SkytechX

Povídání o astronomické literatuře, počítačových planetáriích, hvězdných mapách, atd.
Uživatelský avatar
MilAN
Příspěvky: 14980
Registrován: sob 17. dub 2004 23:56:18
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 68

Re: SkytechX

Příspěvek #211 od MilAN » pon 10. dub 2017 22:46:33

Logiku asi má, že když jede o aktuální vzájemné události, aby to byla poloha k systému k datu.
Ale vzhledem k tomu, že málo kdo používá (má skutečnou potřebu používat) stabilně tento systém, přimlouval bych se za to, aby to bylo možno i v systému J2000. (když jsem tedy přepnutý do tohoto systému - jinak bych na to musel při různých operacích myslet)
-----------

Nebylo by možné pro hledání objektů zavést obvyklou zkratku, např. F, aby se nemuselo sahat na myš eventuelně pracně trefovat na NB políčko, kam napsat objekt ?
Dlouho jsem používal Megastar, a tam šlo prakticky vše přes klávesnici pomocí celé abecedy a prakticky nebylo potřeba pamatovat klávesové zkratky, protože pro název děje /akce bylo použito první písmeno z jeho názvu (samozřejmě anglického) Bylo to naprosto intuitivní a nebylo potřeba se něčím trefovat do malých ikon nebo trefovat popisná políčka. Použití myši je otravné u stolního PC, ale na NB a po tmě , např. při ovládání dalekohledů je to příšernost.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz

Uživatelský avatar
MilAN
Příspěvky: 14980
Registrován: sob 17. dub 2004 23:56:18
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 68

Re: SkytechX

Příspěvek #212 od MilAN » pát 21. dub 2017 1:09:30

Možná už se opakuji, ale protože se mi to stalo u dalekohledu již několikrát : Nešlo by dát přepínání mezi systémem souřadnic " J2000" a " středních k datu" do základního natavení a ne do ikon ? U dalekohledu se p tmě tohle nastavení a slabé zvýraznění dá snadno přehlédnout a buhužel, ten systém se už za těch pár let dost polohově liší. Z minimálně 90% uživatelé používají souřadnice v J 2000, zrovna tak berou hodnoty z různých efemerid v tomto systému , a pokud je program přepnut do druhého systému, je to už mimo zorné pole okuláru nebo kamery s menším polem . Myslím, že pro ty, kteří potřebují zdánlivé souřadnice = k datu, by neobtěžovalo si to nastavit v nastavení. V těch ikonách to je dost nešťasné a velmi snadno dojde k záměně, zvláště při nevýrazných ikonách.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz

Uživatelský avatar
MilAN
Příspěvky: 14980
Registrován: sob 17. dub 2004 23:56:18
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 68

Re: SkytechX

Příspěvek #213 od MilAN » ned 07. kvě 2017 18:36:08

Používám verzi 1.05 a ačkoliv se bráním změnám na mém starém NB s XP v kopuli, přeci jen mě láká přeinstalace z v. 1.041. Pokusil jsem se přeinstalovat jak přímo bez odinstalace v.1.041, tak i s kompletní odinstalaci a vyčištěním registrů. Přesto mi to v obou případech hlásí, že skytech_x. exe nelze otevřít. Netušíte někdo, co je nutno udělat jinak nebo přenastavit nebo v čem je ten zásadní problém ?
Nainstaloval jsem zpět v. 1.041 a vše běží O.K.
Díky,Milan
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz

Uživatelský avatar
PavelM
Příspěvky: 283
Registrován: pon 24. čer 2002 21:18:38

Re: SkytechX

Příspěvek #214 od PavelM » pon 08. kvě 2017 17:05:55

Teď jsem na to koukal. Na XP ta verze 1.05 opravdu nechodí. Je tam totiž použit překladač MSVC dříve to byl MINGW. A chybí tam zapnutí podpory win XP. V novější verzích to opravím.

