EQ6 PRO SkyScan

Vše o montážích, stativech, pohonech dalekohledů, naváděcích systémech, apod.
Uživatelský avatar
MartinV.
Příspěvky: 1327
Registrován: 12. 06. 2013, 10:11

EQ6 PRO SkyScan

Příspěvek #46 od MartinV. » 01. 02. 2008, 12:58

Přeji dobré ráno na astrofóru

Měl bych dotaz k majitelům montáží EQ6 zda-li si někdo nenechával výrábě šnekové kolo a šneka. U své montáže již delší dobu pozoruji nepravidelný chod na ose D.E., který se projevuje při rychlosti Rate 6-9 zvuky podobnému "skřípání" pouze však jen při rozjezdech a dojezdech pohonů. V průběhu otačení šneku se nepravidelných chod projevuje slabými periodickými rezonancemi. Rozhodně to nemůže být způsobeno jen šnekem, protože rezonance v jednom úzkém pásmu natočení osy D.E. úplně přestane a běží v pohodě. Vůli na montáži mám nastavenou na minimální, ale je tam.

Chtěl bych tedy požádát zda-li již si někdo nenechal vyrábět pohony pro tuto montáž.

MartinV
Osobní stránky: http://dslr-astrophotography.cz/
FSQ 106ED, Losmandy G-11 GoTo L4 (Ascom Gemini telescope.NET), EOS 40Dmod, Lunático EZG60, Lacerta MGEN, QHY5L II, SQM-L, Lenovo x200
Poz. stanoviště: Kamenný vrch, Stránské, Norberčany, Morav

Uživatelský avatar
keram_h
Příspěvky: 28
Registrován: 12. 03. 2007, 15:00
Věk: 44

EQ6 PRO SkyScan

Příspěvek #47 od keram_h » 14. 02. 2008, 14:31

Mám jednu otázočku, na www.celestron.cz sa predáva MONTÁŽ/SKY EQ-6 SKYSCAN NĚMECKÁ vč.STATIVU a TSC/SKY NWT 8” 203/1000 EQ-6 PRO (SkyScan). Cenový rozdiel je len 1900 CZK. Je kvalita EQ-6 (dokonca verzia PRO) s newtonom porovnateľná so samostatnou montážou? Resp. je ten 8” newton k niečomu použiteľný? Len tubus 8” newton stojí cca 8000,- CZK. Viem, že cena setov je výhodnejšia než nákup samostatných komponetov, ale pravdepodobne sa vždy na niečom šetrí. Takže ako to je?
Nikon D80, Nikkor AF 50mm f/1,8, Sigma 100-300mm F/4 EX APO HSM, Triéder BPC 10x50

Uživatelský avatar
Konihlav
Příspěvky: 5407
Registrován: 24. 01. 2008, 15:21
Kontaktovat uživatele:

EQ6 PRO SkyScan

Příspěvek #48 od Konihlav » 14. 02. 2008, 16:12


keram napsal: Mám jednu otázočku, na www.celestron.cz sa predáva MONTÁŽ/SKY EQ-6 SKYSCAN NĚMECKÁ vč.STATIVU a TSC/SKY NWT 8” 203/1000 EQ-6 PRO (SkyScan). Cenový rozdiel je len 1900 CZK. Je kvalita EQ-6 (dokonca verzia PRO) s newtonom porovnateľná so samostatnou montážou? Resp. je ten 8” newton k niečomu použiteľný? Len tubus 8” newton stojí cca 8000,- CZK. Viem, že cena setov je výhodnejšia než nákup samostatných komponetov, ale pravdepodobne sa vždy na niečom šetrí. Takže ako to je?
ja tam vidim ten TSC/SKY NWT 8" jen na EQ-5 ???

Uživatelský avatar
keram_h
Příspěvky: 28
Registrován: 12. 03. 2007, 15:00
Věk: 44

EQ6 PRO SkyScan

Příspěvek #49 od keram_h » 14. 02. 2008, 17:54


Konihlav napsal:
ja tam vidim ten TSC/SKY NWT 8" jen na EQ-5 ???


