ASCOM ovladače

Vše o montážích, stativech, pohonech dalekohledů, naváděcích systémech, apod.
Uživatelský avatar
Libcz
Příspěvky: 476
Registrován: pát 07. črc 2006 13:43:28

ASCOM ovladače

Příspěvek #31 od Libcz » úte 13. kvě 2014 13:28:05

Jen doplním, že v PHD se v případě guidu přes ST4 vybírá typ montáže "on camera", jinak neodšedne to kouzelné hlavní tlačítko.
Libor Brodský
HEQ5, ED80/600, Canon 350D, QHY5L-II

jirka.P
Příspěvky: 300
Registrován: ned 01. čer 2008 1:26:11
Bydliště: Sulíkov

ASCOM ovladače

Příspěvek #32 od jirka.P » úte 13. kvě 2014 20:14:24

Zdravím
Děkuji oběma za užitečné rady.
Teď už to musím rozchodit.
Jirka

Uživatelský avatar
lord_Sith
Příspěvky: 47
Registrován: stř 20. črc 2016 14:10:29

Re: ASCOM ovladače

Příspěvek #33 od lord_Sith » stř 14. pro 2016 17:31:16

ahoj dneska se celý den pokoušim o komunikaci s montáží alespoň přes stellarium, které už jsem měl odkzkoušené. dospěl jsem k závěru že se někde přelomil kabel, protoze je takový placatý a minule dost zmrzl a pak jsem ho ohýbal!
jenom se chci zeptat tudy by cesta vedla?
http://www.krup.cz/default.asp?cls=stoitem&stiid=5277
SW 200/1000, EQ6 syntrek goto, Zenit 11, Praktica BCA, Canon EOS 400D, ZWO ASI 120MM 8-)
https://www.facebook.com/dj.Smok3/media ... 501&type=3

Uživatelský avatar
juh
Příspěvky: 362
Registrován: čtv 29. zář 2011 12:44:52

Re: ASCOM ovladače

Příspěvek #34 od juh » čtv 15. pro 2016 9:57:31

lord_Sith píše: jenom se chci zeptat tudy by cesta vedla?
http://www.krup.cz/default.asp?cls=stoitem&stiid=5277

Máš montáž, ktorá komunikuje cez ethernet?
Popis produktu:
Konvertor USB3.0 na RJ45 10/100/1000Mbit, zařízení umožní připojit počítač s USB3.0 portem do sítě ethernet RJ-45. Zařízení je vhodné například pro notebooky nebo počítače bez síťové karty.

Uživatelský avatar
lord_Sith
Příspěvky: 47
Registrován: stř 20. črc 2016 14:10:29

Re: ASCOM ovladače

Příspěvek #35 od lord_Sith » čtv 15. pro 2016 12:32:17

ahoj díky za odpověď. otázka asi byla zbytečná v tom nervu jsem si nevšiml že ten kabel co se používá u mě eq6 syntrek je 4pin a že to není 8pin. takže asi jedině na atc jsem koukal ze prodavaji kabely přímo na to či ono? a ještě teda bojuju s ovladačem na usb com port u win 8 fakt win za trest. pokaždý když to chci takhle propojit tak porad dokola musim dát poradce při potížích nainstaluje mi to aktualizaci a chce to restartovat pc a až pak to funguje a to se taky nekdy nepovede tak to musim opakovat do zbláznění, někdy se zadaří hned nekdy to sou nervy! a pak experimentujte z něčím! Nevěděl by jste někdo prosím jak todle opravit? u přítelkyně na notebooku jsem to zkousel na win 7 a bez problému ovladač hned funguje. díky
SW 200/1000, EQ6 syntrek goto, Zenit 11, Praktica BCA, Canon EOS 400D, ZWO ASI 120MM 8-)
https://www.facebook.com/dj.Smok3/media ... 501&type=3

Uživatelský avatar
lord_Sith
Příspěvky: 47
Registrován: stř 20. črc 2016 14:10:29

Re: ASCOM ovladače

Příspěvek #36 od lord_Sith » čtv 15. pro 2016 13:07:33

Nový den přináší ovoce. Nechci to zakřiknout, ale google se dneska pochlapil. Tak kdyby někdo řešil stejnou situaci
http://www.ifamilysoftware.com/news37.html
je zde popsaný problém a řešení se zdá, že funguje. v odkazu zmínění ovladač jsem už někde stáhnul a zkoušel, ale zde je i přesný postup bez kterého se to správně nenainstaluje. :shock:
SW 200/1000, EQ6 syntrek goto, Zenit 11, Praktica BCA, Canon EOS 400D, ZWO ASI 120MM 8-)
https://www.facebook.com/dj.Smok3/media ... 501&type=3

