Polární ustavení EQ montáže

Vše o montážích, stativech, pohonech dalekohledů, naváděcích systémech, apod.
-karneades-
Příspěvky: 1770
Registrován: 28. 10. 2007, 15:49

Polární ustavení EQ montáže

Příspěvek #1 od -karneades- » 01. 02. 2010, 17:49

nedávno proběhla v tomto vláknu http://www.astro-forum.cz/cgi-bin/yabb/YaBB.pl?num=1246872420/2 zajímavá diskuze na téma přesného ustavení paralaktické montáže bez nutnosti mít v rovině (vodorovně) stativovou hlavu, chtěl bych se zeptat-jestli tedy má smysl při ustavování jakékoliv EQ montáže zaobírat se byť i nepřesným vyvážením stativu libelou, nebo se mohu pevně opřít o tvrzení MMyse a nevěnovat stativu pozornost
děkuji

Uživatelský avatar
Konihlav
Příspěvky: 5263
Registrován: 24. 01. 2008, 15:21
Kontaktovat uživatele:

Polární ustavení EQ montáže

Příspěvek #2 od Konihlav » 01. 02. 2010, 18:21

Spravna odpoved je ano i ne, zalezi na situaci a zpusobu ustaveni.

ano (tj. zalezi na stativu v rovine) je spravne kdyz: ustavujes napr. HEQ-5 (ci jinou podobnou, EQ-6) a pouzivas k ustaveni stupnic (latitude/longitude scale), tak jako jsem to dosud delal ja - je to tzv. stary zpusob, vhodny napr. pro SynTrek verzi (PH je serizen na napr. 1.11. tak, ze Polarka kulminuje v case kolem pulnoci +-) a pak musis pri ustavovani (dle stupnic) davat stativ do stejne polohy jako jsi mel pri serizovani PH. Nejjednodusi proto je serizovat PH v rovine a pak davat montaz opet do roviny.

ne plati pro vsechny ostatni pripady. Napr. pro moji montaz ted nove zkousim ustavovat podle MilANovo rady, kdy vyuziji informaci o hodinovem uhlu Polarky pro dany den/cas a misto na Zemi, kterou mi da rucni ovladac SynScan, po zadani vsech techto udaju. Nastavim kruznicku pro Polarku do kulminace (spodni polohy), nastavim na hodinove stupnici 0 a pak s RA osou otocim do hodinoveho uhlu podle rucniho ovladace. Tam zaaretuji a alt/az ustavim Polarku do kruznicky. Timto zpusobem mi na rovine/nerovine stativu nezalezi, nebot chybu "roviny terenu" eliminuji tim natocenim PH.

Pro ustaveni napr. AstroTracu zalezi na tom, zda mas tricestnou hlavu nebo ne. Pokud ano, tak muzes delat korekce ve vsech 3 rovinach a polarni ustaveni je mozne spravne docilit (je to ale na vice iteraci). V tomto pripade na rovine stativu nezalezi. Pokud bys ovsem mohl hlavou hybat jen v alt/az smerech, pak je nutne mit stativ v rovine. Dat stativ do roviny tak jako tak je lepsi z duvodu snazsiho dosazeni polarniho ustaveni. Potom totiz jen rotujes polarni hledacek od AstroTracu a hybes pouze alt/az knobs.

tolik radio Erevan ;D

-karneades-
Příspěvky: 1770
Registrován: 28. 10. 2007, 15:49

Polární ustavení EQ montáže

Příspěvek #3 od -karneades- » 01. 02. 2010, 18:35

díky za rychlou reakci Pavle, postup v ustavení používám stejný jako ty, pouze s tím rozdílem, že mám v PDA nainstalovaný prográmek Astomist a ten mi prozradí přesně podle polohy GPS přesný hodinový úhel Polárky-vždy dávám stativ pomocí libely do váhy

v ostatním tvrzení jsi ale zcela v rozporu s MMysem, podle mě má Martin pravdu v tom, že je naprosto jedno, jestli je stativ vertikálně, nebo nakřivo-jediné co se tím změní bude to, že se nebudeš moc opřít o hodinové stupnice na RA ose mantáže-budou posunuty u úhlel navazující na nekolmost stativu

ještě to doplním, v přesné rovině musím mít montáž pouze při nastavování polárního hledáčku (prvním seřizování), poté je to zřejmě z principu paralaktické montáže jedno

