USB ASCOM Focuser

Okuláry, filtry, hledáčky a vše ostatní, co patří k pořádnému pozorování.
Uživatelský avatar
dablik
Příspěvky: 526
Registrován: 17. 09. 2012, 13:17
Bydliště: Panenský Týnec
Věk: 40

Re: USB ASCOM Focuser

Příspěvek #46 od dablik » 03. 12. 2018, 22:55

Teplotni kompenzace pres cidlo je zbytecnost. Je lepsi preostrovat na zaklade statistiky snimku, nez na zaklade teploty. Uz par let pouzivam fokuser s Arduino Nano a teplotni cidlo jsem nikdy nevyuzil.
na foceni: SV80 APO, WO102 GT, ASI1600MM cool, 8x50 hledacek + QHY5, hodne ruznych krouzku a udelatek :)  
montaz: EQ6R

Uživatelský avatar
hades
Příspěvky: 454
Registrován: 01. 11. 2017, 10:02

Re: USB ASCOM Focuser

Příspěvek #47 od hades » 04. 12. 2018, 08:24

A dokážeš to automatizovat?
SW Evostar 80ED, Canon 600D Mod, HEQ-5 Pro Synscan upgrade, belt modification, QHY 5-II M, DeepSkyDad Autofocuser
Astrofotky

Uživatelský avatar
dablik
Příspěvky: 526
Registrován: 17. 09. 2012, 13:17
Bydliště: Panenský Týnec
Věk: 40

Re: USB ASCOM Focuser

Příspěvek #48 od dablik » 04. 12. 2018, 11:32

No jasne. Klidne muzes definovat proceduru (napr. v SGPro), kde reknes, ze po 10 snimcich udelej analyzu a kdyz to prekroci nejaku definovanou hodnotu (HFD, FWHM), tak preostri.
na foceni: SV80 APO, WO102 GT, ASI1600MM cool, 8x50 hledacek + QHY5, hodne ruznych krouzku a udelatek :)  
montaz: EQ6R

Uživatelský avatar
nosuh
Příspěvky: 890
Registrován: 04. 02. 2008, 01:05
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Re: USB ASCOM Focuser

Příspěvek #49 od nosuh » 17. 12. 2018, 22:29

Zdar, pokousim se nejak smysluplne nastavit focuser od P.Garnera - ma s tim někdo nejakou hlubsi zkušenost? Zatím jsem ho bez problemu rozchodil jak v APT tak v SGPpro v manualnim modu - ovladam jej nahrubo i na jemno přes PC. Zajímalo by me nejake hlunbsi nastaveni - hlavne v SGPro. JEdna se mi hlavne o nastaveni AF - prozatím jsem hodnoty autofocusu nastavil na tyhle hodnoty..
https://deepskydad.com/autofocuser/sgp/ ... rpxGfNBRO8
A dále pak nejake zakl. nastaveni focuseru, jako takového, napr. jeho rozsahu. Je tam nekde něco takového ? Pr. Najedu rucne na konec/ začátek a v nejakem menu zadam "toto je konec/začátek rozsahu", a vim ze když focuser bude bud ostrit na AF nebo ja mu omylem zadam nejakej počet kroku za timto rozsahem, ze se nebude ´pokouset ho překonat..Ma někdo vyzkousene nejake jiné nastaveni nez v tom tutosi?
Diky
Dobson SW 10" classic, GSO 200/800mod, SW AZ EQ6, bin SkyMaster 20x80, EOS 40D mod, ASI 1600 MMC Pro (mono), LRGB Astronomik CCD typ II+ Baader Ha 7nm/OIII 8,5nm/SII 8nm, 2" SW f4 Aplanatic (GPU) ccor, 2" ES HR ccor

Uživatelský avatar
Fugas
Příspěvky: 433
Registrován: 04. 03. 2007, 04:35

Re: USB ASCOM Focuser

Příspěvek #50 od Fugas » 18. 12. 2018, 08:19

Pokud si dobře pamatuji, tak tam žádné nastavení "toto je počátek", "toto je konec" není. Důležitý je "Step size" a "Auto Focus Data Point". Pozice AF se nikde neukládá. Pokud na počátku zaostříš na masku (abys mu trochu pomohl), tak se pak řídí pomocí "Data Point" a "Step Size". V nápovědě pro SGPro je toto.

Auto Focus Data Points: Specifies how many data points are used for auto focus. The minimum is 3, the recommended value is 9. A "data point" is used in conjunction with step size. For instance, if you set 7 data points with a step size of 10, auto focus will begin by moving the focuser out 30 steps, take a single exposure, calculate its focus metric, and then repeat this 6 more times, moving in by 10 steps each time.

Step Size: specifies the number of focus steps between the data points above. For example if you specify 3 data points, a step size of 10 and your current focuser position is at 1000 then the auto focus routine will take an exposure and calculate the focus metric at 990, 1000, and 1010 steps.

