ASCOM ovladače

Vše o montážích, stativech, pohonech dalekohledů, naváděcích systémech, apod.
Uživatelský avatar
Oko1
Příspěvky: 965
Registrován: 02. 06. 2009, 15:05

ASCOM ovladače

Příspěvek #1 od Oko1 » 01. 03. 2012, 22:32

Omlouvám se pokud zakládám duplicitní téma, nicméně..

Po delší době jsem chtěl oživit ovládání montáže s ručkou synscan přes Ascom ovladače. Nejdříve mi to vždy zahlásilo chybu a shodilo aplikaci (PHD/ Cartes du Ciel). Ovladač jsem odinstaloval a znovu nainstaloval, takže teď už se jen objevuje hláška že spojení selhalo. Vyzkoušel jsem nastavení portů, ale nepomohlo.

Díky za nápady a rady co s tím.
Astrograf 300/f3 - f4,5, SW Esprit ED 100 F5,5 reduced to F4, Moravian G2-8300, Dobson 250/1400, TV Nagler 7mm a Panoptic 24mm, BDP Hyperion 17mm, BDP Scopos 35mm, WO 7x50
Montáž G53F a HEQ5, Lacerta Mgen2 guider

Uživatelský avatar
MartinZ
Příspěvky: 327
Registrován: 13. 04. 2010, 16:20

ASCOM ovladače

Příspěvek #2 od MartinZ » 01. 03. 2012, 22:41

jenom pro jistotu - na ručce jsi nastavil, že chceš ovládat z počítače a v konfiguraci na ASCOM ti skutečně ručku našel i při vyhledávání portu?

Uživatelský avatar
Oko1
Příspěvky: 965
Registrován: 02. 06. 2009, 15:05

ASCOM ovladače

Příspěvek #3 od Oko1 » 01. 03. 2012, 23:00

Ahoj, nevím úplně kde se dá v ručce nastavit ovládání přes PC. Hlavně ale ručku systém nenajde, zahlásí něco ve smysu "Ascom driver problem during connection"...
Astrograf 300/f3 - f4,5, SW Esprit ED 100 F5,5 reduced to F4, Moravian G2-8300, Dobson 250/1400, TV Nagler 7mm a Panoptic 24mm, BDP Hyperion 17mm, BDP Scopos 35mm, WO 7x50
Montáž G53F a HEQ5, Lacerta Mgen2 guider

Uživatelský avatar
MartinZ
Příspěvky: 327
Registrován: 13. 04. 2010, 16:20

ASCOM ovladače

Příspěvek #4 od MartinZ » 01. 03. 2012, 23:10

v základním výběru šipka dolů, enter, potom 6 šipku dolů, pokud máš starší verzi nebo 7 dolů, pokud máš novější a potvrdit entrem a potom to zkus znovu.

Uživatelský avatar
MMys
Příspěvky: 13003
Registrován: 02. 01. 2001, 05:03
Bydliště: Běleč nad Orlicí
Věk: 44
Kontaktovat uživatele:

ASCOM ovladače

Příspěvek #5 od MMys » 01. 03. 2012, 23:14

Přes ASCOM systém nehledá ručku, ta se toho vůbec neúčastní. Musíš v ní nastavit režim PC direct mode (kde přesně, to nevím, ručku nemám, jen elektroniku z EQ6-ky, někdo jiný to snad napíše nebo to najdeš). Ručka pak jen přehazuje data z PC přímo na desku pohonů v montáži. Funguej pouze jako převodník úrovní z RS232 (+/-12V) na TTL (0V/+5V). Tahle funkce je pouze ve verzi 3.x ručky. Nižší dvojková řada firmware to neumí. A ani nejde softwarově upgradovat.

Pak zbývá druhá možnost - samostatný převodník (EQDIRECT) a ručku vůbec nezapojovat.
http://foto.astronomy.cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N300/1200, N185/610, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, CCD G3-16200

Uživatelský avatar
Oko1
Příspěvky: 965
Registrován: 02. 06. 2009, 15:05

ASCOM ovladače

Příspěvek #6 od Oko1 » 01. 03. 2012, 23:23

Dřív jsem měl právě dvojkovou verzi, a tam mi to chodilo úplně bez problémů, v ručce nic nebylo třeba nastavovat.