Uživatelský avatar
Oko1
Příspěvky: 965
Registrován: 02. 06. 2009, 15:05

Polární ustavení EQ montáže

Příspěvek #4 od Oko1 » 01. 02. 2010, 20:59

Jsem sice nejméně zkušený, ale SynScan ukazuje dva údaje o hodinovém úhlu, jeden slouží k ustavení jak píše Karneades, druhý je přímo hodinový úhel polárky - kroužek v polárním hledáčku na něj nastavíš rovnou, a následně už jen "dostrkáš" stavěcími šrouby polárku do kroužku. Několikrát jsem zkoušel obě metody porovnávat, a vždy došly ke stejnému konečnému výsledku.
Astrograf 300/f3 - f4,5, SW Esprit ED 100 F5,5 reduced to F4, Moravian G2-8300, Dobson 250/1400, TV Nagler 7mm a Panoptic 24mm, BDP Hyperion 17mm, BDP Scopos 35mm, WO 7x50
Montáž G53F a HEQ5, Lacerta Mgen2 guider

Uživatelský avatar
Konihlav
Příspěvky: 5263
Registrován: 24. 01. 2008, 15:21
Kontaktovat uživatele:

Polární ustavení EQ montáže

Příspěvek #5 od Konihlav » 01. 02. 2010, 21:23

karneades: plati to co jsem napsal v prispevku c.2 tohoto vlakna. Co jsme se s MMysem hadali v tom jinem vlakne kdysi drive nemusi byt z me strany zcela spravne (nepamatuji se a ted jsem to znova necetl), nicmene pravdu jsem mel, byt tedy jen castecne a v urcitem konkretnim pripade (v podstate mame pravdu oba). Nema smysl se tim ted dale zabyvat, hlavni je vedet co a proc :-)

Oko1: jsem si to taky zkousel, podle sveho stareho zpusobu, podle noveho a podle toho PC/PDA programu.

Uživatelský avatar
MilAN
Příspěvky: 15674
Registrován: 17. 04. 2004, 23:56
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 68

Polární ustavení EQ montáže

Příspěvek #6 od MilAN » 01. 02. 2010, 21:41

No pánové, podle hudinového úhlu Polárky se to ustavuje vždy, je úplně jedno, kde ten úhel seženete.  (PDA, montáž nebo PC planetárium. )-
Pokud máte tu NULU na hodinové stupnici ustavenou při  ustavené vodorovné poloze montáže a vycházíte z této stupnice, je nutné tu montáž pro začátek ustavit také do této roviny. Pokud ale  tu nulu stanovíte tak,že je to kolmice k zemi, je naprosto jedno, jak stojí trojnožka,  Nulu nastavíte kolmo k zemi a potom již nastavujete hodinový úhel Polárky. Nekomplikujte si to, polední úpřímka  je na zemi a od ní se vychází.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz

-karneades-
Příspěvky: 1770
Registrován: 28. 10. 2007, 15:49

Polární ustavení EQ montáže

Příspěvek #7 od -karneades- » 01. 02. 2010, 21:43

já si právě myslím, že má smysl se tím zabývat, za jedno proto, protože v té AZ halvě od Astrotracu mám křivě nalepenou kruhovou vodováhu a je tam tudíž na nic ( a to stojí ten klin bratru 12 tisic) a chci se uchlácholit, že to nevadí a za druhé proto, že když si představím polární osu v prostoru-polární hledáček a RA osu ve které je umístěn, tak mám dvě možnosti sesouhlasení, tou první je otáčení montáže kolem osy základny a tou druhou v azimutu a je zcela jedno, jestli je stativ rovně, nebo křivě
budu rád, když se ozve profík co to má v malíku

-karneades-
Příspěvky: 1770
Registrován: 28. 10. 2007, 15:49

Polární ustavení EQ montáže

Příspěvek #8 od -karneades- » 01. 02. 2010, 21:46

díky Milane, je to to samé co píšu v příspěvku č.2, jsem rád, že už v tom mám jasno, u toho astrotracu to tedy bude jedno, ten má v PH vyznačeny tři hvězdy pro ustavení a hodinový úhel se v něm nastevuje podle těch pomocných hvězd

NEPLETU SE ?

Uživatelský avatar
MilAN
Příspěvky: 15674
Registrován: 17. 04. 2004, 23:56
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 68

Polární ustavení EQ montáže

Příspěvek #9 od MilAN » 01. 02. 2010, 21:50

Je to tak, je úplně jedno, čím tu polární osu namíříš na pól - jestli při tom šíbuješ trojnožkou nebo  šrouby na montáži.  Pokud nastavuješ úhel podle hvězd, je to jedno i nadále, pokud podle stupnic, je potřeba najít nulový směr a to - viz příspěvek výše.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz

Uživatelský avatar
Konihlav
Příspěvky: 5263
Registrován: 24. 01. 2008, 15:21
Kontaktovat uživatele:

Polární ustavení EQ montáže

Příspěvek #10 od Konihlav » 01. 02. 2010, 21:51

vlakno by se tedy spise melo jmenovat polarni ustaveni paralaktickeho stolku.

