac krát, tak si Stellarium pri každom zobrazení zoznamu objektov doťahuje celý aktuálny súbor z MPC. Ak si niekto takto pridáva napríklad 10 objektov, tak si Stellariun zakaždým sťahuje celý súbor z MPC, čiže si ho stiahne 10x za sebou, čo je úplne zbytočné a zaťažuje to dostupné služby na MPC. Ďalej predpokladám, že sa to MPC rozhodlo riešiť takýmto radikálnym spôsobom. Napríklad v CdC to funguje aj naďalej, pretože tento program to má riešené tak, že si stiahne príslušný súbor (databázu) objektov a aktualizuje si všetky objekty z tohoto súboru (žiaľ, potom je to na úkor rýchlosti zobrazovania v CdC).

Uživatelský avatar
stawq
Příspěvky: 170
Registrován: 03. 04. 2013, 07:36
Bydliště: Ratměřice
Věk: 57

Re: Stellarium

Příspěvek #237 od stawq » 22. 12. 2017, 10:59

S tím CdC bych to chtěl ještě upřesnit. Ve starší verzi z roku 2014 (verze 3) mně to taky před nedávnem přestalo fungovat. Nicméně naopak v nové stabilní verzi 4.0, kterou jsem si právě nainstaloval, to funguje ...

Uživatelský avatar
MilAN
Příspěvky: 17078
Registrován: 17. 04. 2004, 23:56
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 69

Re: Stellarium

Příspěvek #238 od MilAN » 22. 12. 2017, 13:46

Pro SkytechX fungují následující linky ( když už původní nefungují )
asteroidy : https://www.minorplanetcenter.net/iau/MPCORB/MPCORB.DAT
komety : https://www.minorplanetcenter.net/iau/M ... metEls.txt

Asi to bude podobné i v jiných programech
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz

Uživatelský avatar
juh
Příspěvky: 674
Registrován: 29. 09. 2011, 12:44

Re: Stellarium

Příspěvek #239 od juh » 22. 12. 2017, 17:18

Je to jasné, platí to čo písal
janek950 píše:Viděl bych příčinu v tom, že MPC přešlo z http tvrdě na https a program si s tím neporadí.
Nebyl by jediný, pokud nemá možnost si toto někde samostatně nastavit.
mn

k tomuto problému som našiel niečo v diskusii na sourceforge.net

Edit:
V starej verzii som skúšal upraviť v súbore c:\Users\...\AppData\Roaming\Stellarium\modules\SolarSystemEditor\bookmarks.json linky z http://www.minorplanetcenter.net na https://www.minorplanetcenter.net Toto riešenie nefunguje. Staršie verzie nedokážu stiahnuť súbory z takéhoto linku.
V prípade Stellaria je riešením prejsť na verziu 0.17.0. Vydali ju včera 21. 12. V changelogu tejto verzie sa síce nič bližšie k tejto problematike nepopisuje, len je tam zmienka o "Version 0.17.0 is based on Qt 5.9.3, but it can still be built from sources with Qt 5.4.". Viac sa potom popisuje v changelogoch Qt.


Zpět na “Software, literatura, ...”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 host