AZ-EQ6 GoTo

Vše o montážích, stativech, pohonech dalekohledů, naváděcích systémech, apod.
Uživatelský avatar
dvader
Příspěvky: 2324
Registrován: 06. 04. 2007, 15:36
Bydliště: Praha 9
Věk: 51

AZ-EQ6 GoTo

Příspěvek #61 od dvader » 01. 03. 2015, 08:28

Fakt ne?
To jsem netušil... Já ustavuji CPC ve dne tak, že zvolím metodu Solar System Align a s fólií ustavím na Slunce. Pokud je nad obzorem (a úhlově dostatečně daleko od Slunce) Venuše nebo Jupiter, tak mi tam dalekohled už najede. Pak to ustavení na té planetě zpřesním. :)
Tlustá Berta (Celestron CPC-1100 GPS XLT), Lunt LS60TC, WO Megrez 72 APO, APM Herschel 1.25", okuláry Vixen LVW 42 mm, TV Radiany 8 a 5 mm, a Hyperiony 31, 13, 8 a 5 mm, triedr Kowa XD 8x33 Genesis :D

Uživatelský avatar
MilAN
Příspěvky: 15665
Registrován: 17. 04. 2004, 23:56
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 68

AZ-EQ6 GoTo

Příspěvek #62 od MilAN » 01. 03. 2015, 10:30



Nevím jak Celestron, ale SW nemá na kalibraci k dispozici planety ani Slunce. - pouze hvězdy
Psal jsem, že nevím, jak to má Celestron. Což jsem si později zjistil z manuálu, a Celestron to má tak, jak píšeš. Ale Sky Watcher tuto možnost ve svých montážích nemá.

lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz

Uživatelský avatar
Bill
Příspěvky: 2501
Registrován: 11. 01. 2007, 19:54
Bydliště: Uničov

AZ-EQ6 GoTo

Příspěvek #63 od Bill » 01. 03. 2015, 11:42

Bohužel. Nechápů, proč nedokáže od konkurence něco odkoukat. Když ustavím montáž a ještě nejsou vidět hvězdy, mohl jsem Celestrona ustavit třeba na Jupiter nebo Měsíc :-(
M:736 750 113

Uživatelský avatar
MilAN
Příspěvky: 15665
Registrován: 17. 04. 2004, 23:56
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 68

AZ-EQ6 GoTo

Příspěvek #64 od MilAN » 01. 03. 2015, 12:38

Ale Bille, hvězdy ve dne jsou vidět daleko dříve a jasněji, než Jupiter. Stačí jen trochu méně průzračná obloha, a Jupiter v okuláru nenajdeš( i když máš perfektně zaostřeno !) O ostatních planetách nemluvě, pouze Venuše.
Už to jednou zkus, hvězd kolem +1 až +1,5 mag je na obloze dostatek a ty najdeš . Ustavit S-W GoTo montáž ve dne podle hvězd není opravdu žádný problém
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz

Uživatelský avatar
Bill
Příspěvky: 2501
Registrován: 11. 01. 2007, 19:54
Bydliště: Uničov

AZ-EQ6 GoTo

Příspěvek #65 od Bill » 01. 03. 2015, 16:08


hvězdy ve dnejsou vidět daleko dříve a jasněji, než Jupiter. Stačí jentrochu méně průzračná obloha, a Jupiter v okuláru nenajdeš

Díky za tip, tohle by mne nenapadlo. Ale u Celestronu jsem měl vždy při prvním pokusu jasnou hvězdu ve hledáčku - EQ6 (bez AZ) nemá značky a tak většinou první hvězdu vůbec v hledáčku nevidím i když už je dost velká tma. Asi si je tam budu muset dodělat - jenom jich musí být více, protože u SW není možnost nastavit OTA orienation (protože krom značek to je asi zbytečné)

Nemáš ještě nějaký tip na Venuši v poledne, když se S-W nedá ustavit na Slunce? Ono to je takový vděčný objekt na předvádění lidem, kteří v noci nemají tu trpělivost někde mrznout :-)

Pokud je to tady OT, tak to někam přesuň.
M:736 750 113

Uživatelský avatar
Karell
Příspěvky: 5032
Registrován: 24. 04. 2009, 09:58
Bydliště: Brána do Krkokonoš
Kontaktovat uživatele:

AZ-EQ6 GoTo

Příspěvek #66 od Karell » 01. 03. 2015, 16:14

Zadám si do ručky souřadnice pro najetí GoTo na Slunce, ať montáž najede kamkoliv povolím obě osy a dostrkám tam tubus ručně,  potom zadám, že chci najet na Venuši a ejhle, Venuše je v okuláru. :)
Edit: teď tak ale přemýšlím, to co popisuji, u takové EQ8 asi už neudělám, když má enkodéry hlídající v každý okamžik přesnou pozici os. :)

Uživatelský avatar
MilAN
Příspěvky: 15665
Registrován: 17. 04. 2004, 23:56
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 68

AZ-EQ6 GoTo

Příspěvek #67 od MilAN » 01. 03. 2015, 16:19

Když nebudu mít ani trochu dobře postavenou montáž, a budu chtít pozorovat jen Venuši, tak si ručně najedu na Slunce a použiju rozdílů souřadnic. Když nebylo GoTo, jinak to ani rozumně nešlo.
P.S : pokud ti chybí značky na montáži, tak si je tam udělej fixem. Bohatě to stačí.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz

Uživatelský avatar
Cztwerec
Příspěvky: 4585
Registrován: 03. 02. 2007, 17:58
Bydliště: Břežany II.
Kontaktovat uživatele:

AZ-EQ6 GoTo

Příspěvek #68 od Cztwerec » 16. 04. 2015, 09:28

Včera jsem zkoušel ustavit co nejpřesněji AZEQ 6 na focení. Vše v pořádku, nicméně co mě zarazilo byla i při pevném dotažení na doraz vůle hlavy a její elevace - nevím jak to nazvat, ustavení zeměpisné šířky (ustavení severního pólu, ta část ve které je polární hledáček).