Uživatelský avatar
nosuh
Příspěvky: 890
Registrován: 04. 02. 2008, 01:05
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Re: USB ASCOM Focuser

Příspěvek #51 od nosuh » 18. 12. 2018, 09:41

Fugas píše:Pokud na počátku zaostříš na masku (abys mu trochu pomohl), tak se pak řídí pomocí "Data Point" a "Step Size".

Takze AF je dobry startovat cca od "zaostreneho vytahu pres masku, pak sundam masku a on uz si to urci podle velikosti hvezd..je to tak?
Dobson SW 10" classic, GSO 200/800mod, SW AZ EQ6, bin SkyMaster 20x80, EOS 40D mod, ASI 1600 MMC Pro (mono), LRGB Astronomik CCD typ II+ Baader Ha 7nm/OIII 8,5nm/SII 8nm, 2" SW f4 Aplanatic (GPU) ccor, 2" ES HR ccor

Uživatelský avatar
BiF
Příspěvky: 1049
Registrován: 10. 11. 2002, 02:00
Bydliště: Trhové Sviny
Věk: 47
Kontaktovat uživatele:

Re: USB ASCOM Focuser

Příspěvek #52 od BiF » 18. 12. 2018, 11:33

dablik píše:... po 10 snimcich udelej analyzu a kdyz to prekroci nejaku definovanou hodnotu (HFD, FWHM), tak preostri.


A poznáš z analýzy snímku, na jakou stranu máš přeostřit?
Newtony 300/1200, 200/860, 100/600; SkyMaster 15x70; paralaktická montáž vlastní výroby; Atik 314L+; 2x QHY5IIL (HE); Canon EOS 300D; Philips ToUcam Pro; http://bilek.astronomy.cz/ , email: frantabilek(at)gmail(dot)com

Uživatelský avatar
dablik
Příspěvky: 526
Registrován: 17. 09. 2012, 13:17
Bydliště: Panenský Týnec
Věk: 40

Re: USB ASCOM Focuser

Příspěvek #53 od dablik » 18. 12. 2018, 11:47

Pokud predtim nechas fokuser, aby provedl cely proces ostreni, pak vznikne neco jako krivka, kterou si zapamatuje. Podle toho urcuje jestli je to dopredu nebo dozadu a zna hodnoty HFD nebo FWHM u kazdeho kroku.
Kazdopadne je tahle rutina v kazdem systemu trochu jina.

Ja bych si to idealne predstavoval tak, ze urcim nejakou hranicni hodnotu FWHM. Kazdy snimek tu hodnotu ma okamzite. Krome toho by bylo uplne nejlepsi si vybrat konkretni hvezdu na ostreni, protoze ja na stred napriklad neostrim. A taky neostrim na nejjasnejsi nebo nejvetsi hvezdu.
na foceni: SV80 APO, WO102 GT, ASI1600MM cool, 8x50 hledacek + QHY5, hodne ruznych krouzku a udelatek :)  
montaz: EQ6R

Uživatelský avatar
Fugas
Příspěvky: 433
Registrován: 04. 03. 2007, 04:35

Re: USB ASCOM Focuser

Příspěvek #54 od Fugas » 18. 12. 2018, 12:25

nosuh píše:
Fugas píše:Pokud na počátku zaostříš na masku (abys mu trochu pomohl), tak se pak řídí pomocí "Data Point" a "Step Size".

Takze AF je dobry startovat cca od "zaostreneho vytahu pres masku, pak sundam masku a on uz si to urci podle velikosti hvezd..je to tak?


Ano, já to tak dělám...

Uživatelský avatar
nosuh
Příspěvky: 890
Registrován: 04. 02. 2008, 01:05
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Re: USB ASCOM Focuser

Příspěvek #55 od nosuh » 19. 12. 2018, 08:03

Diky, snad bude pres svatky prilezitost to otestovat.
Dobson SW 10" classic, GSO 200/800mod, SW AZ EQ6, bin SkyMaster 20x80, EOS 40D mod, ASI 1600 MMC Pro (mono), LRGB Astronomik CCD typ II+ Baader Ha 7nm/OIII 8,5nm/SII 8nm, 2" SW f4 Aplanatic (GPU) ccor, 2" ES HR ccor

Uživatelský avatar
hades
Příspěvky: 454
Registrován: 01. 11. 2017, 10:02

Re: USB ASCOM Focuser

Příspěvek #56 od hades » 19. 12. 2018, 09:23

Dělám to taky tak, že nejdřív zaostřím maskou a pak na to pustím automat. Pak si kontroluji zaostření po každých pěti expozicích.
A postupně zjišťuji, že mé zaostření pomocí masky automat nikdy nevylepší, spíš naopak. Ještě budu muset poladit nastavení tolerance seeingu, pak by to automatické ostření mohlo mít lepší výsledky
SW Evostar 80ED, Canon 600D Mod, HEQ-5 Pro Synscan upgrade, belt modification, QHY 5-II M, DeepSkyDad Autofocuser
Astrofotky

