Polární ustavení EQ montáže

Vše o montážích, stativech, pohonech dalekohledů, naváděcích systémech, apod.
Uživatelský avatar
juh
Příspěvky: 509
Registrován: 29. 09. 2011, 12:44

Re: Polární ustavení EQ montáže

Příspěvek #121 od juh » 15. 02. 2017, 17:17

Mám jeden dotaz

Otoron píše: ... PHD jede tak plynule a "vodo"rovne, ze odstupy od stredove linky grafu jsou max 20-30%.. - to jsem videl akorat tak na internetu :) ...

V PHD sa dá nastaviť rozsah y-ovej osi grafu v rozmedzí od ±16" tuším do ±1". Pre aký nastavený rozsah platí tých 20-30% ?

Uživatelský avatar
MilAN
Příspěvky: 15665
Registrován: 17. 04. 2004, 23:56
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 68

Re: Polární ustavení EQ montáže

Příspěvek #122 od MilAN » 15. 02. 2017, 17:28

Nějak mi nedochází, proč by mělo jít PHD2 jinak při horším či lepším ustavení 'bavíme se, předpokládám o ustavení někde v tom velkém kruhu v polárním hledáčku !) Kdysi jsem zkoušel ( pokud si to dobře pamatuji) nastavit pól montáže přímo na Polárku ( to je odchylka sakra viditelná v polárním hledáčku). A v nejnepříznivější poloze na obloze dosáhla odchylka 100"/8 minut , to je potřebná změna 1"/5s. Navíc, ta odchylka v průběhu expozice jde jedním směrem. Hledal bych příčinu někde jinde než v ustavení.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz

Uživatelský avatar
Bill
Příspěvky: 2501
Registrován: 11. 01. 2007, 19:54
Bydliště: Uničov

Re: Polární ustavení EQ montáže

Příspěvek #123 od Bill » 15. 02. 2017, 19:00

Otoron píše:Pustim PHD a svete div se.. oficialne porvrzuji, ze neumim manualne najit a nastavit polarku :)


No a máš správně nastavený polární hledáček? Musíš ho nastavit tak, že když namíříš kříž na cokoliv - třeba na tu Polárku, tak při otáčení montáže musí být pořád na kříži. Je to bohužel jako s kolimátorem - skoro každý kolimátor se musí zkolimovat, aby k něčemu byl...
M:736 750 113

Uživatelský avatar
Otoron
Příspěvky: 102
Registrován: 19. 01. 2016, 13:08
Bydliště: Hrabyne
Věk: 43
Kontaktovat uživatele:

Re: Polární ustavení EQ montáže

Příspěvek #124 od Otoron » 16. 02. 2017, 08:50

Pro: MilAN, Bill, juh
Samozremne jsem to svuj prispevek psal trochu nadnesene i kdyz pravdou je, ze mam za sebou pouze desitky ustaveni.

Bill píše:No a máš správně nastavený polární hledáček?
Polarni hledacek mam, alespon teda doufam "zkolimovany" spravne a tak jak si podotkl.
pouzil jsem jako "navod" mimo manual i treba tohle video Callibrating The Polar Finderscope

MilAN píše: Hledal bych příčinu někde jinde než v ustavení.

Hledat budu dal, to co jsem chtel ale rici je, ze po pouziti Polemaster se v PHD zmenily "trendlines" z rekneme hodne vyosenych na velmi male a temer soubezne s osou grafu.. Urcite by se to dalo doladit v PHD pomoci "Drift Align" i bez polemasteru.. nicmene s polemasterem jsem dosahlo prakticky ihned pomerne dobrych hodnot, ktere se budu i tak snazit ladit.. jak jsem uz podotkl, jsem amater, takze ucit se budu porad..

juh píše:Mám jeden dotaz

Otoron píše: ... PHD jede tak plynule a "vodo"rovne, ze odstupy od stredove linky grafu jsou max 20-30%.. - to jsem videl akorat tak na internetu :) ...

V PHD sa dá nastaviť rozsah y-ovej osi grafu v rozmedzí od ±16" tuším do ±1". Pre aký nastavený rozsah platí tých 20-30% ?

Muj popis se vztahoval na "standardni" konfiguraci PHD (vzhledem k tomu, ze jsem to nemenil) a to je
Arc-Second 1"-3" kde s polemasterem mi to ted jede kolem rekneme 10-50% vetsinou a odhadem kolem 30%
a pokud to zmenim na pixels 1-3 tak je situace jeste a to vyrazne lepsi kolem 10-20%, u pixelu ale asi i zalezi jak mam (toted jeste presne nevim) vybranou a zaostrenou guiding star..

