EQ-5

Vše o montážích, stativech, pohonech dalekohledů, naváděcích systémech, apod.
Uživatelský avatar
Bill
Příspěvky: 2503
Registrován: 11. 01. 2007, 19:54
Bydliště: Uničov

Re: EQ-5

Příspěvek #211 od Bill » 11. 09. 2017, 20:45

první tři body a poslední je výběr ze 70 stránek toho vlákna - ty, které se tam často opakují...
Další jsou osobní...
Ale já jsem ji měl rád - když jsem ji vyměnil za EQ6, tak jsem nadával, proč ten software je tak stupidní...
Už jenom dvourychlostní ustavování a možnost rychlého pohybu kombinací 2 kláves mi silně chybí :-(
A taky že nemůžu najet na Slunce - za to bych zabil...
M:736 750 113

Uživatelský avatar
vla
Příspěvky: 4347
Registrován: 22. 09. 2002, 02:11

Re: EQ-5

Příspěvek #212 od vla » 11. 09. 2017, 21:53

Já jsem s CG 5 neměl ani žádné mechanické problémy, pointace fungovala skvěle, třeba i proto, že jsem ji nijak fotograficky nepřetěžoval. Dvoustovku newtona vizuálně zvládla a i nějaké těžší refraktory nebyly problém. Prodal jsem ji jen proto, že jsem měl skvělou nabídku na fakticky novou CGEM, a ta je zase nějak mechanicky jinde než CG5, ale i EQ6. Tím ovšem ostatní montáže nechci pomlouvat, má je zde většina, protože jsou levnější a svoji práci určitě zvládají dobře.

martin b
Příspěvky: 178
Registrován: 28. 07. 2016, 10:40
Bydliště: Praha

Re: EQ-5

Příspěvek #213 od martin b » 12. 09. 2017, 07:16

Mám za to, že Slunce bylo přidáno v nějaké poměrně nedávné aktualizaci, asi rok zpátky. Minimálně já ho tam už mám.

Uživatelský avatar
Bill
Příspěvky: 2503
Registrován: 11. 01. 2007, 19:54
Bydliště: Uničov

Re: EQ-5

Příspěvek #214 od Bill » 12. 09. 2017, 07:33

vla píše:protože jsou levnější a svoji práci určitě zvládají dobře.


Ale ony vždy stály i stojí +/- stejně. HEQ5 i CG5ADV GT stávaly okolo 20tis. Kč a dnes stojí obě okolo 30 kKč...

MONTÁŽ SKY-WATCHER HEQ-5 PRO SYNSCAN (GoTo vč. stativu) 29 000 Kč s DPH
http://www.supra-dalekohledy.cz/montaz- ... -4427.html

MONTÁŽ CELESTRON #91519 AVX GoTo (ADVANCED) (nástupce CG5 ADV GT) 29 500 Kč s DPH
http://www.supra-dalekohledy.cz/montaz- ... -4504.html

Je to jenom osobní preference. Na vizuál bych dal přednost CG5 ADV GT, na focení spíše HEQ5 (nejlépe se stativem 2" CG5)... Ale CG5 má hladší průběh periodické chyby, takže třeba bez pointace je určitě lepší a na kratší ohniska je to asi jedno. Na delší ohnisko bych se CG5 vyhnul. CG5 je mnohem lehčí a má mnohem menší spotřebu proudu. Taky ten SW u CG5 mi přijde lepší.
M:736 750 113

Uživatelský avatar
Ondo
Příspěvky: 76
Registrován: 17. 01. 2014, 14:13
Bydliště: Povazska Bystrica
Kontaktovat uživatele:

Re: EQ-5

Příspěvek #215 od Ondo » 04. 10. 2017, 15:37

Caute ludia,

Mate prosim vas niekto skusenost s touto montazou a s fotenim s klasickymi objektivmi tak do 200mm na APSC ?
Kolko min. expozicie to cca utiahne ?
Diik moc :)
Canon 6Dmod, Sigma 35mm, f1.4, Canon 70-200, f4, Samyang 85mm, f1.4, Star Adventurer
https://www.flickr.com/photos/130056684@N07/

Uživatelský avatar
MilAN
Příspěvky: 15671
Registrován: 17. 04. 2004, 23:56
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 68

Re: EQ-5

Příspěvek #216 od MilAN » 04. 10. 2017, 16:27

S nějakým minimálním výhozem do 1 minuty expozice. Samozřejmě za podmínky slušně ustavené montáže
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz

Uživatelský avatar
Ondo
Příspěvky: 76
Registrován: 17. 01. 2014, 14:13
Bydliště: Povazska Bystrica
Kontaktovat uživatele:

Re: EQ-5

Příspěvek #217 od Ondo » 04. 10. 2017, 17:03

Hm a mas stym skusenost? Lebo sa mi nechce verit, ze len tolko, ked napr. s Adventurerom dam 1 min a pri dobrom nastaveni aj 2 min.
Canon 6Dmod, Sigma 35mm, f1.4, Canon 70-200, f4, Samyang 85mm, f1.4, Star Adventurer
https://www.flickr.com/photos/130056684@N07/

Uživatelský avatar
MilAN
Příspěvky: 15671
Registrován: 17. 04. 2004, 23:56
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 68