Uživatelský avatar
MilAN
Příspěvky: 14980
Registrován: sob 17. dub 2004 23:56:18
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 68

Re: SkytechX

Příspěvek #215 od MilAN » pon 08. kvě 2017 18:01:19

Díky!
sice XP jsou již archaické, ale zase NB vydržel v kopuli od +40°do -40°C nepřetržitě už 10 let a běhá na něm jak dalekohled, tak focení a všechny programy kolem toho.
A ta verze 1.05 je perfektní-je v ní snad všechno, na co si člověk vzpomene !
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz

Uživatelský avatar
peto
Příspěvky: 130
Registrován: sob 03. črc 2004 3:09:28

Re: SkytechX

Příspěvek #216 od peto » ned 14. kvě 2017 18:29:25

Pred niekoľkými dňami som si stiahol a nainštaloval tento SW, a som šokovaný čo to všetko vie... :-) ...doteraz som ho akosi ignoroval, lebo som si celkom na začiatku stiahol asi nejaku prvu verziu, a ničím ma vtedy neoslovil - a už som sa k nemu nevratil, az teraz... - používam, alebo používal som doteraz Guide9... mam taky dojem, že SkytechX už má nad ním prevahu...

Ale prihováram sa ešte - keby sa dala prepnutím na nočný režim prepnut celá téma vo windows, prípadne aj s nastavením odtiena cervenej. Len neviem ci je to na WIN 10 možné, lebo Guide používam na XP, a tam prepnutím na nočný režim prepne celu win temu do paradnej cervenej a nehrozi oslnenie pri prepnutí do iného okna...

ale ako tu o tom píšem, nedalo mi to - že by to už niekto neriešil vo WIN10 - a našiel som tento odkaz - https://stargazerslounge.com/topic/277641-red-and-black-computer-screen-theme-to-preserve-dark-adaptation/

..takže problem s nočným režimom vyriešený... :D

...inak je to fantastický software, a som zan velmi vdačný....

Dakujem

Uživatelský avatar
Ceperka
Příspěvky: 45
Registrován: stř 16. zář 2009 20:23:31

Re: SkytechX

Příspěvek #217 od Ceperka » ned 14. kvě 2017 20:59:48

Program nechce ukazovat polohu dalekohledu EQmod ASCOM
EQ6pro Sky-Watcher 100/500,120/1000,GSO 250/1000 f4
GS 80/420 QhY-5 CCD Guider mono,canon 760D

Uživatelský avatar
PavelM
Příspěvky: 283
Registrován: pon 24. čer 2002 21:18:38

Re: SkytechX

Příspěvek #218 od PavelM » ned 14. kvě 2017 22:59:22

Ceperka píše:Program nechce ukazovat polohu dalekohledu EQmod ASCOM


Staci stahnout novy opraveny plugin pro ASCOM. http://skytechx.eu/?page=download druha polozka od shora.

Uživatelský avatar
MilAN
Příspěvky: 14980
Registrován: sob 17. dub 2004 23:56:18
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 68

Re: SkytechX

Příspěvek #219 od MilAN » pon 15. kvě 2017 0:05:54

Bylo by možno změnit nastavení kříže/'středu/ na volitelné = barva,síla ? Při slabém jasu monitoru nebo na červeném podkladě úplně zaniká.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz

Uživatelský avatar
peto
Příspěvky: 130
Registrován: sob 03. črc 2004 3:09:28

Re: SkytechX

Příspěvek #220 od peto » čtv 18. kvě 2017 17:51:48

Bolo by možné dorobiť integráciu nejakeho INDI clienta na INDI server (..pre tých čo zvažuju, alebo používaju Raspberry s INDI servrom :) )

Kstars ma fantasticku integraciu na INDI server manazovanu cez Ekos aj by som to používal ...ale ten nepraktický Kstars sa nedá porovnať so SkytechX...

Cize snívam, že by sa podarilo dorobiť do SkytechX nejaku podobu Ekos integrovanu na INDI server .... :roll:

hmm...

