HEQ5 SynTrek+EQMod+Ascom

Vše o montážích, stativech, pohonech dalekohledů, naváděcích systémech, apod.
Uživatelský avatar
honza.ho
Příspěvky: 982
Registrován: 20. 05. 2007, 06:31

HEQ5 SynTrek+EQMod+Ascom

Příspěvek #1 od honza.ho » 10. 08. 2009, 14:33

Ahoj,

mám takový dotaz, na který bych už měl znát přesnou odpověd, ale faktem je, že nevím jak na to.
Mám HEQ5 bez GoTo, tzn. verze SynTrek s tím plastovým, malým ovladačem (směry, guide, slow, fast, set).
Rád bych montáž napojil třeba na CDC a ovládal ji přes PC (tzn. goto pomocí CDCčka a podobných aplikací).
Počítám s něčím jako EQMod+Ascom ovladač. Potřebuji vůbec SkyScanovský ovladač nebo se tento krok dá přeskočit? Na webu (http://eq-mod.sourceforge.net/reqindex.html), je moje montáž (Syntrek), uvedena jako kompatibilní. Ascom jako takový znám a používám pro CCD. Spíše je otázka, jakou možnost zvolit a kde ji sehnat.
Jaká je tedy nejjednodušší a nejdostupnější cesta? Prosím bez bastlení, nejlépe dostupné (objednatelné), komerční řešení. Jde mi čistě o to, abych nemusel poskakovat kolem montáže a hledat to, co na obloze tak či tak najdu, jen za cenu ztraceného času a samozřejmě i bez toho přiměřeného úsilí, které i tak občas obtěžuje.
Ono by stačilo koupit ten nový ovladač (nevím kde), ale když už vše jede přes PC, proč ne i s montáží. Rád bych teď chvíli vyžil s tím co mám a postupně zlepšoval spíše takové blbosti, jako je třeba tato :)

Pro úplnost dodávám link na manuál k mé montáži:
http://www.skywatchertelescope.net/swtsupport/Instruction_Manuals/SynTrek%20040805V1.pdf

Moc díky za informace.
[i]Web:[/i] http://www.space-walk.info
[i]Technika:[/i] FSQ85ED, SW70/500,15×70, QHY9,QHY8L Color,QHY5,
QHY 2"m.FW, 2"L,R,G,B,C,Ha, HEQ5, budka, i7 16gb, SSD&NAS, Nexus S+G.Tab, Wacom 4 L
[i]Cloud:[/i] [url=http://db.tt/nupv4Nk5]DropBox[/url]

Uživatelský avatar
Prazan
Příspěvky: 1218
Registrován: 11. 12. 2007, 22:01
Bydliště: Praha Vinoř
Věk: 41

HEQ5 SynTrek+EQMod+Ascom

Příspěvek #2 od Prazan » 10. 08. 2009, 14:38

Ahoj Honzo, mám myslím naprosto stejnou montáž jako ty - Syntrek. Tedy potenciální upgrade na go-to se děje pouze výměnou ručního ovladače, ale to s tím snad tolik nesouvisí.
Jediné, co potřebuješ je rozhraní EQdirect. Je to napěťový převodník a bez něj montáž k RS232 rozhraní nepřipojuj - hrozí poškození elektroniky. Potom už budeš mít k dispozici všechno to, o čem píšeš a ještě spoustu věcí navíc.
Pokud nechceš EQdirect bastlit, tak potřebuješ ruční ovladač od Synscan/Skyscan (tedy ten s goto), přes který montáž připojíš k PC bez dalších rozhraní. Pan Zahajský ho nabízí za 4120 Kč. Případně se dá EQdirect koupit (v zahraničí), ale neznám nikoho, kdo by to tak řešil.
Triedr 10x50, Canon EOS20D
http://astrofotky.cz/~Prazan/

Uživatelský avatar
Alien_MasterMynd
Příspěvky: 1636
Registrován: 26. 09. 2006, 10:17

HEQ5 SynTrek+EQMod+Ascom

Příspěvek #3 od Alien_MasterMynd » 10. 08. 2009, 14:45

Jen pro uplnost - EQDirect je naprosto jednoduchy prevodnik RS-232C/TTL napr. s obvodem MAX232 a 4 kondenzatory, a to je cele :-)
SW NWT 200/1000, HEQ5 SS, SW ref. 70/500
Tr. 8x30,10x50,20x50
Praktica Super TL, Sigma SD10, chlazený mod. Canon 350D s amp-off, EOS IX, FujiFilm S3Pro, upravená chlaz. TV kamera, Watec 902H3 Ultimate, obj. 10-300mm

http://www.alien-mastermynd.com

Uživatelský avatar
Prazan
Příspěvky: 1218
Registrován: 11. 12. 2007, 22:01
Bydliště: Praha Vinoř
Věk: 41

HEQ5 SynTrek+EQMod+Ascom

Příspěvek #4 od Prazan » 10. 08. 2009, 14:48

Ano. Oba jsme jej bastlili a v tomto vlákně můžeš vidět, že nic složitého to není a že se to dá na bastldesce dohnat do moc hezký podoby (teď úplně nemluvím o té své).
Btw.: Pořád mám doma součástky na jeden převodník schovaný.
Triedr 10x50, Canon EOS20D
http://astrofotky.cz/~Prazan/

