Montáž HEQ-5

Vše o montážích, stativech, pohonech dalekohledů, naváděcích systémech, apod.
Uživatelský avatar
FrantaB
Příspěvky: 196
Registrován: 23. 12. 2014, 20:00

Re: Montáž HEQ-5

Příspěvek #226 od FrantaB » 23. 06. 2017, 21:18

Napadá mne taková trivialita-špatně připájený konektor napájení, nebo prasklé pájení provedené "ekologickou" bezolovnatou pájkou. Jakýsi kontakt tam je, ale úbytek třeba 5V. Takže z vyššího napětí se rozjede, ale z 12V zbývá jen napětí totálně chcíplé baterie.
Je to nástřel od boku, ale už jsem něco takového potkal...
SW Mak 127/1500; EQ-Mon 2 s lehkou úpravou mechaniky a pohony; Meopta 7x50; Hensoldt-Wetzlar 8x24 někdy z r. 1916

Uživatelský avatar
Bill
Příspěvky: 2503
Registrován: 11. 01. 2007, 19:54
Bydliště: Uničov

Re: Montáž HEQ-5

Příspěvek #227 od Bill » 23. 06. 2017, 21:24

Jenom jedno upozornění. Určitě se nedá použit originální kabel. Je moc dlouhý, má malý průřez a proud vede ocelovým perkem a pojistkou. Musíš udělat jiný. Potřebuješ alespoň 11V na konektoru montáže.
M:736 750 113

Uživatelský avatar
I.
Příspěvky: 85
Registrován: 22. 02. 2009, 00:52
Věk: 45
Kontaktovat uživatele:

Re: Montáž HEQ-5

Příspěvek #228 od I. » 23. 06. 2017, 22:32

Bingo! Nalijme si čistého vína, soudruzi, je v tom ten vadný kabel. Děkuji moc za pomoc kolegům FrantaB a Bill. Omlouvám se tímto panu Zahajskému a oceňuji jeho večerní flexibilní reakci ("Podle mne to zavání napájecím kabelem.").

Uživatelský avatar
Pidrman
Příspěvky: 162
Registrován: 24. 08. 2010, 09:32
Bydliště: Žatec
Věk: 39
Kontaktovat uživatele:

Re: Montáž HEQ-5

Příspěvek #229 od Pidrman » 12. 10. 2017, 13:28

Ahoj

Mam prosbu, dá se snížit svit diody v polárním hledáčku ?

Díky za rady.

Honza
http://www.pidrmanphoto.cz/ Star Adenturer, QHY MINIGUIDER 30mm, QHY 5L II M, HEQ-5 Pro SYNSCAN, SW ED 80/600, Canon 40Dm, Canon 7D

Uživatelský avatar
Howking
Příspěvky: 1153
Registrován: 31. 08. 2015, 12:02
Bydliště: Ostrava - Mar. Hory
Věk: 46
Kontaktovat uživatele:

Re: Montáž HEQ-5

Příspěvek #230 od Howking » 12. 10. 2017, 13:30

Najdeš to v menu ručky.
10" Newton SkyWatcher 254/1000, EQ6 Pro Synscan - http://astrofotky.cz/~Howking - Velmi osobní inzerce!

Uživatelský avatar
Pidrman
Příspěvky: 162
Registrován: 24. 08. 2010, 09:32
Bydliště: Žatec
Věk: 39
Kontaktovat uživatele:

Re: Montáž HEQ-5

Příspěvek #231 od Pidrman » 12. 10. 2017, 13:38

Velké díky. Neumím číst :-D

Honza
http://www.pidrmanphoto.cz/ Star Adenturer, QHY MINIGUIDER 30mm, QHY 5L II M, HEQ-5 Pro SYNSCAN, SW ED 80/600, Canon 40Dm, Canon 7D

Uživatelský avatar
ladis
Příspěvky: 2770
Registrován: 05. 09. 2006, 05:12
Bydliště: Mladá Boleslav
Věk: 38

Re: Montáž HEQ-5

Příspěvek #232 od ladis » 12. 10. 2017, 19:55

Pánové, poraďte prosím. Probíjí mi HEQ-5. Zkoušel jsem 3 různé AC 220V- >12V a dělá to stejně. Je možné, že takto provozuji montáž již roky, ale všimnul jsem si toho až nyní. Při dotyku noh montáže nehty rukou cítím nepříjemné brnění až pálení. Přenáší se to přes dalekohled až na kameru. Nejprve jsem myslel, že to dělá kamera (Atik) či USB z NTB, nedělá. Vše jsem odpojil a i samotná motnáž se takto chová. Připojeno přes prodlužku z 220V sítě a AC na 12V do montáže. Při připojení voltmetru (noha montáže na kovové zábradlí balkonu) to hází řádově od minus 3 do plus 3V s periodou cca 2s. Co tohle proboha může být a jak to opravit? Nebo je to normální projev HEQ-5??? Asi takto jedu už roky, ale až teď jsem si toho všimnul. Mám strach o kameru. Bylo mi divné, že občas při dotyku rukou kamery Atik 314L+ došlo k zamrznutí obslužného Atik sw, co snímá. Teď si uvědomuji, že to mohlo být uzemněním, procházejícím proudem apod.

