HEQ5 SynTrek+EQMod+Ascom

Vše o montážích, stativech, pohonech dalekohledů, naváděcích systémech, apod.
Uživatelský avatar
FunTomas
Příspěvky: 3533
Registrován: 21. 07. 2003, 13:20

Re: HEQ5 SynTrek+EQMod+Ascom

Příspěvek #106 od FunTomas » 28. 03. 2017, 18:54

MilAN píše:...ale to máš určitě už všechno načteno !...

Milan, snažím sa prečítať všetko na čo natrafím, ale ak máš nejaké referencie na problémy, kľudne napíš. je vysoká šanca, že to môže byť informácia, ktorá mi ušla ale môže sa to hodiť aj niekomu inému. Ja som vďačný každému za každú radu, aj za takú, ktorú poznám.
mail to:fun2mas(at)gmail.com

Uživatelský avatar
juh
Příspěvky: 488
Registrován: 29. 09. 2011, 12:44

Re: HEQ5 SynTrek+EQMod+Ascom

Příspěvek #107 od juh » 28. 03. 2017, 19:03

Len tak zo zvedavosti, pri tých skokoch pri pointácii EQ8 cez ST4 port priamo z kamery sa o čo jednalo? Tiež som riešil nejaké skoky s mojou zostavou.

Uživatelský avatar
FunTomas
Příspěvky: 3533
Registrován: 21. 07. 2003, 13:20

Re: HEQ5 SynTrek+EQMod+Ascom

Příspěvek #108 od FunTomas » 28. 03. 2017, 19:23

Riešilo sa to v tomto vlákne
viewtopic.php?f=35&t=10883&start=150#p247122
mail to:fun2mas(at)gmail.com

Uživatelský avatar
AlesS
Příspěvky: 83
Registrován: 13. 05. 2012, 17:43

Re: HEQ5 SynTrek+EQMod+Ascom

Příspěvek #109 od AlesS » 28. 03. 2017, 20:25

Ahoj, v PHD2 mám pouze vybranou -- usb Ascom guider -- ( pouzivam G1-0300 ) a nic dalsiho jsem nenastavoval, pokud jsem zkousel Maxim dl tak jsem vybral to same a v nastavení autoguider output jsem nastavil Ascom direct

Uživatelský avatar
viator
Příspěvky: 180
Registrován: 25. 03. 2009, 08:53
Bydliště: Vígľaš, Slovensko
Věk: 43

Re: HEQ5 SynTrek+EQMod+Ascom

Příspěvek #110 od viator » 28. 03. 2017, 21:20

Ahoj,

i keď sa nejedná o montáž HEQ5 ale o CG-5 GT , mám ju prepojenú s PHD2 a CdC naraz cez Celestron ASCOM Driver, kde používam práve pulse guiding. Teda potvrdzujem, že mám montáž pripojenú naraz ku dvom aplikáciám ( PHD2 a CdC ). Správanie sa montáže je vlastne totožné ako opísal JUH v poznámke 2.

Peter
...astronómia vraj buduje pokoru a charakter. Neexistuje vraj žiadny lepší spôsob, ako ukázať smiešnosť ľudskej namyslenosti...

Uživatelský avatar
FunTomas
Příspěvky: 3533
Registrován: 21. 07. 2003, 13:20

Re: HEQ5 SynTrek+EQMod+Ascom

Příspěvek #111 od FunTomas » 28. 03. 2017, 21:22

No tak som našiel dočasne iné riešenie. Vyskúšal som perfektné planetárium SkyTechX a s týmto problém nebol. Najprv som sa pripojil k PHD2 a násedne som spustil planetárium. Program vypísal, že montáž je už pripojená a môžem ju poižiť.

Smutný fakt je ten, že GUIDE pravdepodobne nedobre spolupracuje s EQMOD a buď si celé spojenie nechá len pre seba, alebo naopak nevie využiť už existujúce spojenie. Teraz to celé ešte vyskúšať pomocou priemeho kábla s prevodníkom (bez rúčky ako PC prevodníka). Ja viem, malo by to byť to isté, ale predsa... ;) Takže ešte zopár testov aby som si bol istý, že to ide zopakovať a bude to fungovať v rôznych podmienkach.

