Montáž HEQ-5

Vše o montážích, stativech, pohonech dalekohledů, naváděcích systémech, apod.
Uživatelský avatar
ladis
Příspěvky: 2727
Registrován: úte 05. zář 2006 5:12:59
Bydliště: Mladá Boleslav
Věk: 37

Montáž HEQ-5

Příspěvek #196 od ladis » stř 02. bře 2016 21:56:10

Milane, děkuju moc za Tvůj názor. Představuju si "zigzag" pohyb po 3x3 čtvercích v rámci mozaiky stále stejné části oblohy neustále dokola. Tzn maximální pohyb + a - cca 2st.

Otázka, zda po 500 iteracích se stále bude jednat kvůli nepřesnostem o stejnou mozaiku či již zásadně posunutou a o kolik minut. Na to se asi těžko dá odpovědět. Zda ujetí montáže po 500 iteracích bude 10minut či 60 minut či snad ještě více...

Zde by mě zajímalo, jaké jsou možnosti opětovného najetí na přesnou pozici začátku mozaiky. Pokud bych použil guidovací hledáček, leda nějak dle pozice hvězd dávat příkazy na pohyb do stran až do dosáhnutí přesné pozice jako při prvním najetí. Možná se snažím vynalézt kolo, ale nevím, jak tuto nepřesnost, na kterou jsi poukázal a která jistě nastane, vyřešit...

edit - napadá mě jediná možnost - po ukončení každé iterace snímání mozaiky a vrácení se na první pole mozaiky sejmout snímek z guideru a zjistit posunutí guidovacích hvězd prvního pole oproti předpokladu (prvnímu snímku při přesném najetí goto). Tento posun poté promítnout do proměnlivé složky (offsetu) a tento offset přičítat/odečítat k RA/DEC při každém dalším goto příkazu.
Obrázek
Ladislav Červinka /// Binar Carl Zeiss flm 25x100, Somet Binar 25x100, Meade LightBridge 305/1524, SW 200/1200, 2xSW 102/500, Denkmeier binohlava, HEQ5 Synscan, EQ6 Synscan, Atik 314L+, Atik 320e mono, AFW1

Uživatelský avatar
MilAN
Příspěvky: 15179
Registrován: sob 17. dub 2004 23:56:18
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 68

Montáž HEQ-5

Příspěvek #197 od MilAN » stř 02. bře 2016 22:12:17

Pokud nemá montáž enkodéry , tak se obávám, že není žádná kontrola opakované polohy. Tohle by mohla alespoň částečně řešit montáž AZ-EQ5 nebo 6. To je asi nutné otestovat. Ale bez enkodérů bych řekl, že po 500 krocích budeš mimo( nevím, jestli se lze spoléhat na Gaussovu křivku :) - že by se odchylky ve výsledku eliminovaly ) spíš bych to viděl na systematickou chybu a diference bude narůstat.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz

Uživatelský avatar
ladis
Příspěvky: 2727
Registrován: úte 05. zář 2006 5:12:59
Bydliště: Mladá Boleslav
Věk: 37

Montáž HEQ-5

Příspěvek #198 od ladis » stř 02. bře 2016 22:15:45

Myslím si to samé. V předchozím příspěvku jsem pod čarou nastínil jednu možnost, co mě napadla. Ale není to nic jednoduchého na implementaci. Ale zdá se mi to jako jediná reálná možnost u montáže bez enkodérů, jak jsi zmínil...
Obrázek
Ladislav Červinka /// Binar Carl Zeiss flm 25x100, Somet Binar 25x100, Meade LightBridge 305/1524, SW 200/1200, 2xSW 102/500, Denkmeier binohlava, HEQ5 Synscan, EQ6 Synscan, Atik 314L+, Atik 320e mono, AFW1

Uživatelský avatar
Bill
Příspěvky: 2258
Registrován: čtv 11. led 2007 19:54:57
Bydliště: Uničov

Montáž HEQ-5

Příspěvek #199 od Bill » čtv 03. bře 2016 0:29:17

Montáž má krokové motory, nemyslím si, že by měla vznikat nějaká kumulativní chyba. Podle mne není důvod, proč by se měly chyby sčítat.

