Polární ustavení EQ montáže

Vše o montážích, stativech, pohonech dalekohledů, naváděcích systémech, apod.
Zdeněk Vojč
Příspěvky: 87
Registrován: 10. 12. 2015, 08:36
Bydliště: Staré Homole
Kontaktovat uživatele:

Re: Polární ustavení EQ montáže

Příspěvek #136 od Zdeněk Vojč » 31. 07. 2017, 14:28

Díky.
To mě nenapadlo. Difrakční obrazec se mi zdá naprosto souměrný. Teda jen vizuálně v okuláru.
Prosím koukněte na tenhle obrázek, který jsem pořizoval tu samou noc.
Na tomto dalším obrázku se zdá to být lepší. Ale přeostřoval jsem, zamykal jsem zrcadlo a nevím jestli to nebylo horší.
Přílohy
ngc6888vyrez.jpg
ngc6888
ngc6888vyrez.jpg (532.83 KiB) Zobrazeno 1093 x

Uživatelský avatar
MMys
Příspěvky: 13511
Registrován: 02. 01. 2001, 05:03
Bydliště: Běleč nad Orlicí
Věk: 45
Kontaktovat uživatele:

Re: Polární ustavení EQ montáže

Příspěvek #137 od MMys » 31. 07. 2017, 14:53

tohle vypadá lépe (až na to zaostření), ale tamto je prostě zcela evidentně nakřivo. Otázkou je, co vlastně. Nejlepší by bylo se vizuálně podívat v okuáru při větším zvětšení, jak to vypadá při přeostření z intr do extrafokální polohy, prostě přejetí z před za ohnisko.
A pokud jsou oba snímky ve stejném měřítku (výřez 1:1) tak tento je podstatně hůře zaostřený, a vada nemusí být vůbec vidět. Ten v předchozím příspěvku má ty hvězdy o dost menší.
http://foto.astronomy.cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N300/1200, N185/610, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, CCD G3-16200

Zdeněk Vojč
Příspěvky: 87
Registrován: 10. 12. 2015, 08:36
Bydliště: Staré Homole
Kontaktovat uživatele:

Re: Polární ustavení EQ montáže

Příspěvek #138 od Zdeněk Vojč » 31. 07. 2017, 16:57

To je pravda, udělal jsem výřez z různě zvětšených snímků.
Tady jsou originalní snímky bez úprav:
Přílohy
ngc6888.jpg
ngc6888.jpg (926.68 KiB) Zobrazeno 1049 x
m27.jpg
m27.jpg (871.61 KiB) Zobrazeno 1049 x

Uživatelský avatar
pedrosanchez
Příspěvky: 95
Registrován: 01. 04. 2017, 12:00
Věk: 37

Re: Polární ustavení EQ montáže

Příspěvek #139 od pedrosanchez » 18. 02. 2018, 15:20

Přátelé a tu parkovací polohu zadáte do synscanu jak? Já tam žádnou takovou volbu nemám, rovnou polárku, pak 1-3 hvězdy. Ani nevím, co zmáčknout za tlačítko aby to najelo na nějakou parkovací polohu. A vypínám pak natvrdo.
SW 203/1000 EQ5 goto, SW dobson 150/1200

Uživatelský avatar
Karell
Příspěvky: 5111
Registrován: 24. 04. 2009, 09:58
Bydliště: Brána do Krkokonoš
Kontaktovat uživatele:

Re: Polární ustavení EQ montáže

Příspěvek #140 od Karell » 18. 02. 2018, 15:24

Parkovací pozici nalezneš pod tlačítekm č. 3 - Utility.

Uživatelský avatar
pedrosanchez
Příspěvky: 95
Registrován: 01. 04. 2017, 12:00
Věk: 37

Re: Polární ustavení EQ montáže

Příspěvek #141 od pedrosanchez » 20. 02. 2018, 13:38

Děkuji, zkusím. Tam se tedy budu vracet, když končím? Já se zatím snažím nějak ustanovit montáž EQ5 na tu polárku. Buďto jsem blbej, nebo nešikovnej, ale nejde mi to. Návody mám, nebo čtu tady, ale jsou poměrně složité, nevěřím, že je to taková anabáze.
Všude vidím v polárním hledáčku nějaké malé kolečko na obvodu kružnice, do kterého mám vtěsnat polárku, ale můj hledáček má pouze hodinové kolečko, kdy dole je šestka, což předpokládám je správně.
Mám tedy postupovat zhruba následovně?
1. Srovnám nožičky montáže aby vodováha byla v rovině, osa montáže je namířena k polárce (na sever)
2. Nějak do toho polárního hledáčku dostanu polárku tak, aby tam byla jako mi ukazuje aplikace v mobilu (už toto je problém, protože špatně vidím, nevím jestli si mám do hledáčku něčím svítit, nebo jak, není osvětlený a tu černou kružnici tam v noci logicky nevidím). Polárku dejme tomu ano.
3. Poté nasadím dalekohled a namířím jej na polárku? Vycentruji v hledáčku?
4. Zapnu synscan, zadám data ohledně zeměpisné šířky, nadm. výšky, o čase, polárce atd a vyberu nastavení na 2 hvězdy
5. Vyberu nějakou hvězdu a pokusím se na ní najet přesně, aby byla v hledáčku i v dalekohledu uprostřed? Už toto je problém, protože mi dalekohled najede značně daleko od požadované hvězdy, z čehož soudím, že mám něco blbě.