Celkove jsem pouze chtel nekterym uzivatelum, kteri muzou bojovat se spravnym ustavenim nabidnou moji zkusenout s byt sice velmi drahym, ale dle meho nazoru plne funkcnim vyrobkem pro nas amatery a nebo pro ty, kteri si chteji trochu usnadnit zivot. ;)
Celestron SCT C8, ES 80 APO Triplet, SW 120/600, CG-5 Adv. GT, i-NOVA PLB-Cx, Canon1200Da.

Uživatelský avatar
MilAN
Příspěvky: 15665
Registrován: 17. 04. 2004, 23:56
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 68

Re: Polární ustavení EQ montáže

Příspěvek #125 od MilAN » 16. 02. 2017, 09:04

Jen taková otázka : když to tedy takhle pomocí Polemaster ustavíš, podíval jsi se do polárního hledáčku, kde je Polárka a jak daleko je od své značky ?
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz

Uživatelský avatar
Otoron
Příspěvky: 102
Registrován: 19. 01. 2016, 13:08
Bydliště: Hrabyne
Věk: 43
Kontaktovat uživatele:

Re: Polární ustavení EQ montáže

Příspěvek #126 od Otoron » 16. 02. 2017, 09:14

MilAN píše:Jen taková otázka : když to tedy takhle pomocí Polemaster ustavíš, podíval jsi se do polárního hledáčku, kde je Polárka a jak daleko je od své značky ?


To je dobra otazka, ne tohle jsem neudelal, ale urcite to vyzkousim a dam vedet.
Vim jen, ze kdyz jsem to delal naopak, tak jsem musel na polemasteru posunout polarku asi o temer jednu otocku sroubu vertikalne a asi o pul otocky horizontalne.. podotykam, ze mam CG5-ADV a vlastne ani nevim, jestli je to hodne nebo malo, ale pripadalo mi to dost.
Celestron SCT C8, ES 80 APO Triplet, SW 120/600, CG-5 Adv. GT, i-NOVA PLB-Cx, Canon1200Da.

Zdeněk Vojč
Příspěvky: 27
Registrován: 10. 12. 2015, 08:36
Bydliště: Staré Homole
Kontaktovat uživatele:

Polární ustavení EQ montáže

Příspěvek #127 od Zdeněk Vojč » 05. 06. 2017, 08:11

Zdravím vás,
montuji na původní sloup, kde byla LX200 vidlice, EQ8 montáž. Zakoupil jsem redukční plotnu, která obsahuje přesně závitové otvory pro EQ8 a otvory pro přišroubování na sloup.
Plotnu jsem našrouboval přímo na sloup vyrovnal do "dokonalé roviny".
Na plotnu jsem postavil EQ8 na které je bublinka. A ejhle, bublinka není uprostřed, ale trochu bokem, nicméně stále ve středovém kroužku.
Provedl jsem kontrolu vodováhou a ta ukazuje téméř dokonalou rovinu. Vodováhu jsem umisťoval na všechny možné
rovné plochy montáže, a ukazovala stejné výsledky.
Po dlouhém ověřování jsem usoudil, že lepší to nebude a že bublinka na montáži asi neukazuje příliž správně.
Otázka:
Přiložená vodováha (ne bublinka) ukazuje výchylku cca. 0.1 mm ve směru východ - západ. Je to probém ? Bude mít vliv na pointaci, sledování objektů ?
Díky moc
Zdeněk Vojč
Přílohy
eq8_1.jpg
montáž
eq8_1.jpg (609.04 KiB) Zobrazeno 1522 x

Uživatelský avatar
MilAN
Příspěvky: 15665
Registrován: 17. 04. 2004, 23:56
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 68

Re: Polární ustavení EQ montáže

Příspěvek #128 od MilAN » 05. 06. 2017, 08:49

Stejně se ale nevyhneš přesnému ustavení montáže v azimutu a výšce, takže na tomhle vůbec nezáleží ( i kdyby to bylo hodně a bylo to i okem vidět, tak to je jen kosmetická vada).
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz

Zdeněk Vojč
Příspěvky: 27
Registrován: 10. 12. 2015, 08:36
Bydliště: Staré Homole
Kontaktovat uživatele:

Re: Polární ustavení EQ montáže

Příspěvek #129 od Zdeněk Vojč » 13. 06. 2017, 08:40

Zdravím vás,
tak jsem udělal první snímky na EQ8.
Prosím mohli by jste se kouknout na přiložený snímek.
Hvězdy mají směrem od středu takový šišatý tvar, jen u středu jsou docela kulaté.
Čím to je ?
Ustavení montáže : polarmaster, následně nastavení na dvě hvězdy, polární nastavení v SynScan
pointace : Lacerta + 50x180mm point. dalekohled
primární dalekohled: Meade SCT 8" 2000mm
EOS 70D
snímek: složený v DSST 13x5 min IS1600, 13.6.2017 23:50 - 01:00
Děkuju
Zdenek Vojč
Přílohy
M94forum.jpg
M94
M94forum.jpg (87.74 KiB) Zobrazeno 1378 x