Uživatelský avatar
honza.ho
Příspěvky: 982
Registrován: 20. 05. 2007, 06:31

HEQ5 SynTrek+EQMod+Ascom

Příspěvek #5 od honza.ho » 10. 08. 2009, 15:32

Vypadá to dobře, nejradši bych to připíchl přes ovladač, ale nechce se mi za nej vypláznout 4000,-. Nenašel by se tu někdo, kdo by si výrobu ještě jednou zopakoval (samozřejmě si připočetl práci)? :)
[i]Web:[/i] http://www.space-walk.info
[i]Technika:[/i] FSQ85ED, SW70/500,15×70, QHY9,QHY8L Color,QHY5,
QHY 2"m.FW, 2"L,R,G,B,C,Ha, HEQ5, budka, i7 16gb, SSD&NAS, Nexus S+G.Tab, Wacom 4 L
[i]Cloud:[/i] [url=http://db.tt/nupv4Nk5]DropBox[/url]

Uživatelský avatar
Prazan
Příspěvky: 1218
Registrován: 11. 12. 2007, 22:01
Bydliště: Praha Vinoř
Věk: 41

HEQ5 SynTrek+EQMod+Ascom

Příspěvek #6 od Prazan » 10. 08. 2009, 15:42

Což o to. Ochota by asi i byla, ale u mně je problém, že plošné spoje vyrábím ručně, což je práce, která: a) moc hezky nevypadá, b) je kvalitativně jinde, než výroba moderními cestami, c) by na jakoukoli hodinovou sazbu vyšla nehorázně draho. Řešením by bylo, kdyby existoval návrh desky třeba v EAGLE (zase čas, který nad tím člověk musí strávit) a ten si nechat vyleptat a vrtat u profesionála (to se dá cenově unést). Osadit tu desku už je skoro legrace.
Triedr 10x50, Canon EOS20D
http://astrofotky.cz/~Prazan/

Uživatelský avatar
honza.ho
Příspěvky: 982
Registrován: 20. 05. 2007, 06:31

HEQ5 SynTrek+EQMod+Ascom

Příspěvek #7 od honza.ho » 11. 08. 2009, 15:50

[i]Web:[/i] http://www.space-walk.info
[i]Technika:[/i] FSQ85ED, SW70/500,15×70, QHY9,QHY8L Color,QHY5,
QHY 2"m.FW, 2"L,R,G,B,C,Ha, HEQ5, budka, i7 16gb, SSD&NAS, Nexus S+G.Tab, Wacom 4 L
[i]Cloud:[/i] [url=http://db.tt/nupv4Nk5]DropBox[/url]

Uživatelský avatar
Martin Kimr
Příspěvky: 51
Registrován: 30. 03. 2009, 12:51

HEQ5 SynTrek+EQMod+Ascom

Příspěvek #8 od Martin Kimr » 12. 08. 2009, 11:05

Neblázni, to jsou vyhozený prachy, já ti to udělám. Kolega Alien_MasterMynd to vyzkouší na své montáži a v pondělí to můžeš mít. Pošli SZ
Dobson Sky-watcher 254/1200, Triedry 10x50, 25x100,  Canon EOS50D

Uživatelský avatar
honza.ho
Příspěvky: 982
Registrován: 20. 05. 2007, 06:31

HEQ5 SynTrek+EQMod+Ascom

Příspěvek #9 od honza.ho » 12. 08. 2009, 11:23

Ahoj,

díky za nabídky. Už se mi včera ozval Hajs. Kdyby to u něj náhodou nedopadlo, ozval bych se.

Moc díky za nabídky
[i]Web:[/i] http://www.space-walk.info
[i]Technika:[/i] FSQ85ED, SW70/500,15×70, QHY9,QHY8L Color,QHY5,
QHY 2"m.FW, 2"L,R,G,B,C,Ha, HEQ5, budka, i7 16gb, SSD&NAS, Nexus S+G.Tab, Wacom 4 L
[i]Cloud:[/i] [url=http://db.tt/nupv4Nk5]DropBox[/url]

Uživatelský avatar
honza.ho
Příspěvky: 982
Registrován: 20. 05. 2007, 06:31

HEQ5 SynTrek+EQMod+Ascom

Příspěvek #10 od honza.ho » 31. 08. 2009, 23:53

Ahoj,

chtěl bych se zeptat uživatelů, kteří používají eqmod na jednu maličkost. Vše mi funguje jak má, dalekohled odparkuju, pustím kalibraci na X objektů a GoTo funguje naprosto precizně.

V čem je ale problém. Když dalekohled následně zaparkuju, odparkuju a chci najet na objekt, je celý systém opět rozhozený. Nemáte někdo radu co kde jak nastavit aby to fungovalo i po parku/unparku? Opakovaná kalibrace mi moc nevyhovuje, protože je to většinou posunuté o více než jedno zorné pole CCD.