Re: EQ-5

Příspěvek #218 od MilAN » 04. 10. 2017, 17:22

Mám EQ5 dost dlouho .PE je u ní nějakých 20" +/-. ( a to je ještě hodně dobrý výsledek na tuhle montáž ) a pokud chci mít na snímku max hnutí 2 pixely, tak to lépe při zobrazování ve 100% nevyjde. Samozřejmě, pokud snímek chci publikovat ve 33% , tak to 120s snese
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz

Uživatelský avatar
MayJ
Příspěvky: 481
Registrován: 12. 07. 2016, 20:42
Bydliště: Sázava
Věk: 32
Kontaktovat uživatele:

Re: EQ-5

Příspěvek #219 od MayJ » 12. 11. 2017, 16:52

Ahoj kolegové, mám otázku. Je reálné posadit na EQ5/NEQ5 dalekohled newton 250/1200? Bylo by to pouze a jen na vizual/focení planet. Může to nějak poškodit montáž když váží víc než dvoustovka?
Diky

Uživatelský avatar
dablik
Příspěvky: 413
Registrován: 17. 09. 2012, 13:17
Bydliště: Panenský Týnec
Věk: 39

Re: EQ-5

Příspěvek #220 od dablik » 12. 11. 2017, 17:59

Mel jsem na ni mak180 a nebylo to ono. Montaz se trapila a ja taky. A to je ten mak podstatne kompaktnejsi nez newton 250
na foceni: SV80 APO, WO102 GT, ASI1600MMC, 8x50 hledacek + QHY5, hodne ruznych krouzku a udelatek :)  
montaz: HEQ5 PRO Synscan Belt mod, EQ6R

Uživatelský avatar
Roman (Rick)
Příspěvky: 3667
Registrován: 12. 08. 2007, 23:11
Bydliště: Nitra

Re: EQ-5

Příspěvek #221 od Roman (Rick) » 13. 11. 2017, 08:05

MayJ: tiež som nad tou kombináciou uvažoval, ale nakoniec som zostal pri Newtone 200/1200. Ja som s tým spokojný - stabilita je OK (fotím planéty - na astrofoto deepsky to samozrejme nie je). Musím ale podotknúť, že mám Newtona od Orion Optics, ktorý je ľahší, ako bežné 200 (váži asi toľko ako GSO Newton 150/750mm!). Ďalšiu stabilitu sústavy zvýšila výmena lišty za širšiu, robustnejšiu a použitie 2" nôh z EQ6. Ja by som do tej 250 šiel, ale treba rátať, že dobré to bude len pri bezvetrí, resp. miernom vetre (pri balkónovkách to býva často tak). Fyzicky sa tá montáž nepoláme, neboj ;).

Uživatelský avatar
MayJ
Příspěvky: 481
Registrován: 12. 07. 2016, 20:42
Bydliště: Sázava
Věk: 32
Kontaktovat uživatele:

Re: EQ-5

Příspěvek #222 od MayJ » 13. 11. 2017, 08:29

Díky Ricku za koment. Je mi jasný, že každý tady na fóru mě za tyto kacířské myšlenky postaví na hranici;-DDD
Opravdu se tady bavíme pouze a jen o focení planet nic víc. Je to pouze myšlenka, jen se domnívám, že jak správně píšeš při bezvětří by to mohla unést. Jde v podstatě "jen" o najetí na planetu+chod hodinového stroje...

Uživatelský avatar
MilAN
Příspěvky: 15671
Registrován: 17. 04. 2004, 23:56
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 68

Re: EQ-5

Příspěvek #223 od MilAN » 13. 11. 2017, 08:44

No, Howking si také nenechal rozmluvit předem tuhle montáž a pak hned kupoval EQ6. Pokud ti nestačí, že ti tvoje nápady tady někdo rozmlouvá, tak si uvědom, že budeš muset tu montáž vyztužit, pokud budeš chtít, aby se to nechvělo a nebyly cítit kroky motorů, budeš muset koupit GoTo kit, a ačkoliv do toho budeš investovat skoro jako do silnější montáže, stejně to nebude ono.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz

Uživatelský avatar
MayJ
Příspěvky: 481
Registrován: 12. 07. 2016, 20:42
Bydliště: Sázava
Věk: 32
Kontaktovat uživatele:

Re: EQ-5

Příspěvek #224 od MayJ » 13. 11. 2017, 08:48

Ale já jsem psal že to byla jen myšlenka...

Uživatelský avatar
Roman (Rick)
Příspěvky: 3667
Registrován: 12. 08. 2007, 23:11
Bydliště: Nitra

Re: EQ-5

Příspěvek #225 od Roman (Rick) » 13. 11. 2017, 11:36

MayJ: tie tvoje "kacírske myšlienky" úplne chápem ... :). Dlho som fungoval aj bez toho "vystuženia" a hoci sa ďalekohľad klepal pri zaostrovaní, nebolo to nič nezvládnuteľné ...

MilAn: to si nemyslím, ja fungujem na EQ5 bez GoTo a neviem akých vychytávok a NA FOTENIE PLANÉT to v pohode stačí - viď moje fotky na astrofotkách ;). Nie každý vyžaduje "rock steady" zostavu, ako pri fotení deepsky ...


Zpět na “Montáže a navigace”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 3 hosti