Polární ustavení EQ montáže

Vše o montážích, stativech, pohonech dalekohledů, naváděcích systémech, apod.
Uživatelský avatar
MilAN
Příspěvky: 17230
Registrován: 17. 04. 2004, 23:56
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 69

Re: Polární ustavení EQ montáže

Příspěvek #241 od MilAN » 13. 10. 2018, 18:47

LukasNestak píše: Tak v polárnom hľadáčiku mám dostať polárku do presne takej istej polohy, alebo do opačnej polohy "presne druhá strana kužnice"?

A máš nějaký důvod to dávat jinam, že ti ukazuje aplikace ? Tohle někdo někde doporučuje ?
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz

LukasNestak
Příspěvky: 299
Registrován: 11. 07. 2018, 17:27
Bydliště: Sereď
Věk: 35

Re: Polární ustavení EQ montáže

Příspěvek #242 od LukasNestak » 13. 10. 2018, 19:22

MilAN píše:A máš nějaký důvod to dávat jinam, že ti ukazuje aplikace ? Tohle někdo někde doporučuje ?

Dôvod prečo sa pýtam je, že polárny hľadáčik zobrazuje všetko opačne "dole hlavou - reverznene". Preto ma napadlo, že či aplikácia iba ukazuje presnú aktuálnu polohu polárky vzhľadom k severu, alebo už reverzne tak ako v hľadáčiku.
newton 150/750, EXOS-2 GOTO, Canon 700D mod., Datyson T7M

Ferfex
Příspěvky: 51
Registrován: 03. 05. 2018, 12:55
Bydliště: Zruč-Senec
Věk: 29

Re: Polární ustavení EQ montáže

Příspěvek #243 od Ferfex » 13. 10. 2018, 19:51

MilAN píše:A máš nějaký důvod to dávat jinam, že ti ukazuje aplikace ? Tohle někdo někde doporučuje ?


Nemyslím si, že je nutné hned z člověka dělat vola pokud se slušně zeptal. To bych radši to úsilí vynaložil mu odpovědět :lol:

to LukasNestask: aplikace jsou dělané tak aby zobrazovaly přesně to co vidíš ty přes hledáček a usnadnily ustavení. Některé mají i funkci "mirror" a ukážou i reálnou polohu polárky (tedy nepřevrácenou) záleží na konkrétní aplikaci. Já používám appku SYNSCANINIT 2.1 (pro android) a je suprová a ukazuje přesně to co máš vidět v hledáčku.

edit: jaký typ polárního hledáčku máš v montáži? Stejný jako z tvého obrázku nebo jiný se souhvězdím Velkého vozu a Cassiopei či bez vyznačeného souhvězdí? Protože pokud tam máš například s tím Velkým vozem můžeš po nastavení polárky porovnat pohled skrz hledáček se skutečnou oblohou a mělo by to sedět.
Nikon D5100
Nikon 80-200mm f/2.8
EQ-6 SkyScan

Uživatelský avatar
MilAN
Příspěvky: 17230
Registrován: 17. 04. 2004, 23:56
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 69

Re: Polární ustavení EQ montáže

Příspěvek #244 od MilAN » 13. 10. 2018, 20:10

Ano, z tak jednoduché věci lze udělat přesně takovou to odpovědí pro ostatní naprostý bordel.
Pokud nějaká aplikace ukazuje graficky polohu Polárky, tak to je proto, aby nebylo potřeba nic počítat a přesně do té polohy se to nastavilo v hledáčku.
Moje otázka byla na to, kde se to dozvěděl a proč by to mělo být obráceně.
---
PS : proč používáte různé appky , když vám to zobrazí každá ručka u GoTo montáže. ?
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz

Uživatelský avatar
hades
Příspěvky: 289
Registrován: 01. 11. 2017, 10:02

Re: Polární ustavení EQ montáže

Příspěvek #245 od hades » 13. 10. 2018, 20:34

Taky se zeptám jako začátečník, zda to dělám správně. Zde můj postup:
1) Otočím montáží kolem polární osy tak, aby kroužek pro polárku v hledáčku byl co nejpřesněji ve 12-ti hodinách
2) Otočím kroužkem nad polárním hledáčkem do polohy 0:00
3) Inicializuji ručku a ta mi řekne na kolik hodin se mám dostat
4) otočím montáž kolem polární osy tak, aby v horní řadě čísel byl na pozici z kroku 3
5) pomocí šroubů najedu polárkou do vyznačeného kroužku v hledáčku a zamknu pozici (dotáhnu spodní šroub)
SW Evostar 80ED, Canon 600D Mod, HEQ-5 Pro Synscan upgrade, belt modification, QHY 5-II M, DeepSkyDad Autofocuser
Astrofotky

