Fomei EQ-3 ?
Fomei EQ-3 ?
Ma dakto skusenosti s montazou Fomei EQ-3 ?
http://eshop.fomei.com/cz/produkt/eq-3-montaz-fomei/
Aka je vlastne nosnost tejto montaze ?
Udrzi Sky-Watcher Maksutov 150/1800 Pro Series (5,6 kg) ?
http://eshop.fomei.com/cz/produkt/eq-3-montaz-fomei/
Aka je vlastne nosnost tejto montaze ?
Udrzi Sky-Watcher Maksutov 150/1800 Pro Series (5,6 kg) ?
Sky-Watcher Mak 150/1800 + CG-5
Fomei EQ-3 ?
spiider napsal: Udrzi Sky-Watcher Maksutov 150/1800 Pro Series (5,6 kg) ?Určitě ne. Začni na mantáži HEQ5 nebo výše.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Fomei EQ-3 ?
Ide mi iba o pozorovanie, nie fotenie ... a chcem sa zmestit do 15 500 Kc :-/
... takze s tymto makom sa mozem rozlucit ... ?
Za 3700 Kc sa mi nepodari zohnat dajaku montaz (aj pouzivanu) ktora by ho uniesla ?
Ist skor za dacim typu Skywatcher Refraktor 120/1000mm EQ-5 ???
Dik
Za 3700 Kc sa mi nepodari zohnat dajaku montaz (aj pouzivanu) ktora by ho uniesla ?
Dik
Fomei EQ-3 ?
spiider napsal: Ide mi iba o pozorovanie, nie fotenie ... a chcem sa zmestit do 15 500 Kc :-/
Dik
Podle toho tvého odkazu bych řekl, že ta montáž je prodávaná bez stativu - doporučuji před případným objednáním prověřit.
Pro vizuální pozorování by mohla stačit i montáž EQ5 (prakticky ověřeno to nemám) a ta by použitá nemusela být o mnoho dražší. Na druhou stranu, pokud chceš ten dalekohled jen na vizuální pozorování, tak nepotřebuješ paralaktickou montáž a mohl by sis vybrat mnohem většího dobsona se kterým díky jeho průměru uvidíš více.
Dik
Podle toho tvého odkazu bych řekl, že ta montáž je prodávaná bez stativu - doporučuji před případným objednáním prověřit.
Pro vizuální pozorování by mohla stačit i montáž EQ5 (prakticky ověřeno to nemám) a ta by použitá nemusela být o mnoho dražší. Na druhou stranu, pokud chceš ten dalekohled jen na vizuální pozorování, tak nepotřebuješ paralaktickou montáž a mohl by sis vybrat mnohem většího dobsona se kterým díky jeho průměru uvidíš více.
Fomei EQ-3 ?
Ano, aj mne sa zda ze je bez stativu ... mozno by som skusil aj daco vyrobit z dajakeho masvneho dreva ... alebo by som musel daco kupit .. no to ma momentalne az tak netrapi ...
Nad dobsonom som uvazoval (Sky-Watcher 254/1200) ale tym by som prisiel o moznost ist s takymto teleskopom napr na stanovacku (cca 25kg). Prenosnost je uplne uboha... A nedal by sa pouzit na pozemne pozorovanie.
Nad dobsonom som uvazoval (Sky-Watcher 254/1200) ale tym by som prisiel o moznost ist s takymto teleskopom napr na stanovacku (cca 25kg). Prenosnost je uplne uboha... A nedal by sa pouzit na pozemne pozorovanie.
Fomei EQ-3 ?
Tak to bych na tvém místě v tomto cenovém limitu koupil raději ten dobson a k tomu nějaký levný menší refraktor nebo dobrý triedr. Váha komletní EQ5 s Makem nebude totiž také příliš nízká: cca 5kg montáž, 4kg stativ, 5kg závaží a pak vlastní dalekohled. Celkově asi 20kg a skladnost také není ideální.
Mám zkušenost, že mnohdy člověk nemá tolik času nebo síly vytahovat a sestavovat velký dalekohled, čekat až se vytemperuje, ale když má něco malého lehkého, tak se rád podívá alespoň tím, zatímco jinak by zůstal doma.
Mám zkušenost, že mnohdy člověk nemá tolik času nebo síly vytahovat a sestavovat velký dalekohled, čekat až se vytemperuje, ale když má něco malého lehkého, tak se rád podívá alespoň tím, zatímco jinak by zůstal doma.
Fomei EQ-3 ?
Nechápu ovšem jednu věc-proč kupovat montáž od lidlskopu za 3500,když i s Lidlskopem stojí tisíce dva?Je to naprosto tožná montáž...
Jakub Kristek

Fomei EQ-3 ?
Ohledně toho MAKa doporučuji se na něj nejdřív podívat a pak uvažovat o montáži. Váha a rozměry jsou věc jedna a realita bývá často překvapením. Řada montáží 5 (ať už EQ-5 nebo HEQ-5) je k tomuto přístroji minimum. K hmotnosti tubusu bych připomněl ještě poměrně masivní hledáček 9x50 (ten lze vyměnit za lehčí). A když uvážím velikost přepravního kufru, tak mě při pomyšlení tahat to na vandr poněkud bolí záda ...