Uživatelský avatar
palkog
Příspěvky: 203
Registrován: pát 11. kvě 2012 14:11:51
Bydliště: Presov, SR
Věk: 24
Kontaktovat uživatele:

Re: SkytechX

Příspěvek #221 od palkog » čtv 18. kvě 2017 17:56:54

Tiez by som uvital INDI clienta. Ako pise Peto Kstars je hrozne neprakticky:( Aktualne pouzivam INDI clienta v CdC, ale to je vyrazne pomalsie ako SkytechX.
http://www.pavolg.6f.sk/
SW 200/1000 + EQ-5 Pro (GoTo)
Canon EOS 600D + seťák 18-55 mm + Tamron 70-300 mm + Carl Zeiss Jena Pancolar 1.8/50mm
ASI 120MC

Uživatelský avatar
MilAN
Příspěvky: 14980
Registrován: sob 17. dub 2004 23:56:18
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 68

Re: SkytechX

Příspěvek #222 od MilAN » pát 19. kvě 2017 18:40:55

Měl bych jednu připomínku - nevím jestli to ale nevadí jen mě. Když si nastavím velké pole a postupně jdu na detailnější, první DSO objekty, které se začnou objevovat, jsou ty největší. Což má logiku. Bohužel, jsou to objekty z katalogu Abell - tedy nikoliv objekty, ale pole, které se zahrnuje pod dané číslo katalogu. Velká většina obsahuje naprosto miniaturní galaxie, vizuálně naprosto nepozorovatelné a ani fotograficky to není žádná radost - většinou to jsou jen rozplizlé tečky. A bohužel jsou oblasti, kde se celé pole hemží grafickým zobrazením Abellů, a při tom to není, co by někdo z nás užil. Přimlouval bych se za prioritu objektů M - NGC - IC - PGC a objekty typu Abell bych nechal někde na možnosti volby. Pokud by to bylo jednoduše řešitelné. líbila by se mi zaškrtávací tabulka / FILTR/ jednak katalogů a jednak typů objektů, které chci zobrazovat, a jednak limitní magnitudy. Takhle by to mohlo zobrazovat i více druhů objektů i katalogů ( podle zaškrtnutí) do doby, než ten filtr zruším .
Ale pokud by to byl problém, tak bych určitě uvítal možnost dát pryč v základním nastavení katalog Abell.Je to vyloženě rušivý element a nejsou to objekty.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz

Uživatelský avatar
peto
Příspěvky: 130
Registrován: sob 03. črc 2004 3:09:28

Re: SkytechX

Příspěvek #223 od peto » pát 19. kvě 2017 21:24:21

Ano, presne toto som si tiež všimol, ale ja som to vypol v Nastavení/Mapa/Nehvezdne objekty (1)/Kupa galaxií.

Tak isto som vypol v tom istom menu - Nastavení/Mapa/Nehvezdne objekty (1)/Neznámy objekt.

To boli take male krizky - v info o objekte to boli ale všetko IC objekty, a ked som si zapol DSS color, na snimku nič nebolo... napr. IC2326
Porovnal som to s Guide9 a ani tam mi pod IC2326 nic nenašlo... Jedine v NED databaze je snímok s čímsi mlhavým v strede.... :D

viac tu:
http://ned.ipac.caltech.edu/Library/Arc ... cnotes.all

Bolo by treba preveriť tie objekty cez HST ... :D :D :D

Uživatelský avatar
PavelM
Příspěvky: 283
Registrován: pon 24. čer 2002 21:18:38

Re: SkytechX

Příspěvek #224 od PavelM » sob 20. kvě 2017 0:05:01

Je to presne jak pise Peto. Jakykoliv typ objektu se da vypnout bud uplne nebo pokud nema definovanou jasnost. Je tam i filtr pro nazvy objektu. Napr. pokud chci zobrazit jenom M, NGC a PGC. Vsechno je to v nastaveni -> Nehvezdne objekty 1 a 2.

S tim INDI jsem nikdy nepracoval takze bych to musel trochu prostudovat.

Ale ted se budu stehovat ven z Prahy takze na to nebude cas.

Uživatelský avatar
MilAN
Příspěvky: 14980
Registrován: sob 17. dub 2004 23:56:18
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 68

Re: SkytechX

Příspěvek #225 od MilAN » sob 20. kvě 2017 1:54:50

Jo, díky, je to sice trochu krkolomnější, ale takhle to jde. Nějak jsem se tomuhle nastavení nevěnoval. Jen místo toho vypisování katalogů by se hodila zaškrtávací tabulka. Ale důležité je, že to jde.
Jinak ale velký dík za to, co jsi dokázal vytvořit.!!!
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz


Zpět na “Software, literatura, ...”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 host