ASCOM ovladače

Vše o montážích, stativech, pohonech dalekohledů, naváděcích systémech, apod.
Uživatelský avatar
MMys
Příspěvky: 13012
Registrován: 02. 01. 2001, 05:03
Bydliště: Běleč nad Orlicí
Věk: 44
Kontaktovat uživatele:

Re: ASCOM ovladače

Příspěvek #61 od MMys » 11. 02. 2017, 23:11

Ahoj Milane,
když jsem ještě míval v kopuli EQ6-ku s EQASCOM-em, tak jsem to řešil pomocí zaškrtnutí zatržítka "Force flipped GO-TO" nad tím ovládacím křížem v levé části EQASCOM rozhraní.

Obrázek

V tomto případě on pak byl schopný udělat GO-TO nalevo od meridiánu s tubusem taktéž nalevo od sloupu. Používal jsem to, když to geometricky bez kolize šlo, abych pak nemusel prokládat montáž když už to dál za meridián nešlo. Vyhnul jsem se tím nutnosti k tomu třeba ve dvě ráno vstávat :)

Předpokládám, že to bude fungovat i na opačné půlce oblohy za meridiánem shodně, tedy že roura zůstane na západ od sloupu. Zkus to.

Mělo to jediný nedostatek, když jsem pak třeba v MaxIm DL udělal snímek a astrometricky SYNC pro eliminaci kuželové chyby, a pak chtěl udělat nové GO-TO o tu malou odchylku, tak se to z nepochopitelného důvodu vždy někam rozjelo (jako by se to zase chtělo proložit zpět, i když to bylo zaškrtlé). Takže po tomhle GO-TO bez meridian flipu mi sice chodila synchronizace (tedy ne na vybraný objekt ze seznamu, ale na obecné souřadnice v MaxIm či planetáriu), a souřadnice po něm seděly přesně, ale další doladění kompozice už mi nešlo udělat krátkými GO-TO přejezdy, nýbrž jen jemnými pohyby. To by ti ale asi nemuselo vadit.
http://foto.astronomy.cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N300/1200, N185/610, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, CCD G3-16200

Uživatelský avatar
MilAN
Příspěvky: 15505
Registrován: 17. 04. 2004, 23:56
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 68

Re: ASCOM ovladače

Příspěvek #62 od MilAN » 11. 02. 2017, 23:26

Díky, tohle odzkouším, tohle mě nenapadlo zkusit. Jde mi o to, že to vůbec s GoTo při přejezdu najede a nebude to chtít prokládat dalekohled. A potom, že se to po třeba dlouhém přejezdu dá sesynchronizovat (na třeba blízké hvězdě). Potom mi už nevadí, že pojedu ručně k objektu, který nevidím. Ale to sesynchronizování po dlouhém přejedu při malém poli je nutné- přeci jen ty montáže nejsou tak zázračné ( ale oni to ani nedeklarují.)
Odzkouším a dám vědět, třeba se to bude i někomu jinému hodit. Díky.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz

Uživatelský avatar
MMys
Příspěvky: 13012
Registrován: 02. 01. 2001, 05:03
Bydliště: Běleč nad Orlicí
Věk: 44
Kontaktovat uživatele:

Re: ASCOM ovladače

Příspěvek #63 od MMys » 11. 02. 2017, 23:42

Myslím že to účel splní, tady je to popsané, je to přesně k tomu určené, a mě to fungovalo.

http://welshdragoncomputing.ca/eqmod/do ... lip_goto_s

Se zbytkem si už poradíš.
http://foto.astronomy.cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N300/1200, N185/610, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, CCD G3-16200

Uživatelský avatar
MilAN
Příspěvky: 15505
Registrován: 17. 04. 2004, 23:56
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 68

Re: ASCOM ovladače

Příspěvek #64 od MilAN » 12. 02. 2017, 08:28

GoTo takhle funguje. Co ale nejde ,je to, že po najetí a vycentrování pomocí tlačítek nejde udělat synchronizace s mapou. A to je to, co bych nejvíce uvítal.(protože najet dalekohledem na objekt mohu i bez GoTo - ale opět to nesesynchronizuji s mapou - planetáriem) Doposud jsem to dělal tak, že jsem si změřil vzdálenost pozic objektu a dalekohledu a s tou pak najížděl na nový objekt.Ta synchronizace by tohle odstranila
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz

Uživatelský avatar
MMys
Příspěvky: 13012
Registrován: 02. 01. 2001, 05:03
Bydliště: Běleč nad Orlicí
Věk: 44
Kontaktovat uživatele:

Re: ASCOM ovladače

Příspěvek #65 od MMys » 12. 02. 2017, 09:07

Tohle je ale divné. Jsem si téměř jistý, že po najetí z druhé strany mi synchronizace udělat šla. Bohužel už to nemám jak vyzkoušet. PC je dávno reinstalované a v kopuli je už jiná montáž.

