CG-5 Advanced - problém

Vše o montážích, stativech, pohonech dalekohledů, naváděcích systémech, apod.
Vlk
Příspěvky: 76
Registrován: 01. 09. 2010, 23:48

CG-5 Advanced - problém

Příspěvek #1111 od Vlk » 19. 06. 2016, 18:44

Je pravda, že ten napájecí konektor je neštěstí! Rád konstatuji, že od výměny hlavního spínače, kterou provedl Aletel, mám pokoj, ovšem na jeho doporučení napájím montáž z 12V aku.
Momentálně zatěžuji montáž osmipalcovým RC-čkem, které samo o sobě váží 7,5 kg. Plus kontrazávaží, samozřejmě, ale i tak to montáž utáhne (zatím). Mám hlavici na pevném pilíři, čímž odpadá mnoho různých problémů. Bohužel se zatím nemohu dostat k nějakému kloudnému focení :-(. Buď počasí, anebo mi do toho hází vidle Měsíc.

ms
Příspěvky: 201
Registrován: 06. 07. 2012, 17:48
Bydliště: Trenčín
Věk: 44

CG-5 Advanced - problém

Příspěvek #1112 od ms » 22. 07. 2016, 12:11

Odstránenie potreby meridián flip kvôli krytu deklinačného motora: ďalekohľad upnúť na medzikus lišta+rybina, ktorý pootočí upnutie o 90° tak aby kryt DEC motora smeroval dopredu tj. ku vstupnej apertúre.

Samozrejme sa tým neodstráni potreba meridián flip z iných dôvodov napr. kolízia tubusu so statívom v blízkosti zenitu. V iných polohách môže RA motor bežať kontinuálne z východnej strany až po západný obzor.

Inicializácia montáže sa musí urobiť samozrejme tak aby ďalekohľad smeroval na pól (ignorovať šípky na DEC osi).

Neviem či sa tu táto informácia už vyskytla, hľadal som, nenašiel.

Uživatelský avatar
Bill
Příspěvky: 2418
Registrován: 11. 01. 2007, 19:54
Bydliště: Uničov

CG-5 Advanced - problém

Příspěvek #1113 od Bill » 22. 07. 2016, 22:21

Ale problém není mechanický - pokud se něco nezměnilo, tak to software prostě neumožňoval.
M:736 750 113

Uživatelský avatar
postaba
Příspěvky: 29
Registrován: 05. 11. 2007, 03:57

CG-5 Advanced - No Response 16, 17

Příspěvek #1114 od postaba » 23. 09. 2016, 20:14

Uz dlhsi cas mam problem s mojou montazou CG-5 GT. Hladal som riesenia, ale zatial nic nepomohlo.
Montaz hned po zapojeni HC oznami chybu "No response 16", po stlaceni UNDO sa da dostat do menu, ale casom sa
objavi aj "No response 17"

Skusal som napajanie cez rozne AC/DC zdroje, v roznych autach, rovno z 12 V baterie a aj z Powertanku, kde mam vymenenu funkcnu bateriu.
Ziadna odozva, problem nevyrieseny.
Skusal som dat na HC aj na kabel k deklinacnemu motoru nove konektory - bez odozvy.
Ked som sa skontaktoval s obchodom, kde som dalekohlad kupoval, poradili mi ho najskor updatnut. Bohuzial HC je verzia 3.04 - bez moznosti update, a MC sa mi nepodarilo udpatnut ... ani starym programom ani tym, co je v sucasnosti na webe Celestronu.
Pri tejto operacii som zistil, ze ked som kontrolovol v Hand controlere aku ma verziu, zobrazovalo mi len verziu HC 3.04, ale verziu motor controlera mi neukazovalo ziadne cislo ( HC: 3.04 , MC: )
Skusal som aj factory reset.
Vymenil som na powerboarde vypinac aj napajaci konektor.
Skusal som poprepajat aj kable medzi powerboardom a motorboardom. Jedine ak som omylom napojil kabel k motorom o jeden pin, motory sa rozbehli.

Zistil som tiez, ze motor board ma oznacenie NXW411 ver. B, pricom na nete som vacsinou videl, ze v CG-5 GT je bud NXW431 alebo NXW432 a verzia, co mam ja je pouzivana pre CGE.