LukasNestak
Příspěvky: 299
Registrován: 11. 07. 2018, 17:27
Bydliště: Sereď
Věk: 35

Re: Polární ustavení EQ montáže

Příspěvek #246 od LukasNestak » 13. 10. 2018, 21:39

MilAN píše:PS : proč používáte různé appky , když vám to zobrazí každá ručka u GoTo montáže. ?

Používam PolarScope lebo mi to odporučil ten čo mi predával montáž + mám mobil s windows systémom a tu podobná appka nie je iba PolarScope.
Predávajúci nehovoril, že je nejaká ručka u GoTo montážy čo by to ukazovala.
newton 150/750, EXOS-2 GOTO, Canon 700D mod., Datyson T7M

LukasNestak
Příspěvky: 299
Registrován: 11. 07. 2018, 17:27
Bydliště: Sereď
Věk: 35

Re: Polární ustavení EQ montáže

Příspěvek #247 od LukasNestak » 13. 10. 2018, 21:55

Ferfex píše:edit: jaký typ polárního hledáčku máš v montáži? Stejný jako z tvého obrázku nebo jiný se souhvězdím Velkého vozu a Cassiopei či bez vyznačeného souhvězdí? Protože pokud tam máš například s tím Velkým vozem můžeš po nastavení polárky porovnat pohled skrz hledáček se skutečnou oblohou a mělo by to sedět.

Presne toto tam vidím.
Ten modrý bod by mala byť aktuálna poloha polárky. 22:00 Sereď
Přílohy
AlignCrosshair2.jpg
AlignCrosshair2.jpg (27.02 KiB) Zobrazeno 301 x
newton 150/750, EXOS-2 GOTO, Canon 700D mod., Datyson T7M

Uživatelský avatar
MilAN
Příspěvky: 17230
Registrován: 17. 04. 2004, 23:56
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 69

Re: Polární ustavení EQ montáže

Příspěvek #248 od MilAN » 13. 10. 2018, 22:36

to :Hades: Asi by bylo nejlepší si na začátek ujasnit, co to je pozice 12 hodin v polárním hledáčku . Jde o 12 hodinovou stupnici nebo 24 hodinovou? Používáš k nastavení z ručky hodnoty Hodinový úhel ( H.A.) nebo hodnotu Polaris position ? . Na stupnici , kterou otáčíš nad polárním hledáčkem je stupnice na 24 hodin ?
Jinak nejjednodušší je popsán v příspěvku č. 230 s tím, že bod 1 je v příspěvku č. 225
Nemyslím, že je potřeba to dnes dělat jinak. Zapomeň na všechny krkolomné popisy se stupnicemi, výpočty na otočných stupnicích, zrovna tak na použití různých programů a appek, které dělají to samé, co ručka . Zrovna tak bych doporučoval zapomenout na všechny ty příspěvky na YT, i návody 12-ti letých uživatelů,kteří něco vyčetli na FB a mají potřebu o tom psát :) a jr toho plný internet. Jenže vývoj a uživatelská přítulnost se mezi tím změnila a výrobci to dávají na montáže tak, že k tomu ani není potřeba návod.Ale jedno je nutné : zapomenout na to , co se kdy kde psalo - vypadalo to trochu jinak než dnes .
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz

Uživatelský avatar
hades
Příspěvky: 289
Registrován: 01. 11. 2017, 10:02

Re: Polární ustavení EQ montáže

Příspěvek #249 od hades » 13. 10. 2018, 23:17

Tou pozicí 12 hodin v polárním hledáčku mám na mysli, že ten kroužek otočím tak, že je na vrcholu kruhu, v podstatě když si to představíš jako ciferník, tak kroužek pro polárku je na 12-té hodině. Ty ve svém návodu píšeš, že to točíš dolů.
Z ručky pak používám druhou hodnotu, asi to bude polaris position. Dřív jsem používal aplikaci, ale pak jsem zjistil, že počítá stejně jako ručka +- 2 minuty, tak už tu appku nepoužívám.
Stupnice nad polárním hledáčkem má 24 hodin ve dvou kruzích, používám ten vnější, měl by být pro severní polokouli.
Prakticky mám ten postup stejný, jako je tvůj.
A když mám dost času tak používám i drift polar alignment z PHD2 pro doladění utavení montáže
SW Evostar 80ED, Canon 600D Mod, HEQ-5 Pro Synscan upgrade, belt modification, QHY 5-II M, DeepSkyDad Autofocuser
Astrofotky