Ještě mě napadá jeden důvod. EQASCOM si pomocí sync příkazů tvoří tzv. pointing model, definující mechnické chyby montáže. A udržuje jeden model pro východní polohu tubusu a druhý pro západní. Zřejmě na to ale usuzuje podle polohy objektu (před/za meridiánem) A tipoval bych, že nechce "kazit" pointační model daty pro tento pro něj nepřirozený stav proložení. A tak raději sync neudělá.

Já si už bohužel přesně nepamatuji, jak to tam bylo nastavovatelné, ale tu tvorbu modelu šlo mysím nějak potlačit, prostě ho nepoužívat a dělat pouze jednobodovou synchronizaci. A s tou by to určitě jít mělo.
http://foto.astronomy.cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N300/1200, N185/610, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, CCD G3-16200

Uživatelský avatar
MilAN
Příspěvky: 15505
Registrován: 17. 04. 2004, 23:56
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 68

Re: ASCOM ovladače

Příspěvek #66 od MilAN » 12. 02. 2017, 09:14

Nastavuji pouze na 1 hvězdu a nekompenzuji tak chyby montáže. To je právě daleko jednodušší a přesnější najet na blízký jasný objekt a tady sesynchronizovat. Jen to tady na druhé straně neprovede.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz

Uživatelský avatar
MMys
Příspěvky: 13012
Registrován: 02. 01. 2001, 05:03
Bydliště: Běleč nad Orlicí
Věk: 44
Kontaktovat uživatele:

Re: ASCOM ovladače

Příspěvek #67 od MMys » 12. 02. 2017, 09:43

Pak je tedy otázkou, jestli to není chyba v tom software, a jak starou máš verzi. Je mi úplně jasné, že to nechceš reinstalovat na poslední verzi, protože se držíš základního pravidla "nevrtej se v tom, co funguje". Já to dělám úplně stejně. Pokusy vždy na jiném PC.

Tak by to možná chtělo zkusit (nainstalovat nový EQASCOM na jiné PC, notebook, jestli máš), nebo ať to vyzkouší někdo, kdo má EQx-montáž od SW. Já bych rád, ale nemám už jak. V mé EQ6 je jiná řídící elektronika.
http://foto.astronomy.cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N300/1200, N185/610, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, CCD G3-16200

Uživatelský avatar
Aletel
Příspěvky: 166
Registrován: 25. 09. 2009, 06:56
Bydliště: Plzeň - Valcha
Věk: 56

Re: ASCOM ovladače

Příspěvek #68 od Aletel » 12. 02. 2017, 13:35

MilAN píše: Ale nepřišel jsem zatím na to, jak nastavit to, aby montáž při objektu za meridiánem neprovedla proložení a dalekohled zůstal vpravo. Zatím, kdykoliv tohle potřebuji, musím dalekohledem najet ručně ( což v planetáriu nebo podle souřadnic nečiní problém), ale už nemohu provést synchronizaci na objekt.


Milane, v rámci testů samodomo montáže ve spolupráci s KStars planetáriem jsem narazil na obdobné chování. Na INDI foru byl v tomto směru ve výzvách přání pro letošní rok, vznesen požadavek rozšířit možnost - bez provedení meridian flipu udržet chod ještě dvě hodiny za meridianem a s možností provádění synchronizace. Mám za to, že softwéry jsou obecně psány s hranicí +-5° kolem meridiánu (šířka pásma se může u jednotlivých programů lišit) pro provedení flipu. Taky to mám tak, že za meridiánem mi synchronizaci nechce provádět, pokud neprovedu proložení. Beru to tedy jako vlastnost "pro ochranu spotřebitele".
Na konci poznávacího procesu je omyl zcela vyvrácen a stále nevím nic - tudíž to vím správně.
Astrotrac TT320X, EQ MON2, Canon xxxx, fofo objektivy, SW 150/750, GSO 200/800

Uživatelský avatar
MMys
Příspěvky: 13012
Registrován: 02. 01. 2001, 05:03
Bydliště: Běleč nad Orlicí
Věk: 44
Kontaktovat uživatele:

Re: ASCOM ovladače

Příspěvek #69 od MMys » 12. 02. 2017, 17:38

Tak to tedy nechápu, kterej k.k.t tohle psal. Jako ochranu uživatele před kolizí bych viděl že to neudělá přejezd. Ale proč by neměla fungovat sychnronizace na druhé straně za meridánem ??? To snad žádný SW/firmware, který mi prošel rukama, nedělal.