To si delas kozy, ze ten klin ma kruhovou vodovahu nakrivo! To by me uz teda fakt jeblo.

Asi by stalo za uvahu naucit se (ja, Ty, Vabra) ustavovat AstroTrac pres driftovou metodu (treba zjednodusene, v celkovem case treba "jen" do 30ti minut), protoze pak by nam to fotilo celou noc dobre... Jinak muj cil je 1 minuta na CCD kameru, samozrejme, kdybych mohl fotit 90sekund nebo nedej boze 2 minuty na expozici pres AstroTrac, tak by to byla bomba (ohniskem 215mm nebo 330mm a 6.45um pixely - to delsi ohnisko by paradoxne mohlo byt lepsi, protoze vetsi prumer objektivu posbira vice fotonu a pak by mi ta minuta bohate mohla stacit). Sorry za mirne OT.

Uživatelský avatar
Konihlav
Příspěvky: 5263
Registrován: 24. 01. 2008, 15:21
Kontaktovat uživatele:

Polární ustavení EQ montáže

Příspěvek #11 od Konihlav » 01. 02. 2010, 21:52

to je jasny, ze to je jedno (jak jsem psal, v 99% pripadu tomu tak je) ;-) staci jen pozorne cist :-)

druha vec totiz je, jak slozite to nastavovani bude, zda budes tocit dvema knofliky nebo tremi :-)

Uživatelský avatar
MilAN
Příspěvky: 15674
Registrován: 17. 04. 2004, 23:56
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 68

Polární ustavení EQ montáže

Příspěvek #12 od MilAN » 01. 02. 2010, 21:53

to Konihlav : snad jednou už zjistíš, že se stejnou přesností ustavíš montáž polárním hledáčkem za 2 minuty, kdežto Scheinerovou metodou za 1/2 hodiny.  :) Proč si dstále komplikujete život. ?
Astro Track má klasický polární hledáček, ne ?
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz

-karneades-
Příspěvky: 1770
Registrován: 28. 10. 2007, 15:49

Polární ustavení EQ montáže

Příspěvek #13 od -karneades- » 01. 02. 2010, 21:58

Milan: díky

Konihlav: je to tak Pavle, ten az klín má to bůvolí oko na křivo, chtěl jsem ho vyloupnout a přelepit, ale drží to jako židovská víra,,,,,k tomu par. stolku, myslím si, že nechápeš správně, nebo si spíš neumíš prostorově promítnout peralaktickou montáž, vždyť ten pantovej stolek je to samé

ale když si čtu znovu ten tvůj příspěvek č.2, tak začínat rozumět tomu, že chápeš :D dobře -- já jen rychle čtu (to bylo šíleně zdlouhavý) mezi větama a rychle rozhoduju - tak promiň

Uživatelský avatar
Konihlav
Příspěvky: 5263
Registrován: 24. 01. 2008, 15:21
Kontaktovat uživatele:

Polární ustavení EQ montáže

Příspěvek #14 od Konihlav » 01. 02. 2010, 22:03

MilAN: se vsi uctou ;D ANO ! ma ! ale k...a drat nejde to snadno! proc? protoze ta p..a draha ma PH na pikacu, snadno se rozjebe :-) (pardon za ta slova, ale rad nazyvam veci pravymi jmeny) a pak muzes ustavit na 2 nebo i 3 hvezdy, ale stejne Ti to je k nicemu (kdyz treba PH silha nebo ty blby staveci cerviky pro sestelovani retikuly - mam uz tam davno nove).

Druha vec je ten upgrade wedge/head a vyvazeni, ktere umozni 1. snazsi kompozici a 2. se behem trackingu nebude premistovat teziste cele sestavy (minidalekohled + minikamerka).

:-) me to taky stve, ja bych se 30minut a vice s ustavenim taky nechtel parat, ale pokud se to clovek nejak nauci, aby to tolik nebolelo, tak lepsi vysledky za to urcite stoji (zvlast, pokud se budeme plahocit az do Chile, kvuli obloze).

Uživatelský avatar
MilAN
Příspěvky: 15674
Registrován: 17. 04. 2004, 23:56
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 68

Polární ustavení EQ montáže

Příspěvek #15 od MilAN » 01. 02. 2010, 22:22

Tak si cvičně ustav montáž driftovou metodou a pak si , jednou pro vždy, přidělej ten polární hledáček už napevno ! Pokud Ti tu někdo bude tvrdit, že driftovou metodou to je přesnější než hledáčkem,  tak si to jednou zkus na montáži.  :)
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz


Zpět na “Montáže a navigace”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 host