AZ-EQ6 GoTo

Vše o montážích, stativech, pohonech dalekohledů, naváděcích systémech, apod.
Uživatelský avatar
Bill
Příspěvky: 2418
Registrován: 11. 01. 2007, 19:54
Bydliště: Uničov

AZ-EQ6 GoTo

Příspěvek #76 od Bill » 16. 04. 2015, 22:03

Jo jo. To je ta relativita - já dělám deseti nebo i dvacetiminutové snímky a pak stačí jeden hrb, který se nestíhá upointovat a není to dobré. Raději 60 korekcí, které se stíhají, než když je deset nedostatečných a zhoršuje to ostrost. Ale jak říkám, jedna je za 18 a druhá bez dvou za dvacet :-(

Zázrak se bohužel nestal.
M:736 750 113

Uživatelský avatar
MMys
Příspěvky: 12982
Registrován: 02. 01. 2001, 05:03
Bydliště: Běleč nad Orlicí
Věk: 44
Kontaktovat uživatele:

AZ-EQ6 GoTo

Příspěvek #77 od MMys » 17. 04. 2015, 00:41

A za tu cenu ani nemůže (uvažuji výrobní řekněme polovinu ceny prodejní).To se prostě udělat nedá. I tak je to velmi slušná a docela univerzální montáž, zaplňující (společně s původní EQ6) tak trochu díru mezi malými levnými a drahými velkými montážemi.
http://foto.astronomy.cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N300/1200, N185/610, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, CCD G3-16200

Uživatelský avatar
Cztwerec
Příspěvky: 4548
Registrován: 03. 02. 2007, 17:58
Bydliště: Břežany II.
Kontaktovat uživatele:

AZ-EQ6 GoTo

Příspěvek #78 od Cztwerec » 20. 04. 2015, 12:20

Vůle stále pokračuje. Zkusil jsem povolit oba dva šrouby, nastavit náklon a potom utáhnout. Když chytnu za závažovou tyč, a zkusím s tím pohnout, je to v obou směrech dokonce o kus horší. Nevím jestli něco není stržené nebo je něco se závitem, nicméně vůle se prostě nedá ničím vymezit.

Něco podobného, ovšem v menší míře, jsem měl i u EQ 6 SS. Opravdu jste to nikdo u své AZ EQ 6 nezaznamenal? Je to chyba jen u mého kusu?

Uživatelský avatar
vla
Příspěvky: 4323
Registrován: 22. 09. 2002, 02:11

AZ-EQ6 GoTo

Příspěvek #79 od vla » 20. 04. 2015, 12:54

A vadí to něčemu? Těžiště je mimo osu, takže vůle bude automaticky vymezena. Jinak tam máme horní čep, dolní čep, matici a závit. To se na té vůli může podílet, ale myslím, že "na funkci to nebudemít vliv". :)

Uživatelský avatar
Cztwerec
Příspěvky: 4548
Registrován: 03. 02. 2007, 17:58
Bydliště: Břežany II.
Kontaktovat uživatele:

AZ-EQ6 GoTo

Příspěvek #80 od Cztwerec » 20. 04. 2015, 13:10

Vadí, nevadí. Vláďo jak se to vezme, z výroby to bylo pevné jak kámen a teď je z toho máslo :) pokud to nebude mít na funkci živočicháře vliv, tak ok. Ale když jsem na to včera nandal svůj triplet, nejdřív v montáži pěkně louplo a pak přeskočilo. Jen jsem z toho měl strach... Možná to bude na tom dolním čepu, se špatně utaženou maticí, ale to jsem také zkoušel a ta mi přijde že na volno byla i na začátku.

Uživatelský avatar
SIRIUS_758
Příspěvky: 1827
Registrován: 26. 02. 2008, 23:09

AZ-EQ6 GoTo

Příspěvek #81 od SIRIUS_758 » 20. 04. 2015, 14:26

Tohle bych řekl, že je nepodstatné...Vlastní vahou se to vymezí a na co bych to pak tak velkou silou ( pákou za tyč se závažím ) nadzdvihával ? Mně osobně vadí jiná mechanická nedokonalost, asi jediná na této jinak povedené montáži - na MHV jsem ji poprvé provozoval v AZ módu se dvěma dost těžkými dalekohledy - oba cca 13kg s plnou výzbrojí, což je u mne i binohlava s panoptiky 24mm. Dalekohled, který je v pozici místo závaží ( na foto Maksutov ) nejde v elevaci dostatečně utáhnout a např. po sundání těžké binohlavy padá.. Prostě se na to nesmí moc chytat a kromě rozvážení to zásadně komplikuje i možnost manuálního posunu dalekohledů bez napájení montáže. Druhá "čelist" ::) je chycená imbusem v ose závažové tyče a pak zajištěná jedním imbusem kolmo - viz foto ( na klik )


Uživatelský avatar
MilAN
Příspěvky: 15486
Registrován: 17. 04. 2004, 23:56
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 68

AZ-EQ6 GoTo

Příspěvek #82 od MilAN » 20. 04. 2015, 14:56

Ta druhá hlava tam drží dobře. Problém je se závažovou tyčí . Ta má trochu vůli a není problém jí otočit. Řešil jsem to výměnou toho 12 mm šroubu s kličkou za imbus, a v protipoloze 2 červíky po 120°. Pak to je O.K. Šlo by také jednoduše nafrézovat ( nebo i napilovat) na té tyči plošku Jediné, co nejde seřídit , je kónická chyba a paralelnost os dalekohledů ( = kolmost k DEC ose). Tady je potřeba si pomoci kovovými podkládacími plechy ( dělají se tuším od 0,05 mm výše)
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz

Uživatelský avatar
SIRIUS_758
Příspěvky: 1827
Registrován: 26. 02. 2008, 23:09

AZ-EQ6 GoTo

Příspěvek #83 od SIRIUS_758 » 20. 04. 2015, 22:46

Děkuji Milane,
že se protáčí i vlastní závažová tyč jsem si do teď nevšiml, či neuvědomil.. ;) Tím, že je potřeba počítat s tím, že kvůli vyvážení by bylo někdy potřeba tyč s druhým dalekohledem povytáhnout, tak se omezují možnosti řešení, např. zajištění kolíkem. Sice mělká drážka místo jedné, či několika děr, by pevnost moc nesnížila.