Bill
M:736 750 113

Uživatelský avatar
Tomáš Grygarčík
Příspěvky: 878
Registrován: ned 18. črc 2010 23:35:29
Bydliště: Malé Hoštice
Věk: 29
Kontaktovat uživatele:

Montáž HEQ-5

Příspěvek #200 od Tomáš Grygarčík » čtv 03. bře 2016 8:42:25

Jenže montáž najede na objekt s nějakou ± přesností. Po několika málo iteracích to ještě nebude problém (20 až 30?) a objekt bude stále zhruba ve středu zorného pole, ale chyba bude s počtem go-to přesunů stále narůstat.
SW 200/1000, SW 200/800, SW 70/500, SW 80/400, LUNT Ha 60/500 B1200
HEQ-5 SS, vlastní dobsonova montáž
Skyris 618M, Olympus E-620 (mod), E-420 (mod) a OM-D E-M1 mark II

Uživatelský avatar
Bill
Příspěvky: 2258
Registrován: čtv 11. led 2007 19:54:57
Bydliště: Uničov

Montáž HEQ-5

Příspěvek #201 od Bill » čtv 03. bře 2016 8:49:34

Já pro to nevidím žádný důvod. Kalibrace se udělá jednou na začátku a aktuální poloha s tím nemá nic společného.
M:736 750 113

Uživatelský avatar
MilAN
Příspěvky: 15179
Registrován: sob 17. dub 2004 23:56:18
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 68

Montáž HEQ-5

Příspěvek #202 od MilAN » čtv 03. bře 2016 15:04:13

Možná máme každý jiné zkušenosti, jak se nám chová montáž. Pojďme se dohodnout na jednoduchém testu.
Zvolme si jednoznačný objekt/ nejlépe hvězdu a dobře vycentujme a nakalibrujme. Potom posuňme dalekohled např. o 2°severně nebo jižně a nechme GoTo opět najet na objekt. Tohle zopakujme 50x.Jde to jak z ručky, tak z ASCOMu ( tady si oba objekty můžeme nadefinovat, takže potom stačí přepínat najetí GoTo na jeden nebo ten druhý - imaginární).
Mohu to udělat na montáži AZ EQ6 s enkodéry a někdo by to mohl udělat na HEQ5 nebo EQ6 bez enkodérů. Zajímá nás rozdíl v poloze po 50-ti najetích na objekt
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz

Uživatelský avatar
Bill
Příspěvky: 2258
Registrován: čtv 11. led 2007 19:54:57
Bydliště: Uničov

Montáž HEQ-5

Příspěvek #203 od Bill » čtv 03. bře 2016 15:12:13

OK, mohl bych to vyzkoušet s "klasickou" EQ6 s ručkou. Dá se to udělat i doma s umělou hvězdou nebo strčit do montáže laser a udělat si značku na zdi. Ale vůbec nerozumím, proč by se to mělo měnit s počtem najetí na objekt. Jedině se slabou baterkou a v zimě by mohl při zatížení motorek ztratit krok - ale to bych asi nebral jako normální stav.
M:736 750 113

Uživatelský avatar
MMys
Příspěvky: 12804
Registrován: úte 02. led 2001 5:03:29
Bydliště: Běleč nad Orlicí
Věk: 44
Kontaktovat uživatele:

Montáž HEQ-5

Příspěvek #204 od MMys » čtv 03. bře 2016 20:00:03

Pokud je dobře napsaný firmware (nejsou tam nějaké systematické zaokrouhlovací chyby) a pokud krokáče nevynechávají krok, mělo by to jít opakovat do nekonečna bez ztráty polohy.

Realita může být jiná, ale nemyslím si, že desítky opakování by byly problém.

Pokud by to nějaká automatická aplikace vyžadovala opravdu přesné, tak některé SW (třeba MaxIm DL) umí tzv. astrometric resync - prostě po vyfocení pole kamerou se udělá plate solving a sync montáže na zjištenou pozici.
http://foto.astronomy.cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N300/1200, N185/610, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, CCD G3-16200

Uživatelský avatar
MilAN
Příspěvky: 15179
Registrován: sob 17. dub 2004 23:56:18
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 68

Montáž HEQ-5

Příspěvek #205 od MilAN » ned 13. bře 2016 13:05:39

Tak jsem to vyzkoušel na montáži s enkodéry ( AZ- EQ6) a po 20 návratech na výchozí pozici ( posuv vždy 2° na nastavené souřadnice). byla odchylka 0 ( s přesností na několik ", což jsem na kříži v hledáčku mohl okem nastavit)
Takže by mě také zajímalo, jak si s tím poradí montáže bez enkodérů.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz

Uživatelský avatar
ufonek
Příspěvky: 70
Registrován: pát 02. led 2015 3:14:18

Montáž HEQ-5

Příspěvek #206 od ufonek » pát 15. dub 2016 6:43:49

ahoj mam dotaz na koupi

HEQ5 SynScan, černá verze

koupit či nekoupit?
Canon 40D mod, Star Adventurer

Franta1
Příspěvky: 7
Registrován: úte 04. říj 2016 20:35:46
Bydliště: Svatava u Sokolova
Věk: 65
Kontaktovat uživatele:

HEQ5 pro - prosím o radu pro zadání ručky

Příspěvek #207 od Franta1 » pát 07. říj 2016 21:40:52

Ahoj všem.
Koupil jsem montáž HEQ5 pro a přesto, že postupuji podle návodu, dělám pořád někde nějakou chybu.
Montáž mám vyosenou, ale když začnu zadávat údaje do ručky, dělám někde pořád stejnou chybu. Jednoduše řečeno, dalekohled se dívá někam jinam.
Byl by někdo tak laskav a neposlal mi prosím přesně zadání základních údajů krok za krokem, abych konečně pochopil co jsem zvoral?
Jestli to mohu aspoň trochu posoudit tak se naprosto netrefím v deklinaci.
Už se s tím babrám několik večerů a jsem pořád na začátku.
Předem díky za laskavé poskytnutí informací.
Newton 200/800 mm, MAK 100/1300, QHY5II, QHY178RGB, HEQ5pro a další drobnosti

Uživatelský avatar
dablik
Příspěvky: 358
Registrován: pon 17. zář 2012 13:17:24
Bydliště: Panenský Týnec
Věk: 38

Re: HEQ5 pro - prosím o radu pro zadání ručky

Příspěvek #208 od dablik » pát 07. říj 2016 23:19:24

Franta1 píše:Ahoj všem.
Koupil jsem montáž HEQ5 pro a přesto, že postupuji podle návodu, dělám pořád někde nějakou chybu.
Montáž mám vyosenou, ale když začnu zadávat údaje do ručky, dělám někde pořád stejnou chybu. Jednoduše řečeno, dalekohled se dívá někam jinam.
Byl by někdo tak laskav a neposlal mi prosím přesně zadání základních údajů krok za krokem, abych konečně pochopil co jsem zvoral?
Jestli to mohu aspoň trochu posoudit tak se naprosto netrefím v deklinaci.
Už se s tím babrám několik večerů a jsem pořád na začátku.
Předem díky za laskavé poskytnutí informací.


Vyosenou?
na foceni: SV80 APO, WO102 GT, QHY9M, ASI1600MMC, 8x50 hledacek + QHY5,  
montaz: HEQ5 PRO Synscan Belt mod

Franta1
Příspěvky: 7
Registrován: úte 04. říj 2016 20:35:46
Bydliště: Svatava u Sokolova
Věk: 65
Kontaktovat uživatele:

Re: Montáž HEQ-5

Příspěvek #209 od Franta1 » sob 08. říj 2016 9:36:22

No jo blbě napsáno. Je ustavená jak má být čili v ose s Polárkou.
Newton 200/800 mm, MAK 100/1300, QHY5II, QHY178RGB, HEQ5pro a další drobnosti

Uživatelský avatar
MilAN
Příspěvky: 15179
Registrován: sob 17. dub 2004 23:56:18
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 68

Re: Montáž HEQ-5

Příspěvek #210 od MilAN » sob 08. říj 2016 10:03:21

Asi bys měl popsat, jak to děláš. Protože návod je naprosto jasný a jednoznačný a pokud ti tu někdo bude psát, tak bude jen opakovat návod. Na nastavení souřadnic a času, kde tě vede ručka co zadat, se snad nedá nic zkazit. A po ustavení na 1 nebo 2 hvězdu ( kterou ti nakonec sama ručka předhodí a stačí s ní souhlasit a kterou ty ovladačem docentruješ a odsouhasíš) ,už GoTo funguje
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz


Zpět na “Montáže a navigace”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 hosti