Pozri sa este raz a poriadne: ::)

http://www.celestron.cz/dalekohledy/astronomicke/newtony/GOTO_montaz.html
Nikon D80, Nikkor AF 50mm f/1,8, Sigma 100-300mm F/4 EX APO HSM, Triéder BPC 10x50

Uživatelský avatar
Konihlav
Příspěvky: 5407
Registrován: 24. 01. 2008, 15:21
Kontaktovat uživatele:

EQ6 PRO SkyScan

Příspěvek #50 od Konihlav » 14. 02. 2008, 19:10

aha, je to v ty goto sekci ja koukal jen na eq.

tak to je podezrele :-) to by me tedy take zajimalo, v cem je hacek. Asi bych se informoval primo u supry, resp. se tu obcas vyskytne na foru "jakysi" Janek ;-) nebo tak nejak podobne a ten by mohl vedet.

Pokud je vse OK a identicke, tak nevim proc bych si kupoval samotnou EQ6ku kdyz ji muzu mit v podstate za stejny penize i s newtonem.

Ted je otazka, zda to tam v nabidce treba nejak nezustalo "z drivejska" a de facto uz ta nabidka neplati, kdo vi. Chce se to ptat primo u zdroje.

Uživatelský avatar
MP
Příspěvky: 2923
Registrován: 20. 05. 2003, 00:06

EQ6 PRO SkyScan

Příspěvek #51 od MP » 15. 02. 2008, 13:19


Konihlav napsal: tak to je podezrele :-) to by me tedy take zajimalo, v cem je hacek.
Ja bych v tom hacek nehledal. Podle mne jde o naprosto identickou montaz i tubus, jake lze koupit samostatne. Tim, ze je oboji od stejneho vyrobce ( Synta ), mohou dat set za cenu setu a ne jednotlivych komponent. A ruzne slevy a akce vyrobcu, distributoru i prodejcu byvaji obcas vyhodne ...
e-mail : mpec(at)cce(dot)cz&&

Uživatelský avatar
Fugas
Příspěvky: 429
Registrován: 04. 03. 2007, 04:35

EQ6 PRO SkyScan

Příspěvek #52 od Fugas » 16. 02. 2008, 05:01

Prosím, potřeboval bych něčí pomoc. Mám novou EQ6 PRO SkyScan. Pokud přeskočím ustavování, tak mohu normálně používat šipky k pohybu montáže ve všech osách. Pokud se však pokusím ustavit montáž (je jedno na kolik hvězd), montáž najede a chce vycentrovat hvězdu. Bohužel - tady však mohu použít pouze kláves v jedné ose (nahoru, dolů), klávesy vpravo a vlevo nefungují a nefungují ani když přeruším ustavování. Prostě při pokusu o ustavení přestanou klávesy se šipkou vpravo a vlevo reagovat. Firmware jsem přehrál, zkoušel jsem i starší verze firmware, stále stejný výsledek. Prostě klávesy (L a R) po ustavení nefungují. Nemáte někdo nějakou zkušenost či radu ?

Uživatelský avatar
MP
Příspěvky: 2923
Registrován: 20. 05. 2003, 00:06

EQ6 PRO SkyScan

Příspěvek #53 od MP » 16. 02. 2008, 19:07


Fugas napsal: Prostě klávesy (L a R) po ustavení nefungují. Nemáte někdo nějakou zkušenost či radu ?
A neni to treba jen tim, ze hledas hvezdu moc blizko polu a tak je pohyb v RA temer neznatelny ?
;)
A dale : nemas neco v portu pro autoguider ?
e-mail : mpec(at)cce(dot)cz&&

Uživatelský avatar
Fugas
Příspěvky: 429
Registrován: 04. 03. 2007, 04:35

EQ6 PRO SkyScan

Příspěvek #54 od Fugas » 16. 02. 2008, 21:46

díky -
asi jsem na to vylučovací metodou přišel. Nicméně si to nedovedu vysvětlit. Dělá to kabel od zdroje k montáži. Je to org. kabel, který jsem normálně používal (a on taky normálně funguje a montáž jede), jen na něm nefunguje to, co jsem popsal výše ???. Vůbec nevím proč.
Ještě to chci prověřit na montáži stejného typu, abych měl jistotu. Pokud to tak bude, tak si to (zatím) nedovedu vysvětlit - myslel jsem, že buď kabel jde, nebo nejde.

