HEQ5 SynTrek+EQMod+Ascom

Vše o montážích, stativech, pohonech dalekohledů, naváděcích systémech, apod.
Hajs
Příspěvky: 442
Registrován: 16. 10. 2005, 23:31

HEQ5 SynTrek+EQMod+Ascom

Příspěvek #61 od Hajs » 12. 10. 2011, 18:40

Tak pokud potřebuješ rozběhnout pointaci. Tak ti stačí udělat krok 1. a 2.
Po nainstalování kamery QHY5 se nainstaluje i IOdriver pro řízení montáže skrze tuto kameru. Takže kamera jednak snímá obraz a na základě povelů z PC i pointuje montáž(vysílá povely skrze kabel s RJ12)

Kroky 3. a 4. jsou nutné v případě že chceš využívat EQMOD utilit(samozřejmě pointovat přes toto propojení asi také pujde, ale to nemám ověřené)


SW ED80, NWT 200/1000, scopos 66/400, HEQ5 SynTrek, canon EOS350Da, QHY9

Uživatelský avatar
Bartik
Příspěvky: 125
Registrován: 16. 05. 2008, 17:26

HEQ5 SynTrek+EQMod+Ascom

Příspěvek #62 od Bartik » 12. 10. 2011, 20:23


Po nainstalování kamery QHY5 se nainstaluje i IOdriver pro řízení montáže skrze tuto kameru. Takže kamera jednak snímá obraz a na základě povelů z PC i pointuje montáž(vysílá povely skrze kabel s RJ12)

Hm, budu to muset taky vyzkouset. Ja pouzivam propojeni kamera -> PC -> rucka, autoguider port vubec nevyuzivam.
Vixen 130sf mod, GSO 200/800 mod, SW100/500, EQ6 Skyscan, EOS450Dmod, ATIK16

Uživatelský avatar
honza.ho
Příspěvky: 982
Registrován: 20. 05. 2007, 06:31

HEQ5 SynTrek+EQMod+Ascom

Příspěvek #63 od honza.ho » 04. 02. 2013, 19:39

Ahoj,

koukám, že je téma docela mrtvý, ale můj příspěvek se sem hodí nejvíc. Nenašel by se tu někdo, kdo ještě vyrábí EQDirect pro HEQ5? Nebo druhá varianta, někdo z okolí Pardubek/Hradce Králové/Jindřichova Hradce (místa kde se pravidělně vyskytuji), kdo by prubnul můj EQDirect na své montáži?

Na podzim jsem zaregistroval, že montáž nekomunikuje. Dnes jsem vzal USB-RS232 a píchl to do čistého notebooku (místo do stolního v budce). Bohužel žádná změna, v Ascom GUI "not found" i když COM port se ve Winech tváří živě. Tak jsem vzal PCI kartu s 2 RS232 porty, nahrál drivery, v oknech opět vše ok, Ascom "not found". Znalosti elektra bohužel na bodu mrazu, na desce není vidět/cítit, že by něco "blaflo", dioda svítí. Zkoušel jsem i jiný sériový kabel, ale žádná změna. Nejsem si ale jistý, jestli ten původní nebyl napájený nějak atypicky. Zítra na kabel zkusím ještě hodit ten T/R přehazovač. Každopádně ležel v plastové liště a jeho poškození si nedokážu představit.

Nejradši bych koupil jinou montáž, ale bohužel, buď je to mimo fin. limit, nebo bych si nepomohl :).

Dík
[i]Web:[/i] http://www.space-walk.info
[i]Technika:[/i] FSQ85ED, SW70/500,15×70, QHY9,QHY8L Color,QHY5,
QHY 2"m.FW, 2"L,R,G,B,C,Ha, HEQ5, budka, i7 16gb, SSD&NAS, Nexus S+G.Tab, Wacom 4 L
[i]Cloud:[/i] [url=http://db.tt/nupv4Nk5]DropBox[/url]

Uživatelský avatar
Karell
Příspěvky: 5018
Registrován: 24. 04. 2009, 09:58
Bydliště: Brána do Krkokonoš
Kontaktovat uživatele:

HEQ5 SynTrek+EQMod+Ascom

Příspěvek #64 od Karell » 04. 02. 2013, 19:49

Honzo ahoj, napadá mě, jestli nemáš nastavený ve vlastnostech RS232 COM port, který není nad rozsahem, který umí ASCOM použít. Tento problém jsem už taky řešil. Musel jsem mu natvrdo přidělit port 2, s čímkoliv nad 5 či 7, to si už nepamatuji přesně, si ASCOM nerozuměl.