Uživatelský avatar
KpS
Příspěvky: 1767
Registrován: 04. 09. 2006, 02:26

AZ-EQ6 GoTo

Příspěvek #84 od KpS » 02. 05. 2015, 22:44

Periodickou chybu AZEQ6 jsem měřil narychlo hned po zakoupení a teď o něco důsledněji se zhruba stejným výsledkem. Na grafu jsou tři osmiminutové úseky odfiltrované od vyšších frekvencí. Na rozdíl od Milana tady vliv převodu 4:1 nevidím. Pokud bych nahrál PEC (u této montáže permanentní PPEC), držely by se odchylky podle nefiltrovaného grafu zhruba v rozmezí +/- 2,5". Maximální rychlost zaznamenaná v logu byla 1,7"/sec.


Karel

Uživatelský avatar
Vabra
Příspěvky: 3680
Registrován: 10. 02. 2006, 17:20

AZ-EQ6 GoTo

Příspěvek #85 od Vabra » 03. 05. 2015, 06:53

Maličko OT:

Právě jsem spíše odhadnul než přesně změřil PE menšího bratříčka - SW AZ EQ5 Goto.

Při neustavené montáži (nemá pol hledáček, tak jsem to dal jen tak od oka na Polárku podle hrany na hlavě montáže). Utíkal Arkturus o cca 5px za minutu v DE a v RA se kroutil tam a zpátky.

Peak to peak vlnovky v RA byl za 20 minut cca 15px.
Při ohnisku objektivu 500mm a velikosti pixelu Atika 460 je jeden pixel 1,89", pak vychází nekorigovaná PE na 28" peak to peak (nebo +/- 14" na obě strany).

No čekal jsem malinko lepší výsledek, ale Lacerta na Sigma objektivu to "uguidovala" bez problému (jen kvůli velkému neustavení došlo k očekávané rotaci pole).  :-/

Info přenesu do samostatného vlákna k AZEQ5, až s ní budu mít více zkušeností k publikování uživatelské recenze.

konec OT.
Pavel Vabrousek

Uživatelský avatar
SIRIUS_758
Příspěvky: 1827
Registrován: 26. 02. 2008, 23:09

AZ-EQ6 GoTo

Příspěvek #86 od SIRIUS_758 » 25. 04. 2016, 03:40


Uživatelský avatar
Cztwerec
Příspěvky: 4548
Registrován: 03. 02. 2007, 17:58
Bydliště: Břežany II.
Kontaktovat uživatele:

AZ-EQ6 GoTo

Příspěvek #87 od Cztwerec » 15. 05. 2016, 22:54

Chtěl bych se zeptat majitelů této montáže. Někdy mi vypadne jemný posuv běží jen hodinový stroj někdy vypadne i ten) a vyskočí znovu na začátek základního kolečka - EQ MODE - Position - atd...

Stalo se Vám to někdy taky? Přemýšlím, čím to může být. Jestli napětím nebo, konektory, toto zvláštní chování se občas spraví - na chvíli, když lépe zatlačím konektory do HC. Zkoušeli jste čistit styky mezi konektory? A když tak čím? Lihem?

Za případné postřehy budu vděčný.

Uživatelský avatar
Cztwerec
Příspěvky: 4548
Registrován: 03. 02. 2007, 17:58
Bydliště: Břežany II.
Kontaktovat uživatele:

AZ-EQ6 GoTo

Příspěvek #88 od Cztwerec » 06. 06. 2016, 11:20

Tak ikdyž nikdo neporadil :) Problém byl opravdu v kabelech... Je velmi důležité mít pořádný kontakt v kabelech této montáže. Ta RS ka jsou taková vachrlatá ikdyž vezmu v potaz zástrčky přímo na montáži. Musel jsem to dotáhnout a udělat nové kabely, sice nejsou kroucené, ale o to jsou delší a problém je vyřešen ještě s vylepšením. Nutné je dávat si pozor také na správné vstupní napětí.

Uživatelský avatar
MilAN
Příspěvky: 15486
Registrován: 17. 04. 2004, 23:56
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 68

AZ-EQ6 GoTo

Příspěvek #89 od MilAN » 06. 06. 2016, 11:27

Ty tam máš co dotáhnout? Šroubovací je přeci jen napájecí kabel
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz

Uživatelský avatar
Cztwerec
Příspěvky: 4548
Registrován: 03. 02. 2007, 17:58
Bydliště: Břežany II.
Kontaktovat uživatele:

AZ-EQ6 GoTo

Příspěvek #90 od Cztwerec » 06. 06. 2016, 11:30

Rozebral jsem desku a drželo to na dvou šroubcích. Jednalo se mi o pohyby zástrčky na montáži (AG + HC), ikdyž to úplně fyzicky nesouvisí s problémem opatrně jsem to dotáhl. Od této chvíle sedí vše na pevno. Jinak to bude taky tím, že jsem byl občas líný vložit HC do držáku na poličce. Tím jak se to vyvěšovalo se to také povolovalo.


Zpět na “Montáže a navigace”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 host