Ak to bude fungovať, tak zbavím obývačku tejto strojovne a zajtra môžem vyskúšať priamo terén.
mail to:fun2mas(at)gmail.com

Uživatelský avatar
FunTomas
Příspěvky: 3533
Registrován: 21. 07. 2003, 13:20

Re: HEQ5 SynTrek+EQMod+Ascom

Příspěvek #112 od FunTomas » 28. 03. 2017, 21:22

Ešte raz díky za rady, pravdepodobne to bude tým GUIDE. Škoda. :?
mail to:fun2mas(at)gmail.com

Uživatelský avatar
juh
Příspěvky: 488
Registrován: 29. 09. 2011, 12:44

Re: HEQ5 SynTrek+EQMod+Ascom

Příspěvek #113 od juh » 28. 03. 2017, 22:20

Riešiť takýto problém dva roky, to musí byť dobre frustrujúce :(
Ja som ten môj riešil "len" tri mesiace :x Podobnosť je iba v tom, že sa mi vyskytovali skoky nesúvisiace s PE montáže. Akurát že boli ako v RA, tak aj v Dec a hlavne mali úplne iný priebeh. Po sérii rôznych pokusov s montážou sa nakoniec ukázalo, že môj problém spôsobovalo určité nastavenie parametrov v PHD2 :roll: Teraz už fičím bez akýchkoľvek problémov :D

Uživatelský avatar
juh
Příspěvky: 488
Registrován: 29. 09. 2011, 12:44

Re: HEQ5 SynTrek+EQMod+Ascom

Příspěvek #114 od juh » 29. 03. 2017, 23:58

Vrátim sa k príspevku "#101 od FunTomas » úte 28. bře 2017 8:17:03"

Neviem, či by to mohlo pomôcť, otestoval som si na mojej zostave prepojenie NEQ6 - PHD2 - CdC a to tak, aby mi riadenie montáže bežalo len cez jeden kábel, ktorý mám napichnutý z COM portu NB do RO montáže. Prepájam to takto, lebo EQ Direct nemám rozchodené a nemám k tomu ani kábel. Zatiaľ som si to otestoval len vnútri, dnes sa mi to všetko nechcelo ťahať von.

Oproti tomu, keď v PHD2 riadim montáž cez kameru a ST-4 port, je len jedna zmena a tou je, že si v PHD2 pri pripájaní zariadení v list iteme "Mount" nevyberiem hodnotu "On-camera" ale pripojím si montáž ako "SkyWatcer Telescope (ASCOM)". Po pripojení montáže sa mi otvorí také malé okno (asi komponenta ASCOM-u) s popisom "Hand Control", cez ktoré sa dá ovládať montáž. Na strane PHD2 je to všetko.
Keď si následne otvorím CdC a pripojím montáž, tak sa mi už neotvára okienko "Hand Control" (je otvorené, otvorilo ho PHD2), len sa mi tam zobrazí okno "ASCOM telescope interface", ktorým je možné pripojiť teleskop a riadiť niektoré funkcie teleskopu z CdC.

Z PHD2 som zatiaľ reálne navádzanie netestoval, ale tvári sa, že s takouto konfiguráciu nemá problém. Riadenie teleskopu z CdC mi ide bez problémov. Prípadne to môžem zajtra, alebo pozajtra otestovať v reále pod oblohou. Čo sa týka PULSE GUIDING, v príručke PHD2 som pre takúto konfiguráciu našiel len to že "The ASCOM driver must support the 'PulseGuide' interface, which has been a requirement for ASCOM compliance for many years and is widely supported."

Edit: Ešte taká poznámka k fungovaniu našich hračiek. Ak nemám úplne scestné predstavy o tom, ako to všetko funguje, tak rozdiel medzi riadením cez RO a EQMOD by mal byt len v tom, že pri riadení cez EQMOD nebude ASCOM driver posielať dáta priamo na COM port NB, ale pošle ich sprostredkovane cez EQMOD. Ak to tak funguje, tak potom by mala byť aj konfigurácia pri riadení montáže cez EQMOD podobná, ako som to popisoval vyššie.

Aby bola nejaká predstava, ako to vyzerá na obrazovke, tak dám aspoň screenshot
Přílohy
screen.jpg
screen.jpg (144.65 KiB) Zobrazeno 1005 x

Uživatelský avatar
FunTomas
Příspěvky: 3533
Registrován: 21. 07. 2003, 13:20

Re: HEQ5 SynTrek+EQMod+Ascom

Příspěvek #115 od FunTomas » 30. 03. 2017, 07:40

Aký kábel si použil na pripojenie montáže? Ja som skúsil pripojenie cez rúčku v režime PC Direct a skúsil som aj pripojenie pomocou priameho kábla USB - RS232. Ani v jednom prípade mi nešlo spojenie, ak som vybral Skywatcher Telescope (ASCOM). Zoznam COM portov bol prázdny. S rovnakou kabelážou som ale bez problémov fungoval pri voľbe EQMOD HEQ5/6 ASCOM. Na HAF náhodou nejdeš?
mail to:fun2mas(at)gmail.com

Uživatelský avatar
juh
Příspěvky: 488
Registrován: 29. 09. 2011, 12:44

Re: HEQ5 SynTrek+EQMod+Ascom

Příspěvek #116 od juh » 30. 03. 2017, 09:08

FunTomas píše:Aký kábel si použil na pripojenie montáže?