Ak by mal niekto nejaku radu, co by sa este dalo skusit, rad privitam pred tym, ako budem musiet menit powerboard aj motorboard ( kde bude asi najskor chyba )

Taktiez by som rad privital, ak sa viem s pojit s niekym, kto ma podobnu montaz v okoli Bratislava, Nitra, Levice.... Dakujem

Este jednu vec som zabudol, nainstaloval som Nexremote na komp a podarilo sa mi nadviazat spojenie s montazou, ale vyhodilo hlasku "No response 16" a to bolo tak vsetko.
Celeston ADVANCED SERIES C-8S GT
webkamera Philips PCVC840K
Canon EOS 400D

Uživatelský avatar
HoPi
Příspěvky: 71
Registrován: 02. 09. 2008, 20:50
Bydliště: Liberec
Věk: 42

Re: CG-5 Advanced - problém

Příspěvek #1115 od HoPi » 23. 09. 2016, 21:57

taky mi to blblo (jen na DEC ose), kdyz nebezela zpetna vazba od enkoderu na motorku - objevilo se to pote, co se roztocil motor, ale do rucky nedosla informace, ze se kolecko toci - a skoncilo to vymenou enkoderu
UL dobson 300/1500 (nitelite), Triedr Nikon 7x50, Canon 40Dm, SW ED 80/600, SW Newton 200/1000, AZ-4, NEQ-6 SS, AG by MMys (80/400)

Uživatelský avatar
postaba
Příspěvky: 29
Registrován: 05. 11. 2007, 03:57

Re: CG-5 Advanced - problém

Příspěvek #1116 od postaba » 05. 10. 2016, 20:03

Je este niekto v ramci Slovenska, kto tuto montaz pouziva?

Este mam otazku ci existuje na tuto montaz navod v cestine aleno slovencine?
Celeston ADVANCED SERIES C-8S GT
webkamera Philips PCVC840K
Canon EOS 400D

Uživatelský avatar
MaG
Příspěvky: 9712
Registrován: 06. 04. 2002, 21:22
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Kontaktovat uživatele:

Re: CG-5 Advanced - problém

Příspěvek #1117 od MaG » 31. 01. 2017, 17:52

Vždycky jsem rád, když tohle téma nemusím použít, ale bohužel se mi jeden problém vyskytl a i když mě zatím neomezuje v používání montáže, v budoucnu, při focení slabých komet a podobných objektů, které se nesnadno hledají starhopingem na matnici bych jej potřeboval vyřešit.

Jde o to, že montáž nyní nenajíždí při inicializaci na vybraný objekt, ale skončí od něj cca o 20°vedle. Ještě jsem bohužel nevypozoroval zda je to jen v jedné nebo obou osách, ale jsem si dost jist, že je to jen v RA. Pokud jste se s tím přímo někdo setkal, prosím o info, pokud ne, prosím o tipy, co dál?

Na oplátku případně provedu test, jak vlastně najíždí. (mám na mysli, že zadám kalibraci na 2 hvězdy nebo na Solar System, to je jedno a vždy to najede někam kde ten objekt podle ní je, jen ale jakoby asi 20st západně od něj). Samozřejmě dříve najížděla +/- 5 stupňů od objektu nebo blíž a stačilo to jemně doladit a už to bylo. Možná mám někde vůli, napadlo mě třeba utažení aretace v jedné z os. Jak říkám, musím asi udělat testy, ale než se do nich pustím, prosím o rychlé info, pokud se s tím někdo už setkal...
Martin Gembec, Astronomické události
Celestron SCT 6"+CG5 GT Adv., ED80/600+Vixen 0,67x, Canon 30Dmod, 20x80+10x50

Uživatelský avatar
Dansemacabre
Příspěvky: 806
Registrován: 10. 04. 2015, 21:16

Re: CG-5 Advanced - problém

Příspěvek #1118 od Dansemacabre » 31. 01. 2017, 18:34

Stalo se mi to, když jsem si na ručce omylem přepnul daylight saving nebo překliknul o hodinu jinak časové pásmo. Jak člověk tu iniciaci dělá už skoro automaticky a poslepu, tak se to stane dost lehce :)
Naposledy upravil(a) Dansemacabre dne 31. 01. 2017, 18:54, celkem upraveno 1 x.
WO FLT 110, 40D mod., montáž EQ-6, ASI120MC