Když si ve správě systému projedu USB, tak mi to tu ručku jako zařízení najde. Ale při jakémkoli pokusu o spojení přes ascom rozhraní v aplikacích potom spojení nenaváže (nastavení PC direct jsem už v ručce našel...).
Astrograf 300/f3 - f4,5, SW Esprit ED 100 F5,5 reduced to F4, Moravian G2-8300, Dobson 250/1400, TV Nagler 7mm a Panoptic 24mm, BDP Hyperion 17mm, BDP Scopos 35mm, WO 7x50
Montáž G53F a HEQ5, Lacerta Mgen2 guider

Uživatelský avatar
Oko1
Příspěvky: 965
Registrován: 02. 06. 2009, 15:05

ASCOM ovladače

Příspěvek #7 od Oko1 » 02. 03. 2012, 12:07

Zkusil jsem znova přeinstalaci ascomu a ovladačel montáže, ale pořád nic. Ještě mě napadlo jestli není problém v ovladačích toho kablíku mezi USB a RS232, pamatuju si že jsem kdysi tento ovladač měl naisntalovaný.
Astrograf 300/f3 - f4,5, SW Esprit ED 100 F5,5 reduced to F4, Moravian G2-8300, Dobson 250/1400, TV Nagler 7mm a Panoptic 24mm, BDP Hyperion 17mm, BDP Scopos 35mm, WO 7x50
Montáž G53F a HEQ5, Lacerta Mgen2 guider

Uživatelský avatar
jezevec
Příspěvky: 514
Registrován: 10. 10. 2010, 22:53

ASCOM ovladače

Příspěvek #8 od jezevec » 02. 03. 2012, 12:12

Mam novu rucku 3.x, a mam to pripojene cez RS232 -> USB.
Tiez mi netreba zapinat PC direct mod rucka funguje hned.

Cislo a parametre portu mas spravne (9600,8,1,N) ?

Mne sa cislo portu meni, asi podla toho do ktoreho usb pripojim prevodnik. Pozri si v hardware manageri to zariadenie usb2rs232, malo by tam byt cislo portu.

Potom by ma uz napadlo, skusit iny konvertor, alebo/a iny kablik.

Uživatelský avatar
Alien_MasterMynd
Příspěvky: 1636
Registrován: 26. 09. 2006, 10:17

ASCOM ovladače

Příspěvek #9 od Alien_MasterMynd » 02. 03. 2012, 12:21

Ano rucni ovladac ti funguje, ale ne spojeni PC PRIMO s montazi, na to je potreba ve v3 ten PC direct mod....
SW NWT 200/1000, HEQ5 SS, SW ref. 70/500
Tr. 8x30,10x50,20x50
Praktica Super TL, Sigma SD10, chlazený mod. Canon 350D s amp-off, EOS IX, FujiFilm S3Pro, upravená chlaz. TV kamera, Watec 902H3 Ultimate, obj. 10-300mm

http://www.alien-mastermynd.com

Uživatelský avatar
jezevec
Příspěvky: 514
Registrován: 10. 10. 2010, 22:53

ASCOM ovladače

Příspěvek #10 od jezevec » 02. 03. 2012, 12:31

Ale zapnem montaz, a hned mi funguje connect v cartes du ciel, ak si pametam netreba uz ani tuknut do rucky.