Uživatelský avatar
FunTomas
Příspěvky: 3541
Registrován: 21. 07. 2003, 13:20

Re: Polární ustavení EQ montáže

Příspěvek #130 od FunTomas » 13. 06. 2017, 09:32

To je koma a s ustavením to nemá nič spoločné.
mail to:fun2mas(at)gmail.com

Uživatelský avatar
majklus
Příspěvky: 328
Registrován: 12. 06. 2014, 09:18
Bydliště: Tehov u Říčan
Věk: 39

Re: Polární ustavení EQ montáže

Příspěvek #131 od majklus » 21. 06. 2017, 11:45

Jen skromná poznámka: on vykazuje ten 8" při F10 takhle výraznou komu? Nebo tam byl reduktor?

Mě se šišoidy někdy dělaly i při nasazeném GPU korektoru ve správné vzdálenosti a zkoušením jsem zjistil, že to může způsobit i relativně malá nekolmost čipu. Při F4 stačilo když byl moc přitažený okulárový výtah - mám monorail a asi je jedna kolej málo. Ale dá se s tím žít, jen na to musí člověk myslet...

Ale pokud zkušenější říkají koma, nejspíš to tak bude.
AR127/1200, N200/1000, N150/600, N100/1029, SW80/400; montáže NEQ6, HEQ5, azimutální; kamerka QHY5L - II, kamerka QHY5 na pointaci; Canon 1000D mod

Uživatelský avatar
MilAN
Příspěvky: 15665
Registrován: 17. 04. 2004, 23:56
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 68

Re: Polární ustavení EQ montáže

Příspěvek #132 od MilAN » 21. 06. 2017, 12:13

majklus píše:Jen skromná poznámka: on vykazuje ten 8" při F10 takhle výraznou komu?

To je celkem typická koma kompaktního SCT ( stačí si najít spot diagramy pro SCT ). Ta je redukována až u systémů Celestron EDGE HD nebo Meade ACF
Naposledy upravil(a) MilAN dne 21. 06. 2017, 13:20, celkem upraveno 1 x.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz

Uživatelský avatar
majklus
Příspěvky: 328
Registrován: 12. 06. 2014, 09:18
Bydliště: Tehov u Říčan
Věk: 39

Re: Polární ustavení EQ montáže

Příspěvek #133 od majklus » 21. 06. 2017, 12:37

Aha, nevěděl jsem, jsem chytřejší, díky!
AR127/1200, N200/1000, N150/600, N100/1029, SW80/400; montáže NEQ6, HEQ5, azimutální; kamerka QHY5L - II, kamerka QHY5 na pointaci; Canon 1000D mod

Zdeněk Vojč
Příspěvky: 27
Registrován: 10. 12. 2015, 08:36
Bydliště: Staré Homole
Kontaktovat uživatele:

Re: Polární ustavení EQ montáže

Příspěvek #134 od Zdeněk Vojč » 31. 07. 2017, 10:10

Zdravím vás,
ještě bych chtěl poprosit, zda by jste se koukli na tento obrázek.
1. Ty "půlměsíčky" ( označeno modrou šipkou) na většině slabších hvězd je koma ?
2. Ty oranžové stíny větších hvězd (označeno červenou šipkou), co to je za problém ?
Obrázek je výřez z fotky: Meade 200 SCT f/10, Canon 70D, 25x4min ISO1600, pointace Lacerta 70/500
Díky moc
Zdeněk Vojč
Přílohy
m27vyrez.jpg
M27
m27vyrez.jpg (368.07 KiB) Zobrazeno 802 x

Uživatelský avatar
MMys
Příspěvky: 13092
Registrován: 02. 01. 2001, 05:03
Bydliště: Běleč nad Orlicí
Věk: 44
Kontaktovat uživatele:

Re: Polární ustavení EQ montáže

Příspěvek #135 od MMys » 31. 07. 2017, 10:45

Ten dalekohled je totálně rozkolimovaný, a asi to je i nezaostřené. A ten reflex je zřejmě od korekční desky. Tím, že je to rozkolimované, tak se nepřekrývá s obrazem hvězdy.
http://foto.astronomy.cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N300/1200, N185/610, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, CCD G3-16200


Zpět na “Montáže a navigace”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 hosti