Občas mi lidé říkají, že ustanovení polárního hledáčku se dělá jen napoprvé a jednou (takové to točení aby to bylo v kříži - třeba anténa budovy) a také, že když si vyvážím obě osy vodováhou, tak si to pak mohu fixou poznamenat na montáž a tak mi zo zůstane vždy ve správných úhlech. Vůbec tomu ale nerozumím, vždyť možná bude pokaždé stát na jiném povrchu.
Divím se, kolik práce musím udělat před každým pozorováním. V podstatě jsem se k tomu ještě ani nedostal, protože mi to najíždí blbě, asi vlivem špatného nastavení na polárku. Kromě toho včera byla blbě vidět i očima, špatný seing. Díky za případnou radu, nebo polopatický návod. Videa na youtube sleduji, ale moc to nepomáhá. Anglicky jakž takž umím.
SW 203/1000 EQ5 goto, SW dobson 150/1200

Uživatelský avatar
viator
Příspěvky: 195
Registrován: 25. 03. 2009, 08:53
Bydliště: Vígľaš, Slovensko
Věk: 44

Re: Polární ustavení EQ montáže

Příspěvek #142 od viator » 20. 02. 2018, 14:04

Pre nastavenie polárnej osi som skúsil utilitku Polar Align v programe SharpCap. Výsledky boli skvelé, kamerka ASI 120MM na hľadáčiku 50/180. Návod na webe / odkaz dolu. Nezaberie priveľa času, odporúčam.

https://www.google.sk/url?sa=t&rct=j&q= ... V7kKsFudOI

http://www.sharpcap.co.uk/sharpcap/feat ... -alignment
Naposledy upravil(a) viator dne 20. 02. 2018, 16:03, celkem upraveno 1 x.
...astronómia vraj buduje pokoru a charakter. Neexistuje vraj žiadny lepší spôsob, ako ukázať smiešnosť ľudskej namyslenosti...

Uživatelský avatar
MilAN
Příspěvky: 16390
Registrován: 17. 04. 2004, 23:56
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 69

Re: Polární ustavení EQ montáže

Příspěvek #143 od MilAN » 20. 02. 2018, 14:09

Nechápu, proč si nepřečteš jeden návod a neděláš to podle něho, Ty tu kombinuješ několik návodů a do toho montuješ několik další ( a podotýkám, že mylných postupů).
ad 1/ nepotřebuješ vodováhu ani nic podle ní rovnat. Stačí 3 nožku jen trochu mít srovnanou a to tak, aby osa montáže mířila někam k severu.pokud je vidět Polárka, tak od oka směrem k ní, pokud ne, tak podle busoly najít sever.
ad 2/ Značka ( malé kolečko), má výchozí pozici dole a hodinový úhel, který máš v aplikaci nebo ti ho ukazuje synscan, se počítá ve směru hodinových ručiček .Dokola je to 24 hodin. O ten úhel se otočí montáží tak, aby v té pozici byl malý kroužek. Tu Polárku do něho dostaneš pomocí těch šroubů, k tomu určených ( azimut a výška hlavy montáže). Tím je montáž ustavena. Problém to je na 2-5 minut , pokud není polární hledáček osvětlen, stačí si čímkoliv přisvítit
ad 3/ nastavíš montáž do výchozí polohy( rovnoběžně s osou, deklinační osa míří kolmo dolů, ) nasadíš dalekohled, nikam s nim nemíříš, nic do hledáčku nedáváš
ad 4/ nastartuješ montáž, zadáš požadované údaje, necháš vybrat 1. hvězdu ( nebo ji zvolíš sám) a necháš najet. Může najet i poměrně daleko, o nic nejde, tlačítky ji dojedeš tak, aby byla uprostřed hledáčku a upřesníš v dalekohledu.Po odsouhlasení totéž pro druhou hvězdu a po potvrzení polohy je hotovo .Celou tuhle druhou proceduru zvládneš za 5-8 minut.
Žádný jiný problém v tom nehledej. Na konci pozorování necháš zaparkovat do výchozí polohy a vypneš.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz

Uživatelský avatar
pedrosanchez
Příspěvky: 95
Registrován: 01. 04. 2017, 12:00
Věk: 37