Uživatelský avatar
Alien_MasterMynd
Příspěvky: 1636
Registrován: 26. 09. 2006, 10:17

ASCOM ovladače

Příspěvek #11 od Alien_MasterMynd » 02. 03. 2012, 12:42

To jo, ale komunikujes s ruckou, ne s montazi :-)
SW NWT 200/1000, HEQ5 SS, SW ref. 70/500
Tr. 8x30,10x50,20x50
Praktica Super TL, Sigma SD10, chlazený mod. Canon 350D s amp-off, EOS IX, FujiFilm S3Pro, upravená chlaz. TV kamera, Watec 902H3 Ultimate, obj. 10-300mm

http://www.alien-mastermynd.com

Uživatelský avatar
Oko1
Příspěvky: 965
Registrován: 02. 06. 2009, 15:05

ASCOM ovladače

Příspěvek #12 od Oko1 » 02. 03. 2012, 15:23

Vyřešeno :D

Problém byl v kabelu. Měl jsem ještě původní starý kabel (mezi konektorem RS232 a ručkou). Moc se mi nechtělo věřit že by to kabelem mohlo být, ale nakonec jsem ho vyměnil za nový ještě nerozbalený. A vše začalo fungovat bez problémů.

Tímto děkuji všem za pomoc!
Astrograf 300/f3 - f4,5, SW Esprit ED 100 F5,5 reduced to F4, Moravian G2-8300, Dobson 250/1400, TV Nagler 7mm a Panoptic 24mm, BDP Hyperion 17mm, BDP Scopos 35mm, WO 7x50
Montáž G53F a HEQ5, Lacerta Mgen2 guider

Uživatelský avatar
MMys
Příspěvky: 13003
Registrován: 02. 01. 2001, 05:03
Bydliště: Běleč nad Orlicí
Věk: 44
Kontaktovat uživatele:

ASCOM ovladače

Příspěvek #13 od MMys » 02. 03. 2012, 15:49

Ještě malé upřesnění, koukám, že je v tom slušný zametk. Jsou dva režimy jak ovládat tu montáž z PC:

1) Ručka řídí desku s motory v montáži, veškerá "inteligence" montáže je v ručce, pokud ji připojíš k PC, dá se dalekohled ovládat OMEZENOU PODMNOŽINOU PROTOKOLU NEXSTAR. Ovládat se dá buď pomocí SW, ketrý umí přímo nexstar protokol, nebo přes ASCOM tak, že v konfiguraci ASCOM nastavíš Nexstar protokol a v obslužném programu pak vybereš ovládání přes ASCOM. S ručkou se komunikuje po RS232 - úrovně +/-12V. Tedy stačí běžný převodník USB->RS232

2) Ručka se toho neúčastní. Veškerou inteligenci montáže dělá software EQMOD, běžící na PC, přímo řídící motory, a tvářící se jako ASCOM driver.
V tomto režimu musíš na ručce nastavit Direct PC mode, a zapojit do ní převodník USB->RS-232 jako v předchozím případě.
Nebo ručku odpojit úplně a použít převodník USB->sériová linka (ale v TTL úrovních), tedy nikoli standardní RS-232 +/-12V úrovněmi. Tvůrci EQMOD tu krabičku nazývají EQDIRECT.
http://foto.astronomy.cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N300/1200, N185/610, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, CCD G3-16200

Uživatelský avatar
Karell
Příspěvky: 5018
Registrován: 24. 04. 2009, 09:58
Bydliště: Brána do Krkokonoš
Kontaktovat uživatele:

ASCOM ovladače

Příspěvek #14 od Karell » 24. 03. 2012, 12:15

Mám problém, k pointační kameře StarShoot ( neplést s novějšími verzemi V2, tam ovladače jsou ) od Orionu neexistují ovladače do Win7. Jediná možnost, zdá se, existuje přes Ascom verze 5.1 a její pozdější aktualizací na verzi 5.5.1. Nenajde se na AF dobrá duše, která by uvedené verze této platformy vlastnila?

Uživatelský avatar
MMys
Příspěvky: 13003
Registrován: 02. 01. 2001, 05:03
Bydliště: Běleč nad Orlicí
Věk: 44
Kontaktovat uživatele:

ASCOM ovladače

Příspěvek #15 od MMys » 24. 03. 2012, 13:11

starou mám 4.1, což je asi málo, novou pak až rovnou šestku :-(

Ale verzi 5 a aktualizaci na 5.5.1 jsem našel tady:
http://www.astronomylog.co.uk/ascom-downloads/
http://foto.astronomy.cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N300/1200, N185/610, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, CCD G3-16200


Zpět na “Montáže a navigace”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 hosti