Uživatelský avatar
MilAN
Příspěvky: 15486
Registrován: 17. 04. 2004, 23:56
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 68

Re: CG-5 Advanced - problém

Příspěvek #1119 od MilAN » 31. 01. 2017, 18:36

Dobře, takže to na 1. objekt najede s chybou.Ty to doladíš pomocí ovladače a ukončíš kalibraci. A pak to na hledaný objekt najede jak ?
........
edit: tady už je jedno, jaký byl čas a jaký je ve skutečnosti.Ale souřadnice pozorovacího místa by na +/-0,5°být měly
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz

Uživatelský avatar
MaG
Příspěvky: 9712
Registrován: 06. 04. 2002, 21:22
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Kontaktovat uživatele:

Re: CG-5 Advanced - problém

Příspěvek #1120 od MaG » 31. 01. 2017, 21:25

Omlouvám se, jestli zdržuji, ale nedostal jsem se dnes k sestavení a opakování testu na sucho.

Čas jsem spletl při nastavování za ty léta jen jednou, tuto chybu zcela vylučuji.

Doladění jsem nezkoušel, protože to najíždí zjevně jinam, možná i o mnohem víc než 20st, byl to jen odhad. Když jsem ale teď na Vrbatce to zkusil tak, že jsem zadal Venuši a zase najel někam k SZ, tak jsem ručně povolil a natočil ho na Venuši. Potom mi z Venuše najela správně i na Mars a zdálo se mi že najížděla správně zhruba i tam, kde jsem očekával Měsíc, ale jistě ten Měsíc nevím pač vizuálně ani fotograficky jsem jej při stáří 16h nenašel. K mojí smůle mohla najíždět jinam a kdyby nezlobila, možná jsem ten Měsíc vyfotil, byla skvělá obloha. Zkoušel jsem samozřejmě fotit i okolo, ale asi tam není.
Ustavení na Vrbatce se mi povedlo skvěle. Odhadl jsem to podle Ještědu a netrefil se tak málo, že Polárka byla nedaleko kruhu v polárním hledáčku. Po setmění jsem už dal Polárku přesně na kruh, kde měla být.

Když jsem zkusil po soumraku najet na dvě hvězdy, na Deneb najela zcela chybně. Opět jsem zkusil nastavit ji ručně, jako že je na Denebu a pak nabídla Mirach na který najela s chybou asi o 5-10°. Ani po doladění na Mirach netrefila Venuši asi o 5-10 stupňů tak jsem to vzdal.

Kdyžtak vydržte, dnes ty testy nejdou ale zítra si to zkusím. Jednou se mi stalo, že jsem odhalil chybu v nedostatečné aretaci v jedné z os, pohlídám si to a utahovací páčky kdyžtak pootočím, aby nic nebránilo pevnému dotažení. Testnu to na sucho, ustavit doma umím a nějakou hvězdu si odhadem taky dokážu najít. Připomíná, že baterie je plně nabitá. Podpětím to nebude. To už bych taky pochopil.

Montáž mi jinak vyhovuje pro přijatelnou hmotnost a schopnost udržet 1 - 2 min expozice, i když jich řada ujede v rámci periodické chyby. Vím, že by se našly lepší, ale vyhovuje mi hlavně nízký odběr a přenosnost. Ostatně jak víte, nemám vysoké nároky na vybavení a výsledky tomu odpovídají.