Díky za jakoukoliv radu.
Obrázek
Ladislav Červinka /// Binar Carl Zeiss flm 25x100, Somet Binar 25x100, Meade LightBridge 305/1524, SW 200/1200, 2xSW 102/500, Denkmeier binohlava, HEQ5 Synscan, EQ6 Synscan, Atik 314L+, Atik 320e mono, AFW1

Uživatelský avatar
ok1in
Příspěvky: 158
Registrován: 27. 06. 2017, 19:23
Bydliště: Kladno/Slaný
Věk: 56
Kontaktovat uživatele:

Re: Montáž HEQ-5

Příspěvek #233 od ok1in » 12. 10. 2017, 20:15

Dost mě zaráží, že cítíš brnění a pálení od 3V proti zemi. :shock:
Tohle nebude napáječem montáže, zvláště když jsi ho měnil.
Čeho jiného se držíš nebo dotýkáš, když saháš na tu montáž a zrovna to brní :?:
Řekl bych, že pravděpodobněji probíjí to něco jiného a přes montáž se jen uzemňuješ...
73! Petr - OK1IN.
Nasmyth 210/840/2100 "Vlček", Newton 150/900, Newton 114/1000, nějaké ty vysílačky a antény kam se podíváš...
http://www.ok1in.cz

Uživatelský avatar
Bill
Příspěvky: 2503
Registrován: 11. 01. 2007, 19:54
Bydliště: Uničov

Re: Montáž HEQ-5

Příspěvek #234 od Bill » 12. 10. 2017, 20:20

Já si myslím, že to je normální.

Přepni votlmetr na střídavý rozsah (ten největší - ať má co největší vnitřní odpor)- pokud máš spínaný zdroj, který má jenom 2 dráty, tak přes odrušovací kondenzátory se tam může objevit dost vysoké napětí - klidně bych čekal i polovinu síťového. Ale proud je nepatrný, ničemu by neměl vadit...

Odtstranit to jde jednoduše - ale než to uděláš, tak raději pošli jako to máš vše zapojené - a hlavně jaké zdroje mají jednotlivé spotřebiče:

Zda mají 2 dráty nebo 3 (zdroj montáže a zdroj noťasu - případně dalších věcí, pokud mají samostatný zdroj)

Bill
================
Tak jsem kontroloval zdroje k noťasům na stole...
Funguje to tak, jak jsem předpokládal - na dvoudrátovém zdroji je asi 80V proti zemi (Dell) Na zdroji s kolíkem je 0V.

Prostě aby konstruktér splnil EMI normy, tak to odrušení musí někam zapojit. A pokud nemá zem, tak musí použít dráty které má :-)
Naposledy upravil(a) Bill dne 12. 10. 2017, 21:03, celkem upraveno 3 x.
M:736 750 113

Uživatelský avatar
MMys
Příspěvky: 13094
Registrován: 02. 01. 2001, 05:03
Bydliště: Běleč nad Orlicí
Věk: 44
Kontaktovat uživatele:

Re: Montáž HEQ-5

Příspěvek #235 od MMys » 12. 10. 2017, 20:22

Jedná se o únikový proud mezi primární a sekundární stranou zdroje. Spínaný zdroj má nějakou kapacitu vinutí mezi primární a sekundární částí, případně ještě odrušovací kondenzátor (certifikovaný na 4kV, aby se nikomu nic nestalo). A tímto kapacitním členem prochází malý proud ze síťového napětí 230V. Norma povoluje maximální únikový proud 500uA u spotřebiče třídy II, což je většina adaptérů. Tento proud ti neublíží, ale už je trochu cítit jako slabé brnění, hlavně u zdrojů, kde je blízko maximální povolené hranice. Tedy jde u spínaných zdrojů o stav normální, a dělá to ve větší či menší míře většina současných zdrojů.

doplnění Billovi, ano, voltmetrem změříš na sekundární straně proti zemi (kolíku) dost vysoké střídavé napětí. Tím vyšší, čím je vyšší vstupní impedance voltmetru. Ideální voltmetr s nekonečně velkým vstupním odporem by tam naměřil síťové napětí 230V, ale zamozřejmě to nikomu nic neudělá, proud je limitován tou kapacitou a ta musí být taková, aby to splnilo tu normu.

Pokud tam máš dotaženou prodlužovačku, tak stačí montáž přizemnit na ochranný zelenožlutý PE vodič - kolík, a mělo by být po brnění. A pokdu by náhodou byl zdroj mimo toleranci, vadný, tak by ti nadměrný únikový proud měl shodit proudový chráníč (pokud už ho v instalaci máš), nezaměňovat s jističem.
http://foto.astronomy.cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N300/1200, N185/610, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, CCD G3-16200

Uživatelský avatar
Bill
Příspěvky: 2503
Registrován: 11. 01. 2007, 19:54
Bydliště: Uničov

Re: Montáž HEQ-5

Příspěvek #236 od Bill » 12. 10. 2017, 20:37

MMys píše:Pokud tam máš dotaženou prodlužovačku, tak stačí montáž přizemnit na ochranný zelenožlutý PE vodič


No raději se nejdříve trochu poraď. Brnění je kosmetický problém, ale více zemí může být větší problém. Zejména třeba pokud by jsi měl zrcadlovku, kde to se zemí není úplně jenoduché...