Refraktor Baader 95/580mm CaF2, LZOS 180/1260mm, Celestron C-9.25/C-14 Hyperstar, 10Micron AZ-2000, Dobson LZOS 457/2025mm a spousta železářství.
Fomei EQ-3 ?
To ze je to rovnaka montaz som nevedel ...
Ak je, tak mas pravdu, ale v Lidli budu mat teleskopy predpokladam zase najskor o rok ...
Keby som kupil radsej 2 tak by som asi skoncil tak, ze by sa mi nechcelo vytahovat dobson a pozeral iba tym refraktorom, nehovoriac o tom, ze kvalita optiky by bola za taku cenu asi dost uboha.
Priority mam asi take, ze chcem co najkvalitnejsi tubus (optiku), potom vsestrannost pouzitia (pozemne pozorovanie) a ako tretie prenosnost. Stale ma laka investovat do poriadneho tubusu ako je Mak 150/1800 a prinajhorsom skoncit pri montazi ako je tato: http://www.hvezdarnicka.sk/?menu=119&lang=1 ;D
EDIT://
EQ montaz s teleskopom by sa aspon dala rozlozit na 2 alebo 3 ludi ... ale dobson asi nie ...
Ak je, tak mas pravdu, ale v Lidli budu mat teleskopy predpokladam zase najskor o rok ...
Keby som kupil radsej 2 tak by som asi skoncil tak, ze by sa mi nechcelo vytahovat dobson a pozeral iba tym refraktorom, nehovoriac o tom, ze kvalita optiky by bola za taku cenu asi dost uboha.
Priority mam asi take, ze chcem co najkvalitnejsi tubus (optiku), potom vsestrannost pouzitia (pozemne pozorovanie) a ako tretie prenosnost. Stale ma laka investovat do poriadneho tubusu ako je Mak 150/1800 a prinajhorsom skoncit pri montazi ako je tato: http://www.hvezdarnicka.sk/?menu=119&lang=1 ;D
EDIT://
EQ montaz s teleskopom by sa aspon dala rozlozit na 2 alebo 3 ludi ... ale dobson asi nie ...
Fomei EQ-3 ?
pro Spiider,
takového Maka by měla unést i montáž EQ MON2, alias Astro 5. Já ji koupil jako bazarovku právě za 3500,-. Je to ale náhoda, když jsem ji poptával samotnou (prodává se na ní např. refraktor Messiér 102/1000), tak to nebylo možné.
Obrázky:
http://www.telescope-service.com/mounts ... w-Kopf.jpg
http://www.moty.cz/index.php?show=zbozi ... dely_nazev
Není to ale taky nic malého a lehkého. Mak 150 je už dost velký a těžký. Mak 127 jsem nějakou dobu používal na té montáži Astro 3 od Lídláku, ale měl jsem o něj trošku strach. Mak 127 váží 3,5kg a protizávaží se muselo dát aspoň 2,5kg. Pokud to chceš nosit nebo vozit na dovolenou, skoro to volá po nějakém malém refraktoru??
takového Maka by měla unést i montáž EQ MON2, alias Astro 5. Já ji koupil jako bazarovku právě za 3500,-. Je to ale náhoda, když jsem ji poptával samotnou (prodává se na ní např. refraktor Messiér 102/1000), tak to nebylo možné.
Obrázky:
http://www.telescope-service.com/mounts ... w-Kopf.jpg
http://www.moty.cz/index.php?show=zbozi ... dely_nazev
Není to ale taky nic malého a lehkého. Mak 150 je už dost velký a těžký. Mak 127 jsem nějakou dobu používal na té montáži Astro 3 od Lídláku, ale měl jsem o něj trošku strach. Mak 127 váží 3,5kg a protizávaží se muselo dát aspoň 2,5kg. Pokud to chceš nosit nebo vozit na dovolenou, skoro to volá po nějakém malém refraktoru??
EQ 6R na pilíři + achromát Bresser 127/1200 na hvězdárně, ASI 224 barevná
Fomei EQ-3 ?
Nechci ti brát iluze, ale na pozemní pozorování ten Mak průměru 150mm nebude příliš vhodný. Když k němu dokoupíš okulár 32mm (abys dosáhl co nejmenšího zvětšení a nejširšího zorného pole), tak velikost zorného pole bude jen cca. 0,9° (a pravděpodobně ještě méně, protože Maky mají z konstrukčních důvodů zorné pole omezené). Zvětšení přitom bude 56x a to je často za slunečného dne příliš, protože se vzduch nad zemí silně chvěje (obvzláště ve městě) a rozumě se dají používat zvětšení cca. 30x. Nepatrně lépe (i po stránce hmotnosti) by na tom mohl být Schmidt Cassegrain s f/10.
Fomei EQ-3 ?
me prijde i lidlskop na tahani na vandr (stanovacku) docela velky dalekohled ;D
jinak bych zvazoval triedr, sam mam takovy pidi binar za 10 USD.
jinak bych zvazoval triedr, sam mam takovy pidi binar za 10 USD.