CG-5 Advanced - problém

Vše o montážích, stativech, pohonech dalekohledů, naváděcích systémech, apod.

Uživatelský avatar
caradoc
Příspěvky: 114
Registrován: 04. 02. 2014, 09:07
Věk: 42

CG-5 Advanced - problém

Příspěvek #1082 od caradoc » 07. 12. 2015, 16:38

dobrý den, poprosím o radu, kdo jste kdy přemazával třecí ložiska u CG5 z jakéhokoli důvodu,..
jak silnou vrstvu vazelíny je vhodné dávat na plochy ložisek v obou osách a jak silnou vrstvu je potřeba dát na ozubené kolo, šnek, ev. hřídelku šneků? Mám starosti s přískoky v RA, který se opakuje poměrně pravidelně, nedokáži ale zjistit zda je chyba v ložiscích, nebo v ozubených kolečkách, tak to rozeberu celé a natřu znovu,..
děkuji za poradu,.

Caradoc

Uživatelský avatar
MilAN
Příspěvky: 15505
Registrován: 17. 04. 2004, 23:56
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 68

CG-5 Advanced - problém

Příspěvek #1083 od MilAN » 07. 12. 2015, 17:13

A když uvolníš ustanovku, jde to otáčet ručně hladce ?
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz

Uživatelský avatar
caradoc
Příspěvky: 114
Registrován: 04. 02. 2014, 09:07
Věk: 42

CG-5 Advanced - problém

Příspěvek #1084 od caradoc » 07. 12. 2015, 17:28

právě že velmi lehce,.. celkově se montáž chová bravůrně, Goto a přejezdy po obloze pracují schopně, ale když nechám jet RA pohon bez pointace, tak je to prostě děs běs,... snažím se jí vyvážit aby se nepřevažovala nikam, nebo jí i rozvážit ale výsledek prostě stejný, těžko říct kde je chyba, montáž vlastnil VaBra a neprodal by nějaký aušus,.. ale s úskoky v RA se peru pořád,.. jen díky zimě je plno expozic k ničemu,

Uživatelský avatar
MilAN
Příspěvky: 15505
Registrován: 17. 04. 2004, 23:56
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 68

CG-5 Advanced - problém

Příspěvek #1085 od MilAN » 07. 12. 2015, 17:31

Potom ale není potřeba mazat třecí převody, je potřeba se podívat na vůli šneku a ozubených převodů. Nejspíš mají šneky malou vůli.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz

Uživatelský avatar
caradoc
Příspěvky: 114
Registrován: 04. 02. 2014, 09:07
Věk: 42

CG-5 Advanced - problém

Příspěvek #1086 od caradoc » 07. 12. 2015, 17:34

aha tak to si možná pletu pojmy s dojmy,..
šneček jsem zkoumal a mám tam stavěcí šroubky které zapříčiní jak se má šnek opírat o ozubené kolo, ale když už slyším jak motor "nemůže" přesto s teleskopem točí v pohodě je to chyba nebo není? má být šnek více přitlačen k ozubenému kolu nebo méně?? menší vůle je podle mě větší přitlačení k ozubenému kolu,..

Uživatelský avatar
Bill
Příspěvky: 2427
Registrován: 11. 01. 2007, 19:54
Bydliště: Uničov

CG-5 Advanced - problém

Příspěvek #1087 od Bill » 07. 12. 2015, 20:24


ale když už slyším jak motor "nemůže" přesto s teleskopem točí v pohodě je to chyba nebo není?

No na focení určitě!

Já jsem vůle nastavoval vždy tak, že jsem odpojil ze záběru motorek, na osku jsem dal něco, ať se jí dá otáčet ručně a musíš objet celou otáčku šnekového kola. V žádném místě nesmí být ani náznak nějakého zvýšeného odporu. Pokud je, tak je třeba zvětšit vůli. Ono to člověkovi nedá a vůle se zdá velká, tak to má tendenci zase trošku přitáhnout - ale když objede celou otáčku, tak zjistí, že to zase utáhl moc ...