Kábel je ten, čo sa štandardne dáva k montáži. Na jednej strane má koncovku 9 pin D-Sub a na druhej strane je ukončený RJ-12.

FunTomas píše:Ja som skúsil pripojenie cez rúčku v režime PC Direct a skúsil som aj pripojenie pomocou priameho kábla USB - RS232.

Beží mi to v štandardnom móde, ako keď sa ovláda montáž priamo z RO. Používam to tak z dôvodu, čo som popisoval dávnejšie (som lenivý to prepínať zakaždým, keď chcem ovládať montáž cez RO). Mám dojem, že na to, aby mi to išlo v móde PC Direct, budem potrebovať mať nainštalovaný a rozchodený EQMOD. Ten na tom NB, ktorý používam aktuálne na riadenie montáže, nainštalovaný a rozbehaný nemám. Mal by som to mať rozbehané na nejakom inom NB. Ak na to bude čas (keď za zamračí alebo bude rušiť Mesiac) a záujem, môžem to prípadne otestovať aj v takom móde z toho druhého NB.

FunTomas píše:Zoznam COM portov bol prázdny. S rovnakou kabelážou som ale bez problémov fungoval pri voľbe EQMOD HEQ5/6 ASCOM.

Ak si dobre pamätám na doby, keď som to rozbehával cez USB resp. prevodník USB-RS232, tak som mal aj ja podobný problém s prázdnym zoznamom COM portov. Myslím, že to bolo niekde v Ascom, kde sa nastavujú jednotlivé zariadenia. Keď som po tom išiel, kde je problém, tak v správcovi zariadení na NB/PC mal prevodník pridelené nejaké číslo COM portu, ktorý Ascom z nejakého dôvodu nedetekoval. Keď som nad tým už dlhšie špekuloval, tak som došiel na to, že síce je ten list item so zoznamom COM portov prázdny, ale je editovateľný. Tak som mu tam vpísal to číslo COM portu, ktorý mal pridelený USB-RS232 prevodník v správcovi zariadení na NB/PC, no a ono to normálne začalo chodiť. Problém je asi v tom, že číslo COM portu pri USB-RS233 prevodníku bude závislé od toho, do ktorého USB portu je strčený ten prevodník a to Ascom z nejakého dôvodu nezisťuje, alebo nechce zistiť. HW COM port má výhodu v tom, že má pridelenú statickú adresu, s ktorou sa už potom dá pracovať trochu inak.

FunTomas píše:Na HAF náhodou nejdeš?

Tento rok určite nie.

Uživatelský avatar
FunTomas
Příspěvky: 3533
Registrován: 21. 07. 2003, 13:20

Re: HEQ5 SynTrek+EQMod+Ascom

Příspěvek #117 od FunTomas » 30. 03. 2017, 09:45

juh píše:...tak v správcovi zariadení na NB/PC mal prevodník pridelené nejaké číslo COM portu, ktorý Ascom z nejakého dôvodu nedetekoval. Keď som nad tým už dlhšie špekuloval, tak som došiel na to, že síce je ten list item so zoznamom COM portov prázdny, ale je editovateľný. Tak som mu tam vpísal to číslo COM portu, ktorý mal pridelený USB-RS232 prevodník v správcovi zariadení na NB/PC, no a ono to normálne začalo chodiť. Problém je asi v tom, že číslo COM portu pri USB-RS233 prevodníku bude závislé od toho, do ktorého USB portu je strčený ten prevodník...


Toto je jasné, ale nefungovalo ani to. USB port som nemenil. Nechal som všetko zapojené v rovnakom porte práve z tohto dôvodu.
Editovateľnosť som si všimol, zadal som správny port, ale neakceptoval to. Tak budem hľadať ďalej. Nikde som zatiaľ nenašiel postup, ktorý by viedol bez problému k dobrému výsledku. Ešte raz díky za info.
mail to:fun2mas(at)gmail.com