Navíc nemám na dalekohledech hledáček takže je to trochu komplikované zkoušet a hledat řešení. Díky za rady :)
[i]Web:[/i] http://www.space-walk.info
[i]Technika:[/i] FSQ85ED, SW70/500,15×70, QHY9,QHY8L Color,QHY5,
QHY 2"m.FW, 2"L,R,G,B,C,Ha, HEQ5, budka, i7 16gb, SSD&NAS, Nexus S+G.Tab, Wacom 4 L
[i]Cloud:[/i] [url=http://db.tt/nupv4Nk5]DropBox[/url]

Uživatelský avatar
peto
Příspěvky: 143
Registrován: 03. 07. 2004, 03:09

HEQ5 SynTrek+EQMod+Ascom

Příspěvek #11 od peto » 01. 09. 2009, 00:44

Cau,

pouzivam EQMOD uz asi vyse roka, a bez problemov.

Napada ma iba jedna vec  - v okne so zoznamom ustavovacich hviezd - Alignment list su dve zaskrtavacie volby:
- Load Alignment Points from Preset on UNPARK
- Save Alignment Points to Preset on PARK

tieto dve nastavenia by mali zabezpecit, aby si sa po odparkovani vratil do skalibrovaneho stavu.

Bezne to tak robim, ze v piatok vecer, vybalim vercajch, vsetko skalibrujem - montaz, pointacnu kameru... a do pondelka rana to mozem hocikedy parkovat odparkovavat a vsetko sedi na chlp....

Prave dnes som si stiahol poslednu verziu v1.18c ktora ma prave prepracovanu Alignment cast - online vidis, ako sa ti kalibruje montaz - je to super - ten chlapik, co to programuje si zasluzi metal...

Okrem toho, poslednych par verzii obsahuje paradne ustavovanie na polarku. Napr. dnes som ustavil polarku asi za 1 minutu... :)

 

Uživatelský avatar
psmolly
Příspěvky: 1377
Registrován: 02. 01. 2001, 05:03

HEQ5 SynTrek+EQMod+Ascom

Příspěvek #12 od psmolly » 10. 09. 2009, 12:20

Pokud tomu dobře rozumím, tak s výbavou HEQ5 SynScan, RS232 a noťas (a kabel RS232-ovladač synscan) můžu pouhým propojením ovládat montáž přes PC?
SW newton 254/1200, EOS 300D, Philips SPC 900nc, Canon A590is,  EQ2, malokuk SW 80/400     http://www.astroam.estranky.cz http://www.firesportcheb.estranky.cz

Uživatelský avatar
Alien_MasterMynd
Příspěvky: 1636
Registrován: 26. 09. 2006, 10:17

HEQ5 SynTrek+EQMod+Ascom

Příspěvek #13 od Alien_MasterMynd » 10. 09. 2009, 12:35

Lepsi je se na ovladac vyprdnout a propojit primo PC s montazi :-)
SW NWT 200/1000, HEQ5 SS, SW ref. 70/500
Tr. 8x30,10x50,20x50
Praktica Super TL, Sigma SD10, chlazený mod. Canon 350D s amp-off, EOS IX, FujiFilm S3Pro, upravená chlaz. TV kamera, Watec 902H3 Ultimate, obj. 10-300mm

http://www.alien-mastermynd.com

Uživatelský avatar
Prazan
Příspěvky: 1218
Registrován: 11. 12. 2007, 22:01
Bydliště: Praha Vinoř
Věk: 41

HEQ5 SynTrek+EQMod+Ascom

Příspěvek #14 od Prazan » 10. 09. 2009, 13:12

Jestli jsem to dobře pochopil, ovladače SynScan verze 2 je potřeba modifikovat (nebo použít EQdirect). Od verze 3.21 jde ovladač propojit přímo s PC. Proč je lepší se na ovladač vyprdnout a jít přes EQdirect? Ptám se ze zvědavosti.
Sám mám EQdirect, protože mám HEQ-5 Syntrek. Nějaké ovládání je ale pořád víc než vhodné. Osvědčil se mi tento malinkatý gamepad od Geniusu.
Triedr 10x50, Canon EOS20D
http://astrofotky.cz/~Prazan/

Uživatelský avatar
Alien_MasterMynd
Příspěvky: 1636
Registrován: 26. 09. 2006, 10:17

HEQ5 SynTrek+EQMod+Ascom

Příspěvek #15 od Alien_MasterMynd » 10. 09. 2009, 13:26

Jo, u v2 je potreba prevodnik RS232/TTL. U v3 je v menu SynScanu volba pro prime propojeni s montazi, kdy se vyuziva prevodnik v ovladaci.
SW NWT 200/1000, HEQ5 SS, SW ref. 70/500
Tr. 8x30,10x50,20x50
Praktica Super TL, Sigma SD10, chlazený mod. Canon 350D s amp-off, EOS IX, FujiFilm S3Pro, upravená chlaz. TV kamera, Watec 902H3 Ultimate, obj. 10-300mm

http://www.alien-mastermynd.com


Zpět na “Montáže a navigace”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 host