Doporučuji tak půl hodiny na jednu osu :-)

Bill

M:736 750 113

Uživatelský avatar
caradoc
Příspěvky: 114
Registrován: 04. 02. 2014, 09:07
Věk: 42

CG-5 Advanced - problém

Příspěvek #1088 od caradoc » 08. 12. 2015, 09:32

takže,.. včera ač nemělo, přesto bylo jasno, na své CG5 jsem dotáhl šneček na RA ose a udělal jsem asi 13x3 min, záznamu Dubhe, prostě jen tak nazdařbůh jsem fotil kus oblohy a všechny expozice bez jediného škubnutí,.. takže opravdu se jednalo o chybu šnečku a jeho vůle v RA,
děkuji za radu,
pomohla
Caradoc

Uživatelský avatar
Robčo
Příspěvky: 72
Registrován: 05. 11. 2015, 23:13
Bydliště: Košice, Slovakia

CG-5 Advanced - problém

Příspěvek #1089 od Robčo » 10. 12. 2015, 17:50

JUH:

Dobry vecer, reagujem na vasu radu ohladom premerania kabla rs232-usb, po tom co moj pocitac nevidel celestron.

Premeral som, mam napatie presne na tych troch pinoch na kably kde ma napatie byt. Neviem uz co mam robit. vycerpal som snat vsetky racionalne uvahy.

Notebook COM3 port otvori, pripojim celestron cez rucku na usb, spustim program na aktualizaciu SW a stale mi vypisuje ze pocitac nevie najst celestron.

Nemate prosim este nejaku radu ? dakujem
SW EQ 6R, TS 80/480 APO, QHY 9 Mono, ZWO 120MC, NB filtre Ha, OIII, SII

Uživatelský avatar
Dansemacabre
Příspěvky: 828
Registrován: 10. 04. 2015, 21:16

CG-5 Advanced - problém

Příspěvek #1090 od Dansemacabre » 17. 03. 2016, 15:42

Po zapnutí montáže a nastavení ručky začne hlava najíždět na první objekt k ustavení, jenže po chvilce  vyběhne "No response 17" error hláška a pak už montáž pokračuje v otáčení, až dokud ji nevypnu (ručka už nereaguje). Na fórech píšou, že je to problém s napájením, jenže včera jsem použil úplně stejnou plně nabitou 12V autobaterii, jako kdykoli jindy. Může to být vadným kabelem, nebo mohla zafungovat nízká teplota + vlkost? (to se mi nezdá, začalo to blbnout hned po vyndání z auta, ještě než to stačilo celé prochladnout)
WO FLT 110, EQ-6, ASI1600MM, ASI120MC

Uživatelský avatar
altoz
Příspěvky: 460
Registrován: 24. 02. 2008, 20:27
Bydliště: Šestajovice
Věk: 40
Kontaktovat uživatele:

CG-5 Advanced - problém

Příspěvek #1091 od altoz » 17. 03. 2016, 22:55

Popisujou to třeba tady:

http://www.astronomyforum.net/telescope-mounts-forum/137285-cg5-agt-failure-error-17-no-response.html

Na tenhle problém jsem narazil taky, ale bylo celkem jasný že je problém v napájecím konektoru, když jsem s ním zaviklal, celá montáž se resetovala. Nakonec jsem ten nespolehlivý napájecí DC konektor vyměnil za cinch a byl klid.