Ale pokud máš všechny zdroje jenom se 2 dráty, tak to můžeš uzemnit. Klidně můžeš spojit drátem montáž s balkonem...

Pokud by odrušení bylo jak předpokládá MMys jenom k jednomu drátu (jeden kondenzátor je levnější než 2), tak může pomoci jenom otočit zdroj v zásuvce... Ale očekával bych, že to bude spojeno se vstupním fitrem a bude tam vždy taková menší půlka...
Naposledy upravil(a) Bill dne 12. 10. 2017, 20:41, celkem upraveno 1 x.
M:736 750 113

zuzi
Příspěvky: 71
Registrován: 21. 03. 2017, 08:14
Bydliště: Zdemyslice
Věk: 32

Re: Montáž HEQ-5

Příspěvek #237 od zuzi » 12. 10. 2017, 20:40

Jeste dodam, ze si toho vsimnul na balkone proti zabradli. Klidne PE kolik muzemit proti zeleznemu zabradli nezanedbatelny potencial. Na to staci starsi instalace v byte s provedenim TN-C pripadnenenjich kombinace(dvoulinka do zasuvek se spolecnym pracovnim a ochranym vodicem tedy PEN) a lehce vetsi prechodaky v zasuvce ci svorkovnicich a rozdil desitky voltu je tu hned. Kdyz budes merit mezi montazi a zabradlim, tak zmeri mezi kolikem a zabradlim stridave napeti a posli to sem. Lepsi by bylo merit s pristrojem co nema tak obrovsky vnitrni odpor jako digitalni voltmetr, idealni je ruckovy, pokud doma mas nejaky na prislusne napeti.

Uživatelský avatar
Bill
Příspěvky: 2503
Registrován: 11. 01. 2007, 19:54
Bydliště: Uničov

Re: Montáž HEQ-5

Příspěvek #238 od Bill » 12. 10. 2017, 20:47

zuzi píše:Klidne PE kolik muzemit proti zeleznemu zabradli nezanedbatelny potencial.


Pokud zdroj nějaký kolík má... Spíše nemá a bude tak jak říkal MMys...

Tohle napětí (PE proti zemi) bývá malé (typicky jednotky V), ale zase tvrdé - bylo by schopné vypálit elektroniku montáže, kamery nebo noťas.

Takže bych byl s těmi radami trošku opatrnější.
M:736 750 113

Uživatelský avatar
ok1in
Příspěvky: 158
Registrován: 27. 06. 2017, 19:23
Bydliště: Kladno/Slaný
Věk: 56
Kontaktovat uživatele:

Re: Montáž HEQ-5

Příspěvek #239 od ok1in » 12. 10. 2017, 21:11

No, při info o výměně několika zdrojů jsem unikající proud zavrhl, ale nakonec i to je možné - lidi jsou různě citliví na průchod i malého proudu tělem. Co se týče přizemňování, souhlasím s Billem - zemní smyčka je děsnej prevít...
73! Petr - OK1IN.
Nasmyth 210/840/2100 "Vlček", Newton 150/900, Newton 114/1000, nějaké ty vysílačky a antény kam se podíváš...
http://www.ok1in.cz

Uživatelský avatar
MMys
Příspěvky: 13094
Registrován: 02. 01. 2001, 05:03
Bydliště: Běleč nad Orlicí
Věk: 44
Kontaktovat uživatele:

Re: Montáž HEQ-5

Příspěvek #240 od MMys » 12. 10. 2017, 21:23

Rozhodně bych to zemnil do jednoho bodu, tedy pokud máš k montáži dotaženou tu prodlužku, tak k tomu kolíku na té prodlužce. Nikam jinam, to zavání průšvihem přesně jak ostatní popisují.
Já osobně bych to neřešil. Ono je to cítit hlavně na citlivých částech těla (třeba hřbet ruky, okolí oka) a když je malá stykovýá plocha (vysoká proudová hustota). Takže pokud tě to třeba kouše do oka když koukáš do něčeho kovového (bez očnice), stačí se rukou chytit nohy montáže a máš klid. Například.

že to dokáže shodit USB zařízení - ano dokáže, v okamžiku připojování, kdy se tam vyrovnávají potenciály. A můžou s eodpojit/připojit i další zařízení, se kterými nemanipulovalo. Ono to USB je potvora citlivá. Ale většinou je to bez následků. Jako první se stejně spojí kostry, a datové vodiče D+ a D- jdou až se zpožděním (v konektoru jsou kratší).
http://foto.astronomy.cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N300/1200, N185/610, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, CCD G3-16200


Zpět na “Montáže a navigace”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 4 hosti