Re: Polární ustavení EQ montáže

Příspěvek #144 od pedrosanchez » 20. 02. 2018, 15:32

Vilan: Díky
Milan: Dobrá moc děkuji, teď jste to napsal pro mně docela smysluplně, takže si to raději vytisknu. Nicméně já v hledáčku ten kroužek nemám, jen čísla 3,6,9,12, tudíž šestka je dole, takže to je výchozí pozice - nahrazuje kroužek, do kterého mám pak vtěsnat polárku? Budu si tam nějak šikovně svítit, zase ne moc, abych viděl polárku. Teď (16:15) třeba hledím do aplikace Synscanlnit a polárka má hour angle 23h 15 min, ale ukazuje jí to zcela dole, tedy něco po šesté hodině. Vidím kam ji umístit, ale sám bych řekl, že je to hodnota cca 18:05. To se mi snad zdá.
SW 203/1000 EQ5 goto, SW dobson 150/1200

Uživatelský avatar
MilAN
Příspěvky: 16390
Registrován: 17. 04. 2004, 23:56
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 69

Re: Polární ustavení EQ montáže

Příspěvek #145 od MilAN » 20. 02. 2018, 16:37

Ty máš v polárním hledáčku kruh a na něm jen tato čísla ?
Čili dělení kruhu na 12 hodin ? Tak to je v nové EQ5 GoTo ?( to je celkem hrůza, když se země otočí za 24 hodin :( )
Potom ale 12 = 0 a ta bude pro začátek dole a od ni se počítá hodinový úhel po směru hodinových ručiček. Jen tedy ho budeš muset dělit 2, aby ti to vyšlo podle tvé stupnice
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz

Uživatelský avatar
pedrosanchez
Příspěvky: 95
Registrován: 01. 04. 2017, 12:00
Věk: 37

Re: Polární ustavení EQ montáže

Příspěvek #146 od pedrosanchez » 20. 02. 2018, 17:28

.
Naposledy upravil(a) pedrosanchez dne 20. 02. 2018, 17:31, celkem upraveno 1 x.
SW 203/1000 EQ5 goto, SW dobson 150/1200

Uživatelský avatar
pedrosanchez
Příspěvky: 95
Registrován: 01. 04. 2017, 12:00
Věk: 37

Re: Polární ustavení EQ montáže

Příspěvek #147 od pedrosanchez » 20. 02. 2018, 17:30

Už to taky pletu, mám tam 0, 3, 6 a 9. Je to montáž NEQ-5 goto. Jen mi bylo divné, že koukám do té aplikace, kde má polárka hour angle 24 a v kruhu ji to zobrazuje dole, tedy tam, kde bývá šestá hodina. Možná špatně rozumím té aplikaci. Zkusím to pak až skutečně uvidím kassiopeu a malý vůz.
SW 203/1000 EQ5 goto, SW dobson 150/1200

Uživatelský avatar
MilAN
Příspěvky: 16390
Registrován: 17. 04. 2004, 23:56
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 69

Re: Polární ustavení EQ montáže

Příspěvek #148 od MilAN » 20. 02. 2018, 17:50

Když dáš tu nulu dolu, tak to bude O.K ( ale to už ti píšu v tom návodu- výchozí poloha, odpovídající hodinovému úhlu 0h je dole !!) . A 0h = 24h , takže Polárka bude tam, kde ji máš podle aplikace. Ale tu destičku s těmi číslicemi dělali úplní trotlové.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz

Uživatelský avatar
nosuh
Příspěvky: 442
Registrován: 04. 02. 2008, 01:05
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Re: Polární ustavení EQ montáže

Příspěvek #149 od nosuh » 20. 02. 2018, 18:01

no ja mam v AZ EQ6 stejnou stupnici ( 12h) a třeba když tedka ukazuje apka 5h27m (hod. uhel polárky), na obrazku co bych mel videt v hledacku, je cas tesne před pul ( jakoze 27min)..do ted sem to ustavoval tak, ze co vidim na obrazku, to nastavim na montazi a fungovalo to, ale 12(0) jsem daval jakoze nahoru.. :shock:
Dobson SW 254/1200, GSO 200/800mod, SW AZ EQ6, bin SkyMaster 20x80, EOS 40D mod

Uživatelský avatar
pedrosanchez
Příspěvky: 95
Registrován: 01. 04. 2017, 12:00
Věk: 37

Re: Polární ustavení EQ montáže

Příspěvek #150 od pedrosanchez » 20. 02. 2018, 18:06

MilAN píše:Když dáš tu nulu dolu, tak to bude O.K ( ale to už ti píšu v tom návodu- výchozí poloha, odpovídající hodinovému úhlu 0h je dole !!) . A 0h = 24h , takže Polárka bude tam, kde ji máš podle aplikace. Ale tu destičku s těmi číslicemi dělali úplní trotlové.


Ale já nemůžu dát nulu dolů. To by znamenalo otočit montáž o 80 stupňů, tedy tu tyč se závažími bych měl nahoru. Když směřuje dolů, tak v polárním hledáčku je nula nahoře a šestka dole. Doufám, že se bavíme o tomto.
SW 203/1000 EQ5 goto, SW dobson 150/1200


Zpět na “Montáže a navigace”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 hosti