Tenhle šroub v podstatě dotáhnout nelze. Je jen elevační. Ikdyž jsem vše dotáhnul, prostě tam ta vůle je.

Co s tím? :)

Uživatelský avatar
KpS
Příspěvky: 1783
Registrován: 04. 09. 2006, 02:26

AZ-EQ6 GoTo

Příspěvek #69 od KpS » 16. 04. 2015, 14:14

Dlouhý šroub je určen pouze ke změně náklonu při povolených černých matkách. Jsou z obou stran. Až jsem s náklonem spokojen, utáhnu černé matky a na šroub už nesahám. Není nic, proti čemu by se měl dotahovat. Ještě bych si rozhodil náklon.

Karel

Uživatelský avatar
MilAN
Příspěvky: 15665
Registrován: 17. 04. 2004, 23:56
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 68

AZ-EQ6 GoTo

Příspěvek #70 od MilAN » 16. 04. 2015, 14:42

Kromě všech dobrých vlastností téhle montáže bych chtěl upozornit na jednu vlastnost,která v některých případech může být nepříjemná.  PE  téhle montáže je zhruba poloviční oproti  klasické EQ6.  To je  vcelku příjemné. Co je nepříjemné to je to, že zatím co u klasické EQ6  proběhne na 1 otáčku šneku  jedna "sinusoida" , u AZ EQ6 proběhnou v podstatě 4. Což může vadit , pokud se nepointuje , protože ta změna i když je v amplitudě menší, je výrazně rychlejší.  Takže představa, že to umožní delší nepointované snímky, není na místě.

Na druhou stranu, mohou za to ozubená kolečka na hřídeli motoru - a tady by se asi bez velkých problémů dalo  upgradovat na nějaká přesnější
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz

Uživatelský avatar
Cztwerec
Příspěvky: 4585
Registrován: 03. 02. 2007, 17:58
Bydliště: Břežany II.
Kontaktovat uživatele:

AZ-EQ6 GoTo

Příspěvek #71 od Cztwerec » 16. 04. 2015, 17:03

No ten velký šroub je elevační, problém je že i po zatažení těch dvou černých tam je vůle. A nevím jak ji vymezit - odstranit, já jen jestli jste se s tím někdo také nesetkal...

Montáž je "poměrně levná" ale tohle mě celkem štve.

Uživatelský avatar
Bill
Příspěvky: 2501
Registrován: 11. 01. 2007, 19:54
Bydliště: Uničov

AZ-EQ6 GoTo

Příspěvek #72 od Bill » 16. 04. 2015, 18:04


zatím co u klasické EQ6  proběhne na 1 otáčku šneku  jedna "sinusoida" , u AZ EQ6 proběhnou v podstatě 4.

No ono to není úplně pravda - ten průběh klasické EQ6 taky není moc hladký:

M:736 750 113

Uživatelský avatar
MilAN
Příspěvky: 15665
Registrován: 17. 04. 2004, 23:56
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 68

AZ-EQ6 GoTo

Příspěvek #73 od MilAN » 16. 04. 2015, 19:00

No Bille, je to úplně pravda. Já mám sice poloviční amplitudu, ale jsem nucen ji za otáčku šneku absolvoval 4x, ty ji máš 2x větší ale jen jednou. Zkus si spočítat, jakou dráhu po tvojí křivce musíš na otáčku šneku korigovat a kolik AZ EQ6. A vyjde ti +/- že u té AZ EQ6 je to dvojnásobek. Takže ty změny jsou také zhruba 2x tak rychlé. Jo a zubaté kvůli seeingu a převodům to má AZ -ka také, jen jsem to tam nekkreslil, protože mě to v tom momentu nezajímalo.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz

Uživatelský avatar
Bill
Příspěvky: 2501
Registrován: 11. 01. 2007, 19:54
Bydliště: Uničov

AZ-EQ6 GoTo

Příspěvek #74 od Bill » 16. 04. 2015, 20:49

No já nevím.

Ze svého grafu to odhaduju v těch strmých částech okolo 0,25-0.3"/s, u AZ mi to přijde tak 0,2"/s. Ale je to +/- srovnatelné (což je dobře, protože jsem si chtěl AZ koupit a ušetřil jsem :-))
M:736 750 113

Uživatelský avatar
MilAN
Příspěvky: 15665
Registrován: 17. 04. 2004, 23:56
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 68

AZ-EQ6 GoTo

Příspěvek #75 od MilAN » 16. 04. 2015, 21:04

Já jsem si tedy spočítal z grafů, že u AZ EQ6 je na jednu otáčku šneku potřeba udělat celkem přes 60" korekcí, u EQ6 něco kolem 40" korekcí
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz


Zpět na “Montáže a navigace”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 hosti