Montáž HEQ-5

Vše o montážích, stativech, pohonech dalekohledů, naváděcích systémech, apod.
Uživatelský avatar
MMys
Příspěvky: 13051
Registrován: 02. 01. 2001, 05:03
Bydliště: Běleč nad Orlicí
Věk: 44
Kontaktovat uživatele:

Montáž HEQ-5

Příspěvek #151 od MMys » 10. 03. 2014, 20:21

Aha, až po mailu jsem zjistil, že to řešíte tady.

Pastorek ani řemenička nebudou určitě nalisované, kor když se to mění uživatelsky doma. bez vyndavání a lisování na šnek či motor. Běžně se to jistí červíkem, nedo ještě lépe dvojicí po 90 stupních a vybroušenou ploškou na hřídelce. Pokud není místo na červík mimo ozubení, lze ho dát i pod řemen do ozubení, na chod to nemá vliv.

Díra musí být samozřejmě udělaná na soustruhu, nejlépe krátkým vrtákem či frézou, a nakonec napřesno výstružníkem, aby  to po utažení zůstalo soustředné.

Jak už píše Milan, hlavní problém je nepřístupnost dutiny, kde je převod u EQ6 a poměrně malý prostor uvnitř. Mám obavy, že řemen+řemenici tam určitě nepůjde jen tak jednoduše naskládat. Rozhodně ne ty běžně vyráběné komponenty, možná po dost velkých úpravách, nebo výrobě alespoň pastorku na míru, a ososustružení řemenice hodně na plocho. A pak sehnat tak maximálně 5mm široký řemen. U EQ6 jsem vždycky (a asi ne nedarmo) viděl belt-drive udělaný venku (provrtat tělo a vysunout hřídele ven, to znamená koupit i nové motory s delší hřídelkou, nebo udělat nějaký dost tuhý a sosustředný prodlužovák, který nehází, a navíc celé je to venku a zranitelné při transportu. To se mi nelíbí.

Edit:
Teď jsem koukal na montážní návod té sady pro H-EQ5, a vypadá to, že řemenice na šneku je sériová upravená, ale řemenička na motor je výrobek na míru, ozubení je součástí takového prodlužováku, u H-EQ5 je motor evidentně dost utopený, a má už zkrácenou hřídel. Tedy musle by se buď koupit nový motor, a nebo to řeší právě tím nástavcem. Obojí je na červíky, tedy výměnu u H-EQ5 zvládne skoro cvičená opička s imbus klíčem :-)

návod tady:
http://rowanastronomy.com/pdf/HEQ5-Belt-Kit.pdf

EQ6 bude zcela jistě podstatně horší oříšek.

Edit 2:

Mají i Kit pro EQ6 (ten je složitější i dražší, protože se tam musí řešit uchycení a napínání zevnitř těla, když to nemá kryt zvenku)
http://rowanastronomy.com/productsa2.htm#neq6beltkit
Evidentně zde jsou na míru vyráběné všecky díly kromě řemene, tedy ty upínací desky a i pastorek a řemenička, aby se to tam vůbec vešlo.

a tady je návod pro výměnu v EQ6-ce:
http://rowanastronomy.com/pdf/NEQ6-Belt-Kit.pdf

http://foto.astronomy.cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N300/1200, N185/610, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, CCD G3-16200

Uživatelský avatar
Bill
Příspěvky: 2476
Registrován: 11. 01. 2007, 19:54
Bydliště: Uničov

Montáž HEQ-5

Příspěvek #152 od Bill » 10. 03. 2014, 21:22


Pastorek ani řemenička nebudou určitě nalisované, kor když se to mění uživatelsky doma.

No někde (asi u HEQ5) jsem viděl, že prodávají stahovák na pastorek, takže originál je asi lisovaný.

Těch kitů na EQ6 je celá řada - třeba tady je rozpis dílů, které vypadají standardně?
http://www.beltingonline.com/eq6-telescopebelt-mod-drive-kit-12220
řemínek je 4mm, u té druhé sady je 6mm


http://www.tavcso.hu/?o=termek&te=EQ6bord&n=en

Ale někde píšou, že je třeba tu EQ upravit ...

M:736 750 113

Uživatelský avatar
MMys
Příspěvky: 13051
Registrován: 02. 01. 2001, 05:03
Bydliště: Běleč nad Orlicí
Věk: 44
Kontaktovat uživatele:

Montáž HEQ-5

Příspěvek #153 od MMys » 10. 03. 2014, 21:28

Jo, to jsme si nerozuměli, mosazné ozubené kolečko u HEQ5 je lisované. Stahovák tam k němu dodávají.  