Uživatelský avatar
MilAN
Příspěvky: 17230
Registrován: 17. 04. 2004, 23:56
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 69

Re: Polární ustavení EQ montáže

Příspěvek #250 od MilAN » 13. 10. 2018, 23:29

No ale takhle to přeci nejde. Rodíl mezi hodinovým úhlem a údajem "polaris position je v tom, že hodinový úhel počítá s 24 hodinami dokola, a nastavuje se od spoda. Polaris position počítá s 12 hodinami dokola, a nastavuje se O= 12 nahoru. Pokud tedy použiješ hodnotu Polaris Position, potom se počítá jako 12 hodinový ciferník a nemůžeš použít 24 hodinovou stupnici k jejímu nastavení.

Polaris position má tu výhodu, že k tomu nepotřebuješ žádné stupnice, stačí si představit 12-ti hodinový ciferník a od oka nastavit. Rozdíl v přednosti je tak minimální, a naprosto nepodstatný pro chod montáže.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz

Uživatelský avatar
PeterD
Příspěvky: 35
Registrován: 21. 06. 2016, 09:15

Re: Polární ustavení EQ montáže

Příspěvek #251 od PeterD » 14. 10. 2018, 07:18

LukasNestak píše:Používam PolarScope lebo mi to odporučil ten čo mi predával montáž + mám mobil s windows systémom a tu podobná appka nie je iba PolarScope.
Predávajúci nehovoril, že je nejaká ručka u GoTo montážy čo by to ukazovala.

Najjednoduchsie riesenie je pouzit tie stupnice na montazi. Ziadne apky, ziadne rucky a podobne somariny. Raz nastavis cas kulminacie polarky a potom kazdy vecer uz len cas a datum a centrujes polarku. Rychle a jednoduche.

Uživatelský avatar
MilAN
Příspěvky: 17230
Registrován: 17. 04. 2004, 23:56
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 69

Re: Polární ustavení EQ montáže

Příspěvek #252 od MilAN » 14. 10. 2018, 09:11

PeterD píše: Raz nastavis cas kulminacie polarky a potom kazdy vecer uz len cas a datum a centrujes polarku. Rychle a jednoduche.

Jaký čas kulminace Polárky nastavíš ? A uvědomuješ si , že nové montáže s GoTo nemají ty mechanické stupnice pro nastavení datumu ?
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz

Uživatelský avatar
PeterD
Příspěvky: 35
Registrován: 21. 06. 2016, 09:15

Re: Polární ustavení EQ montáže

Příspěvek #253 od PeterD » 14. 10. 2018, 10:17

MilAN píše:
PeterD píše: Raz nastavis cas kulminacie polarky a potom kazdy vecer uz len cas a datum a centrujes polarku. Rychle a jednoduche.

Jaký čas kulminace Polárky nastavíš ? A uvědomuješ si , že nové montáže s GoTo nemají ty mechanické stupnice pro nastavení datumu ?

Uvedomujem si ze som pisal niekomu kto podla podpisu ma Exos2. Ta predsa mechanicke stupnice ma, nemyslis?

Ferfex
Příspěvky: 51
Registrován: 03. 05. 2018, 12:55
Bydliště: Zruč-Senec
Věk: 29

Re: Polární ustavení EQ montáže

Příspěvek #254 od Ferfex » 14. 10. 2018, 10:39

MilAN píše:PS : proč používáte různé appky , když vám to zobrazí každá ručka u GoTo montáže. ?


A kde to v tý ručce najdu ? Mám SkyScan ručku v3 s firmwarem 2.05 .. děkuji.
Nikon D5100
Nikon 80-200mm f/2.8
EQ-6 SkyScan

Uživatelský avatar
MilAN
Příspěvky: 17230
Registrován: 17. 04. 2004, 23:56
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 69

Re: Polární ustavení EQ montáže

Příspěvek #255 od MilAN » 14. 10. 2018, 10:57

Tak s tím starým firmwarem už netuším, co dovedl. Nepomůže projít menu nebo manuál?
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz


Zpět na “Montáže a navigace”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 host