Díky za tipy, zítra to posunu a dám vědět jak dál.
Martin Gembec, Astronomické události
Celestron SCT 6"+CG5 GT Adv., ED80/600+Vixen 0,67x, Canon 30Dmod, 20x80+10x50

Uživatelský avatar
MaG
Příspěvky: 9712
Registrován: 06. 04. 2002, 21:22
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Kontaktovat uživatele:

Re: CG-5 Advanced - problém

Příspěvek #1121 od MaG » 02. 02. 2017, 17:59

Tak jsem na nic nepřišel. Ani po důkladné analýze montáž nenajížděla. Byla vždy asi o 35° západně a po ručním natočení na předpokládané místo byl i asi o 10° severně v DE. Nicméně nakonec jsem udělal Factory Reset a světe div se, vše je ok. Montáž zcela jistě najíždí na Venuši, udělal jsem i kontrolu pomocí úhloměru a najela s chybou pod 5°, což je i v rámci mé chyby měření. Potom najížděla bez problémů na předpokládaná místa, např. hvězdu nad jihem apod..

Takže jsem na to sice nepřišel, ale případně doporučuji si zapsat nastavení a pak dát RESET.
Martin Gembec, Astronomické události
Celestron SCT 6"+CG5 GT Adv., ED80/600+Vixen 0,67x, Canon 30Dmod, 20x80+10x50

Uživatelský avatar
MilAN
Příspěvky: 15486
Registrován: 17. 04. 2004, 23:56
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 68

Re: CG-5 Advanced - problém

Příspěvek #1122 od MilAN » 02. 02. 2017, 18:50

Problém-, že když tam ta montáž najede poprvé s chybou, je nutné ji tam dostat pomocí jemných pohybů montáže - ne to odaretovat a najet ručně.Pokud je čas, je dobré dát montáž zaparkovat a provést znova najetí na 1.hvězdu ....vždy však vše korigovat jemnými pohyby montáže. Ustavení na pól není potřeba extra řešit,na funkci Go-To to není zásadní.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz

Uživatelský avatar
MaG
Příspěvky: 9712
Registrován: 06. 04. 2002, 21:22
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Kontaktovat uživatele:

Re: CG-5 Advanced - problém

Příspěvek #1123 od MaG » 03. 02. 2017, 19:10

Dokorigování jemnými pohyby bylo zrovna tak k ničemu, jako když jsem povolil aretaci a dojel tam ručně. Byla to nějaká chyba v SW, protože po resetu je to OK. Prostě když ti montáž najede cca 35° od plánované pozice, není to normální a ruční doladění pak samozřejmě nefungovalo.
Martin Gembec, Astronomické události
Celestron SCT 6"+CG5 GT Adv., ED80/600+Vixen 0,67x, Canon 30Dmod, 20x80+10x50

Vlk
Příspěvky: 76
Registrován: 01. 09. 2010, 23:48

Re: CG-5 Advanced - problém

Příspěvek #1124 od Vlk » 04. 02. 2017, 16:34

Zeptal bych se na tohle: Když se ručka zapne a hned, aniž by se cokoli zadávalo, nebo potvrzovalo, se jde v Utilities na Get Axis position - ukáže to azimut i altitude oboje 90°? Tracking přitom ještě neběží. Trvalo mi dlouho, než jsem pochopil, že ručka má svůj vlastní systém sférických souřadnic, který posléze synchronizuje s reálnou oblohou. Toto její defaultní nastavení mohlo být špatně a factory setting to zase spravil

Uživatelský avatar
MilAN
Příspěvky: 15486
Registrován: 17. 04. 2004, 23:56
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 68

Re: CG-5 Advanced - problém

Příspěvek #1125 od MilAN » 04. 02. 2017, 17:43

Vlk píše:Zeptal bych se na tohle: Když se ručka zapne a hned, aniž by se cokoli zadávalo, nebo potvrzovalo, se jde v Utilities na Get Axis position - ukáže to azimut i altitude oboje 90°?

Pokud ručce nedáš žádné informace, lze předpokládat, že soft zobrazuje předpokládanou výchozí polohu ( na kterou je nutno nastavit montáž před začátkem) a protože nezná ani zeměpisnou šířku, lze předpokládat, že to nic je nula. Pak je azimut i výška 90°
Montáž vždy počítá ve svých souřadnicích - ať je odečítá z enkodérů nebo krokových motorů. Do hodnot RA a DEC se dostane transformací svých souřadnic ( souřadnic montáže ) na rovníkové a dle přání potom i na obzorníkové
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz


Zpět na “Montáže a navigace”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 hosti