Lisované není to nové řešení s řemenem, to je na červíky. Bez rozebrání montáže a opření hřídele šneku i motoru by se to lisovalo dost blbě.
http://foto.astronomy.cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N300/1200, N185/610, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, CCD G3-16200

Uživatelský avatar
martbad
Příspěvky: 79
Registrován: 20. 01. 2014, 20:32

Montáž HEQ-5

Příspěvek #154 od martbad » 18. 05. 2014, 06:59

Zdravím, mám dotaz. Jak ustavujete montáž pomocí polárního hledáčku?
Ukázalo se, že vestavěný polární hledáček montáže prakticky nelze k ustavení využít.
V podstatě jde o to, že v něm nejsou vidět žádné hvězdy.
Neměl by být spíše podsvícený záměrný kříž nežli pozadí.
Děkuji

Uživatelský avatar
dablik
Příspěvky: 412
Registrován: 17. 09. 2012, 13:17
Bydliště: Panenský Týnec
Věk: 39

Montáž HEQ-5

Příspěvek #155 od dablik » 18. 05. 2014, 11:27

Nevidet hvezdy? a kdyz se kouknes pres den, tak je neco videt? mas to zasotrene? a dalsi vec - aby bylo pres hledacek videt, musis pochopitelne otocit DEC osu o 90°. Kdyz sundas tu malou krytku a otacis osou, tak je pekne videt, kde je ten"pruzor". HEQ5 by uz mela mi osvetleny hledacek, takze vidis potrebnou osnovu. Jinak nevim, v cem by mohl byt problem.
Ja ustavuji pomoci EQMODu a k tomu mam programek na regulaci osvetleni. Vsechno funguje paradne.
na foceni: SV80 APO, WO102 GT, ASI1600MMC, 8x50 hledacek + QHY5, hodne ruznych krouzku a udelatek :)  
montaz: HEQ5 PRO Synscan Belt mod, EQ6R

Uživatelský avatar
Tomáš Grygarčík
Příspěvky: 907
Registrován: 18. 07. 2010, 23:35
Bydliště: Malé Hoštice
Věk: 29
Kontaktovat uživatele:

Montáž HEQ-5

Příspěvek #156 od Tomáš Grygarčík » 18. 05. 2014, 11:28

Ehm... máš sundanou horní krytku? ;D Jinak i polární hledáček se musí zaostřit - nejprve to zkus ve dne na vzdáleném objektu, potom to v noci doladíš na hvězdách. Jestli se ti zdá podsvětlení přehnané a máš novější verzi montáže, ovladačem můžeš jas snížit. U starších montáží (jako mám já, ovšem jas mám akorát) to někteří řešili vložením rezistoru před osvětlovací diodu.
SW 200/1000, SW 200/800, LUNT Ha 60/500 B1200
HEQ-5 SS, vlastní dobsonova montáž
Skyris 618M, QHY-5 mono, Olympus E-620 (mod), E-420 (mod) a OM-D E-M1 mark II

Uživatelský avatar
martbad
Příspěvky: 79
Registrován: 20. 01. 2014, 20:32

Montáž HEQ-5

Příspěvek #157 od martbad » 20. 05. 2014, 01:07

Bylo to tou krytkou děkujeme ;D
Ne vážně, dnes, díky Vašim radám jsme se na to zaměřili, napred si vyzkoušeli hledáček na vzdalených stromech za světla a pak v pohodě ustavili podle polárky :) Každopádně díky oběma za inspiraci.
Marta

Uživatelský avatar
Libcz
Příspěvky: 493
Registrován: 07. 07. 2006, 13:43

Montáž HEQ-5

Příspěvek #158 od Libcz » 07. 10. 2014, 06:37

Už je to skoro rok, co si někteří vylepšili montáž řemenicí a tak se zeptám: jsou už nějaké zkušenosti z praxe? Lepší, horší (v čem), beze změny? Popis vlivu na zvuk můžete klidně vynechat, ten myslím hraje roli zcela zanedbatelnou. Dík
Libor Brodský
HEQ5, ED80/600, Canon 350D, QHY5L-II

Uživatelský avatar
dablik
Příspěvky: 412
Registrován: 17. 09. 2012, 13:17
Bydliště: Panenský Týnec
Věk: 39

Montáž HEQ-5

Příspěvek #159 od dablik » 07. 10. 2014, 08:22

Za mne maximalni spokojenost. Okamzita reakce na pulzy, zadny backlash a rok jsem do toho nemusel vubec sahnout :) PE jsem nemeril a ani nechci - ten udaj neni aktualne pro mne dulezity :) Hlavne ze vsechno slape jako hodinky.
na foceni: SV80 APO, WO102 GT, ASI1600MMC, 8x50 hledacek + QHY5, hodne ruznych krouzku a udelatek :)  
montaz: HEQ5 PRO Synscan Belt mod, EQ6R

Uživatelský avatar
ogami
Příspěvky: 725
Registrován: 15. 02. 2009, 17:42
Kontaktovat uživatele:

Montáž HEQ-5

Příspěvek #160 od ogami » 07. 10. 2014, 11:30

Libcz: Ja jsem na tom stejne jako Marek, tzn nemam zmerenou PE pred a po uprave, na to proste neni cas, podminky ani chut. Jedine co muzu porovnat jsou logy prubehu pointace pred a po uprave (stejna metoda ustavovani, stejne nastaveni pointace v maximu) a z toho mi jednoznacne plyne, ze uprava mela pozitivni prinos. Takhle hladkou pointaci a nizke RMS jsem predtim urcite nemel ;) Mam tu jeden log z Maxima natazeny do Excelu, kdyby si na nej chtel mrknout.
Ondřej Kozáčik
Dalekohledy: SW Esprit 80, Scopos ED 66/400, GSO 150/750, Baader Vario 60
Montaz: HEQ-5 Syntrek
CCD: ATIK 383L+, QHY5
Filtry: Astrodon  LRGB 36mm, Starlight Xpress USB FW

Uživatelský avatar
Bill
Příspěvky: 2476
Registrován: 11. 01. 2007, 19:54
Bydliště: Uničov

Montáž HEQ-5

Příspěvek #161 od Bill » 07. 10. 2014, 12:55

Já jsem dal řemínky do EQ6, kde je to trošku složitější. Mám to krátce, ale zdá se mi, že RMS klesla téměř na polovinu - ale někdo má takovou před úpravou, takže těžko říct.

Měřil jsem PE před úpravou a udělám to někdy i po ní - spíše, zda se to po rozebrání nezhoršilo. Nepředpokládám, že by se to mělo nějak na grafu výrazně projevit, protože ta chyba, o kterou se mi jedná, tak je na úrovni seeingu a těžko se to měří. Snad se trošku změní FFT a spektrum se přesune do nižších frekvencí.
M:736 750 113

Uživatelský avatar
Libcz
Příspěvky: 493
Registrován: 07. 07. 2006, 13:43

Montáž HEQ-5

Příspěvek #162 od Libcz » 07. 10. 2014, 20:02

Kluci díky za reference. Na grafy si moc nehraju, stejně jim zas tolik nerozumím a pokud jsou zkušenosti z praxe viditelně pozitivní ... no prostě už jsem ji objednal :-)
Libor Brodský
HEQ5, ED80/600, Canon 350D, QHY5L-II

Uživatelský avatar
Libcz
Příspěvky: 493
Registrován: 07. 07. 2006, 13:43

Montáž HEQ-5

Příspěvek #163 od Libcz » 20. 10. 2014, 09:02

Tak jsem o víkendu také upgradnul na řemen. Je to fakt cvičená opička s imbusákem ( (c) MMys :-)), akorát teda u starších montáží je trochu složák, že se musí udělat nová díra pro červík v tom úchytu pro "idler". Originál je moc nízko. Podle obrázků se postaru osa prostředního ozubeného kola šroubuje a novější mají jen hladkou osu + červík. A zřejmě kratší o ten závit. Já štístko mám zrovna tu starší a trochu jsem bojoval s uděláním závitu (takto malý závitník nemám a pokus o prořezání šroubem skončil ukroucením a odvrtáním 2 kusů, nakonec jsem našel v zásobách nějaký pevný, který to proříz).
Vyrobit stahovák na kolečko v ose motorku taky nebylo tak těžké (posloužila pilka na železo a šasi starého HDD), kleštěma by to ale určitě nešlo, u DEC osy drželo kolco docela fest.
Tak a teď už si jen přát počasí.
Libor Brodský
HEQ5, ED80/600, Canon 350D, QHY5L-II

Uživatelský avatar
ladis
Příspěvky: 2769
Registrován: 05. 09. 2006, 05:12
Bydliště: Mladá Boleslav
Věk: 38

Montáž HEQ-5

Příspěvek #164 od ladis » 12. 04. 2015, 18:46

Potřebuji poradit. Mám list (soubor txt apod)stovek objektů (miniaturní PNeb) a k nim souřadnice RA a DEC. Jakým sw co nejjednodušeji provést následující?

1. vyber objekt řádek po řádku v listu
2. najeď na objekt dle RA a DEC z listu objektů
3. počkej danou dobu v sekundách
4. jeď na další.
a to až do konce seznamu či dle času vloženého jako limitu apod.

jako workaround mě napadá snad jen EQMOD a custom tracking a zfakeovat soubor dat...

Díky moc!
Obrázek
Ladislav Červinka /// Binar Carl Zeiss flm 25x100, Somet Binar 25x100, Meade LightBridge 305/1524, SW 200/1200, 2xSW 102/500, Denkmeier binohlava, HEQ5 Synscan, EQ6 Synscan, Atik 314L+, Atik 320e mono, AFW1

Uživatelský avatar
MilAN
Příspěvky: 15596
Registrován: 17. 04. 2004, 23:56
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 68

Montáž HEQ-5

Příspěvek #165 od MilAN » 12. 04. 2015, 19:00

Custom tracking v ASCOMu ovládá jen rychlost a směr trvalého pohybu montáže v RA a DEC v arcsec/s
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz


Zpět na “Montáže a navigace”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 host