Uživatelský avatar
juh
Příspěvky: 488
Registrován: 29. 09. 2011, 12:44

Re: HEQ5 SynTrek+EQMod+Ascom

Příspěvek #118 od juh » 31. 03. 2017, 12:40

Dnešnej noci som otestoval konfiguráciu, čo som popisoval v príspevku #114 (NEQ6 + PHD2 + CdC), ovládanie jedným káblom cez RO montáže. Seeing bol nadpriemerný.
Pri navádzaní na objekty nejakých 20° nad obzorom som mal RMS v RA/Dec < 0.18, Total < 0.26, v uhlovom vyjadrení to bolo v priemere do ±2", v špičkách občas naskočili výchylky do ±4".
Pri navádzaní na objekty v okolí zenitu som mal RMS v RA/Dec < 0.12, Total < 0.16, v uhlovom vyjadrení to bolo v priemere do ±1", v špičkách občas naskočili výchylky do ±2".
Ako PHD2, tak aj CdC riadili montáž po celý čas bez nejakých problémov, bežalo mi to okolo 4 hod. Ešte rozchodiť EQMOD a otestovať to s nastavením PC Direct na RO.

Uživatelský avatar
juh
Příspěvky: 488
Registrován: 29. 09. 2011, 12:44

Re: HEQ5 SynTrek+EQMod+Ascom

Příspěvek #119 od juh » 04. 04. 2017, 11:07

Včera som vytiahol ten druhý NB, na ktorom som už niekedy dávnejšie testoval napojenie na EQ6 cez EQMOD. Vtedy som chcel porovnať nejaký problém, ktorý mi vznikal pri riadení montáže z EEE PC, kde som na riadenie používal Stellarium a montáž som z neho pripájal cez USB-RS232 prevodník. Ten "druhý NB" má totižto HW riešený COM port, na EEE PC takýto port nemám a ten NB, z ktorého riadim montáž teraz, som vtedy ešte nemal. Napodiv som už mal aj na tom "druhom NB" rozchodené riadenie montáže cez CdC, tak som len otestoval, či mi to na ňom funguje súbežne, keď je na RO NEQ6 nastavený mód PC Direct a montáž je ovládaná cez EQMOD. Toto tam išlo bez problémov, ako riadenie a komunikácia z EQMOD, tak aj z CdC. Dokonca som tam spravil aj to, že som za behu vytiahol kábel z COM portu, do jedného z USB portov som pichol a doinštaloval USB-RS232 prevodník a ASCOM som prekonfiguroval tak, aby mi komunikácia s montážou bežala cez tento prevodník. Po prekonfigurovaní a obnovení komunikácie mi to bežalo ďalej bez akýchkoľvek problémov, dokonca sa dotiahli aj aktuálne súradnice z montáže a montáž bola radená ďalej tak, ako keby k žiadnej zmene nedošlo. Jediné, čo mi na tom NB chýbalo, bolo nainštalované PHD2, tak som to tam doinštaloval a nakonfiguroval. Predbežne sa mi to tvári tak, že mi tam pôjde aj komunikácia z PHD2 za súčasného behu CdC. Zatiaľ jediný problém, ktorý tam je, je zobrazovaná správa "PulseGuide command to mount has failed - guiding is likely to be ineffective." v prípade, keď chcem v PHD2 ovládať montáž manuálne. Túto správu je možné v PHD2 ignorovať (je možné ju nezobrazovať). Čo som pozeral na stránkach openphdguiding, tak tam k tomu píšu "This is usually caused by a bug or timing sensitivity in the ASCOM mount driver, and there is generally no way to know if the guide command was executed properly or not. If you rarely see the alert and your guiding results are acceptable, you can probably ignore it. ..." Teoreticky to môže byť spôsobené aj tým, že v PHD2 zatiaľ nemám spravenú kalibráciu a pri použití ručného ovládania v PHD2 mi pravdepodobne PHD2 nevie poslať správne riadiace impulzy do EQ6. Bude to chcieť otestovať niekde vonku pod jasnou oblohou.
Keď som si toto všetko prešiel, tak už asi začínam tušiť, kde môžeš mať problém. Kým k tomu napíšem viac, budem si to musieť ešte celé otestovať za reálnej prevádzky.

BTW, celkom podarené snímky komét z poslednej doby. Podobný snímok ako máš z C/2017 E4 (Lovejoy), som zatiaľ videl len na pár obrázkoch a aj to bolo z trochu iných lokalít, ako je tá naša.

Uživatelský avatar
MilAN
Příspěvky: 15503
Registrován: 17. 04. 2004, 23:56
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 68

Re: HEQ5 SynTrek+EQMod+Ascom

Příspěvek #120 od MilAN » 04. 04. 2017, 12:21

V čem vidíš nějaký posun nebo výhodu toho řešení přes pulse guide oproti klasice ASCOM / EQMOD + PHD2 přes ST4 ?
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz


Zpět na “Montáže a navigace”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Bing [Bot] a 1 host