Uživatelský avatar
MMys
Příspěvky: 14200
Registrován: 02. 01. 2001, 05:03
Bydliště: Běleč nad Orlicí
Věk: 45
Kontaktovat uživatele:

EQ6 PRO SkyScan

Příspěvek #55 od MMys » 16. 02. 2008, 22:08

Tak napájecí kabel to určitě nebude - jak vylučovací metodou ? Máš snad ještě jiný napájecí kabel, s kterým to funguje ?
http://foto.astronomy.cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N300/1200, N185/610, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, CCD G3-16200

Uživatelský avatar
Fugas
Příspěvky: 429
Registrován: 04. 03. 2007, 04:35

EQ6 PRO SkyScan

Příspěvek #56 od Fugas » 16. 02. 2008, 23:17

Tak se zdá, že MMys na to přišel - díky. Problém je v délce kabelu (pokles napětí, které je potřeba pro napájení montáže). Pro větší délky kabelů by měla být použita např. tlustá dvoulinka k reprobednám. Ještě jednou dík.

Uživatelský avatar
pifo
Příspěvky: 193
Registrován: 11. 10. 2006, 17:41

EQ6 PRO SkyScan

Příspěvek #57 od pifo » 22. 03. 2008, 18:09

Postreh z upgradu RA ozubeneho kolesa a sneku na EQ-6 PRO:

Niekedy pred rokom som nasiel na webe tuto stranku:
http://www.gierlinger.cc/schnecke.htm

Dlho som sa rozhodoval, ci stoji za to investovat do tohto ozubeneho kolesa a sneku 340,-EUR, hlavne ci to splni svoj ucel.
Na novo kupenej EQ-6 PRO som meral chybu v rozmedzi 20-26".
Po precitani diskusii na AF ohladne tejto montaze som sa odhodlal k prvej moznosti znizenia PE a to vycistenim a doladenim montaze. Po vycisteni, namazani a doladeni vole som s prekvapenim meral PE v rozmedzi 12-15".
No po case som sa zase vratil na hore uvedenu stranku a objednal nove koleso so snekom. Ked som rozbalil balik a pozrel na to, uz na prvy pohlad bolo vidiet krasne obrobene zuby kolesa a snek ktory s uplnou presnostou zapadol na zuby.
Vsetko som s presnostou namontoval, premazal a doladil vole.

Prvy test sa konal pri nie najlepsich podmienkach, bol dost silny vietor a nejaka ta oblacnost, no vysledok bol 4" :)

Takze myslim ze to stoji za to...

Uživatelský avatar
MMys
Příspěvky: 14200
Registrován: 02. 01. 2001, 05:03
Bydliště: Běleč nad Orlicí
Věk: 45
Kontaktovat uživatele:

EQ6 PRO SkyScan

Příspěvek #58 od MMys » 22. 03. 2008, 18:19

člověče děláš mi chutě ;)

Už delší dobu po tom pokukuji. Od doby, co na montáži provozuji i Vixen VC200L mě PE kolem 30-35" už přeci jen dělá trošku problémy. Autoguider to sice nějak "honí" ale ideální to rozhodně není.
http://foto.astronomy.cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N300/1200, N185/610, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, CCD G3-16200

Uživatelský avatar
pifo
Příspěvky: 193
Registrován: 11. 10. 2006, 17:41

EQ6 PRO SkyScan

Příspěvek #59 od pifo » 22. 03. 2008, 18:29

To MMys:

No neviem ako by sa to spravalo, kebyze tam nalozim tvoje vybavenie, ale urcite by to bolo lepsie...
Pri merani som mal nalozene toto:
WO Megrez 110ED
SW 70/500
Atik 16HR
Atik 16IC

Cize cca. 10kg vratane uchytov a reduktorov...

Som vazne prekvapeny a neviem sa dockat jasnej oblohy :)

Uživatelský avatar
MMys
Příspěvky: 14200
Registrován: 02. 01. 2001, 05:03
Bydliště: Běleč nad Orlicí
Věk: 45
Kontaktovat uživatele:

EQ6 PRO SkyScan

Příspěvek #60 od MMys » 22. 03. 2008, 19:00

V tom problém nebude. Nejtěžší sestava má kolem 10kg (Astrograf N185/610 + pointér Borg 77ED). Ten Vixen má asi 6,5kg a pointuji ho mimoose, takže víc než nějakých 7-7.5kg to nemá, a je to krátké.

Jakým způsobem jsi to objednával ? kolik bylo poštovné ? Nějak mi nesedí těch 340 EUR, na tom WEBu je cena 299EUR. 40EUR bylo poštovné ? Komunikuje dotyčný německy ?
http://foto.astronomy.cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N300/1200, N185/610, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, CCD G3-16200


Zpět na “Montáže a navigace”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 host