No doufejme, že to napraví... A moje paměť je zřejmě už blbá, ale nějak jsem s tím fungoval. Že tam byl nějaký zádrhel si matně vyabvuji, ale fakt ne, že to nešlo synchronizovat. Ale když to tak je, tak asi jo.
http://foto.astronomy.cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N300/1200, N185/610, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, CCD G3-16200

Uživatelský avatar
Fugas
Příspěvky: 370
Registrován: 04. 03. 2007, 04:35

Re: ASCOM ovladače

Příspěvek #70 od Fugas » 08. 04. 2017, 11:59

Ahoj, chtěl bych se zeptat zkušených. Mám takový (ověřený) pocit. Pokud připojím kameru QHY8L pomocí ASCOM ovladače k např. APT tools nebo k Sequence generator, tak vyčítání snímku v LIVE view trvá poměrně dlouhou dobu (tedy přibližně 3-4-5 sekund - nezáleží na BIN).
Pokud je ale kamera QHY8L připojená k EZCAP (software dodávaný k QHY kamerám a používající ovladač dodávaný s kamerou), tak Live View je skutečné Live View a nedochází k žádnému vyčítání a prodlevám.
Domnívám se, že je to vlastnost ASCOM ovladače. Máte někdo podobnou zkušenost a jaký je váš názor ? A jde to nějak udělat aby u ASCOM ovladače to fungovalo stejně jako u orig. ovladače ?

Díky

Uživatelský avatar
lord_Sith
Příspěvky: 62
Registrován: 20. 07. 2016, 14:10
Bydliště: Havl. Brod
Věk: 30

Re: ASCOM ovladače

Příspěvek #71 od lord_Sith » 08. 04. 2017, 13:27

Mám stejný pocit se zwo asi v phd strašně pomalé a domnívám se že sem kvůli tomu naposled co sem to zkoušel nerozbehl pointaci :roll: a ve sharpcap to lítá že by se jeden divil!
SW N200/1000, Malokuk 80/400, EQ6 syntrek goto, C EOS 400D, ZWO ASI 120MM 8-)
https://www.facebook.com/dj.Smok3/media ... 501&type=3

Uživatelský avatar
MilAN
Příspěvky: 15505
Registrován: 17. 04. 2004, 23:56
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 68

Re: ASCOM ovladače

Příspěvek #72 od MilAN » 08. 04. 2017, 13:30

A je nějaký důvod, proč při pointaci přes PHD používat ASCOM ?
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz

Uživatelský avatar
MMys
Příspěvky: 13012
Registrován: 02. 01. 2001, 05:03
Bydliště: Běleč nad Orlicí
Věk: 44
Kontaktovat uživatele:

Re: ASCOM ovladače

Příspěvek #73 od MMys » 08. 04. 2017, 20:35

ASCOM rozhraní není plánované k přenosu videa v reálném čase. ASCOM driver kamery zprostředkovává pro aplikace zjednodušeně řečeno nastavení parametrů expozice, spuštění expozice a nakonec vyčtení obrazu. Nikoli kontinuální tok videa.

Pokud chceš kontinuální video, musíš jet přes nativní ovladač kamery pomocí software, který ji umí oblsuhovat (FireCapture, EZPlanetary, EZCap a podobné).
http://foto.astronomy.cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N300/1200, N185/610, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, CCD G3-16200

Uživatelský avatar
FunTomas
Příspěvky: 3533
Registrován: 21. 07. 2003, 13:20

Re: ASCOM ovladače

Příspěvek #74 od FunTomas » 08. 04. 2017, 20:42

Pointovanie pomocou Pulse Guide namiesto ST4, som v inom vlákne spomenul ja. Chcel som vyskúšať túto možnosť, pretože mi niekoľko majiteľov EQ8 vravelo, že táto montáž vraj môže vykazovať pri pointácii cez ST4 port isté skoky. S nejakými skokmi som sa stretol aj ja. Pôvodne som si myslel, že mohli byť spôsobené nekvalitnou kabelážou ku kamere. Preto som vymenil USB káble. Hoci sa zdalo, že problém pominul, občas sa aj tak vyskytnú neočakávané drobné skoky. Chcel som teda vyskúšať, či sa pointácia po zmene spôsobu ukľudní. To bola celá motivácia. Ak by som ale dokázal pointovať cez ST4 port s výbornými výsledkami, tak by som samozrejme uprednostnil tento spôsob.
mail to:fun2mas(at)gmail.com

Uživatelský avatar
MilAN
Příspěvky: 15505
Registrován: 17. 04. 2004, 23:56
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 68

Re: ASCOM ovladače

Příspěvek #75 od MilAN » 08. 04. 2017, 23:55

Já vím Tomáši, že jsi dost laboroval s pointací. Ale tady jsem z více příspěvků nabyl dojmu, že je snaha přejít od ST4 na pulse guide, a tak mě zajímalo, proč. Zvláště, když se zase různě objevují zkušenosti s různými problémy s tím. U pointace přes ST4 je největší výhoda v tom, že je to naprosto autonomní , takže nevznikají žádné problémy s konflikty zařízení.Kdysi jsem to po problematických výsledcích vzdal, možná to zase jednou zkusím.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz


Zpět na “Montáže a navigace”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 host