Uživatelský avatar
nosuh
Příspěvky: 890
Registrován: 04. 02. 2008, 01:05
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Re: USB ASCOM Focuser

Příspěvek #57 od nosuh » 19. 12. 2018, 14:02

No tak to sem zvedavej :)
Dobson SW 10" classic, GSO 200/800mod, SW AZ EQ6, bin SkyMaster 20x80, EOS 40D mod, ASI 1600 MMC Pro (mono), LRGB Astronomik CCD typ II+ Baader Ha 7nm/OIII 8,5nm/SII 8nm, 2" SW f4 Aplanatic (GPU) ccor, 2" ES HR ccor

Zdeněk Vojč
Příspěvky: 114
Registrován: 10. 12. 2015, 08:36
Bydliště: Staré Homole
Kontaktovat uživatele:

Re: USB ASCOM Focuser

Příspěvek #58 od Zdeněk Vojč » 23. 01. 2019, 07:30

hades píše:Dělám to taky tak, že nejdřív zaostřím maskou a pak na to pustím automat. Pak si kontroluji zaostření po každých pěti expozicích.
A postupně zjišťuji, že mé zaostření pomocí masky automat nikdy nevylepší, spíš naopak. Ještě budu muset poladit nastavení tolerance seeingu, pak by to automatické ostření mohlo mít lepší výsledky

Ahoj Hadesi,
Podle diskuse, předpokládám že používáš APT a focuser od deepskydad AF1 nebo AF2? V APT používáš funkci autofocus? A to máš vložené do automatické sekvence snímání? Autofocus funguje dobře?
Já mám focuser (tedy měl jsem, včera záhadně odešel) od usb-focus z teleskop expres. V APT vše funguje manuálně, ale pokud chci použít autofocus funkci, tak se to párkrát převrtělo sem a tam. Nahlásilo to, že focus je hotov, výsledek byl však špatný. Nastavení vůlí jsem dělal. Zkoušel jsem to s nimi i bez nich.
Je tam nějaké skryté nastavení, které není přímo v návodu?
Ten deepskydad máš zapojený přes hub, nebo přímo do PC?
Díky
Zdenek

Uživatelský avatar
nosuh
Příspěvky: 890
Registrován: 04. 02. 2008, 01:05
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Re: USB ASCOM Focuser

Příspěvek #59 od nosuh » 23. 01. 2019, 08:38

nekde vys uz se to tu psalo..v APT ten autofocus moc nefunguje (i kdyz behem r. 2019 vylezly dalsi 3 verze), ale v SGP to pry funguje celkem dobre..
Dobson SW 10" classic, GSO 200/800mod, SW AZ EQ6, bin SkyMaster 20x80, EOS 40D mod, ASI 1600 MMC Pro (mono), LRGB Astronomik CCD typ II+ Baader Ha 7nm/OIII 8,5nm/SII 8nm, 2" SW f4 Aplanatic (GPU) ccor, 2" ES HR ccor

Uživatelský avatar
hades
Příspěvky: 454
Registrován: 01. 11. 2017, 10:02

Re: USB ASCOM Focuser

Příspěvek #60 od hades » 23. 01. 2019, 11:13

Zdeňku, mám AF1 od deepskydad, a používal jsem ho v APT. Je pravda, že s tím, jak APT ostří, jsem spokojený nebyl vůbec. Vždy se mi podařilo zaostřit lípe ručně přes masku než se to podařilo APT. Zkoušel jsem i SGPro a ten ostřil ještě hůře.
Připojeno jsem to měl přes USB hub, ikdyž první verze (ještě nebyla označena AF1) si s hubem nerozumněla, PC ho nedokázalo identifikovat. Nová verze s označením AF1 už se ale i přes USB hub připojí správně.
Vše píšu v minulém čase, protože jsem přešel na ovládání přes Linux, v aplikacích Kstars a Ekos (běží mi na Raspberry Pi). Tam je v současné době fokusér nekompatibilní, ale už mám od Pavleho (autor deepskydad fokusérů) na disku nové ovladače, se kterými by to mělo fungovat. Bohužel zatím nebyl čas je zkompilovat a funkčnost vyzkoušet, snad se k tomu dostanu dnes večer.
SW Evostar 80ED, Canon 600D Mod, HEQ-5 Pro Synscan upgrade, belt modification, QHY 5-II M, DeepSkyDad Autofocuser
Astrofotky


Zpět na “Okuláry a další příslušenství”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 hosti