Uživatelský avatar
honza.ho
Příspěvky: 982
Registrován: 20. 05. 2007, 06:31

HEQ5 SynTrek+EQMod+Ascom

Příspěvek #65 od honza.ho » 05. 02. 2013, 15:17

Ahoj Karle, díky za tip, bohužel, tím to není. Dnes jsem porty přemapoval na Com1/2 a stále nic, reinstal platformy ani eqmodu nepomohl. Zkusil jsem pro jistotu montáž s ručkou (mám tu obyč), normálně reaguje, tak snad žije. Podle fotky asi nikdo nic taky nepozná (https://www.dropbox.com/sh/33r5jahcdwtin4n/ma-LEWm01Y). Hold si asi zkusím dát do "Koupím" poptávku a uvidím. Koukal jsem, že v nějakých shopech mají i USB verze s ovladačema, tím by mi padla potřeba rs232 řadiče v pci. Bohužel nic v okolí.



[i]Web:[/i] http://www.space-walk.info
[i]Technika:[/i] FSQ85ED, SW70/500,15×70, QHY9,QHY8L Color,QHY5,
QHY 2"m.FW, 2"L,R,G,B,C,Ha, HEQ5, budka, i7 16gb, SSD&NAS, Nexus S+G.Tab, Wacom 4 L
[i]Cloud:[/i] [url=http://db.tt/nupv4Nk5]DropBox[/url]

Hajs
Příspěvky: 442
Registrován: 16. 10. 2005, 23:31

HEQ5 SynTrek+EQMod+Ascom

Příspěvek #66 od Hajs » 05. 02. 2013, 17:05

ještě můžeš zkusit otestovat samotný převodník v seriovém terminálu, (montáž a ručka odpojená tam nic nepropojovat!) A to tak, že na výstupu z převodníku propojíš Rx a Tx a seriovým terminálem tam pošleš jakýkoliv znak, pokud převodník funguje tak se ti musí ten samý znak vrátit. viz obr http://eq-mod.sourceforge.net/eqdirect2.htm
SW ED80, NWT 200/1000, scopos 66/400, HEQ5 SynTrek, canon EOS350Da, QHY9

Uživatelský avatar
MMys
Příspěvky: 13012
Registrován: 02. 01. 2001, 05:03
Bydliště: Běleč nad Orlicí
Věk: 44
Kontaktovat uživatele:

HEQ5 SynTrek+EQMod+Ascom

Příspěvek #67 od MMys » 05. 02. 2013, 17:30

A pokud to nebude fungovat, tak až pojedeš přes HK, tak se s tím stav, omrknu ti to na osciloskopu, případně opravím. Dej mi dopředu vědět, abych byl doma.
http://foto.astronomy.cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N300/1200, N185/610, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, CCD G3-16200

Slávek
Příspěvky: 910
Registrován: 02. 04. 2009, 23:03

HEQ5 SynTrek+EQMod+Ascom

Příspěvek #68 od Slávek » 07. 02. 2013, 03:37

Ahoj, Jde vyměnit převodovku motoru (ozubená kola) až po šneka. Mým cílem je dostat do montáže EQH lepší chod ozubených kol z čehož by vyplývala menčí PE a tak nebudu muset některé objekty možná ani pointovat 1-2minunty a kdyby vycházely bybo to ok. Dělá tady V ČR nějká firma něco takového?  nevíte? Chci se zbavit těch velkých krticků hlavně, p.e.c. to neřečí, naopak po 30min se zašne PE úplně bláznit. Chtěl bych precizně vyrobeny převody, ideálně soudělitelné, abych musel davat poitner jen v případech nutnosti. Jde to nějak rozumě? (stačí pro jednu osu)


DÍKY.

Uživatelský avatar
MMys
Příspěvky: 13012
Registrován: 02. 01. 2001, 05:03
Bydliště: Běleč nad Orlicí
Věk: 44
Kontaktovat uživatele:

HEQ5 SynTrek+EQMod+Ascom

Příspěvek #69 od MMys » 07. 02. 2013, 08:00

Mám obavy, že u takhle malé montáže (rozuměj malého průměru šnkových kol) to bude veliký problém a že si stejně moc nepomůžeš.
U nás to určitě nedělá nikdo cíleně, vždycky by to bylo výroba na zakázku. A mám pocit, že hlavní chybu tam stejně zanáší šnek, ty ozubený kolečka už jen tu "chlupatinu" na hlavním průběhu. 1-2minuty, dobře, ale při jakým ohnisku ?

Změnou převodového poměru se stane nepoužitelnou elektronika, u Skyscanu se nedá definovat převodový poměr). Nevím, jestli jdou vyřešit soudělné převody a přitom zachovat původní poměr, obávám se, že ne.


http://foto.astronomy.cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N300/1200, N185/610, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, CCD G3-16200

Slávek
Příspěvky: 910
Registrován: 02. 04. 2009, 23:03

HEQ5 SynTrek+EQMod+Ascom

Příspěvek #70 od Slávek » 07. 02. 2013, 13:35

Ok, jen mě to napadlo, protože jsem před nějakým delším časem viděl na netu přímo nabídku nového hnacího ústrojí pro HEQ5 (neb snad eq6) ale už to nemůžu najít, stálo to ale poměrně dost, snad nějakých 600-800eu...? No tak nic, ono to asi fakt rozumě nepůjde.