Tím samozřejmě nevylučuju jiné možné příčiny popsané v odkazu výše.
GSO RC 152/1370, Baader Scopos 66/400, montáž CG-5 GT ADV, ZWO ASI 1600 MM-C, Canon EOS600Dmod., Lacerta MGEN, triedr Helios 7x50

Uživatelský avatar
Dansemacabre
Příspěvky: 828
Registrován: 10. 04. 2015, 21:16

CG-5 Advanced - problém

Příspěvek #1092 od Dansemacabre » 18. 03. 2016, 00:57

Problém bude, obávám se, sofistikovanější :( Aktuálně když zadám ručce pohyb vpravo/vlevo, tak je to v pohodě, ale jakmile chci pohyb v deklinaci, je problém - ručka se hned rozjede plnou rychlostí, vyhodí se "no response 17" error a už se nezastaví, dokud ji nevypnu. V pohybu se snaží pokračovat dokonce i když ji vypojím nebo když narazí na odpor, pomůže jen hned vypnout montáž.
WO FLT 110, EQ-6, ASI1600MM, ASI120MC

Uživatelský avatar
Bill
Příspěvky: 2427
Registrován: 11. 01. 2007, 19:54
Bydliště: Uničov

CG-5 Advanced - problém

Příspěvek #1093 od Bill » 18. 03. 2016, 08:14

Tak na první pohled to vypadá, že je problém s enkodéry v DEC ose. Ale nejdříve zkus zkontrolovat (pokud můžeš tak proměřit) kablík k DEC motorku.

Nastav si bydliště - ať ti může pomoct třeba i někdo regionálně. Nejjednodušší by bylo zkusit vyměnit kablík za jiný.
M:736 750 113

Uživatelský avatar
Dansemacabre
Příspěvky: 828
Registrován: 10. 04. 2015, 21:16

CG-5 Advanced - problém

Příspěvek #1094 od Dansemacabre » 18. 03. 2016, 10:39

Ano, je to pravděpodobně tak, napsal mi v tomto smyslu i Alik, který tuto závadu již 2x opravoval.

"Problem u montaze a pravdepodobny duvod zavady jest - otacky motoru rizene PWM regulaci se zpetnou vazbou pres enkoder chodu montaze jsou stejnosmerne - tj. s klasickým rotorem, komutatorem a kartacky (uhliky) - cimz dochazi pri vetsi zatezi a opotrebeni k jiskreni a tim zpetne k ruseni a indukcim do okolnich vodicu

Prvotním řešením bylo v jednom případě očištění kolečka enkodéru a zhruba jednu sezónu byl klid, než se vše začalo opakovat, takže došlo na kompletní renovaci optiky enkodéru a odrušení motorů. Operace u dvou montáží pomohla a zatím vše šlape na jedničku. Je třeba se vyvarovat při přejezdech okamžitému mačkání tlačítek do protisměru - nechávat delší pauzy až do zastavení motorů."


čili zkusím poladit kabel, vyčistit enkodér a když to nepomůže, pošlu hlavu na výměnu součástky.
WO FLT 110, EQ-6, ASI1600MM, ASI120MC

Vlk
Příspěvky: 76
Registrován: 01. 09. 2010, 23:48

CG-5 Advanced - problém

Příspěvek #1095 od Vlk » 29. 03. 2016, 22:59

Ja jsem jeden z těch, komu Alík opravil deklinační motor u CG5. Viděl jsem mikrofotku původní snímací diody enkodéru, která byla jak po zásahu granátem (ovšem mikrogranátem). Od opravy montáž fachá dobře, ale odvykl jsem si ji zbytečně honit tlačítky.
Momentálně se dobře bavím simulováním všelijakých nastavení, jak se to projeví ve Stellariu. Musím pochválit Linux Mint, který nemá s převodníkem USB-RS232nejmenší problém a ovládání montáže z noťasu funguje parádně. Až si ověřím všechno, co mne na možnostech takového propojení zajímá, určitě sem napíšu. Zatíám to vypadá tak, že mohu simulovat ustavení montáže na dvě hvězdy plus kalibrační, přičemž odchylky jsou na obrazovce Stellaria krásně vidět. Baví mne, že se tohle dá dělat doma v pohodlí a pozorovatel si přitom nacvičí potřebné kroky.


Zpět na “Montáže a navigace”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 host