Uživatelský avatar
MilAN
Příspěvky: 14803
Registrován: sob 17. dub 2004 23:56:18
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 68

Re: ASCOM ovladače

Příspěvek #37 od MilAN » čtv 15. pro 2016 13:16:51

Tak nevím, jestli se bavíme stále o připojení montáže EQ6 syntrek přes EQMOD napřímo bez ručky ?
Potom montáž má přeci 9 kolík D-Sub ( Canon ) a pro ovládání jsou z toho využívány 4 žíly. Stejně jako u AZ 6EQ nebo AZ HEQ5, kde ale končí konektorem RJ45 (8 pin) EQMOD funguje jak s EQ6 SS , tak i EQ syntrek. Takže by měl vyhovovat kabel od ATC pro připojení EQMOD bez ručky pro montáž EQ6
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz

Uživatelský avatar
lord_Sith
Příspěvky: 47
Registrován: stř 20. črc 2016 14:10:29

Re: ASCOM ovladače

Příspěvek #38 od lord_Sith » čtv 15. pro 2016 13:24:44

ted to zapojuji do přes ručku, takže to jsou odlišné kabely tedy dobrá díky. já bych se chtěl dostat k tomu že budu teleskop ovladat s pc abych se mohl z tepla domova dívat např na měsíc a vzal jsem si na mě ještě moc velké sousto :( ale pomalými krůčky ku předu :lol: a ještě dotaz teda když bych chtěl s pc ovladat montáž tak že mi bude najíždět na objeky např pres stellarium to delam popř pres ovladač a pak si s pc jeste chtel doladit pohyby protoze ten mesic pres mojí kameru zabírám např tak ze čtvrtky plus to teda ujíždí lze to nějak vyřešit takhle?
SW 200/1000, EQ6 syntrek goto, Zenit 11, Praktica BCA, Canon EOS 400D, ZWO ASI 120MM 8-)
https://www.facebook.com/dj.Smok3/media ... 501&type=3

Uživatelský avatar
juh
Příspěvky: 362
Registrován: čtv 29. zář 2011 12:44:52

Re: ASCOM ovladače

Příspěvek #39 od juh » čtv 15. pro 2016 13:49:19

Cele to nie je len o koncovke. Koncovka RJ45 sa pouziva na ukoncenie kabla pri seriovej komunikacii (RS 232), ale rovnako sa pouziva aj na ukoncenie kabla pri komunikacii cez ethernet (IEEE 802.3). Su to dva absolutne nekompatibilne standardy pre komunikaciu, takze ak hladas nejaky kabel, tak si najskor musis zistit, akym standardom budu zariadenia medzi sebou komunikovat. Navyse ak chces pouzit kabel pre komunikaciu cez seriove rozhranie, tak si musis zistit, ci su zariadenia napatovo kompatibilne, ak nie, tak kabel potom musi obsahovat este aj nejaku dalsiu elektroniku, ktora zabezpeci napatovu kompatibilitu tychto zariadeni. Z tychto dovodov nemozes pouzit hocijake kable na komunikaciu medzi zariadeniami.
Jednoducho, zariadenia nemozes prepajat medzi sebou hocijakymi kablami. Ak nevies, o co tam ide, tak si v najhosom pripade koledujes o odpalenie elektroniky niektoreho z tych zariadeni. V tom lepsom pripade to len nebude komunikovat medzi sebou.

Uživatelský avatar
lord_Sith
Příspěvky: 47
Registrován: stř 20. črc 2016 14:10:29

Re: ASCOM ovladače

Příspěvek #40 od lord_Sith » čtv 15. pro 2016 17:05:48

super díky za vysvětlení.
SW 200/1000, EQ6 syntrek goto, Zenit 11, Praktica BCA, Canon EOS 400D, ZWO ASI 120MM 8-)
https://www.facebook.com/dj.Smok3/media ... 501&type=3

Uživatelský avatar
ladis
Příspěvky: 2588
Registrován: úte 05. zář 2006 5:12:59
Bydliště: Mladá Boleslav
Věk: 37