Uživatelský avatar
mitovka
Příspěvky: 1987
Registrován: 17. 12. 2007, 06:38

HEQ5 SynTrek+EQMod+Ascom

Příspěvek #71 od mitovka » 07. 02. 2013, 13:47

Ja sa do tých dlhých expozícií moc nevyznám, ale maďari dosť často "upgradujú" montáže HEQ-5 a EQ-6 aby mali pohon cez "rebrovaný klinový remeň"

http://makszutov.hu/termek/bordasszij-hajtas

Niektorí sa potom chválili že majú lepší priebeh PE, ale neviem či je to možné keďže ten šnek tam ostáva. V každom prípade to vraj rýchlejšie reaguje a má tichší chod. Zvuk pred a po modifikácii sa tam dá stiahnuť.
mitovka

Slávek
Příspěvky: 910
Registrován: 02. 04. 2009, 23:03

HEQ5 SynTrek+EQMod+Ascom

Příspěvek #72 od Slávek » 07. 02. 2013, 13:59

Pokud to chápu dobře, tak tohle obejde ten mezikrok jedním ozubeným kolem a přenáší moment z motorku přímo na kolo šneka? Jestli jo, teoreticky by pak aspoň mohla zafungovat funkce PEC a pak by se opravdu reálně mohla dost redukovat PE.

Uživatelský avatar
MilAN
Příspěvky: 15505
Registrován: 17. 04. 2004, 23:56
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 68

HEQ5 SynTrek+EQMod+Ascom

Příspěvek #73 od MilAN » 07. 02. 2013, 17:18


Chci se zbavit těch velkých krticků hlavně, p.e.c. to neřeší, naopak po 30min se zašne PE úplně bláznit. Chtěl bych precizně vyrobeny převody, ...
Pokud to je takto, tak to s PE ani převodovkou nemá nic společného. Šnek točí za 8 minut, pokud je něco mimo 8 minut , tak je to šnekové kolo a výměna převodovky ani šneku nic neřeší.
V cenové relaci 600-800 Euro něco vyměňovat je mimo jakoukoliv logiku - ta to skoro koupíš novou EQ6. Ta bude mít PE +/- do 15 " a dokud nepůjdeš do montáže s větším průměrem šnekového kola ,nikdy asi nic víc nezískáš. Seš na hranici technických možností normální sériové výroby při tomto průměru šnekového kola.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz

Uživatelský avatar
ogami
Příspěvky: 723
Registrován: 15. 02. 2009, 17:42
Kontaktovat uživatele:

HEQ5 SynTrek+EQMod+Ascom

Příspěvek #74 od ogami » 06. 03. 2013, 17:52

Potreboval bych poradit se synchronizaci polohy montaze pomoci pinpoint v maximu. V pondeli jsem si chtel synchronizovat polohu montaze na hvezdu blizko foceneho pole. Skutecna poloha byla o par poli vedle, tak jsem udelal kratsi expozici, pouzil na ni pinpoint a pres tlacitko sync v okne observatory jsem provedl synchronizaci ... ale nic se nestalo a po chvilce hledani jsem nasel v logu (eqmod) hlasku:

Sync Data too big...Ignoring.

Jedine co jsem nasel pomoci googlu je informace, ze tato chyba se objevi v momente, kdy je rozdil v poloze vetsi jak 45 stupnu. Tak daleko skutecna poloha montaze nebyla. Kdyz si to ted v teple zkousim na simulatoru tak to bez problemu funguje. Napada nekoho kde je chyba?
Ondřej Kozáčik
Dalekohledy: SW Esprit 80, Scopos ED 66/400, GSO 150/750, Baader Vario 60
Montaz: HEQ-5 Syntrek
CCD: ATIK 383L+, QHY5
Filtry: Astrodon  LRGB 36mm, Starlight Xpress USB FW

Uživatelský avatar
MMys
Příspěvky: 13012
Registrován: 02. 01. 2001, 05:03
Bydliště: Běleč nad Orlicí
Věk: 44
Kontaktovat uživatele:

HEQ5 SynTrek+EQMod+Ascom

Příspěvek #75 od MMys » 06. 03. 2013, 18:46

Tohle je divný. Ten případ znám za situace, když to bylo opravdu daleko, třeba když jsem to namířil ručně na nějakou hvězdu, a pak to naivně chtěl synchronizovat. To je taky dost přiblblý omezení EQMODu. Nevím proč bych nemohl namířit ručně dalekohled libovolně, a pak systému říci "jsi tady". Můj systém to umí, ale to je off-topic.

Zkus ještě jednu věc - vymazat všechna alignment data, jestli není nějak poblbnutý. Alignment data se totiž obvykle automaticky přidávají při resynchronizacích, a pokud tím mezi tím nějak zahýbeš ručně, tak je ta množina dat nekonzistentní, a výpočet produkuje nějaké nesmyslné korekce a montáž si myslí, že je úplně někde jinde. Takovéhle podivné chování sem už taky zažil.

http://foto.astronomy.cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N300/1200, N185/610, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, CCD G3-16200


Zpět na “Montáže a navigace”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 host