Ahoj
21. 9. 2018, 19.40 – 20.50 Selč, 22°C , Chrudim, seeing velmi dobrý
SCT 203/2032 na CG5 + hyperion ZOOM MARK IV 8-24 Fotografie Canon 650D (fotografie nejsou nejlepší, ale pro moji potřebu amatéra uspokojivé) foceno v prim. ohnisku.
Nejlepší obraz jsem měl při zvětšení 256x pozoroval jsem od 19.40 do 21.00 (začínalo se stmívat měsíc nebyl tak jasný - kontrast výborný).

První zastavení patřilo kráteru Copernicus a jeho okolí (Reinhold a Lansberg jsou poměrně malé krátery cca 40km), velice pěkně pozorovatelné pohoří Montes Carpatus, a jeho přechod na Mare Imbrium s krátery. Dále je pěkně vidět kráter Eratosthenes, bylo vidět i velice málo výrazný kráter Stadius, (na foto nic moc, ale na živo byl vidět dobře). Mare Insularum plocha asi 900km průměru (dva krátery Kepler a Encke cca 30km v průměru na foto zcela napravo poblíž terminátoru).

- IMG_0067AB.jpg (77.36 KiB) Zobrazeno 1591 x
další v pořadí

Mare Humorum (kontrastně a dobře jsem viděl drobné krátery - dle atlasu od 5-7km), spolu s kráterem Gassendi na rozhraní terminátoru - krásný kontrastní obraz. Bohužel Rimae Gassendi jsem neviděl, ale Rimae Hippalus přímo bila do očí. Kráter Agatharchides se svým poněkud členitým rozrušeným okolím byl v SCTčku parádně vidět. Moc pěkný pohled se naskytl rovněž na kráter Bullialdus a Konig. Velice mě potěšilo, že jsem viděl (spíše rozeznal) krátery Lubiniezky a ještě méně patrný kráter Kies. (Krátery jsou docela velké ,ale jsou velice málo výrazné).
Na spodní části foto je vidět kráter Hainzel (trojice) složený ze tří vzájemně pronikajících kráterů. Severně od kráteru Hainzel jsem pozoroval plošinu Lactus Timoris. V této části je také viditelná Palus Epidemiarum, je ohraničená ze severu krátery Campanus a Mercator, v její jižní části pozoruji menší kráter Ramsden a poněkud větší, tvarově zajímavý kráter Capuanus.

- IMG_0066AB.jpg (115.88 KiB) Zobrazeno 1591 x
Dnešní poslední zastavení „na měsíci“

Ohromná plocha - Mare Imbrium 830 000km2, která je obklopena pohořím Montes Recti a Montes Teneriffe (jsou vidět na foto). Na okraji terminátoru kontrastně pozoruji Sinus Iridum a pohoří Montes Jura. Pozoroval jsem i Mons Pico (2400m). Krátery Helicon a Verrier jsou v této oblasti největšími. Pozoruji i několik drobnějších kráterů. Velice působivý pohled je na Sinus Iridum a kráter Plato. Dominantou pohledu je mohutné pohoří Montes Apenninus, které přechází v Palus Putredinis. Pohled si zaslouží i tojice známých kráterů Archimedes, Aristillus a Autolycus. V okolí krateru Archimedes jsem velice zřetelné pozoroval pohoří Montes Archimedes (jižně) s drobnými krátery Beer, Feuille a Bancroft (10,9,13km)a pohoří Montes Spitzbergen (severně).Poblíž malých kráterů Kirch a Piazzi Smyth (11,12 km) jsem pozoroval další horu - Monts Piton vysoký 2250m.

- IMG_0071AB.jpg (87.3 KiB) Zobrazeno 1591 x
Počítám s tím, že toto fórum procházejí i začatečníci, dovolil jsem si trochu podrobnější popis (Atlas Měsíce /Rukl) toho, co je na foto.