Re: ASCOM ovladače

Příspěvek #41 od ladis » čtv 15. pro 2016 23:27:51

Ja venku na balkone merim promenne hvezdy a transity exoplanet. Na to vyuzivam notebook, ktery mam napojeny pres usb na montaz na "hand controller", na kameru a dslr (mam na montazi dva refraktory), na notebooku pusteny teamviewer a doma na hlavnim pc v teple ovladam ten notebook s montazi a kamerou a dslr. Takze veskere ovladani montaze, kamery a dslr je z tepla obyvaku pres wifi. Tohle funguje a je to vyzkousene.
Obrázek
Ladislav Červinka /// Binar Carl Zeiss flm 25x100, Somet Binar 25x100, Meade LightBridge 305/1524, SW 200/1200, 2xSW 102/500, Denkmeier binohlava, HEQ5 Synscan, EQ6 Synscan, Atik 314L+

Uživatelský avatar
lord_Sith
Příspěvky: 47
Registrován: stř 20. črc 2016 14:10:29

Re: ASCOM ovladače

Příspěvek #42 od lord_Sith » pát 16. pro 2016 16:16:36

A mám teda teď další problém :( kabel je ok mám montáž eq6 syntrek s ovladačem synscan nevím jestli to není ovladačem četl sem že s verzí 2 je nakej problém a musí se tam něco elektricky propojit aby mi šel nasledujici postup ale sám sem si ho upgradovat softwarove na verzi 3.x montáž s planetárium komunikuje nastavíme teda v ovladači propojení s pc zapnu eqmod vyskočí tam pak ten ascom a na netu sem viděl video ze u me montáže tam zadává přímo něco Mount eq6 ale já tam mám na výběr póze heq5/6 a něco jako heq 2 5/6 ani jedno nefunguje s montáží mi to nekomunikuje poradil by někdo? Prosím smutne koukam :roll:
SW 200/1000, EQ6 syntrek goto, Zenit 11, Praktica BCA, Canon EOS 400D, ZWO ASI 120MM 8-)
https://www.facebook.com/dj.Smok3/media ... 501&type=3

Uživatelský avatar
MilAN
Příspěvky: 14803
Registrován: sob 17. dub 2004 23:56:18
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 68

Re: ASCOM ovladače

Příspěvek #43 od MilAN » pát 16. pro 2016 17:05:19

Tohle je nějak zmatečné . Firmware řady 2 nešlo určitě upgradovat na 3.xx
Nechceš napsat, co píše ručka o verzích, které jsou nainstalované ?
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz

Uživatelský avatar
lord_Sith
Příspěvky: 47
Registrován: stř 20. črc 2016 14:10:29

Re: ASCOM ovladače

Příspěvek #44 od lord_Sith » pát 16. pro 2016 17:29:01

V tom případě je todle vporadku protože mi sto pro píše verze 3.neco. až budu doma klidne napíší konkrétní verzy ale šlo to a projevilo se to např že pribylo zadávání nadmořské vysky
SW 200/1000, EQ6 syntrek goto, Zenit 11, Praktica BCA, Canon EOS 400D, ZWO ASI 120MM 8-)
https://www.facebook.com/dj.Smok3/media ... 501&type=3

Uživatelský avatar
Dansemacabre
Příspěvky: 649
Registrován: pát 10. dub 2015 21:16:43

Re: ASCOM ovladače

Příspěvek #45 od Dansemacabre » pon 09. led 2017 9:21:22

Zkouším teď guidovat a natáčet měsíc novou kamerkou ASI 120MC, jenže narážím na problém, že nekomunikuje s montáží. PHD2 kameru najde, zapne, všechno nastavení je jak má, ale jak dojde na korekce montáže, neděje se nic. Ve Firecapture pak nejsem schopný spojit přes kameru montáž s PC, protože okno rozhraní ASCOM tvrdí, že se nemůže připojit.
Do toho ještě občas naskočí "blue screen of death" s hláškou o chybě v USB, což podle zahraničních fór řeší nové ovladače. Jenže ty už mám (ascom i ovladač ke kameře pro Win7)! S prastarou QHY5 mono všechno funguje v pohodě - autoguiding i korekce montáže přes šipky v PC (a tedy i možnost brouzdat si po měsíci bez nutnosti chodit na mráz :)), ale jak jak připojím ASI120, tak smůla... Má někdo nějaké tipy?
dobson 300/1700, WO FLT 110 triplet, 40D mod., CG-5 adv, ASI120MC


Zpět na “Montáže a navigace”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 hosti